_

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Κατασκευή Μικρού Ηλιακού Φορτιστή Συσκευών

Η πιο σωστά, συναρμολόγηση και καλωδίωση για το πρώτο μας μικρό ηλιακό πάνελ.

Σκοπός μας ήταν να κάνουμε μια φορητή σύνθεση που θα μας επιτρέπει να φορτίζουμε το κινητό, τις μπαταρίες μας και την PowerBank μας.
Αγοράσαμε λοιπόν ένα μικρό μονοκρυσταλικό πάνελ 11.5x12.5cm που σε ιδανικές συνθήκες δίνει 400mA. Το πανελάκι αυτό δεν είναι αρκετό να το φορτίσει κινητά όπως το iPhone (που απαιτεί ρεύμα 1 Αμπέρ) αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μας απασχολεί.

Ο πωλητής μας έστειλε και μερικά καλώδια με βύσματα USB τα οποία είναι πιο χονδρά από το συνηθισμένο ώστε να είναι κατάλληλα και για ρεύμα USB3 ή και περισσότερο.
Με βάση αυτά συναρμολογήσαμε με λίγο «μπακάλικο» τρόπο ένα καλώδιο με τρείς απολήξεις. Micro USB, Mini USB, και USB

 

Σχετικά με την συνδέσεις κόβοντας ένα καλώδιο USB θα δούμε 4 καλώδια. Αυτά που μας ενδιαφέρουν είναι το Κόκκινο το οποίο συνδέεται με τον θετικό (+) πόλο του πάνελ μας, και το Μαύρο με το αρνητικό (-). Αν τύχει να βρείτε διαφορετικά χρώματα μέσα ψάξτε με ένα πολύμετρο την αντιστοιχία όμως κάναμε και εμείς. 

 

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τις συσκευές μας συνδεδεμένες. Το Micro USB χρησιμεύει για την σύνδεση του κινητού μας, η PowerBank μας φορτίζει με Mini USB, και το βύσμα USB χρησιμεύει για την σύνδεση με τον μικρο-φορτιστή των μπαταριών μας Λιθίου-Ιόντων, αλλά και με την πλεξούδα πολλαπλών βυσμάτων για φόρτιση συσκευών.



Ακολουθώντας την πρόταση του πωλητή αποθηκεύουμε το πανελάκι μας σε ένα κουτί για CD. 

Το κουτί βολεύει και στη στήριξη του πάνελ στη σωστή γωνία ώστε να πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου κάθετα σε αυτό, πράγμα απαραίτητο για την σωστή απόδοση κάθε φωτοβολταικής συσκευής.


Με την ευκαιρία θα σας δώσουμε και ένα link για την συναρμολόγηση μεγαλύτερων ηλιακών πάνελ. Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάνελ με 36 Κυψέλες 12,5Χ12,5

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Από τον Ασύρματο στα Δίκτυα Επικοινωνιών Εκτάκτων Αναγκών

Είναι συχνό το φαινόμενο στα κιτ επιβίωσης και διημέρευσης να προστίθενται και φορητοί ασύρματοι για επικοινωνία “σε κάθε ενδεχόμενο”, πράγμα που πρακτικά αναφέρεται στις περιπτώσεις που τα δίκτυα της ασύρματης τηλεφωνίας έχουν πέσει.

Μόνο που οποιοδήποτε υλικό δεν απαντά -από μόνο του- στα ερωτήματα: Τι, Που , Ποιος, Πότε κτλ. Στα μάτια μας φαντάζει ανώφελο το να κουβαλά κανείς έναν ασύρματο, με την ελπίδα ότι θα επικοινωνήσει με κάποιον σε μια περίπτωση ανάγκης χωρίς να έχει κάνει κάποια προεργασία.

Οι Προβληματισμοί μας είναι συγκεκριμένοι.

Να μιλήσει με ποιόν? Είναι σίγουρος ότι θα υπάρχει κάποιος να τον ακούσει? Που θα είναι και αρκετά κοντά για να προστρέξει σε βοήθεια?
Οι ελπίδες μας για επικοινωνία έχουν λογική βάση όταν ήδη διαθέτουμε πρόσβαση σε δίκτυο ακροατών που είναι διαθέσιμοι την συγκεκριμένη στιγμή, με άλλα λόγια είναι προ-τοποθετημένοι, ενεργοί και έτοιμοι να ανταποκριθούν.
Επίσης η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σκληρή. Ένας ασύρματος U/VHF ή PMR δεν είναι και πολύ χρήσιμος σε μια περιοχή με έντονο εδαφικό ανάγλυφο, γιατί οι συχνότητες αυτές διαδίδονται εξ’ όψεως, δηλαδή χρειάζεται να υπάρχει οπτική επαφή με τον συνομιλητή.
Άρα χρειάζεται κανείς να ξέρει τα χαρακτηριστικά διάδοσης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην συχνότητα που εκπέμπει –και σε σχέση με το ανάγλυφο, τον τρόπο εκπομπής της κεραίας του, και την αναμενόμενη εμβέλεια της συσκευής του.
Επίσης θα πρέπει να έχει φροντίσει από πριν για την ενεργειακή του αυτοδυναμία. Συνεχείς κλήσεις για βοήθεια στη μέγιστη ισχύ καταναλώνουν την μπαταρία πιο γρήγορα από όσο μπορεί κάποιος να προβλέψει.

Θα πρέπει λοιπόν να γίνει πριν από την στιγμή της ανάγκης μια προετοιμασία ενός δικτύου βοήθειας και ακροατών, ή έστω να υπάρχει επαφή με μια κοινότητα χρηστών όπως αυτή των ραδιοερασιτεχνών μέσω ένταξης σε αυτήν.

Υπάρχουν τέσσερεις κατηγορίες παραγόντων που ο χρήστης θα πρέπει να καλύψει.

1. Μέσα
Ξεκινάμε από αυτά γιατί –αν και απαραίτητα- είναι τα λιγότερο ουσιώδη για την σύνθεση ενός δικτύου.
Σαν εναλλακτικά του κινητού τηλεφώνου δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το σταθερό τηλέφωνο και το καρτοτηλέφωνο. Φροντίστε να βεβαιωθείτε ότι το σταθερό σας –αλλά και του συνομιλητή σας- βρίσκεται σε δίκτυο που δεν εξαρτάται από την παροχή ρεύματος ή την ύπαρξη σήματος κινητού και Internet, όπως έχουμε περιγράψει εδώ.
Αλλά εναλλακτικά βέβαια του κινητού, είναι το διαδίκτυο και τα τοπικά δίκτυα wifi (Wireless Mesh Networks) σαν το PirateBox, που στήνονται με router στα οποία τρέχουν ειδικά προγράμματα. Ή ακόμα και δίκτυα μεταξύ συσκευών κινητών χωρίς πάροχο κινητής τηλεφωνίας όπως αυτό του Serval.
Τέλος θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι ευκολίες (και οι περιορισμοί) των διαφόρων ειδών ασύρματης επικοινωνίας όπως τα CB, U/VHF και βραχέων κυμμάτων.
Παράλληλα η χρήση επαναληπτών (Repeaters) και σταθμών αναμετάδοσης των μηνυμάτων (Relay Stations) είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των περιορισμών εμβέλειας και εδαφικού αναγλύφου.

2. Τεχνικές Επικοινωνίας

Με τον όρο αυτόν αναφερόμαστε σε δύο παράγοντες. Στον Τεχνικό τομέα της επικοινωνίας και στον Πρακτικό.
Ο Τεχνικός Τομέας έχει να κάνει με την χρήση αυτή καθ’ αυτή των μεσών επικοινωνίας, και στην ουσία αναφέρεται στα χαρακτηριστικά εκπομπής των μέσων, όπως η διάδοση των κυμάτων και η γνώση των τεχνολογιών επικοινωνίας.
Ο Πρακτικός Τομέας έχει να κάνει περισσότερο με την γνώση και την ορθή χρήση αυτού που λέμε “Γλώσσα Ασυρμάτου”. Το σύνολο δηλαδή των τυποποιημένων εκφράσεων και των πρακτικών επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι κοινότητες των χρηστών (ραδιοερασιτέχνες, στρατιωτικοί).
Επίσης μέσα στο πρακτικό του όλου πράγματος θα προσθέσουμε και την γνώση των διαθέσιμων και κατάλληλων συχνοτήτων επικοινωνίας αλλά και την γνώση της κατανομής της μπάντας των συχνοτήτων (Bandplan)

3. Περιεχόμενο

Πέρα από την ανάγκη χρήσης της σωστής “γλώσσας επικοινωνίας” υπάρχουν και κάποια χαρακτηριστικά (κριτήρια αν θέλετε) του τρόπου που οργανώνουμε και μεταδίδουμε το περιεχόμενο μας.
Αυτό θα πρέπει να είναι σύντομο και ευκρινές. Για παράδειγμα, οι ραδιοερασιτέχνες έχουν συντομογραφίες (κώδικας Q και άλλοι) που εκτός από σύντομες και περιεκτικές “περνάνε” και καλύτερα μέσα από τα παράσιτα. Στη ευκρίνεια επίσης βοηθά και η ταχύτητα (αργή) που μεταδίδει κανείς και η σωστή εκφορά του λόγου.
Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και η οργάνωση των πληροφοριών που μεταδίδει κανείς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις 7 Λέξεις στις οποίες έχουμε αναφερθεί παλαιότερα, αλλά και να οργανώσετε τις πληροφορίες με βάση στρατιωτικά ακρωνύμια όπως το SALUTE και συστήματα κωδικών λέξεων όπως οι Brevity Codes και Procedure Words. Βέβαια τα ακρωνύμια και οι κωδικές λέξεις αυτές (τυποποιημένες και αυτοσχέδιες) για να είναι χρήσιμες πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα μεταξύ των δύο μερών που επικοινωνούν και να είναι λειτουργικές, δηλαδή απλές και ευκολοδιάκριτες.

4. Σχεδιασμός

Την χρήση των τυποποιημένων μηνυμάτων και λέξεων μπορεί να την εντάξει κανείς και στην παράμετρο του σχεδιασμού, καθώς θα πρέπει να είναι προαποφασισμένες και καταγεγραμμένες κάπου, όπως π.χ. σε ένα φυλλάδιο αναφοράς.
Με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να τηρείται και μια λίστα συχνοτήτων και ωρών προγραμματισμένης επικοινωνίας αναλόγως της περίπτωσης και ανάγκης, αλλά και της θέσης των διαθέσιμων κόμβων και πομπών.
Μέριμνα επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται και για την συλλογή πληροφοριών για τα γεγονότα μέσω διαφόρων πηγών που θα πρέπει να αξιολογούνται με τυποποιημένα και κοινά αποδεκτά κριτήρια.
Ειδικά για την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου ο σχεδιασμό μπορεί και να επεκταθεί και στο στήσιμο –από πριν- ιστοσελίδων και blogs, forum, και mail-lists (π.χ. yahoogroups) που θα παρέχουν ενημέρωση, χρηστικές πληροφορίες, και άμεση επικοινωνία. (κάτι που οι εξειδικευμένες ομάδες εκτάκτων αναγκών κάνουν ήδη μέσω τοπικών δικτύων Wi-Fi)
Τέλος θα πρέπει να ληφθεί πρόβλεψη για την σωστή και συνεχή λειτουργία του δικτύου μέσω διαρκούς συντήρησης του υλικού και την διαχείριση του προσωπικού που το λειτουργεί..

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές για ένα δίκτυο επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης. Ελπίζουμε σε ένα μελλοντικό άρθρο να μπορέσουμε σας περιγράψουμε την σύνθεση, οργάνωση και λειτουργία του.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Η Πορεία των Προετοιμασιών μας

Είναι συχνό φαινόμενο στα σχετικά φόρουμ τα μέλη να ποστάρουν την πορεία των προετοιμασιών τους. Έτσι όχι μόνο ανταλλάσσονται πρακτικές ιδέες αλλά και βοηθούνται τα νεότερα μέλη να αντιληφθούν καλύτερα και τις λεπτομέρειες τους, αλλά και την ροή των προετοιμασιών και την κατανομή του χρόνου που αφιερώνει κανείς στο Preparedness.


Καιρός λοιπόν να κάνουμε το ίδιο με τις δικές μας προετοιμασίες. Τους τελευταίους μήνες έχουμε δώσει βάση σε 4 τομείς. Τρόφιμα, Φάρμακα, Ενέργεια, και Οργάνωση.
Οι προετοιμασίες μας αυτές όμως δεν γίνονται ούτε μια και έξω αλλά ούτε και σε καθημερινή βάση. Γίνονται σε επαναλαμβανόμενους κύκλους σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και την όρεξη μας. Βλέπετε αυτό τον καιρό αντιμετωπίζουμε το Preparedness σαν Hobby παρά σαν μια ανάγκη ή μια μονομανία.

Αναλυτικά λοιπόν η πορεία των προετοιμασιών μας είναι η εξής:

Αποθηκευμένα Τρόφιμα 

Έχοντας από καιρό εκτιμήσει και φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος της αποθήκης μας τώρα πια κάνουμε ανακύκλωση των τροφίμων. Όχι μόνο με βάση τις ημερομηνίες λήξης αλλά και με βάση τις εμπειρίες από την κατανάλωση τους. Για παράδειγμα σταδιακά αφαιρέσαμε τις φθηνές κονσέρβες κρέατος και τις αντικαταστήσαμε με ένα συγκεκριμένο τύπο, πιο εύγευστο και ποιοτικό. Το ίδιο και με τις μορφές κονσερβοποιημένης τομάτας, όπου τις τέσσερις μορφές θα τις περιορίσουμε σε δύο μόνο, τριμμένη σπιτική τομάτα και τοματοπολτέ.
Έτσι θα φέρουμε την αποθήκη μας ακόμα πιο κοντά στα διατροφικά μας γούστα.

Επίσης έχοντας πιάσει την «κρίσιμη μάζα» μπορούμε πια να διασπείρουμε τις ημερομηνίες λήξης ανά μεγαλύτερα διαστήματα, όπως το τρίμηνο και το εξάμηνο, παρά να έχουμε όλα τα τρόφιμα κοντά στην ίδια ημερομηνία λήξης. Αυτό συμβαίνει όταν όλα τα τρόφιμα αγοράζονται και αποθηκεύονται ταυτόχρονα αποτέλεσμα περισσότερο φόβου και ανησυχίας παρά ενός σχεδίου.
Αντίθετα ο σωστός τρόπος διασποράς των ημερομηνιών λήξης είναι η κατανάλωση (και η αντικατάσταση) τους στην καθημερινή μας ζωή.

Απόσπασμα από το τετράδιο μας. Φαίνονται οι καθορισμένες ποσότητες στην οικιακή αποθήκη και οι ημερομηνίες λήξης. Επίσης κάποια είδη τροφίμων που δοκιμάστηκαν και απορρίφτηκαν.

Η κρίσιμη  αυτή μάζα μας βοηθά πια να ανεξαρτητοποιηθούμε από τις συχνές εξόδους στην αγορά αλλά και να εκμεταλλευτούμε τις εποχιακές εκπτώσεις και προσφορές στα προϊόντα, εξοικονομώντας έτσι χρήματα.

Παράλληλα την ίδια μέθοδο ακολουθούμε και για τα υλικά Καθαρισμού – Ατομικής Υγιεινής. Δεν θα πρέπει να αμελούμε την καθαριότητα και την υγιεινή. Ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις που το νερό είναι λιγοστό. Τότε τα μωρομάντηλα, τα τζελ οινοπνεύματος και η χλωρίνη είναι χρυσός.

Φάρμακα και Φαρμακευτικό Υλικό

Η αλήθεια είναι ότι –αυτόν τον καιρό της οικονομικής κρίσης- φοβόμαστε για την διαθεσιμότητα τους, ιδίως των φαρμάκων. Αποφασίσαμε λοιπόν να αποθηκεύσουμε κάποια βασικά, κοινά φάρμακα αλλά και να δημιουργήσουμε σταδιακά ένα απόθεμα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων της οικογένειας όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα.
Τώρα πια το απόθεμα καλύπτει ανάγκες σχεδόν τριών μηνών και η συλλογή των κοινών φαρμάκων συνεχίζεται. Το ποια είναι αυτά είναι βέβαια θέμα που αξίζει ξεχωριστό άρθρο γραμμένο από κάποιον ειδικό.

Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι η φροντίδα κάποιων τραυμάτων απαιτεί συνεχείς “αλλαγές” που με την σειρά τους καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες επιδεσμικού υλικού, περισσότερες από το περιεχόμενο ενός κιτ φαρμακείου. Τον καιρό αυτόν είμαι στη φάση αύξησης των αποθεμάτων μας.
Αλλά τα είδη και οι ποσότητες καθορίζονται πια από την ανακατασκευή και βελτίωση των κιτ φαρμακείων μας. Επανακαθορίσαμε τις ποσότητες του επιδεσμικού υλικού σε αυτά λαμβάνοντας υπ’ όψιν ανάγκες μεγαλύτερες μιας μέρας. (Ίσως πολύ σύντομα να δείτε το νέο μας κιτ Α’ Βοηθειών αυτοκινήτου σε ξεχωριστό άρθρο)
Στη συνέχεια συγκεντρώσαμε το πλεονάζον υλικό μαζί με τα είδη φροντίδας υγείας σε ένα σημείο για να είναι εύκολα προσβάσιμα.

Το κουτί. Σε ένα πλαστικό κουτί αποθήκευσης συγκεντρώσαμε πλεονάζον επιδεσμικό υλικό, βασικά και προσωπικά φάρμακα, και άλλα υλικά φροντίδας.
         
Ενέργεια - Φωτισμός

Στην περίπτωση αυτή αργά αλλά σταθερά ολοκληρώνουμε ένα σύστημα εφεδρικής ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό και φορτίσεις των συσκευών μας.
Την αρχή είχαμε κάνει όταν εφοδιαστήκαμε με φορτιστή και 12-βολτες μπαταρίες SLA (Σφραγισμένες Μολύβδου Οξέος) για να λειτουργούμε τον ασύρματο μας για μεγάλο διάστημα.
Ταυτόχρονα, λόγω και άλλων ενδιαφερόντων, ο αριθμός των μπαταριών μας Λιθίου-Ιόντων αυξάνεται συνεχώς, και τις προτιμάμε γιατί έχουν και μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα, και η τεχνολογία τους είναι η μόνη που εξελίσσεται πια. Η μπαταρίες αυτές τροφοδοτούν μια PowerBank που με τη σειρά της τροφοδοτεί άλλες συσκευές με ρεύμα USB.

Φωτογραφία της PowerBank μας, όπου φαίνονται και οι μπαταρίες Λιθίου-Ιόντων στο εσωτερικό.

Περιγραφή του συστήματος μας δεν θα σας κάνουμε γιατί απαιτεί μια μεγάλη σειρά άρθρων για τον σκοπό αυτό, καθώς είναι αρκετά περίπλοκο μια που σχεδιάστηκε να χρησιμοποιεί πέντε διαφορετικά βολτάζ, και να μπορεί να μετατρέπει και να αποθηκεύει το ένα στο άλλο.

Μπορεί η απόκτηση μιας γεννήτριας να μην είναι στα σχέδια μας, αλλά σε λίγες μέρες θα έχουμε και το πρώτο μας (μικρό) φωτοβολταϊκό πάνελ που δουλειά του θα είναι να φορτίζει τις μπαταρίες μας. Λόγω κάποιων ιδιαιτεροτήτων της κατοικίας μας ή χρήση γεννήτριας αποκλείεται παντελώς αλλά λύση μπορεί να δοθεί με την χρήση μπαταριών βαθέως κύκλου αποφόρτισης που θα τροφοδοτούν ένα Inverter που με την σειρά θα δίνει ρεύμα 220V σε επιλεγμένες συσκευές (σε επόμενο άρθρο μας θα σας περιγράψουμε την συναρμολόγηση ενός τέτοιου κιτ)

Σχετικά με τον φωτισμό, ολοκληρώνουμε των συναρμολόγηση ειδικών φακών που θα λειτουργούν σαν λυχνάρια σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος. Μετά από σκέψη αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε σε πιο μόνιμες και σταθερές κατασκευές για το σπίτι μας γιατί απαιτούν πολύπλοκη κατασκευή χωρίς να προσφέρουν κάτι παραπάνω.
Είναι και αυτό θέμα για ένα νέο άρθρο και ελπίζουμε να βρούμε τον χρόνο να σας το μεταφέρουμε μόλις παραλάβουμε τα κατάλληλα ηλεκτρονικά.


Ένα αυτοσχέδιο φωτιστικό τοίχου. Τις λεπτομέρειες κατασκευής του μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Οργάνωση - Κινητοποίηση (Bug Out) 

Στην περίπτωση αυτή είμαστε στη διαδικασία μετατροπής των αποθεμάτων και του εξοπλισμού μας σε εύκολα κινητοποιήσιμες μονάδες (modules). Με άλλα λόγια προσπαθούμε να έχουμε τα πάντα οργανωμένα σε κουτιά ώστε να μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και γρήγορα σε εναλλακτικές τοποθεσίες. Αν και έχουμε εκτιμήσει ότι βρισκόμαστε ήδη στην καλύτερη -to δυνατόν- τοποθεσία να βρίσκεται κανείς σε μια περίπτωση γενικευμένης αναρχίας τύπου Αργεντινής, οι φυσικές καταστροφές μπορούν να αγγίξουν τους πάντες.

Μια από τις βασικές επιδιώξεις του Preparedness είναι και η προσπάθεια διατήρησης του τρόπου ζωής ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες. Αν λοιπόν θα έπρεπε σύντομα να εγκαταλείψετε το σπίτι σας, ποια αντικείμενα και εφόδια θα σας ήταν απαραίτητα για να λειτουργήσετε φυσιολογικά? Τι θα παίρνατε μαζί σας, πως θα τα συσκευάζατε και πως θα τα μεταφέρατε?
Μια τέτοια μετακίνηση απαιτεί σχεδιασμό, οργάνωση και υλικά. Για εμάς είναι ένα συνεχιζόμενο project που ολοκληρώνετε σε αργά βήματα. Για παράδειγμα τις επόμενες μέρες θα μας απασχολήσει ο τρόπος συσκευασίας και μεταφοράς του desktop υπολογιστή μας και μέρους της αποθήκης τροφίμων μας (τα τρόφιμα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα).

Σε μια παράλληλη πορεία έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση του κιτ επιβίωσης, του ορειβατικού εξοπλισμού μας και της Bug-Out Bag μας. Έχουμε καταλήξει και φτιάξει ένα σπονδυλωτό (modular) αλληλοσυμπληρούμενο σύστημα που –άλλη μια υπόσχεση- στο μέλλον θα σας παρουσιάσουμε.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ανταγωνισμός κι Επιβίωση (Φιλοξενούμενη Δημοσίευση)

Σημείωση GreekPreparedness:  

Πριν λίγες μέρες βρήκαμε αυτό το κείμενο στο φιλικό forum http://fugazigr.freeforums.org. Θεωρήσαμε καλό αν την αναδημοσιεύσουμε με την άδεια του συντάκτη.


Ανταγωνισμός κι Επιβίωση

Η παράμετρος που συνηθέστατα απουσιάζει από όλα την βιβλιογραφία επιβίωσης είναι η παράμετρος του ανταγωνισμού. Η επιβίωση έχει δύο σχολές.

Η Πρώτη που είναι κι η Πρωτότυπη της είναι η Στρατιωτική Σχολή

Σύμφωνα με αυτήν ο επιβιωτής παλεύει να κρατηθεί στην ζωή και να διαφύγει σε ασφαλές έδαφος ΕΝΑΝΤΙΟΝ θεσμικά αναγνωρισμένων εχθρών. Σύμφωνα με το σενάριο που υπερασπίζεται αυτή η σχολή σκέψης ο επιβιωτής είναι στρατιωτικός αιχμάλωτος πολέμου που διαφεύγει από κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης ή από κάποιο σημείο στο οποίο εχει αποκλειστεί στα μετόπισθεν του εχθρού και αποπειράται να διασχίσει εχθρικό έδαφος και δυνάμεις μέχρι να καταλήξει πίσω στις γραμμές του.
Η περιπέτεια του συνίσταται στο να επιβιώσει με πρόχειρο τρόπο μέσα σε ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ κι αδιατάρακτες περιβαλλοντικές συνθήκες αντιμετωπίζοντας ως κύριο κίνδυνο τον εντοπισμό και την σύλληψη του. Καταλήγει δηλαδή στο να ασκεί τεχνικές επιβίωσης, όχι επειδή μια καταστροφή του αφαίρεσε τα απαραίτητα προς ομαλή διαβίωση μέσα, αλλά επειδή δεν του ανήκουν, ή κάνει συγκαλυμμένη χρήση, ή του τα αποστερούν οι εχθροί του.

Η Δεύτερη Σχολή είναι η Πολιτική

Σύμφωνα με το δικό της σενάριο ο επιβιωτής αποκόπτεται για κάποιον λόγο περιστασιακά από την κοινωνική του ομάδα και καλείται να συντηρηθεί με ανεπαρκή μέσα μέχρις του σημείου που η επανασύνδεση του καταστεί εφικτή.
Παραλλαγή σε αυτό το σενάριο της πολιτικής σχολής σκέψης είναι η καταστροφολογία. Ένα μείζον καταστροφικό γεγονός αποστερεί στον επιβιωτή τα απαραίτητα προς συντήρηση του μέσα και αυτός μέσα σε ένα ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΟ πλέον και προσωρινά επικίνδυνο περιβάλλον, το οποίο ξεπερνά τις ατομικές δυνατότητες αντίδρασης του, καλείται να επιβιώσει με πρόχειρα μέσα μέχρις του σημείου που θα σπεύσουν σε βοήθεια του οι εντεταλμένες για αυτόν τον σκοπό δυνάμεις της κοινότητας του.
Όλα αυτά τα σενάρια ωστόσο διαθέτουν μία κοινή παράμετρο. Θέτουν από την μία πλευρά τον ήρωα του σεναρίου, τον επιβιωτή, και από την άλλη όλα τα θηρία της Αποκάλυψης: Τους κακούς εχθρούς, το αφιλόξενο περιβάλλον, το καταστροφικό συμβάν κοκ.
Δεν λένε απολύτως τίποτε για το μέλλεται να συμβεί όταν μέσα σε ένα περιβάλλον με περιορισμένους πόρους πολλοί επιβιωτές -οι οποίοι πιθανότατα να ανήκουν στην ίδια κοινότητα ή να είναι συγγενείς και φίλοι μεταξύ τους- καλούνται να αυτοσυντηρηθούν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Αν οι πόροι και οι περιβαλλοντικές παροχές τριγύρω τους είναι όντως ανεπαρκείς και ελλιπείς και δεν μπορούν να εγγυηθούν την επιβίωση όλων τους, τότε τι πρόκειται να συμβεί?

