_

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Φροντίζοντας το Bug Out Vehicle (Όχημα Διαφυγής)

Bug Out Vehicles (BOV).
Αλλά σχεδόν πάντοτε τα άρθρα μένουν μόνο στο τι βάζουμε μέσα στο όχημα και όχι στο τι πως θα πρέπει να φροντίσουμε το όχημα ώστε να μας αποδώσει τα αναμενόμενα.

Και μάλιστα όχι μόνο με στο σκεπτικό να μας πάει στον τελικό προορισμό, αλλά και να συνεχίζει να λειτουργεί μετά από τα ταξίδι αυτό. Και μάλιστα σε συνθήκες έλλειψης υλικών, ανταλλακτικών και δυνατότητας εξειδικευμένων επισκευών.

Παρακάτω θα σας αναφέρουμε τα μέτρα και τις πρόνοιες που θα πρέπει να πάρει ένας Prepper ή Survivalist, για να κρατήσει λειτουργικό το όχημα του.

1. Προγραμματισμένα Service.

Σε πολλούς δεν αρέσει η ιδέα των προγραμματισμένων service με βάση τον χρόνο ή τα χιλιόμετρα. Αυτό είναι κατανοητό από θέμα εξοικονόμησης χρημάτων, αλλά τα προγραμματισμένα service δεν μας προφυλάσσουν μόνο από τις απρόσμενες βλάβες και αυτές που είναι δυνατόν να διαγνωστούν έγκαιρα.

Μας επιτρέπουν να κρατούμε λειτουργικά τα φθαρτά και αναλώσιμα εξαρτήματα του αυτοκινήτου για ένα περιθώριο πέρα του θεωρητικού ορίου ζωής. Γιατί συχνά εξαρτήματα όπως ο ιμάντας έχουν ζωή μεγαλύτερη από αυτή που δίνει ο κατασκευαστής.
Μας δίνουν δηλαδή ένα χρονικό περιθώριο-πλεονέκτημα το οποίο θα αναλώσουμε μετά την μεγάλη ανάγκη.

Έτσι αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το BOV για τον σκοπό που υπάρχει -και λίγο πριν ένα προγραμματισμένο service - θα έχει ακόμα περιθώρια να λειτουργήσει για κάποιο ικανοποιητικό διάστημα.
Φαντάζεστε να το χρειαστείτε ενώ έχουν περάσει 1-2 χρόνια μετά την καθορισμένη αλλαγή του ιμάντα χρονισμού?

2. Προμήθεια & Stock Αναλώσιμων κ Κρίσιμων Εξαρτημάτων.

Θεωρητικά ένας Prepper θα πρέπει να έχει ένα πλήρες στοκ ανταλλακτικών, κάτι που όμως πρακτικά δεν γίνεται.
Αλλά στα αυτοκίνητα μπορούμε να διακρίνουμε 2 τύπων βλάβες. Αυτές που είναι κρίσιμες και ακινητοποιούν το όχημα (έλλειψη λιπαντικού, φθαρμένη φλάντζα) και αυτές που επιτρέπουν την κανονική χρήση για κάποιο διάστημα (όπως ένα φθαρμένο ρουλεμάν τροχού).

Στα πλαίσια του λογικού μπορεί κανείς να αμελήσει για τα εξαρτήματα της δεύτερης περίπτωσης και να επικεντρωθεί σε αυτά της πρώτης που είναι και πιο φθηνά και συνήθως αλλάζουν τακτικά

Αυτά λίγο πολύ είναι.

  • Λάδι κινητήρα, φίλτρο λαδιού, τάπα κ ροδέλα τάπας.
  • Ανταλλακτικές Ασφάλειες 
  • Ανταλλακτικοί υαλοκαθαριστήρες
  • Λάμπες Φαναριών
  • Ανταλλακτικοί Ιμάντες
  • Φίλτρα Αέρα
  •  Κολάρο Νερού Κινητήρα (αν και είναι κάπως σχετική η δυνατότητα αποθήκευσης ελαστικών εξαρτημάτων για μεγάλο διάστημα)
  • Τάπα Ψυγείου
  • Μπαταρία Αυτοκινήτου (αν και έχει νόημα η τοποθέτηση δεύτερης μπαταρίας εξαρχής στο BOV)
  • Λιπαντικά κιβωτίου, υγρά φρένων κτλ
  • Μπουζί και το ανάλογο Καρυδάκι Μπουζί
  • Τακάκια Φρένων
  • Φίλτρα Βενζίνης
  • Αντλία Βενζίνης
  • Συλλογή Κλειδιών, ειδικά για τα περίεργα νούμερα (12,14) & διαγνωστικό κατσαβίδι ηλεκτρολόγου αυτοκινήτου.

Σαφώς και δεν έχει νόημα να κουβαλούμε όλα αυτά συνεχώς στο όχημα, εκτός φυσικά από τα τέσσερα πρώτα που αναφέραμε. Αλλά κάλλιστα μπορούν βρίσκονται σε ένα κιβώτιο δίπλα στον υπόλοιπο εξοπλισμό που θα φορτώσουμε στο όχημα αν έρθει εκείνη η ώρα.
Εξάλλου ΟΛΑ τα παραπάνω είναι εξαρτήματα που θα αλλάξουμε κάποια στιγμή, απλά κάνουμε μια προαγορά τους, και σε καλύτερες τιμές μάλιστα.

3. Γνώση Χρήσης & Επισκευών

Αν η κατοχή όλων αυτών των εξαρτημάτων μας δίνει κάποια ασφάλεια από ελλείψεις και προμήθειας σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν είναι σίγουρο ότι και θα υπάρχει δυνατότητα επισκευών.
Η αλήθεια είναι ότι για την αλλαγή όλων των παραπάνω δεν απαιτείται εξειδικευμένη γνώση και εργαλεία, και προφανώς θα μπορεί να την κάνει και ένας επισκευαστής τρακτέρ στο διπλανό ορεινό χωρίο.

Αλλά είναι και εργασίες βατές για αυτόν που πιάνουν τα χέρια του, ίσως με εξαίρεση την αλλαγή του ιμάντα χρονισμού. Βοηθός σε αυτό το Youtube και ένα βασικό όργανο διάγνωσης βλαβών.


Αν το σκεφτούμε είναι χρήσιμο να μπορούμε όλοι μας να κάνουμε αυτές τις απλές επισκευές και αντικαταστάσεις στο αυτοκίνητο μας.
Όχι μόνο για την κακή στιγμή, αλλά και γιατί έτσι οικοδομούμε αυτάρκεια και ανεξαρτησία.

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Video Time - Κυριακή 25/2/2024

Επιστροφή στο Video Time μετά από καιρό. Αν και δεν είχαμε χρόνο να ποστάρουμε, αυτό δεν σημαίενι ότι δεν έχουεμ συλέψει video για αρκετό καιρό μάλιστα.

Αρχή με Δύο τρόπους εύρεσης την ωρας με μια πυξίδα.



Και Δύο τρόποι διπλώματος του χάρτη.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο παρακάτω βίντεο. Είναι ένας τρόπος διπλώματος που μπορεί κανείς να "ξεφυλλίζει" και να περιηγείται στον χάρτη χωρίς να χρειαστεί να τον ξεδιπλώνει.

Συνέχεια με αυτοσχέδια μανταλάκια!

Και τέλος ένα λεπτομερές βίντεο δημιουργίας σωστής κόψης στο τσεκούρι από την αρχή.

Ελπίζουμε να τα βρείτε χρήσιμα!