_

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Κάποιοι απλά Δεν Μπορούν

Είναι αναμενόμενο η ανταπόκριση του καθενός στην ιδέα του Preparedness να είναι διαφορετική και να ακουμπά τα άκρα κάποιες φορές.
Για τον ευαισθητοποιημένο είναι πράγματι δύσκολο να έχει τέτοια άτομα στο περιβάλλον του, καθώς τα άκρα δημιουργούν -κατ’ ελάχιστο- αρνητικό κλίμα.
Αξίζει λοιπόν να αναφερθούμε σε δύο περιπτώσεις όπου οι διπλανοί μας – ακόμα και μέσα στην οικογένεια μας- είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια προετοιμασίας.

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε αυτούς που δεν μπορούν να αντιληφθούν –ή διαφορετικά αρνούνται να δεχτούν- την ανάγκη για μια στοιχειώδη έστω προετοιμασία για δύσκολες καταστάσεις που μπορεί αν συμβούν.
Οι λόγοι μπορεί να είναι η απροθυμία για οποιαδήποτε προσπάθεια και δέσμευση σε έναν στόχο, η μιζέρια και η αυτολύπηση, ακόμα και η δυσειδεμονία –το έχουμε ζήσει- ότι με τέτοιες πράξεις προκαλούμε την τύχη μας να μας επιφέρει την καταστροφή.
Βασικά οι παραπάνω αρνήσεις μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια εξήγηση με βάση την Άρνηση, η οποία είναι εξαιρετικά ισχυρή.
Πραγματικά δεν γνωρίζουμε τον κατάλληλο τρόπο να προσεγγίσουμε τέτοια άτομα και να ανοίξουμε μια σχισμή στα τείχη που έχουν οικοδομήσει. Ίσως είναι πράγματι χαμένος κόπος και θα πρέπει να μετακινήσουμε το ενδιαφέρον μας στην δυσμενή επίδραση που μπορεί να έχουν αυτοί στις δικές μας προσπάθειες.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την συμμετοχή των ατόμων της τρίτης ηλικίας στις προετοιμασίες μας.
Είναι γνωστό ότι με τα χρόνια οι γονείς μας γίνονται όλο και πιο άκαμπτοι στις συνήθειες τους. Απλά αρνούνται την αλλαγή για λόγους που έχουν να κάνουν με την ανασφάλεια, με την παράδοση στη μοίρα και μερικές φορές με το καθαρό πείσμα.
Αυτό μας δημιουργεί ιδιαίτερο στρες όταν θα πρέπει να αναλογιστούμε την απόκριση τους σε μια δύσκολη κατάσταση. Είναι συχνό φαινόμενο ηλικιωμένοι να αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ακόμα και όταν μια φυσική καταστροφή βρίσκεται προ των πυλών.

Μέθοδοι χειρισμού τους δεν υπάρχουν πέρα από αυτό που οι περισσότεροι ευαισθητοποιημένοι Preppers συνιστούν. Κάνετε τα σχέδια για αυτούς χωρίς αυτούς.
Εξασφαλίστε αρκετά εφόδιο για αυτούς αν δεν ζείτε στο ίδιο σπίτι. Ετοιμάστε ένα απλό κιτ 72 ωρών, ελέγξτε την διαθεσιμότητα επιπλέον ποσότητας των συνταγογραφούμενων  φαρμάκων τους με πλάγιο τρόπο, και φροντίστε να ξέρετε το που βρίσκονται συνεχώς ώστε να μπορέσετε να τους απομακρύνετε σε περίπτωση ανάγκης.
Το τελευταίο δεν είναι εύκολο αλλά μπορεί να συμβεί με “αγαθή πονηριά”. Δώστε τους να καταλάβουν ότι τα παιδιά τους νοιάζονται για αυτούς –συνήθως δέχονται την φροντίδα αν και δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι την χρειάζονται. Φράσεις όπως ”σε χρειαζόμαστε” και “έχουμε την ανάγκη σου” είναι πολύ ισχυρές. Και μην υποτιμάτε ποτέ την αδυναμία για τα εγγόνια τους που είναι δόκιμο υπό τις περιστάσεις να την εκμεταλλευτείτε.

Κλείνοντας το κείμενο αυτό εντοπίσαμε την συχνή χρήση της λέξης Άρνηση. Δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα του Preparedness για την οποία θα ξαναμιλήσουμε στο μέλλον.
Μόνο που είναι και μια ακόμα πρόκληση. Να κάνουμε το αρνητικό κάτι θετικό κερδίζοντας στην πορεία.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ο Ευτύχης Μπλέτσας απαντά στα Ερωτήματα του GreekPreparedness

Η αφορμή για να ξεκινήσει το Blog δόθηκε όταν με κάποιοι από τους φίλους μου στο διαδίκτυο ξεκίνησαν μια συζήτηση για την ανάγκη να αποθηκεύσουμε τρόφιμα με την πιθανότητα μιας οικονομικής καταστροφής στην πόρτα μας.
Την ίδια μέρα εντόπισα και τα βίντεο του Ευτύχη στο youtube. Πήρα το θάρρος να επικοινωνήσω μαζί του και σύντομα αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε την ιδέα μιας συνέντευξης. Στο τέλος καταλήξαμε στα βίντεο που ακολουθούν.

Πρόκειται για δέκα ερωτήματα για την αποθήκευση τροφίμων ανάγκης. Είναι λίγο πιο προχωρημένα από αυτά που προβληματίζουν τον νέο-εισερχόμενο στον χώρο του Preparedness, αλλά που σίγουρα θα τα βρει χρήσιμα στην πορεία. Αν θέλετε μπορείτε να πείτε ότι είναι και μια συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς του Ευτύχη που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μέρος 1ο.



Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Ευτύχη για την ευγενική του διάθεση να βοηθήσει τις προσπάθειες του GreekPreparedness, και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερα στο μέλλον από αυτόν.

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής Οικονομίας», παρουσιαστής στην «Κουζίνα της Μαμάς» και στα «Μουσικομαγειρέματα». Βρείτε τον Ευτύχη στο bletsas.gr και στο awakening.gr

Θέτοντας τις βάσεις του Σχεδιασμού σας

Κάπου εδώ θα αρχίσουμε να γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι στο θέμα του Preparedness αλλάζοντας την αναλογία των πρακτικών και θεωρητικών αναρτήσεων. Και θα αναφερθούμε στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της αντίδρασης σας στον κίνδυνο. Ή πιο σωστά, στην ανταπόκριση σας στις δύσκολες καταστάσεις καθώς η απόφαση, η προετοιμασία και ο σχεδιασμός μας επιτρέπουν να δρούμε θετικά και όχι απλώς να αντιδρούμε.

Η πρώτη φάση είναι αυτή της Ανάλυσης.

Εδώ κανείς εξετάζει πράγματα όπως η Ανάλυση Κινδύνου, η Αξιολόγηση της Παρούσας (Υφιστάμενης) Κατάστασης και τα Μέτρα Αντιμετώπισης.

Στην Αξιολόγηση της Παρούσας Κατάστασης μετρούμε τις δυνατότητες μας και εκτιμούμε το βάθος και την έκταση των προετοιμασιών μας π.χ. αναμένουμε μια πλημμύρα και αντιλαμβανόμαστε ότι το κιτ των 72 ωρών είναι στο υπόγειο.

Στην Ανάλυση Κινδύνου εξετάζουμε το πόσο θα μας επηρεάσει μια άσχημη κατάσταση, π.χ το σπίτι μας είναι στην πλευρά του λόφου μακριά από την ενδεχόμενη ροή των νερών

Τα Μέτρα Αντιμετώπισης είναι και η θετική δράση και ο καρπός του σχεδιασμού μας. Στην περίπτωση του παραδείγματος μας έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σπίτι μας δεν κινδυνεύει μεν, αλλά θα πρέπει να ειδοποιήσουμε τους οικείους μας και περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας στην περιοχή.

Οι 5 Βασικές Αρχές του Σχεδιασμού

Όλα τα σχέδια – αλλά και πολλά άλλα πράγματα στην ζωή- καλύπτουν και απαντούν σε 6 βασικά ερωτήματα: Τι – Που – Πως - Πότε - Ποιος – Γιατί.
Αν τα εφαρμόσουμε στο παράδειγμα μας θα έχουμε

Γιατί
Στην περίπτωση αυτή αναφερόμαστε στον κίνδυνο και στην ανάλυση της σοβαρότητας του. Στην περίπτωση του τυφώνα Katrina στην Νέα Ορλεάνη η πλημμύρα θα ήταν πολύ μεγάλη καθώς τα μεγαλύτερο μέρος της πόλης ήταν χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας. Ανάλογα μεγάλη θα ήταν η καταστροφή αλλά και η περίοδος ανακατασκευής.

Ταυτόχρονα το Γιατί καλύπτει και την επίδραση των φυσικών καταστροφών στην ζωή μας αλλά και την συνειδητοποίηση ότι ναι, υπάρχει ανάγκη για Preparedness!

Τι
Το Τι περιγράφει την δράση μας. Στην περίπτωση της Νέα Ορλεάνης όσοι αξιολόγησαν σωστά την κατάσταση απομακρύνθηκαν από την περιοχή με όλα τα μέσα και τα εφόδια για να παραμείνουν μακριά για καιρό.

Που
Στην περίπτωση του παραδείγματος μας το Που περιλαμβάνει και το τόπο της καταστροφής αλλά και τον τόπο διαφυγής και επανεγκατάστασης. Για παράδειγμα αποδείχθηκε ήταν βασικό, σε όσους απομακρύνθηκαν, να διατηρήσουν κάποιες λειτουργίες της οικογένειας και της επαγγελματικής τους ζωής ακέραιες.

Ποιος
Εδώ έχουμε φυσικά τη συμμετοχή της οικογένειας μας στο σχεδιασμό και την δράση. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί ηλικιωμένοι αρνήθηκαν να φύγουν από την περιοχή της Νέας Ορλεάνης και τα σπίτια τους, κάτι που θα πρέπει να περιμένει κανείς να συμβεί σε οποιαδήποτε κοινωνία, και να λάβει τα μέτρα του για αυτό.

Πως
Το Πώς περιλαμβάνει το πρακτικό μέρος της εκτέλεσης του σχεδίου μας και στοιχεία όπως: Η έγκαιρη ειδοποίηση των μελών της οικογένειας και η συγκέντρωση τους σε προκαθορισμένο χώρο, η τακτοποίηση των εφοδίων και του οχήματος το οποίο χρησιμοποιήσουμε, αλλά το πιο βασικό η επιλογή της βασικής και των εναλλακτικών διαδρομών της απομάκρυνσης μας

Πότε
Στην περίπτωση του παραδείγματος μας ο Χρόνος ήταν –και είναι πάντοτε- η πιο κρίσιμη παράμετρος των ενεργειών μας. Όσοι κατάφεραν να διαφύγουν ήταν αυτοί που ήταν αρκετά γρήγοροι να γλυτώσουν το μποτιλιάρισμα αλλά κυρίως το κλείσιμο των βασικών αρτηριών από τα νερά. Αλλά και τα ίδια συνεργεία διάσωσης άργησαν αρκετά ώστε να μην προλάβουν να φτάσουν έγκαιρα στο αεροδρόμιο πριν αυτό κλείσει.

Τα έξι αυτά βασικά ερωτήματα λοιπόν μας βοηθούν να προσανατολίσουμε σωστά τις ενέργειες μας. Μπορεί να απαιτείται άλλης έκτασης σχεδιασμός για την πλήρη αντιμετώπισης  αλλά θέτουν τις βάσεις όχι μόνο για δράση αλλά και για την σωστή δράση.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

25 ημέρες χωρίς Ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα Ελληνικό χωρίο

Πριν από λίγες μέρες είχαμε την τύχη να μας διηγηθεί κάποιος φίλος την εμπειρία από τις φωτιές στη Ηλεία. Αυτό που δεν ξέραμε ως τώρα είναι ότι το χωριό του ναι μεν σώθηκε από τις φλόγες αλλά παρόλα αυτά έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για σχεδόν ένα μήνα.
Το ηλεκτρικό δίκτυο απλά καταστράφηκε από την πυρκαγιά και η αποκατάσταση πήρε πραγματικά τόσο χρόνο. Όλο το διάστημα αυτό το χωριό γύρισε πίσω στον χρόνο.

Να λοιπόν κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία του τρόπου ζωής που η τύχη τους επέβαλε.

Κρατική Βοήθεια.
Όπως είναι αναμενόμενο ο κρατικός μηχανισμός ήταν απών. Όχι μόνο κατά την αποκατάσταση αλλά ακόμα και από την κρίσιμη ώρα που οι φωτιά είχε πλησιάσει το χωριό. Κατά τα φαινόμενα αυτό σώθηκε από τις προσπάθειες των ίδιων των κατοίκων που προσπάθησαν να κάνουν μόνοι τους αντιπυρικές ζώνες και το άνεμο που κάποια στιγμή στάθηκε αρωγός.. Η μόνη βοήθεια ήταν μηχανήματα που δανείστηκαν από μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρία που είχε έδρα στην περιοχή και απασχολούσε ντόπιους χειριστές.

Γεννήτριες
Προφανής λύση αλλά… Αν και υπήρχαν ήδη κάποιες στο χωριό αυτές και λίγες ήταν και μικρές σε δυναμικότητα. Και πολύ γρήγορα το στοκ των καταστημάτων της ευρύτερης περιοχής εξαντλήθηκε. Λίγες μέρες αργότερα δόθηκε μια μεγάλη γεννήτρια -από την ίδια κατασκευαστική εταιρία που αναφέραμε παραπάνω- για να λειτουργήσει το αντλιοστάσιο του χωρίου.

Νερό
Στο βασικό αυτό αγαθό οι κάτοικοι τα πήγαν καλά.
Παλιά πηγάδια που διατηρούνταν σε χρήση αποτέλεσαν μια από τις παροχές νερού –έστω και αν δεν ήταν πόσιμο.Επίσης οι κάτοικοι μετέφεραν νερό από πηγές και άλλες περιοχές.

Το ζήτημα είναι ότι για να το κάνει κανείς αυτό απαιτείται μεταφορικό μέσο και καύσιμο. Μετά την καταστροφή οι άθικτες περιοχές εφοδιάζονταν κανονικά, αλλά σε ένα μεγαλύτερο γεγονός είναι άγνωστο αν η διάθεση καυσίμων είναι κανονική. Συνεπώς χρειάζεται αν έχει κανείς σχέδιο μεταφοράς από μακριά του νερού που και βαρύ είναι και απαιτείται σε μεγάλες ποσότητες.

Τρόφιμα - Φαγητό
Όμοια με τα καύσιμα η διάθεση των τροφίμων δεν επηρεάστηκε στη ευρύτερη περιοχή και τα καταστήματα του χωριού εφοδιάζονταν κανονικά.
Μόνο που τα είδη και οι επιλογές άλλαξαν. Ακόμα και αν τα παντοπωλεία είχαν γεννήτριες, οι επιλογές των κατοίκων στράφηκαν προς τα ρύζι, τα φασόλια και τις κονσέρβες, καθώς λίγοι από αυτούς είχαν δυνατότητες συντήρησης ευαίσθητων τροφίμων  επί μακρών.
Αλλά και οι ηλεκτρικές συσκευές άλλαξαν ρόλο. Η ηλεκτρική κουζίνα έγινε βάση για το γκαζάκι και ο φούρνος της άρχισε να λειτουργεί σαν μια σύγχρονη εκδοχή του “φαναριού”.
Αλλά σαν χωριατόσπιτα είχαν διατηρήσει το κλασικό Πετρογκάζ έτσι το μαγείρεμα ήταν σχεδόν κανονικά. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια ο κόσμος θυμήθηκε και το μαγείρεμα στην φωτιά καθώς τα παλιά σκεύη που ήταν κατάλληλα για τον σκοπό αυτό είχαν διατηρηθεί.

Ζέστη
Ο Αύγουστος στην Νότια Ελλάδα δεν είναι εύκολος. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τους ανεμιστήρες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Οπότε ο κόσμος έκανε υπομονή και ξαναθυμήθηκε τον ύπνο στην βεράντα.

Επικοινωνίες
Μαζί με το ηλεκτρικό επόμενο ήταν να καταστραφεί και το τηλεφωνικό δίκτυο.
Δύο μέρες αργότερα και το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας “έπεσε”. Προφανώς είχε εξαντληθεί το καύσιμο της γεννήτριας ανάγκης του αναμεταδότη/κεραίας και χρειάστηκαν άλλες δύο μέρες για να αποκατασταθεί η λειτουργία.
Η κινητή τηλεφωνία είναι ένα ευαίσθητο σύστημα που δεν ανταποκρίνεται καλά στις ανώμαλες συνθήκες. Σίγουρα δεν θα πρέπει να περιμένει πολλά από αυτήν ο χρήστης. Ειδικά αν χρειαστεί να αποκατασταθεί η λειτουργία της εκ του μηδενός σε κάποια περιοχή η διακοπή θα κρατήσει για πολύ.

Φως και Φωτισμός
Οι νύχτες έγινα ξαφνικά σκοτεινές. Πολύ σκοτεινές, σαν να είναι κανείς στο βουνό.

Οι φακοί ήταν σε προτεραιότητα ειδικά για την μετακίνηση το βράδυ μέσα στο σκοτάδι. Οι μπαταρίες σύντομα εξαντλήθηκαν και δεν ξαναέγιναν διαθέσιμες παρά λίγες μέρες μετά.
Και κάθε είδος μέσο φωτισμού επιστρατεύτηκε. Κεριά, γκαζόλαμπες και φανάρια υγραερίου.
Προτιμότερη όλων αποδείχτηκε η γκαζόλαμπα και γιατί μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει διάφορα καύσιμα αλλά και ίσως γιατί η φλόγα ήταν παρηγορητική.

Με τον καιρό ο κόσμο συνήθισε και προσαρμόστηκε σε τέτοιο βαθμό που όταν ξαναήλθε το ρεύμα κάποιες στιγμές του φάνηκε παράξενο.

Τηλεόραση και Ραδιόφωνο
Η τηλεόραση ήταν ο μεγάλος χαμένος. Μπορεί ο κόσμος να έβλεπε τις ειδήσεις στα καφενεία που είχαν γεννήτρια, αλλά δεν ενδιαφερόταν για κάτι άλλο. Το ραδιόφωνο ήταν η συντροφιά στα σπίτια όσο ο κόσμος ήταν σε αυτά.
Γιατί ο κόσμος ξανάρχισε να μαζεύεται στην πλατεία του χωριού. Ο καιρός βοηθούσε σε αυτό και ο κόσμος είχε πολλά να πει. Μόνο που αυτή τη φορά τα φράγματα και οι εγωισμοί έπεσαν και έβλεπες ανθρώπους να μιλάν ξανά μετά από καιρό.

Αποκατάσταση
Πήρε σχεδόν ένα μήνα για να φτάσει το νέο δίκτυο στο χωριό. Αν και τα συνεργεία της ΔΕΗ –συγκεντρωμένα από όλη την χώρα- δούλευαν πυρετωδώς το έργο και η καταστροφή ήταν μεγάλα. Δεν ήταν μόνο ότι κάηκαν 150 κολώνες και έπρεπε να αντικατασταθούν. Τα συνεργεία έπρεπε να ανοίξουν νέους δρόμους μέσα από τα καμένα και να καθαρίσουν τον γύρω χώρο. Και όλα αυτά σε κλίμακα μεγαλύτερη ενός χωριού.

Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι οι κάτοικοι τα πήγαν καλά. Ζώντας ένα πιο ανεξάρτητο τρόπο ζωής – και κατά τα φαινόμενα μόνο πιο παρωχημένο- από τον αστικό δεν είχαν μεγάλες ελλείψεις ούτε και κενά στα πλάνο τους.
Αυτό που άλλαξε ήταν η ποσότητες των προμηθειών. Τώρα πια οι φακοί και τα άλλα μέσα φωτισμού είναι περισσότερα, το ίδιο και οι γεννήτριες και οι άλλες πηγές ενέργειας.

Και αν τα πήγαν καλά αυτό το οφείλουν και στους παλαιότερους. Γιατί μαζί με αυτούς παρέμειναν και οι δεξιότητες και η πιο παλιά τεχνολογία. Και για αυτό τον λόγο παρέμειναν αυτάρκεις και αυτοδύναμοι.

Κλείνουμε με ένα ευχαριστώ στον φίλο μας τον Πάνο, για την έμπνευση και για τον χρόνο που ξόδεψε στην διήγηση των εμπειριών του.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Η ψυχολογική πλευρά του Preparedness – μέρος 1ο

Στην ανάρτηση αυτή θα ασχοληθούμε –χωρίς να είμαστε οι ειδικοί- με μιας από τις ψυχολογικές όψεις του Preparedness. Και όσο και αν σας φανεί παράξενο θα αφορά αυτούς που δεν είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα.

Μόνο που από εκεί προερχόμαστε όλοι και μπορούμε –σε εισαγωγικό επίπεδο- να το χρησιμοποιήσουμε σαν παράδειγμα προς αποφυγή και σαν βάση για τον σχεδιασμό των προετοιμασιών μας.

Ο λόγος λοιπόν για την επιδρομή στα supermarket του ’87 και στην σπασμωδική αντίδραση του κοινού. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση αυτού που έχει άγνοια των γεγονότων και βασίζεται στην τηλεόραση καις τις συζητήσεις του καφέ για να πληροφορηθεί με καθυστέρηση και διαστρεβλωμένα αυτά που συμβαίνουν.

Η άγνοια και ο αιφνιδιασμός προκαλούν φόβο και πανικό. Αυτά με την σειρά του προκαλούν βιαστικές κινήσεις χωρίς σχέδιο και προοπτική. Σε όσες για την οικονομική κρίση συζητήσεις παραβρεθήκαμε όλες τελείωναν με την ιδέα να αγοραστούν μερικά πακέτα μακαρόνια και γάλατα εβαπορέ, Μόνο που σας έχουμε ήδη δείξει πως αυτές δεν θα πρέπει αν είναι καν οι προτεραιότητες σας. Η τροφή θα πρέπει να είναι σημαντικό μέρος του σχεδιασμού σας αλλά στη σημερινή εποχή έπεται άλλων αναγκών όπως ακριβώς το ένστικτο για τροφή έπεται άλλων προτεραιοτήτων στη σημερινή κοινωνία.

Έτσι λοιπόν ο απροετοίμαστος ξοδεύει χρήμα κόπο και χρόνο στο να προμηθευτεί τρόφιμα από τα οποία τα μισά δεν θα καταναλώσει γιατί δεν είναι στο διαιτολόγιο του, ή θα τα ξεχάσει σε κάποια αποθήκη.
Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει με λάθος σχεδιασμό υπερεκτιμώντας τον κίνδυνο και αντιδρώντας υπερβολικά (overreacts). Σαν άμεσο αποτέλεσμα μόλις ο κίνδυνος – που έχει ο ίδιος εκτιμήσει ότι ο ίδιος θα είναι βραχυπρόθεσμος γιατί τόσο μακριά μπορεί να δει- περάσει έρχεται η απογοήτευση. Υποσυνείδητα αντιλαμβάνεται το λάθος του αλλά σαν άνθρωπος –ένα κατεξοχήν εγωιστικό ζώο- τελεί υπό άρνηση. Δεν αμφισβητεί την λάθος δράση του αλλά αμφισβητεί την ορθότητα του όλου εγχειρήματος.
Πολύ σύντομα έρχεται και η παραίτηση και μάλιστα στο πέρασμα του χρόνου όσο η ανάγκη για προετοιμασία (Preparedness) γίνεται όλο και πιο απαραίτητη.

Και όλα αυτά αρχίζουν από δύο πράγματα, Την έλλειψη πληροφόρησης (βλέπε και αδιαφορία) και την απουσία σχεδιασμού. Αλλά για αυτά θα μιλήσουμε στο άμεσο μέλλον.


* Ίσως θα πρέπει να αναφέρουμε κάποια παραδείγματα του πως αλλάζοντας ο τρόπος ζωής αλλάζουν και οι προτεραιότητες μας. Δύο αιώνες πριν η τροφή ήταν η πρώτη προτεραιότητα γιατί κάποιες άλλες ανάγκες είτε ήταν καλυμμένες είτε δεν υπήρχαν. Το νερό δεν ερχόταν με δίκτυο στο σπίτι αλλά ήταν εύκολα διαθέσιμο καθώς τα χωριά φτιαχνόταν πάντα κοντά σε πηγές νερού. Προληπτική και καθημερινή χορήγηση  φάρμακων δεν υπήρχε. Και οι λειτουργίες του σπιτιού (μαγείρεμα, θέρμανση, καθαριότητα κτλ.) δεν ήταν εξαρτημένες από δίκτυα και υπηρεσίες όπως ο ηλεκτρισμός.

Mindset: μια λέξη που δεν υπάρχει στο Ελληνικό Λεξιλόγιο

Ή τουλάχιστον με μια μετάφραση που να αποδίδει το νόημα της.
Μια αναζήτηση για τον ακριβή Ελληνικό ρόλο μας έδωσε διάφορα αποτελέσματα.
Λογική, Νοημοσύνη, Νοοτροπία, Άποψη, Τοποθέτηση, Τρόπος Σκέψης.
Για εμάς είναι όλα αυτά μαζί. Ο αγγλικός όρος σημαίνει κατά κυριολεξία “θέση- τοποθέτηση” του μυαλού. Σε μια ειδική κατάσταση που επιβάλει ένα συγκεκριμένο τρόπο δράσης.


Με άλλα λόγια συμπεριλαμβάνει την προσέγγιση ενός προβλήματος με αναγνώριση, απόφαση και δέσμευση (commitment) αντιμετώπισης του. Και έμμεσα επιβάλλεται ο τρόπος αυτός δράσης και λειτουργίας σε όλες τις λειτουργίες της ζωής.

Η ελληνική μετάφραση είναι πολύ κοντά στα Νοοτροπία και Τρόπος Σκέψης, αλλά για να κατανοήσουμε τον όρο πλήρως θα πρέπει αν τον εντάξουμε σε κάποιο πλαίσιο. Όπως επιχειρηματική νοοτροπία, επιχειρησιακή νοοτροπία κτλ.

Για παράδειγμα ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει τον πελάτη σαν ένα πόρο του συστήματος που θα πρέπει να αναπτυχθεί και όχι στυγνά να εκμεταλλευτεί. Αμέσως λοιπόν προσανατολίζει την επιχείρηση του όχι στην “αρπαχτή” αλλά στην παροχής υπηρεσίας στον πελάτη που δίνει αξία στην ίδια την επιχείρηση του.

Το ίδιο ακριβώς μπορεί να γίνει και με το Preparedness. Προϋποθέτει Αντίληψη του πρόβλημαtow και την ανάγκη Αντιμετώπισης –ή πιο σωστά ανταπόκρισης στην πρόκληση- με την Απόφαση αλλαγής του τρόπου ζωής μας σε ένα βαθμό. Με σκοπό να εξασφαλίσουμε την επιβίωση “τη επιχείρησης μας” δίνοντας την ταυτόχρονα αξία.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως η πραγματική έννοια της λέξης είναι που λείπει από την Ελληνική κοινωνία. Σαν λαός είμαστε παρορμητικοί, φαφλατάδες και επιπόλαιοι, με όλα τα καλά αυτών σίγουρα. Ακριβώς το αντίθετα με αυτά που το mindset επιβάλει.

Μόνο που σήμερα καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε συνθήκες που μας επιβάλλουν σχεδιασμό, οργάνωση

Αντίληψη Απόφαση Δέσμευση Αντιμετώπιση Οι τέσσερις αυτές λέξεις προσδιορίζουν το νόημα της λέξης Mindset.
 

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Τα 5 κυριότερα πράγματα των Προετοιμασιών (preps) μας

Στην προηγουμένη ανάρτηση μας αναφερθήκαμε στα βίντεο που ετοίμασαν Αμερικανοί Preppers με τα 5 κυριότερα πράγματα των Προετοιμασιών (preps) τους.

Μια που δεν έχουμε την δυνατότητα να φτιάξουμε το δικό μας βίντεο θα τα απαριθμήσουμε στην ανάρτηση αυτή.

1. Ένας πλαστικός φάκελος με τα κυριότερα έγγραφα της οικογένειας σας. Σε αυτόν θα βάλετε έγγραφα όπως οι ταυτότητες, τα βιβλιάρια υγείας και τις τραπεζικές κάρτες της οικογένειας. Έτσι σε περίπτωση που αναγκαστείτε να εγκαταλείψετε το σπίτι σας βιαστικά θα τα έχετε όλα έτοιμα και συγκεντρωμένα

2. Τα Φάρμακα της οικογένειας. Ειδικά αυτά των χρόνιων παθήσεων, αλλά και κάποια βασικά ευρείας κατανάλωσης μαζί με ένα βασικό τουλάχιστον κιτ Α’ Βοηθειών.

3. Χλωρίνη. Βασική για την υγιεινή ειδικά σε περιπτώσεις διακοπής νερού. Αλλά και χρήσιμη για την χλωρίωση αμφίβολης ποιότητας νερού.

4. Χαρτί Υγείας και άλλα παρόμοια είδη. Ανάμεσα στα είδη που θα εξαφανιστούν από τα ράφια των Σουπερμάρκετ θα είναι το χαρτί υγείας. Αλλά αυτά τα είδη επειδή έχουν μικρό βάρος σε σχέση με τον όγκο τους θα είναι τα τελευταία στη λίστα των προϊόντων που θα φορτωθούν για τον επανεφοδιασμό των καταστημάτων μετά τον πανικό. Έτσι αναμένεται η έλλειψη τους να διαρκέσει περισσότερο από τα άλλα προϊόντα.

5. Εναλλακτικός τρόπος μαγειρέματος. Με άλλα λόγια γκαζάκια και εστίες πετρογκάζ. Στη περίπτωση διακοπών ρεύματος που διαρκούν, η παρασκευή ζεστού φαγητού είναι καλή για το ηθικό, απαραίτητη για την κατανάλωση των αποθηκευμένων τροφίμων σας και κρίσιμη στην περίπτωση που έχετε παιδιά. Το ίδιο απαραίτητη είναι η δυνατότητα να ζεστάνετε νερό για ένα “στρατιωτικό” μπάνιο.

Αυτή λοιπόν είναι η επιλογή μας. Θα επανέλθουμε με τα υπόλοιπα βασικά αντικείμενα των προετοιμασιών μας. Στο εντωμεταξύ μπορείτε να προσθέσετε ελεύθερα τις προτάσεις σας στον χώρο των σχολίων.

Video Time: 5 βασικά Πράγματα των Προετοιμασιών σας

Πριν από καιρό ξεκίνησε το εξής “παιχνίδι” στο Youtube. Κάποιος Prepper ανέβασε το βιντεο του με τα 5 βασικά Πράγματα μεταξύ των Προετοιμασιών (preps) που έχει κάνει. Στη συνέχεια ζήτησε από πέντε γνωστούς του youtubers να ανεβάζουν τα δικά τους, Με τη σειρά τους αυτοί θα διάλεγαν άλλους πέντε. Ο χορός συνεχίστηκε και από όλα αυτά διαλέξαμε τα καλύτερα κατά τη γνώμη μας.

Προστασία των Σημαντικών Δεδομένων και των Εγγράφων

Η ζωή μας όλη έχει τυλιχτεί σε σελίδες δημοσίων εγγράφων και έχει συμπιεστεί σε μέσα αποθήκευσης Η/Υ. Ακόμα και αν το βρίσκετε δυσάρεστο είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε έτσι. Σε περίπτωση που κάτι από αυτά καταστραφεί η αντικατάσταση του είτε είναι δύσκολη, είτε αδύνατη όπως στην περίπτωση των οικογενειακών φωτογραφιών.

Θα σας αναφέρουμε δύο πραγματικά παραδείγματα που η απώλεια των δεδομένων ήταν ολοκληρωτική και καταστροφική. Και θα σας ζητήσουμε να σκεφτείτε για ένα λεπτό πως μπορεί η πιθανότητα να είναι μικρή, αλλά είναι ακόμα υπαρκτή.

Το πρώτο αφορά έναν επαγγελματία φωτογράφο που ήταν επιμελής στο να κάνει αντίγραφα της δουλειά τους. Έκανε μάλιστα διπλά αντίγραφα για να είναι σίγουρος, μόνο που “έβαζε όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι” όπως λέγεται στην χώρα του. Οι τρεις σκληροί δίσκοι που αντιγραφόταν η δουλειά του ήταν συνδεδεμένοι με RAID. Με τη μέθοδο αυτή ότι γράφεται στον ένα σκληρό δίσκο ενημερώνει κατευθείαν και τους υπόλοιπους, κάνοντας τους απόλυτα ίδια αντίγραφα του αρχικού. Μόνο που κάποια στιγμή έγινε η στραβή και τα δεδομένα χάθηκαν από όλους ταυτόχρονα.
Μετά από σχεδόν τόσα χρόνια δουλειάς δεν του είχε απομείνει τίποτα. Ούτε το φωτογραφικό αρχείο των πελατών του, ούτε καν δείγμα από παλιότερα προτζεκτ για να διαφημίσει την επιχείρησης του. Έπρεπε να ξεκινήσει από το απόλυτο μηδέν.
Στο δεύτερο ένας δεύτερος επαγγελματίας υπέστη την ίδια ζημιά όταν κάηκε εντελώς το σπίτι του. Μαζί με όλα τα άλλα έχασε και το υλικό της δουλειάς του.

Τρόποι Προστασίας Ψηφιακών Δεδομένων

Εκτός από τα εξελιγμένα συστήματα backup, υπάρχουν και κάποια λίγο πιο πρωτόγονα αλλά που είναι και πιο φιλικά στον μέσο χρήστη και πιο ασφαλή. Από αυτά εμείς εφαρμόζουμε τα εξής δύο.

Αντίγραφα των δεδομένων σε εξωτερικό σκληρό δίσκο και αντίγραφα των δεδομένων σε DVD που φυλάσσονται σε διαφορετικό οικοδόμημα.

Η πρώτη περίπτωση είναι και η πιο βολική και γρήγορη.
Για το συγχρονισμό των δεδομένων χρησιμοποιούμε ένα μικρό εύκολο και δωρεάν πρόγραμμα που είναι και πολύ αναλυτικό. Το Syncback.



Αυτό που μας αρέσει στο πρόγραμμα είναι ότι στο παράθυρο διαλόγου αναφέρει αναλυτικά τις κινήσεις που θα κάνει. Ότι δηλαδή θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του τάδε φακέλου για να ενημερώσει τον δείνα. Επίσης όταν βρει όμοια αρχεία θα αλλάξει τα δεύτερα. Και όταν θα λείπει ένα αρχείο από τον μητρικό φάκελο θα το διαγράψει ρωτώντας μας από τον δεύτερο.
Βλέπετε κάποτε από επιπολαιότητα διαλέξαμε λάθος κατεύθυνση στο backup με απλή αντιγραφή που κάναμε. Έτσι χρησιμοποιήσαμε τα παλιά δεδομένα για να ενημερώσουμε τα νεότερα. Και χάσαμε ενός χρόνου αρχεία.

Η δεύτερη μέθοδος είναι η αντιγραφή των δεδομένων μας σε DVD* στα οποία κάνουμε multisession με τη βοήθεια του Nero στην κλασσική του προβολή που δίνει το χρήστη την πλήρη  γκάμα επιλογών και ρυθμίσεων.

 

Με τον τρόπο αυτό έχουμε 2 πλεονεκτήματα: 1ον Μπορούμε να κάνουμε ανανεώσεις των αντιγράφων με κάθε session που δημιουργούμε και 2ον αν δεν “κλείσουμε” το DVD μπορούμε να επιστρέψουμε σε παλαιότερα session αν χρειαστεί να ξαναβρούμε χαμένα αρχεία.

Η μέθοδος αυτή είναι δαπανηρή σε χρόνο, και σε χρήμα σε βάθος χρόνου, αλλά μας επιτρέπει επιπλέον να κρατάμε αντίγραφα των αρχείων μας σε φυσική υπόσταση που δεν επηρεάζεται από ηλεκτρικές και μηχανικές βλάβες και επιπλέον το ρίσκο μοιράζεται σε τόσα μέρη όσα και οι δίσκοι DVD που χρησιμοποιήσαμε. Επίσης μας επιτρέπει να κρατάμε το 2ο αντίγραφο ασφαλείας μας μακριά από τον υπολογιστή μας και το χώρο εργασίας μας.

Αντίγραφα Σημαντικών Εγγράφων

Στο ίδιο απομακρυσμένο σημείο μπορούμε να φυλάμε και αντίγραφα σημαντικών εγγράφων μας. Θεωρημένες φωτοτυπίες της ταυτότητας, του πτυχίου, των πτυχίων ξένης γλώσσας και υπολογιστή, των βεβαιώσεων των εργοδοτών και των επικολλημένων ενσήμων είναι έγγραφα που είτε δεν βρίσκονται εύκολα είτε καθόλου με το πέρασμα του χρόνου. Αλλά ακόμα και για έγγραφα που οι δημόσιες υπηρεσίες διατηρούν ηλεκτρονικό αρχείο λίγη παραπάνω δουλειά μας σώζει από ώρες τρεξίματος αργότερα.
Εξάλλου δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι από εμάς χρειάστηκαν θεωρημένα αντίγραφα εγγράφων επειγόντως.

* πολύ σημαντική είναι η επιλογή DVD ποιότητας. Προσωπικά προτιμούμε DVD που φτιάχνονται από επώνυμους κατασκευαστές και μάλιστα αυτούς που λανσάρουν και σειρές με την επωνυμία τους, όπως η MAΜ-E και η Taiyo-Yuden. Ένα σκαλί χαμηλότερα βρίσκονται οι μάρκες που κατασκευάζονται από τις παραπάνω εταιρίες σαν φασόν όπως τα Imation και Thats (κατασκευής Τ-Υ) . Στη συνέχεια το τοπίο είναι θολό καθώς DVD γνωστών εταιριών μπορεί να κατασκευάζονται από καλά εργοστάσια αλλά και υπερεργολάβους χαμηλού κόστους και ποιότητας όπως η Ritek. Το θέμα απαιτεί αναζήτηση στο διαδίκτυο και θα θέλουμε αν προσθέσουμε ότι κυκλοφορούν προγραμματάκια που διαβάζουν τα κρυφά δεδομένα των DVD και σας αποκαλύπτουν τον πραγματικό κατασκευαστή.