_

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Preparedness και Αυτοκίνητο

Όπως έχουμε πει ήδη, το Preparedness διαπερνά το σύνολο της ζωής μας και με μορφές που δεν τις περιμένουμε ή δεν τις αναγνωρίζουμε.

Ακόμα και στο αυτοκίνητο μας. Όπου με νόμο είμαστε αναγκασμένοι να παίρνουμε κάποια “μέτρα” που συνιστούν ένα πρώτο επίπεδο Preparedness. Ασφάλεια Ατυχήματος, Πυροσβεστήρας, Φαρμακείο, Τρίγωνο, Αντανακλαστικό Γιλέκο. Τα βασικά μέτρα προστασίας δηλαδή.
Αλλά κάποια από τα μέσα αυτά είναι ανεπαρκή. Το φαρμακείο που σας δόθηκε σαν δώρο από την αντιπροσωπεία είναι αστείο και ο πυροσβεστήρας έχει ημερομηνία αναγόμωσης ή λήξης. Στο πως θα βελτιώσουμε σωστά εύκολα και οικονομικά το φαρμακείο μας θα αναφερθούμε σε επόμενη ανάρτηση στο Blog αυτό, αλλά ο πυροσβεστήρας θα πρέπει να αλλαχτεί με κάποιον άλλο που δέχεται αναγόμωση και εντός των κανονισμών που επιβάλουν πυροσβεστήρα 2 κιλών.

Το επόμενο βήμα σας θα πρέπει να είναι να καλύψετε κ και να προσθέσετε μερικά επιπλέον αντικείμενα. Μια λίστα με τα τηλέφωνο ασφαλιστή, του συνεργείου σας, του γιατρού σας και των εταιριών οδικής βοήθειας (αν δεν συνεργάζεστε ήδη με κάποια από αυτές) και έναν οδικό χάρτη.

Στη συνέχεια θα πρέπει να καλλιεργηθούν δεξιότητες και να προστεθούν υλικά που θα σας βοηθήσουν να έχετε ένα ασφαλές ταξίδι.

Δεξιότητες

Αυτές μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες. Δεξιότητες οδήγησης σε αντίξοες συνθήκες και Δεξιότητες συντήρησης και μικρο-επισκευών του αυτοκινήτου σας.

Στην πρώτη περίπτωση ο οδηγός μπορεί να ωφεληθεί από την διδασκαλία τεχνικών οδήγησης σε ολισθηρά οδοστρώματα και σε σχετικά ανώμαλο έδαφος.
Στην δεύτερη περίπτωση μπορεί μεν τα πράγματα που μπορεί αν κάνει κανείς σε ένα αυτοκίνητο να είναι πολύ λίγα, αλλά είναι αρκετά να κρατήσουν το αυτοκίνητο σας σε καλή λειτουργία ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις.
Αν γνωρίζετε πως αν αλλάξετε λάστιχο (πράγματι ένα μέρος του ανδρικού πληθυσμού δεν ξέρει), ασφάλειες, λάδια, λάμπες και ιμάντα είστε καλυμμένοι για τα βασικά.
Μετά τις δεξιότητες βέβαια έρχονται και τα ανάλογα υλικά που πάντοτε μπορείτε να βρείτε χώρο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας για αυτά.

Ένα Κιτ Επιβίωσης για το Αυτοκίνητο?

Κάπου εδώ θα πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό. Ο παραπάνω τίτλος μπορεί να διαβαστεί διπλά. Πρώτον σαν ένα κιτ βοήθειας για το ίδιο το αυτοκίνητο. και δεύτερον σαν ένα ξεχωριστό κιτ επιβίωσης για εσάς, που θα το κρατάτε στο αυτοκίνητο συνεχώς.

Στην πρώτη περίπτωση τα απαραίτητα εφόδια εξαρτώνται από τις δεξιότητες και τις γνώσεις συντήρησης που έχετε. Αν μπορείτε πώς να αλλάζετε λάδια, λάμπες κτλ. μπορείτε κάλλιστα να κρατάτε τα ανάλογα υλικά στο πορτμπαγκάζ. Φροντίστε να αλλάξετε την ρεζέρβα ανάγκης με μια κανονική. Φροντίστε εγκαίρως για τις αλυσίδες χιονιού και προμηθευτείτε μετρητή πίεσης των ελαστικών σας. Αν μπορείτε να ξοδέψετε χρήματα το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο νέο σας αυτοκίνητο είναι η συσκευή που συνδυάζει εφεδρική μπαταρία, κομπρεσσεράκι ελαστικών, φακό και παροχή ρεύματος 12Volt.

Στην δεύτερη περίπτωση αναφερόμαστε στα υλικά “επιβίωσης” που είναι καλό είναι να έχετε για εσάς αλλά και για τους επεμβαίνοντες.
Πρώτα από όλα θα πρέπει να διαφοροποιηθούμε ως προς τα αντικείμενα ανάγκης από αυτά που προτείνουν ξένοι Preppers. Στην Αμερική οι αποστάσεις –ειδικά στις επαρχιακές, αγροτικές και δασικές περιοχές- είναι τεράστιες. Αυτό επιβάλει διαφορετικό επίπεδο ετοιμότητας και εξοπλισμού σε σχέση με την Ελλάδα όπου το κοντινότερο χωριό δεν είναι παραπάνω από περπάτημα μιας-δύο ωρών μακριά.

Παρόλα αυτά, η έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες είναι το ίδιο επικίνδυνη παντού. Έχοντας ζήσει την εμπειρία του αποκλεισμού από χιόνια και πάγο, για μια μέρα στην εθνική οδό, θα σας προτείνουμε εξτρα μπουφάν, γάντια και κάλτσες μαζί με τις επιβεβλημένες χιονοαλυσίδες. Και γεμάτο ρεζερβουάρ πριν πέσει το σκοτάδι, για να μπορέσετε να κρατήσετε την εσωτερική θερμοκρασία υποφερτή.
Αντίστοιχα το καλοκαίρι καλό είναι να έχετε πάντα νερό και καπέλο μαζί σας.
Από εκεί και πέρα μερικά καθημερινά αντικείμενα όπως ένας αναπτήρας, ένα πολυεργαλείο, λίγα τρόφιμα και ζαχαρωτά και ένας φορτιστής αυτοκινήτου για το κινητό μπορούν να κάνουν την αναμονή μέχρι να βρείτε βοήθεια πιο άνετη και ασφαλή.

Σημείωση: Επιφυλασσόμαστε για μια μελλοντική αναφορά στο δικό μας κιτ αυτοκινήτου με επεξηγήσεις και φωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου