_

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Ποτέ Δεν είναι Αργά - Ραπτική για Preppers

Προφανώς και η ικανότητα να ράβει κανείς (ακόμα και άνδρας) θα φανεί χρήσιμη σε μια κατάσταση κατάρρευσης όταν οι πόροι θα σπανίζουν.Αλλά αποτελεί επίσης δυνατότητα ανεξαρτητοποίησης.

Πιο πρακτικά, η ικανότητα ραψίματος μπορεί να φανεί χρήσιμη στο πεδίο για επισκευές, αλλά είναι και μέθοδος κατασκευής εξοπλισμού προσαρμοσμένου στα δικά μας μέτρα και ανάγκες.

Παρακάτω θα σας δείξουμε μερικά από τα project μας, και έναν απλό τρόπο ραφής, που είναι ταυτόχρονα αξιόπιστος και δοκιμασμένος.

Ιμάντας Ανάρτησης της Θήκης του ESEE RC-5

 

Χρησιμοποιήσαμε κομμάτι από ζώνη αυτοκινήτου και πατητά κουμπιά. Εσωτερικά το άνοιγμα έχει επένδυση με Velcro ώστε η θήκη να ρυθμίζεται στο ύψος που βολεύει. Λόγω του πάχους των υλικών, το ράψιμο έγινε σε τσαγκάρικο, αλλά με αρκετό κόπο θα μπορούσα να γίνει και από εμάς

Βελτίωση σε τσαντάκι Μέσης και Πουγκί Ζώνης για Μπουκάλι

Στην περίπτωση αυτή, αρχικά αλλάξαμε τον ιμάντα σε ένα τσαντάκι μέσης με ένα φαρδύτερο στα 5cm.
Στη συνέχεια ράψαμε στο χέρι ένα πουγκί για ένα μικρό μπουκάλι νερού. Σαν ύφασμα χρησιμοποιήσαμε ένα κομμάτι τσάντας από κατάστημα ρούχων.
Παρόλο που κάναμε αρκετά λάθη στον σχεδιασμό, είναι και αυτό μέρος της βελτίωσης και της εμπειρίας που αποκτά κανείς.

Τσάντα Α Βοηθειών


Για το μεγάλο κιτ Α βοηθειών διαλέξαμε την διάταξη της κασετίνας. Δηλαδή μιας μεγάλης αλλά χαμηλής θήκης/τσάντας με κοντό καπάκι. Αυτό βοηθά να βρίσκονται όλα τα υλικά σε ένα επίπεδο άρα γρήγορα προσβάσιμα.

Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε στο εμπόριο τσάντα στις διαστάσεις που θέλαμε, οπότε το ράψαμε μόνοι μας.Για ύφασμα χρησιμοποιήσαμε το πανί μιας τσάντας παραλίας!

Τσάντα Υλικών Ασυρμάτου


Αυτή η τσάντα σε σχήμα φακέλου, σχεδιάστηκε από την αρχή. Χρησιμοποιήσαμε  ύφασμα από μια παλιά τσάντα ταξιδίου, ένα φθηνό πατάκι εξώπορτας,
και πλατιά λάστιχα (καλτσοδέτες).
Τοποθετήσαμε θηλιές για τα διάφορα εξαρτήματα στο αριστερό κομμάτι, στο δεξιό προσαρμόσαμε κορδόνια ώστε να δένουμε τα ομοαξονικά καλώδια των κεραιών, και προσθέσαμε και μια θηλιά στη μέση για τις αρτάνες του ιστού.

Θήκη Ηλιακών Πάνελ

Σε μορφή φακέλου. ύφασμα από ομπρέλα εξωτερικά, συνθετικό πανί εσωτερικά και στο ενδιάμεσο αφρώδες φύλλο από υλικά συσκευασίας!

Τρόπος Ραψίματος

Ο παρακάτω τρόπος είναι ένας απλός και ισχυρός τρόπος ραφής στο χέρι, αλλά μπελαλίδικος και χρονοβόρος. Αλλά ιδανικός για την χρήση σε τέτοιες κατασκευές.

Για αρχή περνάμε την κλωστή στη βελόνα, τη κάνουμε διπλή και ενώνουμε τα άκρα με έναν διπλό κόμπο. Έτσι θα ράβουμε με διπλή κλωστή σε ένα πέρασμα.

Στη συνέχεια περνάμε την κλωστή στο ένα άκρο και κάνουμε μια θηλιά για ασφάλιση.
Μετά περνάμε πάνω κάτω τη κλωστή σε ίσα διαστήματα το πού 5 χιλιοστών.
Όταν φτάσουμε στην άλλη άκρη κάνουμε 2 τρεις θηλιές με κόμπο. Έτσι ενισχύουμε  τη αρχή και το τέλος των ραφών, γιατί είναι και τα σημεία που ξεκινά το ξήλωμα συνήθως.
Στη συνέχεια θα ράψουμε προς τα πίσω συμπληρώνοντας τα κενά, και θα ξανασφαλίζουμε στο άκρο.
Με τον τρόπο αυτό έχουμε κάνει δύο ανεξάρτητα γαζιά και μειώνουμε τη πιθανότητα   να ξηλωθεί η ραφή αν μια κλωστή κοπεί.

Προσοχή!

  • ΠΟΤΕ μην ράβετε κάθετα στη γραμμή της ένωσης των δύο υφασμάτων. Δηλαδή προς τα πάνω. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να σχίσουν οι κλωστές το ύφασμα και μετά η επιδιόρθωση να γίνει δυσκολότερη.
  • Το ράψιμο των ιμάντων απαιτεί ΔΥΟ γαζιά σε απόσταση μεταξύ τους (ρίξτε μια ματιά πως είναι ραμμένοι σε όλα τα σακίδιο).
  • ΜΗΝ επιχειρήσετε τέτοια γαζιά με οικιακή ραπτομηχανή. Το ζόρι που θα τραβήξει είναι τέτοιο που θα σπάσουν δόντια στα συνήθως πλαστικά γρανάζια. 
  • Προτιμήστε ράψιμο στο χέρι με μια καλή μπύρα και μια καλή ταινία για να περνά η ώρα!

Πηγές Υλικών

Όπως θα καταλάβατε ήδη, το να βρει κανείς το σωστό ύφασμα (πχ. cordura) είναι πρακτικά αδύνατο στην Ελληνική αγορά, ειδικά να πρόκειται για προμήθεια λιανικής.
Αν ξεκινήσετε λοιπόν τις δικές σας κατασκευές, θα πρέπει να μπείτε στην νοοτροπία την επαναχρησιμοποίησης και κανιβαλισμού παλιών τσαντών και σακιδίων.

Τα πράγματα για τους ιμάντες και τις αγκράφες είναι καλύτερα. Μέτριας ποιότητας θα βρείτε στα καταστήματα ραπτικής, καλής ποιότητας στο Leroy Merlin, και πολύ καλής στα καταστήματα ναυτιλιακών ειδών που εξυπηρετούν κάτοχους ιστιοφόρων.

Αυτά λοιπόν, γιατί το θέμα είναι ανεξάντλητο.


Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Μικρή Δοκιμή Κλαδευτικών Πριονιών

Τα κλαδευτικά πριόνια είναι δημοφιλές αντικείμενο μεταξύ των survivalists & preppers, κυρίως σαν κομμάτι της BugOut Bag τους.

Εμείς δεν είμαστε η εξαίρεση. Κατά καιρούς έχουμε συγκεντρώσει ένα μικρό αριθμό τα οποία έχουμε σε διαφορές θέσεις (BugOut Bag , αυτοκίνητο, κτλ) για την ώρα που θα χρειαστούν.

Με αφορμή μια δημοσίευση σύγκρισης σε μια ομάδα στο Facebook που συμμετέχουμε, και του video του φίλου του blog, Survival Fan, βρήκαμε χρόνο να κάνουμε την δική μας δοκιμή.

Τα πριόνια έκοψαν ένα τετράγωνο κομμάτι 3χ3cm δρυός χρονομετρημένα και με μετρημένες τις κινήσεις.

Επίσης μια που τα πριόνια κόβουν στο τράβηγμα προς τα πίσω, φροντίσαμε να βάλουμε λίγη πίεση προς τα κάτω με το χέρι μας ελαφρώς χαμηλότερα από το ύψος κοπής.

Τα Πριόνια


1. Ένα φθηνιάρικο πριόνι από κινεζιμάγαζο με λάμα 190mm.

2. Ένα σπαστό πριόνι από τα Lidl με λάμα 190mm.

3. Ένα πρόσφατο πριόνι από τα Lidl με λάμα 170mm.


4. Ένα παλιότερο κλαδευτικό πριόνι από τα Lidl με λάμα 240mm.

5. Ένα αξιοπρεπές Κινέζικο (KCasa) κλαδευτικό πριόνι με λάμα 190mm. Στην Ελληνική αγορά ίσως το βρείτε σαν Bennman.

6. Ένα Silky PocketBoy με λάμα 170mm και μεσαία οδόντωση.

Δυστυχώς στο τεστ δεν συμπεριλάβαμε τα διαδεδομένα Ιαπωνέζικα πριόνια Samurai στην Ελληνική αγοράς τα οποία τα βρίσκει κανείς σε καλή τιμή, ή τα πολύ γνωστά fiskars.

Τα Αποτελέσματα

Η διαφορά είναι εμφανής...

Ερμηνεία και Παρατηρήσεις

Το φθηνιάρικο πριόνι έκανε τόσες κινήσεις γιατί πολύ απλά τα δόντια του δεν έπιαναν. Και αυτό φαινότανε. Αντίθετα Silky -με τα δόντια που ξυρίζουν- κατά το κόψιμο ήτανε το πιο σταθερό και ομαλό στις διαδρομές πριόνι.
Το νο. 3 φαίνεται να είναι μέτριο απλά, αλλά την έκπληξη την έκανε στο σταθερό νο.4 με τον πολύ μικρό αριθμό κινήσεων (το είχαμε παρατηρήσει και σε άλλη δοκιμή). Η εξήγηση εντοπίζεται μάλλον στο ότι επιτρέπει μεγαλύτερη κίνηση του χεριού, και ίσως και να παίζει ρόλο και η γωνία του χεριού που οδηγεί η λαβή του.

Το ερώτημα είναι αν αξίζει να δώσει κανείς ένα σοβαρό ποσό, σαν τα 40+ ευρώ του Silky, για να αγοράσει την σημαντικά καλύτερη απόδοση και να το χρησιμοποιεί περιστασιακά.

Η οικονομία κινήσεων είναι και οικονομία δυνάμεων, κάτι σημαντικό σε μια κατάσταση επιβίωσης.

Από την άλλη αν οι κοπές είναι τόσες πολλές τότε το πρόβλημα είναι μάλλον η λάθος επιλογή ενός τόσου μικρού εργαλείου.