_

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Μια Διαφορετική Μέθοδος Αποθήκευσης Τροφίμων

Συνήθως ο σχεδιασμός Αποθήκευσης Τροφίμων για έκτακτες περιπτώσεις βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες του μέσου ανθρώπου και σε ένα υπόδειγμα μια ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει όλες τις βασικές ομάδες των τροφίμων με μια ενδεδειγμένη αναλογία υδατανθράκων, λιπαρών και ζαχάρων.

Η μέθοδος που θα αναπτύξουμε παρακάτω είναι διαφορετική γιατί ξεκινά από τις διατροφικές συνήθειες του καθενός (στην περίπτωση εδώ από τις δικές μας) και προσαρμόζει τα επιλεγμένα τροφίμα στις περιστάσεις μιας έκτακτης ανάγκης έτσι ώστε ο χρήστης και να διατηρήσει τις διατροφικές του συνήθειες και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες που επιβάλει η δυσμενής αυτή κατάσταση.

Συνεπώς η προσέγγιση μας είναι “Task Oriented” δηλαδή προσανατολισμένη σε συγκεκριμένη λειτουργία και στόχο. Φυσικά η μέθοδος αυτή επιβάλλει την τροποποίηση και την προσαρμογή της στις ανάγκες του καθενός. Συνεπώς θα πρέπει να δείτε το άρθρο αυτό περισσότερο σαν έναν οδηγό παρά σαν μια απόλυτη πρόταση.

Στόχοι – Υπόθεση Εργασίας

Θα υποθέσουμε ότι σκοπός μας είναι να αποθηκεύσουμε τρόφιμα για τα πιο πιθανά σενάρια καταστροφής στην χώρα μας όπως μια μεγάλη φυσική καταστροφή ή η έφοδος στα σουπερμάρκετ μετά από μια κατάρρευση του Ευρώ. Δείτε όμως εδώ και εδώ τι είναι καλό να κάνει κανείς πριν ξεκινήσει την αποθήκευση των τροφίμων.

Τα τρόφιμα που θα πρέπει να επιλέξουμε λοιπόν θα πρέπει να ικανοποιούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Να είναι αρκετά για ένα μήνα. Στην περίπτωση μας τόσος είναι ο χρόνος που υποθέτει κανείς ότι τα πράγματα και η διαθεσιμότητα τροφίμων θα ομαλοποιηθούν.
- Να μην αλλάξουν σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες. Για παράδειγμα το πρωινό ή το γλυκό που καταναλώνουμε. Το πρώτο γιατί είναι βασικό γεύμα και το δεύτερο γιατί σε περιπτώσεις ανάγκης το να μας ικανοποιεί το φαγητό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό.
Θα θέλαμε να προσθέσουμε επίσης ότι τα περισσότερα πρότυπα αποθήκευσης τροφίμων προσανατολίζονται στα βασικά γεύματα και αγνοούν τα μικρότερα από αυτά
- Να μην χρειάζονται παρασκευή ή έστω να απαιτούν λίγη ενέργεια και μικρό χρόνο προετοιμασίας.
- Να μην χρειάζονται ψύξη για την διατήρηση τους. Στην υπόθεση εργασίας μας θεωρούμε ότι η παροχή ρεύματος δεν θα είναι συνεχής.
- Να παρέχουν υψηλή θερμιδική αξία, γιατί είναι αναμενόμενο στις δύσκολες περιπτώσεις να έχουμε αυξημένη σωματική δραστηριότητα.
- Να περιλαμβάνουν Παραδοσιακά Ελληνικά Τρόφιμα που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες μας αντί να προσαρμοζόμαστε –εν μέσω δύσκολων συνθηκών- εμείς σε αυτά.
- Να υποκαθιστούν τα φρέσκα τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά
- Να συμπεριλαμβάνονται βασικά υλικά μαγειρέματος όπως το αλάτι, το ξύδι το ελαιόλαδο και ο τοματοπολτός.
- Να μεταφέρονται εύκολα σε ελαφριές και ανθεκτικές συσκευασίες ώστε να έχουν θέση και στο κιτ των 72 ωρών/BugOut Bag.

Παραδείγματα και Προτάσεις
Τρόφιμα Υψηλής Θερμιδικής Αξίας.
Εδώ ο Χαλβάς και η Ελληνική Πίτα βασιλεύουν. Η δεύτερη μάλιστα με την μορφή της χορτόπιτας δεν απαιτεί υλικά που χρειάζονται ψύξη. Ακολουθούν οι ξηροί καρποί, η μαύρη σοκολάτα και το μέλι αλλά και οι ταπεινές ελιές.

Έτοιμα Φαγητά και Χωρίς Μεγάλες Ενεργειακές Ανάγκες.
Το έτοιμο φαγητό είναι το βασίλειο της κονσέρβας, που σαν μέθοδος συντήρησης είναι φιλικότερη στο περιεχόμενο από τους άλλους τρόπους μαγειρέματος πρόχειρου φαγητού σε πακέτο. Στα φαγητά που δεν απαιτούν πολύ ενέργεια για να παρασκευαστούν συναντάμε το Τραχανά, τα λεπτά ζυμαρικά, το προ-μαγειρευμένο ρύζι και τις έτοιμες σούπες.
Μέσα στον προγραμματισμό μας καλό είναι να έχουμε προβλέψει για εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος όπως τα γκαζάκια (ορειβατικά, του καφέ, κάμπινγκ) και θα πρέπει να έχουμε και τρόφιμα που να μπορούν να μαγειρευτούν με αυτά.

Υποκατάσταση Κρέατος
Οι κονσέρβες μας δίνουν την δυνατότητα να διατηρήσουμε το κρέας στη διατροφή μας γιατί η εναλλακτική πηγή των αποξηραμένων κρεάτων δεν ταιριάζει στο Ελληνικό διαιτολόγιο.
Παρόλα αυτά θα συνιστούσαμε να αποφύγετε τα ζαμπονάκια και, έστω και με μεγαλύτερο κόστος, να προτιμήσετε άλλες μορφές συσκευασμένου κρέατος.

Πρωινό
Το μέλι, η μαρμέλαδα, ο χαλβάς και τα δημητριακά είναι βασικές τροφές του πρωινού.
Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε μορφή βουτύρου που να διατηρείτε εκτός ψυγείου.

Από την άλλη, η αποθήκευση γάλατος εβαπορέ σε κουτί είναι η ενστικτώδης και ασφαλής λύση, με την προϋπόθεση ότι ανέχεστε την διαφορετική του γεύση. Διαφορετικά η σύζυγος σας θα σας χορτάσει γαλακτομπούρεκο.
Εμείς επιλέξαμε το γάλα UHT αποκλειστικά για τον λόγο της γεύσης, που -ειδικά στα Ελληνικά γάλατα- είναι όσο πιο κοντά στο φυσικό γάλα γίνεται. Η τιμή τους είναι βέβαια μεγαλύτερη αλλά πιστεύουμε ότι η έξτρα επένδυση αξίζει τον κόπο γιατί μην ξεχνάτε ότι ανάμεσα στους σκοπούς της επιλογής των τροφίμων προς αποθήκευση είναι και το να καταναλώνονται για να ανανεώνονται.

Τυροκομικά
Στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να προτείνουν λύσεις γιατί αγνοούμε μορφές τυροκομικών που να μην χρειάζονται ψύξη για την διατήρηση τους.

Υποκατάστατα Γλυκών
Η μαύρη σοκολάτα, τα παστέλια και ο χαλβάς είναι από τα πιο υγιεινά των γλυκών, όπως και οι κομπόστες φρούτων, και η ζωή τους στο ράφι είναι μεγάλη ενώ δεν επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Επίσης αν έχετε αποθηκεύσει γάλα, με κακάο, ξηρούς καρπούς και άνθος αραβοσίτου μπορείτε να παρασκευάσετε καταπληκτικές κρέμες που θα αγαπήσουν και τα παιδιά.

Υποκατάσταση του Φρέσκου Ψωμιού
Αποθηκεύοντας αλεύρι και μαγιά μπορείτε να κάνετε εύκολα το δικό σας ψωμί αν έχετε αρκετή ενέργεια για λειτουργήσετε έναν φούρνο.
Διαφορετικά μπορείτε να εξασφαλίσετε μικρές ποσότητες με την βοήθεια των παξιμαδιών, της στρατιωτικής γαλέτας, και των κατεψυγμένων πιτών για σουβλάκια. Μόνο που θα πρέπει να ελέγξετε την περιεκτικότητα τους σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ΖΑΧΑΡΗ, γιατί λογικό είναι να τα καταναλώσετε κάποια στιγμή.

Φρέσκα Φρούτα και Σαλάτες
Στην περίπτωση αυτή η υποκατάσταση τους είναι δύσκολη.
Για τα φρούτα μπορεί κανείς να κάνει ένα συνδυασμό αποξηραμένων φρούτων και χυμών, αλλά μην παραγνωρίσετε την ποιότητα της κομπόστας.
Για τις σαλάτες η μοναδική επιλογή είναι οι κόκκινες πιπεριές (Φλωρίνης) που μπορείτε είτε να τις αγοράσετε σε κονσέρβα είτε να τις ψήσετε και να τις καταψύξετε μόνοι σας.
Το καλό με τις πιπεριές, και πέρα από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, είναι ότι συνοδεύουν εξαίσια λιπαρά και πικάντικα φαγητά που κατά τεκμήριο θα υπάρχουν στην διατροφή σας στην περίπτωση ανάγκης.

Βασικά Τρόφιμα
Θα κλείσουμε με μια ιδέα του Jack Spirko του TheSuvivalPodcast. Ο ενδιαφερόμενος να αποθηκεύσει τρόφιμα κατά τεκμήριο αισθάνεται την πίεση της κατάστασης στην Ελλάδα, και χρειάζεται βασικές και ασφαλείς λύσεις για τη αρχή. Στην περίπτωση αυτή ίσως το πρώτο βήμα να είναι να αποθηκεύσει ικανές ποσότητες από βασικά τρόφιμα όπως το αλεύρι, το ρύζι, τα φασόλια, και τα μακαρόνια. Τότε, μόλις νιώσει ότι έχει κάνει κάποια πρόοδο μπορεί μετά να επεκταθεί σε πιο σύνθετες λύσεις.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Op-Sec (Operational Security)

Ο Όρος Op-Sec προέρχεται από τον στρατιωτικό κόσμο και μπορεί να αποδοθεί στα Ελληνικά σαν “Ασφάλεια Επιχειρησιακών Πληροφοριών”. Ή αλλιώς την διαφύλαξη των κρίσιμων πληροφοριών που μπορεί να εκθέσουν το επίπεδο της ετοιμότητας μιας στρατιωτικής δύναμης.

Στη περίπτωση του Preparedness έχει εφαρμογή, αλλά οι απόψεις διίστανται. Οι αντίθετοι στην χρήση της μυστικότητας επικαλούνται το εξωφρενικό της λήψης τέτοιων μέτρων.
Ίσως λοιπόν να πρέπει να δούμε την κατάσταση στην Ελλάδα και μεταξύ των γύρω μας πριν αποφανθούμε και αποφασίσουμε για την πορεία μας.

Θεωρούμε δεδομένο ότι σε περιόδους κρίσης οι προετοιμασίες μας θα μας κάνουν στόχο και με την καλή και με την κακή έννοια του όρου.

Με την κακή γιατί προχωράμε προς δύσκολους καιρούς με αφετηρία εποχές ευμάρειας άνεσης και υπερκαταναλωτισμού. Πολλοί από τους συνανθρώπους μας αρνούνται να αποδεχτούν την απώλεια ακόμα και επουσιωδών αγαθών. Αν εμείς δείχνουμε ότι διατηρούμε ένα ανώτερο βιοτικό επίπεδο θα τύχουμε φθόνου και εχθρότητας το λιγότερο.
(αρκεί να σας θυμίσουμε την αντιμετώπιση που τύγχαναν οι συμπολίτες μας με τα γεμάτα καροτσάκια του Σουπερμάρκετ στην αρχή της Ελληνικής οικονομικής κρίσης).

Με την καλή έννοια του όρου στόχος, γιατί σε εποχή ανέχειας θα αναγκαστούμε να μοιραστούμε βασικά αγαθά όπως η τροφή με τον γείτονα και τον συνάδελφο στη δουλειά.
Στα ξένα μέσα θα βρείτε διάφορες απόψεις που φτάνουν μέχρι την απόλυτη άρνηση βοήθειας στο φιλικό περιβάλλον. Αλλά εμείς πρέπει να παραμείνουμε Έλληνες που μοιραζόμαστε το υστέρημα μας με τον γείτονα.

Τα παραπάνω σκιαγραφούν το πρόβλημα και την βασική αρχή αντιμετώπισης του. Αλλά πως θα πρέπει να κινηθούμε στην πράξη;

Διατήρηση Μιας Στοιχειώδους Μυστικότητας

Όπως δεν θα πρέπει κανείς να διατυμπανίζει τον πλούτο του και τα τιμαλφή που έχει στο σπίτι του, σε περιπτώσεις κρίσης θα πρέπει να πράττει το ίδιο με τα εφόδια του. Και μάλιστα πολύ πριν από την ίδια την κρίση, τον καιρό που προετοιμαζόμαστε. Δεν είναι ανάγκη να ξέρει κανείς –πέρα από το έμπιστο συγγενικό μας περιβάλλον- για το επίπεδο των προετοιμασιών μας, για το ύψος των καταθέσεων μας, το ρευστό και το συνάλλαγμα που κρατάμε στο σπίτι μας. Ακόμα και για τα παραπάνω τρόφιμα που κρατάμε στο σπίτι μας.
Από εκεί και πέρα αυτό που πρέπει να κάνουμε – και το πιο δύσκολο- είναι να προετοιμαστούμε για την “πτώση του οχυρού της μυστικότητας“.

Χωρίς Την Προστασία Της Μυστικότητας

Όσο παρανοϊκοί και να είμαστε δεν είναι δυνατόν να επιτύχουμε την απόλυτη μυστικότητα. Το παιδί μας στο σχολείο δεν θα αργήσει να “μας χαλάσει τα σχέδια“ όταν αθώα θα αναφέρει ότι η οικογένεια σας έχει ακόμα την δυνατότητα να τρώει ακριβά, ή θα μοιραστεί τη σοκολάτα του με ένα φίλο που δεν μπορεί να έχει. Το ίδιο συμβαίνει όταν καλλιεργείτε ένα κήπο για τα λαχανικά της οικογένειας. Κάποια στιγμή –μέσα στην απελπισία τους- σας ζητήσουν φαγητό.

Αυτό που προτείνουμε είναι, τι άλλο, να προετοιμαστείτε και για το ενδεχόμενο αυτό.
Μπορεί κάποιος να γνωρίζει ότι έχετε αποθηκευμένα τρόφιμα αλλά δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να γνωρίζει το πόσα.
Αποφασίστε ότι θα κάποια στιγμή θα μοιραστείτε ένα μέρος των εφοδίων σας. Φροντίστε να έχετε διαθέσιμες ποσότητες ειδικά για τον σκοπό αυτό. Δώστε την εντύπωση πως οι ποσότητες είναι μικρότερες και από τις δικές σας ανάγκες. Αποκλείστε την πρόσβαση μη εμπίστων ατόμων στην αποθήκη σας. Μοιραστείτε και χαρίστε μικρές συσκευασίες. Διαπραγματευτείτε έστω και μικρά ανταλλάγματα χωρίς χρηματική αξία, πχ χειρονακτική εργασία (γιατί πολλοί δεν εκτιμούν το δωρεάν και γιατί οι περήφανοι άνθρωποι δεν θα δουν την βοήθεια σας σαν ελεημοσύνη).
Και σίγουρα κρατείστε το στόμα σας κλειστό. Για να έχετε εσείς την επιλογή ποιόν θα βοηθήσετε και πότε.

Preparedness και Αυτοκίνητο

Όπως έχουμε πει ήδη, το Preparedness διαπερνά το σύνολο της ζωής μας και με μορφές που δεν τις περιμένουμε ή δεν τις αναγνωρίζουμε.

Ακόμα και στο αυτοκίνητο μας. Όπου με νόμο είμαστε αναγκασμένοι να παίρνουμε κάποια “μέτρα” που συνιστούν ένα πρώτο επίπεδο Preparedness. Ασφάλεια Ατυχήματος, Πυροσβεστήρας, Φαρμακείο, Τρίγωνο, Αντανακλαστικό Γιλέκο. Τα βασικά μέτρα προστασίας δηλαδή.
Αλλά κάποια από τα μέσα αυτά είναι ανεπαρκή. Το φαρμακείο που σας δόθηκε σαν δώρο από την αντιπροσωπεία είναι αστείο και ο πυροσβεστήρας έχει ημερομηνία αναγόμωσης ή λήξης. Στο πως θα βελτιώσουμε σωστά εύκολα και οικονομικά το φαρμακείο μας θα αναφερθούμε σε επόμενη ανάρτηση στο Blog αυτό, αλλά ο πυροσβεστήρας θα πρέπει να αλλαχτεί με κάποιον άλλο που δέχεται αναγόμωση και εντός των κανονισμών που επιβάλουν πυροσβεστήρα 2 κιλών.

Το επόμενο βήμα σας θα πρέπει να είναι να καλύψετε κ και να προσθέσετε μερικά επιπλέον αντικείμενα. Μια λίστα με τα τηλέφωνο ασφαλιστή, του συνεργείου σας, του γιατρού σας και των εταιριών οδικής βοήθειας (αν δεν συνεργάζεστε ήδη με κάποια από αυτές) και έναν οδικό χάρτη.

Στη συνέχεια θα πρέπει να καλλιεργηθούν δεξιότητες και να προστεθούν υλικά που θα σας βοηθήσουν να έχετε ένα ασφαλές ταξίδι.

Δεξιότητες

Αυτές μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες. Δεξιότητες οδήγησης σε αντίξοες συνθήκες και Δεξιότητες συντήρησης και μικρο-επισκευών του αυτοκινήτου σας.

Στην πρώτη περίπτωση ο οδηγός μπορεί να ωφεληθεί από την διδασκαλία τεχνικών οδήγησης σε ολισθηρά οδοστρώματα και σε σχετικά ανώμαλο έδαφος.
Στην δεύτερη περίπτωση μπορεί μεν τα πράγματα που μπορεί αν κάνει κανείς σε ένα αυτοκίνητο να είναι πολύ λίγα, αλλά είναι αρκετά να κρατήσουν το αυτοκίνητο σας σε καλή λειτουργία ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις.
Αν γνωρίζετε πως αν αλλάξετε λάστιχο (πράγματι ένα μέρος του ανδρικού πληθυσμού δεν ξέρει), ασφάλειες, λάδια, λάμπες και ιμάντα είστε καλυμμένοι για τα βασικά.
Μετά τις δεξιότητες βέβαια έρχονται και τα ανάλογα υλικά που πάντοτε μπορείτε να βρείτε χώρο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας για αυτά.

Ένα Κιτ Επιβίωσης για το Αυτοκίνητο?

Κάπου εδώ θα πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό. Ο παραπάνω τίτλος μπορεί να διαβαστεί διπλά. Πρώτον σαν ένα κιτ βοήθειας για το ίδιο το αυτοκίνητο. και δεύτερον σαν ένα ξεχωριστό κιτ επιβίωσης για εσάς, που θα το κρατάτε στο αυτοκίνητο συνεχώς.

Στην πρώτη περίπτωση τα απαραίτητα εφόδια εξαρτώνται από τις δεξιότητες και τις γνώσεις συντήρησης που έχετε. Αν μπορείτε πώς να αλλάζετε λάδια, λάμπες κτλ. μπορείτε κάλλιστα να κρατάτε τα ανάλογα υλικά στο πορτμπαγκάζ. Φροντίστε να αλλάξετε την ρεζέρβα ανάγκης με μια κανονική. Φροντίστε εγκαίρως για τις αλυσίδες χιονιού και προμηθευτείτε μετρητή πίεσης των ελαστικών σας. Αν μπορείτε να ξοδέψετε χρήματα το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο νέο σας αυτοκίνητο είναι η συσκευή που συνδυάζει εφεδρική μπαταρία, κομπρεσσεράκι ελαστικών, φακό και παροχή ρεύματος 12Volt.

Στην δεύτερη περίπτωση αναφερόμαστε στα υλικά “επιβίωσης” που είναι καλό είναι να έχετε για εσάς αλλά και για τους επεμβαίνοντες.
Πρώτα από όλα θα πρέπει να διαφοροποιηθούμε ως προς τα αντικείμενα ανάγκης από αυτά που προτείνουν ξένοι Preppers. Στην Αμερική οι αποστάσεις –ειδικά στις επαρχιακές, αγροτικές και δασικές περιοχές- είναι τεράστιες. Αυτό επιβάλει διαφορετικό επίπεδο ετοιμότητας και εξοπλισμού σε σχέση με την Ελλάδα όπου το κοντινότερο χωριό δεν είναι παραπάνω από περπάτημα μιας-δύο ωρών μακριά.

Παρόλα αυτά, η έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες είναι το ίδιο επικίνδυνη παντού. Έχοντας ζήσει την εμπειρία του αποκλεισμού από χιόνια και πάγο, για μια μέρα στην εθνική οδό, θα σας προτείνουμε εξτρα μπουφάν, γάντια και κάλτσες μαζί με τις επιβεβλημένες χιονοαλυσίδες. Και γεμάτο ρεζερβουάρ πριν πέσει το σκοτάδι, για να μπορέσετε να κρατήσετε την εσωτερική θερμοκρασία υποφερτή.
Αντίστοιχα το καλοκαίρι καλό είναι να έχετε πάντα νερό και καπέλο μαζί σας.
Από εκεί και πέρα μερικά καθημερινά αντικείμενα όπως ένας αναπτήρας, ένα πολυεργαλείο, λίγα τρόφιμα και ζαχαρωτά και ένας φορτιστής αυτοκινήτου για το κινητό μπορούν να κάνουν την αναμονή μέχρι να βρείτε βοήθεια πιο άνετη και ασφαλή.

Σημείωση: Επιφυλασσόμαστε για μια μελλοντική αναφορά στο δικό μας κιτ αυτοκινήτου με επεξηγήσεις και φωτογραφίες.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Παρουσίαση Βιβλίου: Lights Out

Αν και το ενδιαφέρον μας για το Preparedness δεν επεκτείνεται στα μυθιστορήματα σχετικά με το θέμα το βιβλίο Lights Out του David Crawford αξίζει μιας ιδιαίτερης αναφοράς.



Στην ιστορία αυτή μια σειρά πυρηνικών εκρήξεων καταστρέφει, με τον ηλεκτρομαγνητικό παλμό τους, το ηλεκτρικό δίκτυο σχεδόν όλου του κόσμου. Από τη στιγμή αυτή η αφήγηση ακολουθεί την ζωή των οικογενειών ενός κλειστού οικισμού, τις προσπάθειας τους να επανέλθουν σε μια φυσιολογική ζωή χωρίς ηλεκτρικό δίκτυο και στον αγώνα τους για επιβίωση μέσα σε ένα κόσμο που γρήγορα καταντά εχθρικός.
Κανείς μπορεί να πει πως η τηλεοπτική σειρά Jericho και το reality show the Colony βασίζονται στην κεντρική ιδέα το βιβλίου.

Μόνο που η δουλειά αυτή του David Crawford ξεπερνά τα όριο ενός μυθιστορήματος.
Ο συγγραφέας θεωρείται –και είναι- από τους μέντορες του σύγχρονου και ρεαλιστικού Preparedness. Η έρευνα για αυτό το βιβλίο λοιπόν ήταν τόσο διεξοδική που το κάνει ένα πραγματικό εγχειρίδιο Preparedness. Μέσα από την ιστορία περνά όλες τις βασικές αρχές και όλες τις βασικές λύσεις αντιμετώπισης μιας καταστροφής τέτοιου μεγέθους που αλλάζει τη ροή της ανθρωπότητας. Την ίδια στιγμή η ροή της αφήγησης είναι γρήγορη και θελκτική. Είναι σίγουρα το πιο ευχάριστο manual που θα διαβάσετε ποτέ!

Μόνο που θα πρέπει να κάνουμε μια διευκρίνιση. Το βιβλίο ξεκίνησε σαν ένα μικρό project στοχευμένο στο συγκεκριμένο κοινό. Ανάμεσα στα άλλα λοιπόν στοχεύει στο να το ικανοποιήσει με οικείες έννοιες για αυτούς. ίσως αυτό ξενίσει τον Μη Αμερικανό αναγνώστη.

Αλλά ακόμα και έτσι θα είναι δύσκολο να το αφήσετε κάτω.

Διάθεση: Το βιβλίο αρχικά ήταν διαθέσιμο δωρεάν για κατέβασμα από την σελίδα του συγγραφέα. Με την δημοσίευση του στην χειροπιαστή του μορφή αφαιρέθηκε το αρχείο καθώς και όλα τα Link κατεβάσματος του από τις διάφορες ιστοσελίδες. Είναι δυνατόν να αγοραστεί από το Amazon

Δείγματα της δουλειάς του David Crawford μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.



Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Κάποιοι απλά Δεν Μπορούν

Είναι αναμενόμενο η ανταπόκριση του καθενός στην ιδέα του Preparedness να είναι διαφορετική και να ακουμπά τα άκρα κάποιες φορές.
Για τον ευαισθητοποιημένο είναι πράγματι δύσκολο να έχει τέτοια άτομα στο περιβάλλον του, καθώς τα άκρα δημιουργούν -κατ’ ελάχιστο- αρνητικό κλίμα.
Αξίζει λοιπόν να αναφερθούμε σε δύο περιπτώσεις όπου οι διπλανοί μας – ακόμα και μέσα στην οικογένεια μας- είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια προετοιμασίας.

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε αυτούς που δεν μπορούν να αντιληφθούν –ή διαφορετικά αρνούνται να δεχτούν- την ανάγκη για μια στοιχειώδη έστω προετοιμασία για δύσκολες καταστάσεις που μπορεί αν συμβούν.
Οι λόγοι μπορεί να είναι η απροθυμία για οποιαδήποτε προσπάθεια και δέσμευση σε έναν στόχο, η μιζέρια και η αυτολύπηση, ακόμα και η δυσειδεμονία –το έχουμε ζήσει- ότι με τέτοιες πράξεις προκαλούμε την τύχη μας να μας επιφέρει την καταστροφή.
Βασικά οι παραπάνω αρνήσεις μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια εξήγηση με βάση την Άρνηση, η οποία είναι εξαιρετικά ισχυρή.
Πραγματικά δεν γνωρίζουμε τον κατάλληλο τρόπο να προσεγγίσουμε τέτοια άτομα και να ανοίξουμε μια σχισμή στα τείχη που έχουν οικοδομήσει. Ίσως είναι πράγματι χαμένος κόπος και θα πρέπει να μετακινήσουμε το ενδιαφέρον μας στην δυσμενή επίδραση που μπορεί να έχουν αυτοί στις δικές μας προσπάθειες.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την συμμετοχή των ατόμων της τρίτης ηλικίας στις προετοιμασίες μας.
Είναι γνωστό ότι με τα χρόνια οι γονείς μας γίνονται όλο και πιο άκαμπτοι στις συνήθειες τους. Απλά αρνούνται την αλλαγή για λόγους που έχουν να κάνουν με την ανασφάλεια, με την παράδοση στη μοίρα και μερικές φορές με το καθαρό πείσμα.
Αυτό μας δημιουργεί ιδιαίτερο στρες όταν θα πρέπει να αναλογιστούμε την απόκριση τους σε μια δύσκολη κατάσταση. Είναι συχνό φαινόμενο ηλικιωμένοι να αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ακόμα και όταν μια φυσική καταστροφή βρίσκεται προ των πυλών.

Μέθοδοι χειρισμού τους δεν υπάρχουν πέρα από αυτό που οι περισσότεροι ευαισθητοποιημένοι Preppers συνιστούν. Κάνετε τα σχέδια για αυτούς χωρίς αυτούς.
Εξασφαλίστε αρκετά εφόδιο για αυτούς αν δεν ζείτε στο ίδιο σπίτι. Ετοιμάστε ένα απλό κιτ 72 ωρών, ελέγξτε την διαθεσιμότητα επιπλέον ποσότητας των συνταγογραφούμενων  φαρμάκων τους με πλάγιο τρόπο, και φροντίστε να ξέρετε το που βρίσκονται συνεχώς ώστε να μπορέσετε να τους απομακρύνετε σε περίπτωση ανάγκης.
Το τελευταίο δεν είναι εύκολο αλλά μπορεί να συμβεί με “αγαθή πονηριά”. Δώστε τους να καταλάβουν ότι τα παιδιά τους νοιάζονται για αυτούς –συνήθως δέχονται την φροντίδα αν και δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι την χρειάζονται. Φράσεις όπως ”σε χρειαζόμαστε” και “έχουμε την ανάγκη σου” είναι πολύ ισχυρές. Και μην υποτιμάτε ποτέ την αδυναμία για τα εγγόνια τους που είναι δόκιμο υπό τις περιστάσεις να την εκμεταλλευτείτε.

Κλείνοντας το κείμενο αυτό εντοπίσαμε την συχνή χρήση της λέξης Άρνηση. Δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα του Preparedness για την οποία θα ξαναμιλήσουμε στο μέλλον.
Μόνο που είναι και μια ακόμα πρόκληση. Να κάνουμε το αρνητικό κάτι θετικό κερδίζοντας στην πορεία.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ο Ευτύχης Μπλέτσας απαντά στα Ερωτήματα του GreekPreparedness

Η αφορμή για να ξεκινήσει το Blog δόθηκε όταν με κάποιοι από τους φίλους μου στο διαδίκτυο ξεκίνησαν μια συζήτηση για την ανάγκη να αποθηκεύσουμε τρόφιμα με την πιθανότητα μιας οικονομικής καταστροφής στην πόρτα μας.
Την ίδια μέρα εντόπισα και τα βίντεο του Ευτύχη στο youtube. Πήρα το θάρρος να επικοινωνήσω μαζί του και σύντομα αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε την ιδέα μιας συνέντευξης. Στο τέλος καταλήξαμε στα βίντεο που ακολουθούν.

Πρόκειται για δέκα ερωτήματα για την αποθήκευση τροφίμων ανάγκης. Είναι λίγο πιο προχωρημένα από αυτά που προβληματίζουν τον νέο-εισερχόμενο στον χώρο του Preparedness, αλλά που σίγουρα θα τα βρει χρήσιμα στην πορεία. Αν θέλετε μπορείτε να πείτε ότι είναι και μια συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς του Ευτύχη που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μέρος 1ο.



Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Ευτύχη για την ευγενική του διάθεση να βοηθήσει τις προσπάθειες του GreekPreparedness, και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερα στο μέλλον από αυτόν.

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής Οικονομίας», παρουσιαστής στην «Κουζίνα της Μαμάς» και στα «Μουσικομαγειρέματα». Βρείτε τον Ευτύχη στο bletsas.gr και στο awakening.gr

Θέτοντας τις βάσεις του Σχεδιασμού σας

Κάπου εδώ θα αρχίσουμε να γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι στο θέμα του Preparedness αλλάζοντας την αναλογία των πρακτικών και θεωρητικών αναρτήσεων. Και θα αναφερθούμε στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της αντίδρασης σας στον κίνδυνο. Ή πιο σωστά, στην ανταπόκριση σας στις δύσκολες καταστάσεις καθώς η απόφαση, η προετοιμασία και ο σχεδιασμός μας επιτρέπουν να δρούμε θετικά και όχι απλώς να αντιδρούμε.

Η πρώτη φάση είναι αυτή της Ανάλυσης.

Εδώ κανείς εξετάζει πράγματα όπως η Ανάλυση Κινδύνου, η Αξιολόγηση της Παρούσας (Υφιστάμενης) Κατάστασης και τα Μέτρα Αντιμετώπισης.

Στην Αξιολόγηση της Παρούσας Κατάστασης μετρούμε τις δυνατότητες μας και εκτιμούμε το βάθος και την έκταση των προετοιμασιών μας π.χ. αναμένουμε μια πλημμύρα και αντιλαμβανόμαστε ότι το κιτ των 72 ωρών είναι στο υπόγειο.

Στην Ανάλυση Κινδύνου εξετάζουμε το πόσο θα μας επηρεάσει μια άσχημη κατάσταση, π.χ το σπίτι μας είναι στην πλευρά του λόφου μακριά από την ενδεχόμενη ροή των νερών

Τα Μέτρα Αντιμετώπισης είναι και η θετική δράση και ο καρπός του σχεδιασμού μας. Στην περίπτωση του παραδείγματος μας έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σπίτι μας δεν κινδυνεύει μεν, αλλά θα πρέπει να ειδοποιήσουμε τους οικείους μας και περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας στην περιοχή.

Οι 5 Βασικές Αρχές του Σχεδιασμού

Όλα τα σχέδια – αλλά και πολλά άλλα πράγματα στην ζωή- καλύπτουν και απαντούν σε 6 βασικά ερωτήματα: Τι – Που – Πως - Πότε - Ποιος – Γιατί.
Αν τα εφαρμόσουμε στο παράδειγμα μας θα έχουμε

Γιατί
Στην περίπτωση αυτή αναφερόμαστε στον κίνδυνο και στην ανάλυση της σοβαρότητας του. Στην περίπτωση του τυφώνα Katrina στην Νέα Ορλεάνη η πλημμύρα θα ήταν πολύ μεγάλη καθώς τα μεγαλύτερο μέρος της πόλης ήταν χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας. Ανάλογα μεγάλη θα ήταν η καταστροφή αλλά και η περίοδος ανακατασκευής.

Ταυτόχρονα το Γιατί καλύπτει και την επίδραση των φυσικών καταστροφών στην ζωή μας αλλά και την συνειδητοποίηση ότι ναι, υπάρχει ανάγκη για Preparedness!

Τι
Το Τι περιγράφει την δράση μας. Στην περίπτωση της Νέα Ορλεάνης όσοι αξιολόγησαν σωστά την κατάσταση απομακρύνθηκαν από την περιοχή με όλα τα μέσα και τα εφόδια για να παραμείνουν μακριά για καιρό.

Που
Στην περίπτωση του παραδείγματος μας το Που περιλαμβάνει και το τόπο της καταστροφής αλλά και τον τόπο διαφυγής και επανεγκατάστασης. Για παράδειγμα αποδείχθηκε ήταν βασικό, σε όσους απομακρύνθηκαν, να διατηρήσουν κάποιες λειτουργίες της οικογένειας και της επαγγελματικής τους ζωής ακέραιες.

Ποιος
Εδώ έχουμε φυσικά τη συμμετοχή της οικογένειας μας στο σχεδιασμό και την δράση. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί ηλικιωμένοι αρνήθηκαν να φύγουν από την περιοχή της Νέας Ορλεάνης και τα σπίτια τους, κάτι που θα πρέπει να περιμένει κανείς να συμβεί σε οποιαδήποτε κοινωνία, και να λάβει τα μέτρα του για αυτό.

Πως
Το Πώς περιλαμβάνει το πρακτικό μέρος της εκτέλεσης του σχεδίου μας και στοιχεία όπως: Η έγκαιρη ειδοποίηση των μελών της οικογένειας και η συγκέντρωση τους σε προκαθορισμένο χώρο, η τακτοποίηση των εφοδίων και του οχήματος το οποίο χρησιμοποιήσουμε, αλλά το πιο βασικό η επιλογή της βασικής και των εναλλακτικών διαδρομών της απομάκρυνσης μας

Πότε
Στην περίπτωση του παραδείγματος μας ο Χρόνος ήταν –και είναι πάντοτε- η πιο κρίσιμη παράμετρος των ενεργειών μας. Όσοι κατάφεραν να διαφύγουν ήταν αυτοί που ήταν αρκετά γρήγοροι να γλυτώσουν το μποτιλιάρισμα αλλά κυρίως το κλείσιμο των βασικών αρτηριών από τα νερά. Αλλά και τα ίδια συνεργεία διάσωσης άργησαν αρκετά ώστε να μην προλάβουν να φτάσουν έγκαιρα στο αεροδρόμιο πριν αυτό κλείσει.

Τα έξι αυτά βασικά ερωτήματα λοιπόν μας βοηθούν να προσανατολίσουμε σωστά τις ενέργειες μας. Μπορεί να απαιτείται άλλης έκτασης σχεδιασμός για την πλήρη αντιμετώπισης  αλλά θέτουν τις βάσεις όχι μόνο για δράση αλλά και για την σωστή δράση.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

25 ημέρες χωρίς Ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα Ελληνικό χωρίο

Πριν από λίγες μέρες είχαμε την τύχη να μας διηγηθεί κάποιος φίλος την εμπειρία από τις φωτιές στη Ηλεία. Αυτό που δεν ξέραμε ως τώρα είναι ότι το χωριό του ναι μεν σώθηκε από τις φλόγες αλλά παρόλα αυτά έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για σχεδόν ένα μήνα.
Το ηλεκτρικό δίκτυο απλά καταστράφηκε από την πυρκαγιά και η αποκατάσταση πήρε πραγματικά τόσο χρόνο. Όλο το διάστημα αυτό το χωριό γύρισε πίσω στον χρόνο.

Να λοιπόν κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία του τρόπου ζωής που η τύχη τους επέβαλε.

Κρατική Βοήθεια.
Όπως είναι αναμενόμενο ο κρατικός μηχανισμός ήταν απών. Όχι μόνο κατά την αποκατάσταση αλλά ακόμα και από την κρίσιμη ώρα που οι φωτιά είχε πλησιάσει το χωριό. Κατά τα φαινόμενα αυτό σώθηκε από τις προσπάθειες των ίδιων των κατοίκων που προσπάθησαν να κάνουν μόνοι τους αντιπυρικές ζώνες και το άνεμο που κάποια στιγμή στάθηκε αρωγός.. Η μόνη βοήθεια ήταν μηχανήματα που δανείστηκαν από μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρία που είχε έδρα στην περιοχή και απασχολούσε ντόπιους χειριστές.

Γεννήτριες
Προφανής λύση αλλά… Αν και υπήρχαν ήδη κάποιες στο χωριό αυτές και λίγες ήταν και μικρές σε δυναμικότητα. Και πολύ γρήγορα το στοκ των καταστημάτων της ευρύτερης περιοχής εξαντλήθηκε. Λίγες μέρες αργότερα δόθηκε μια μεγάλη γεννήτρια -από την ίδια κατασκευαστική εταιρία που αναφέραμε παραπάνω- για να λειτουργήσει το αντλιοστάσιο του χωρίου.

Νερό
Στο βασικό αυτό αγαθό οι κάτοικοι τα πήγαν καλά.
Παλιά πηγάδια που διατηρούνταν σε χρήση αποτέλεσαν μια από τις παροχές νερού –έστω και αν δεν ήταν πόσιμο.Επίσης οι κάτοικοι μετέφεραν νερό από πηγές και άλλες περιοχές.

Το ζήτημα είναι ότι για να το κάνει κανείς αυτό απαιτείται μεταφορικό μέσο και καύσιμο. Μετά την καταστροφή οι άθικτες περιοχές εφοδιάζονταν κανονικά, αλλά σε ένα μεγαλύτερο γεγονός είναι άγνωστο αν η διάθεση καυσίμων είναι κανονική. Συνεπώς χρειάζεται αν έχει κανείς σχέδιο μεταφοράς από μακριά του νερού που και βαρύ είναι και απαιτείται σε μεγάλες ποσότητες.

Τρόφιμα - Φαγητό
Όμοια με τα καύσιμα η διάθεση των τροφίμων δεν επηρεάστηκε στη ευρύτερη περιοχή και τα καταστήματα του χωριού εφοδιάζονταν κανονικά.
Μόνο που τα είδη και οι επιλογές άλλαξαν. Ακόμα και αν τα παντοπωλεία είχαν γεννήτριες, οι επιλογές των κατοίκων στράφηκαν προς τα ρύζι, τα φασόλια και τις κονσέρβες, καθώς λίγοι από αυτούς είχαν δυνατότητες συντήρησης ευαίσθητων τροφίμων  επί μακρών.
Αλλά και οι ηλεκτρικές συσκευές άλλαξαν ρόλο. Η ηλεκτρική κουζίνα έγινε βάση για το γκαζάκι και ο φούρνος της άρχισε να λειτουργεί σαν μια σύγχρονη εκδοχή του “φαναριού”.
Αλλά σαν χωριατόσπιτα είχαν διατηρήσει το κλασικό Πετρογκάζ έτσι το μαγείρεμα ήταν σχεδόν κανονικά. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια ο κόσμος θυμήθηκε και το μαγείρεμα στην φωτιά καθώς τα παλιά σκεύη που ήταν κατάλληλα για τον σκοπό αυτό είχαν διατηρηθεί.

Ζέστη
Ο Αύγουστος στην Νότια Ελλάδα δεν είναι εύκολος. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τους ανεμιστήρες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Οπότε ο κόσμος έκανε υπομονή και ξαναθυμήθηκε τον ύπνο στην βεράντα.

Επικοινωνίες
Μαζί με το ηλεκτρικό επόμενο ήταν να καταστραφεί και το τηλεφωνικό δίκτυο.
Δύο μέρες αργότερα και το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας “έπεσε”. Προφανώς είχε εξαντληθεί το καύσιμο της γεννήτριας ανάγκης του αναμεταδότη/κεραίας και χρειάστηκαν άλλες δύο μέρες για να αποκατασταθεί η λειτουργία.
Η κινητή τηλεφωνία είναι ένα ευαίσθητο σύστημα που δεν ανταποκρίνεται καλά στις ανώμαλες συνθήκες. Σίγουρα δεν θα πρέπει να περιμένει πολλά από αυτήν ο χρήστης. Ειδικά αν χρειαστεί να αποκατασταθεί η λειτουργία της εκ του μηδενός σε κάποια περιοχή η διακοπή θα κρατήσει για πολύ.

Φως και Φωτισμός
Οι νύχτες έγινα ξαφνικά σκοτεινές. Πολύ σκοτεινές, σαν να είναι κανείς στο βουνό.

Οι φακοί ήταν σε προτεραιότητα ειδικά για την μετακίνηση το βράδυ μέσα στο σκοτάδι. Οι μπαταρίες σύντομα εξαντλήθηκαν και δεν ξαναέγιναν διαθέσιμες παρά λίγες μέρες μετά.
Και κάθε είδος μέσο φωτισμού επιστρατεύτηκε. Κεριά, γκαζόλαμπες και φανάρια υγραερίου.
Προτιμότερη όλων αποδείχτηκε η γκαζόλαμπα και γιατί μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει διάφορα καύσιμα αλλά και ίσως γιατί η φλόγα ήταν παρηγορητική.

Με τον καιρό ο κόσμο συνήθισε και προσαρμόστηκε σε τέτοιο βαθμό που όταν ξαναήλθε το ρεύμα κάποιες στιγμές του φάνηκε παράξενο.

Τηλεόραση και Ραδιόφωνο
Η τηλεόραση ήταν ο μεγάλος χαμένος. Μπορεί ο κόσμος να έβλεπε τις ειδήσεις στα καφενεία που είχαν γεννήτρια, αλλά δεν ενδιαφερόταν για κάτι άλλο. Το ραδιόφωνο ήταν η συντροφιά στα σπίτια όσο ο κόσμος ήταν σε αυτά.
Γιατί ο κόσμος ξανάρχισε να μαζεύεται στην πλατεία του χωριού. Ο καιρός βοηθούσε σε αυτό και ο κόσμος είχε πολλά να πει. Μόνο που αυτή τη φορά τα φράγματα και οι εγωισμοί έπεσαν και έβλεπες ανθρώπους να μιλάν ξανά μετά από καιρό.

Αποκατάσταση
Πήρε σχεδόν ένα μήνα για να φτάσει το νέο δίκτυο στο χωριό. Αν και τα συνεργεία της ΔΕΗ –συγκεντρωμένα από όλη την χώρα- δούλευαν πυρετωδώς το έργο και η καταστροφή ήταν μεγάλα. Δεν ήταν μόνο ότι κάηκαν 150 κολώνες και έπρεπε να αντικατασταθούν. Τα συνεργεία έπρεπε να ανοίξουν νέους δρόμους μέσα από τα καμένα και να καθαρίσουν τον γύρω χώρο. Και όλα αυτά σε κλίμακα μεγαλύτερη ενός χωριού.

Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι οι κάτοικοι τα πήγαν καλά. Ζώντας ένα πιο ανεξάρτητο τρόπο ζωής – και κατά τα φαινόμενα μόνο πιο παρωχημένο- από τον αστικό δεν είχαν μεγάλες ελλείψεις ούτε και κενά στα πλάνο τους.
Αυτό που άλλαξε ήταν η ποσότητες των προμηθειών. Τώρα πια οι φακοί και τα άλλα μέσα φωτισμού είναι περισσότερα, το ίδιο και οι γεννήτριες και οι άλλες πηγές ενέργειας.

Και αν τα πήγαν καλά αυτό το οφείλουν και στους παλαιότερους. Γιατί μαζί με αυτούς παρέμειναν και οι δεξιότητες και η πιο παλιά τεχνολογία. Και για αυτό τον λόγο παρέμειναν αυτάρκεις και αυτοδύναμοι.

Κλείνουμε με ένα ευχαριστώ στον φίλο μας τον Πάνο, για την έμπνευση και για τον χρόνο που ξόδεψε στην διήγηση των εμπειριών του.