Το πιθανότερο είναι πως θα προκύψει ένα αρχέγονο σχήμα ανταγωνισμού ‘
homo homini Lupus Est, όπου όλοι οι αιτούντες, θέλοντας και μη, θα αναγκαστούν να πολεμήσουν αναμεταξύ τους μέχρις του σημείου που θα εξαφανίσουν την υπερβάλλουσα ζήτηση. Θα φτιάξουν δηλαδή το μοντέλο μιας σχεδίας Μέδουσας. Μια κατάσταση η οποία, όπως και να ’χει, ηθικά θα πάσχει και θα είναι τελείως, μα τελείως, αντί-ουμανιστική.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που αυτή η πλευρά των πραγμάτων συνήθως αποσιωπάται και ουσιαστικά παραμένει στα ανομολόγητα της όλης βιβλιογραφίας επιβίωσης.
Γιατί είναι ασφαλώς πολύ ευκολότερο πράγμα να λες σε κάποιον πώς να ανάβει μια φωτιά δίχως την χρήση σπίρτων, ή να του παραθέτεις και να του αναλύεις τεχνικές αναρρίχησης και παγίδευσης (που προσθέτουν μια Μαγκαϊβερίστικη νότα σπιρτάδας και περιπέτειας στην προσπάθεια του), αλλά πολύ δύσκολο πραγματικά να του πεις πώς ακριβώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν συνάνθρωπο -και τέως φίλο του(?)- ο οποίος θα αποπειραθεί κάποια στιγμή να του κλέψει μέσα από τα χέρια την μοναδική τροφή που υπάρχει γύρω τους σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων…

Έτσι, ο ανταγωνισμός επιβιωτών πάνω σε περιορισμένους πόρους τελεί συνηθέστατα εκτός της ύλης της μεγάλης πλειονότητας των εγχειριδίων επιβίωσης. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού ακουμπά επάνω στον Θάνατο, με την έννοια της θανάτωσης, της δολοφονίας ανθρώπου από άνθρωπο, άρα ενέχει σοβαρά ηθικά και νομικά προβλήματα.

Έτσι οι περισσότεροι συγγραφείς προτιμούν να αντιμετωπίζουν αυτήν την παράμετρο με υπαινιγμούς, ή με αποσιωπητικά ή μεταφέροντας το μεγάλο βάρος των αποφάσεων απευθείας στους ώμους των ενδιαφερομένων.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τίθεμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε προσπάθεια μακροχρόνιας επιβίωσης μέσα σε ένα κοινωνικά κατάρρευσαν περιβάλλον. Σε μία τέτοια κατάσταση είναι αδιανόητο να διαφυλάξεις τις παρακαταθήκες και τους πόρους σου δίχως να υποχρεωθείς να ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ ανθρώπους που θα έχουν την ιδέα πως αυτοί τα χρειάζονται παραπάνω από εσένα ή πως μπορείς εν πάση περιπτώσει να μοιραστείς ένα μέρος τους μαζί τους.
Η φιλοσοφική ερώτηση που τότε εγώ -και ο οποιοσδήποτε σαν εμένα- θα χρειαστεί ειλικρινά κι ιδιωτικά να απαντήσει είναι:
Αξίζει να ζήσω/ να ζήσεις εν μέσω πτωμάτων? Αξίζει η δική μας ζωή περισσότερο από την ζωή ενός παιδιού που θα πεθάνει μπροστά στα μάτια μας αν δεν το ταΐσουμε, ενός γέρου επιστήμονα που θα μπορούσε να ξαναβάλει τον κόσμο σε μια τροχιά τεχνολογικής ανάπτυξης? Μιας όμορφης γυναίκας που θα μπορούσε να τεκνοποιήσει και να ξαναφέρει την ελπίδα στην ανθρωπότητα? Ποιος είναι αυτός που για να ζήσει για να φάει αύριο και μεθαύριο θα τολμήσει να καταδικάσει όλους τους άλλους ανθρώπους γύρω του σε βέβαιο αργό από ασιτία θάνατο?
Όταν δεν θα χρειαστεί βέβαια να τους θανατώσει ο ίδιος τραβώντας την σκανδάλη του σούπερ ντούπερ όπλου του…