_

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Μαγειρεύοντας χωρίς Ηλεκτρικό Ρεύμα – μέρος 1ο

Στη σειρά αυτή θα σας παρουσιάσουμε εν συντομία μεθόδους μαγειρέματος χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Κοινό χαρακτηριστικό τους η χρήση ενναλακτικών μορφών ενέργειας και το ότι απαιτούν απλή κατασκευή.

Ηλιακά Μαγειρεία / Φούρνοι

Η αρχή λειτουργίας τους είναι απλή. Κάνουμε μια κατασκευή που συγκεντρώνει το ηλιακό φως πάνω στο σκεύος μας και δημιουργούμε ένα μικρό θερμοκήπιο γύρω του (με την χρήση σακούλας φούρνου που είναι θερμοανθεκτική).
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από αναφορές και εκειδικευμένα Site αλλά σας προτείνουμε να αρχίσετε από το SolarCooking.org

Παρακάτω παραθέτουμε μια επιλογή βίντεο από το Youtube:

Ηλιακός Φούρνος από τον John Akrata






Aluminum Funnel Solar Cooker


Edit 7/1/2014 : Πρόσφατα βρήκαμε και αυτό το βίντεο. Είναι ενδιαφέρον για την εφευρετικότητα και τον τρόπο αξιοποίησης ταπεινών υλικών.
 
Rocket Stove


Το μαγειρείο αυτό δουλεύει με μικρά ξύλα και κλαδιά. Προωθείται από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στις χώρες του τρίτου κόσμου σαν μια μέθοδος μαγειρέματος με που απαιτεί λίγα ξύλα γλυτώνοντας τους εκεί κατοίκους από τον κόπο μεταφοράς και την αποψίλωση της γύρω περιοχής.

Η αρχή λειτουργίας του βασίζεται στη Dakota Fire Hole των Ινδιάνων της Αμερικής και στην σημερινή του εκδοχή αποτελείται από έναν θάλαμο καύσης σχήματος L κλεισμένο και μονωμένο μέσα σε ένα κουτί. Πρακτικά το κατακόρυφο κομμάτι του θαλάμου καύσης λειτουργεί σαν καμινάδα και αφού είναι μονωμένο “τραβά” καλύτερα. Έτσι τα μαγειρείο κάνει καλύτερη καύση με υψηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερα ξύλα από μια ανοιχτή φωτιά, ενώ και ο καπνός είναι ελάχιστος.

Παρακάτω παραθέτουμε μια επιλογή βίντεο από το Youtube.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου