_

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Η ομιλία του Jack Spirko για τις 12 αρχές του σύγχρονου Preparedness

Ο Jack Spirko είναι ο δημιουργός του The Survival Podcast, μιας από τις πιο σημαντικές πηγές πληροφόρησης και προβληματισμού για την σημερινή διάσταση του Preparedness.

Πριν λίγες μέρες έδωσε μια διάλεξη που συνοψίζει τις 12 –δικές του- αρχές Preparedness και Αυτάρκειας. Η καταχώρηση της απομαγνητοφώνησης της μπορεί να βρεθεί εδώ.

Αν και στα Αγγλικά η γλώσσα είναι βατή, ενώ σε μορφή κειμένου οι 12 αυτές αρχές μπορούν να βρεθούν εδώ.

Ελπίζουμε να κερδίσετε κάτι από αυτή.

Προσθήκη στο άρθρο: Τα τρόφιμα μιας Bug-Out Bag (κιτ 72 ωρών)

Λίγες μέρες μετά την ανάρτηση του πρόσφατου άρθρου μας αυτού εντοπίσαμε στο διαδίκτυο μια μελέτη του Αμερικανικού Στρατού για τις ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία κατά την διάρκεια επιχειρήσεων.
Η σύνοψη της μελέτης κλείνει με προτάσεις για την σωστή αναλογία των κυριότερων ομάδων θρεπτικών στοιχείων στην καθημερινή διατροφή. Μεταφρασμένες αυτές έχουν ως εξής:

- Καθημερινή κατανάλωση 2.400 θερμίδων.
- Περιεκτικότητα τροφής σε πρωτεΐνες 100-120 γραμμάρια.
- Περιεκτικότητα τροφής σε υδατάνθρακες (ζάχαρα και άμυλο) 350 γραμμάρια, με επιπλέον συμπλήρωση άλλων 100 γραμμαρίων.
- Περιεκτικότητα τροφής σε λιπαρά 58-67 γραμμάρια.
- Χρήση Καφεΐνης

Όπως γίνεται αντιληπτό η μελέτη δίνει έμφαση στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κατά την μεγάλη σωματική δραστηριότητα, και προτείνει αναλογικά μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων, οι οποίοι είναι μια γρήγορα μεταβολίσιμη –άρα και εκμεταλλεύσιμη- πηγή ενέργειας.
Είναι πια στο χέρι σας να συσχετίσετε την μελέτη αυτή με την αναμενόμενη δραστηριότητα σας σε μια δύσκολη κατάσταση και να αποφασίσετε για την ενδεδειγμένη σύνθεση των τροφίμων του κιτ 72 ωρών σας.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Τα τρόφιμα μιας Bug-Out Bag (κιτ 72 ωρών)

Αφορμή για το άρθρο αυτό ήταν μια συζήτηση πάνω στο θέμα στο Fugazi Forum. Θα αναφερθούμε λοιπόν στην δικιά μας Bug-Out Bag που έχει κάποιες ιδιαιτερότητες.

Ας αρχίσουμε από το τι είναι η Bug-Out Bag ή αλλιώς το κιτ των 72 ωρών. Είναι ένα σακίδιο που θα μας υποστηρίξει σε μια περίπτωση φυσικής καταστροφής, για τις 72 ώρες που είναι ο αναμενόμενος χρόνος έλευσης βοήθειας. Ανάμεσα στα απαραίτητα αντικείμενα φροντίζουμε να έχουμε κάποια βασικά τρόφιμα για το διάστημα αυτό.
Βέβαια η δική μας ΒΟΒ καλύπτει και άλλους σκοπούς καθώς σε μια δύσκολη κατάσταση  μάλλον θα μας βρείτε σε κάποιο στέκι επικοινωνιών εκτάκτων αναγκών. Αυτό επηρεάζει τις επιλογές τροφίμων που κάναμε, και συνεπώς θα πρέπει αν αρχίσουμε την περιγραφή από τα κριτήρια επιλογής των τροφίμων της ΒΟΒ μας.

Κριτήρια Επιλογής των Τροφίμων

Ένα από τα πιο βασικά είναι να πρόκειται για τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά.
Αυτό για δύο λόγους. Για να τα ανακυκλώνουμε καθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους χωρίς να πετάμε τα παλαιότερα, και για να μην επιβαρυνόμαστε από την κατανάλωση τροφών που δεν μας αρέσουν ειδικά στην δύσκολη περίοδο που θα βρισκόμαστε.

Το δεύτερο κριτήριο είναι να διαλέξουμε τρόφιμα κοντά στο Ελληνικό διαιτολόγιο και όσον το δυνατόν πιο υγιεινά. Αν o Αμερικανός στρατιώτης τρώει τις έτοιμες τροφές του (MRE) από ανάγκη ένας Έλληνας δεν θα θέλει ούτε να τις ακουμπήσει. Εξάλλου δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε το στομάχι μας με τρόφιμα που δεν μας είναι οικεία.

Το πιο σημαντικό κριτήριο επιλογής είναι όμως η κάλυψη των Διατροφικών Αναγκών και των Απαιτήσεων Ενέργειας για το κρίσιμο διάστημα. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε τον σωστό συνδυασμό ζαχάρων-λίπους-πρωτεϊνών αλλά και ταυτόχρονα να φροντίσουμε να υπάρχουν και πλούσια ενεργειακά τρόφιμα ώστε να κερδίσουμε σε βάρος.

Επίσης καλό είναι το σύνολο τους να τρώγεται χωρίς ή με ελάχιστη προετοιμασία και μαγείρεμα. Και κάποια από αυτά θα πρέπει να τρώγονται χωρίς σκεύη και εν κινήσει. Και καλό είναι κάποια να είναι comfort foods δηλαδή τρόφιμα που μας δημιουργούν κάποια ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Το φαγητό είναι μια καλή πηγή ψυχολογικής άνεσης και από τις λίγες διαθέσιμες σε μια δύσκολη κατάσταση

Ταυτόχρονα θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τις ιδιαιτερότητες που επιβάλουν οι  περιστάσεις. Σε μια δύσκολη περίοδο όπου αναμένουμε αυξημένη σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να δώσουμε λίγο περισσότερο βάρος στα τρόφιμα που μας εφοδιάζουν με γρήγορα μεταβολίσιμη πηγή ενέργειας όπως η ζάχαρη.
Επίσης για τις δικές μας ανάγκες υπολογίσαμε φαγητό για 4-5 ημέρες και γιατί αναμένουμε εμπλοκή μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και γιατί εκτιμούμε ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να μοιραστούμε ένα μέρος του φαγητού μας με κάποιον πιο απροετοίμαστο συνάδελφο.

Καιρός όμως είναι να περάσουμε στην περιγραφή τους.

Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε τα τρόφιμα που καταναλώνονται ως έχουν.
Από πάνω αριστερά και προς τα δεξιά έχουμε:


Γαλέτες (χωρίς κορεσμένα λιπαρά). Σαν γνήσιοι Έλληνες δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς κάποια μορφή ψωμιού.
Τσάι. Τα έτοιμα αφεψήματα έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ ποσότητα ζάχαρης που στην περίπτωση μας
είναι επιθυμητή και ταυτόχρονα το αφέψημα είναι σε κάποιες στιγμές απαραίτητο για την αίσθηση χαλάρωσης που δημιουργεί.
Το αλουμινένιο κουτάκι είναι επίσης χρήσιμο σαν δεύτερο σκεύος συνοδευτικό της μεταλλικής μας κούπας μας, και ταυτόχρονα μπορεί να βράσει κανείς ακριβώς το νερό που χρειάζεται για τις αφυδατωμένες τροφές μας (βλέπετε παρακάτω).
Γάλα Εβαπορέ. Το θεωρούμε απαραίτητο στοιχείο για ένα τουλάχιστον πρωινό.
Ζαμπονάκι. Σίγουρα δεν είναι πολύ εύγευστο αλλά είναι μια τροφή που δίνει πλούσια ενέργεια/λιπαρά και σε “στηλώνει”.
Trail Mix. Το Trail Mix είναι ένα μίγμα από σταφίδες, αμερικανικά αλμυρά φιστίκια και σοκολατάκια M&M σε αναλογία 1:1:1. Είναι το κλασικό σνακ του ορειβάτη και συνδυάζει πολύ καλά λίπος, πρωτεΐνες και ζάχαρη. (στη εικόνα φαίνονται οι 3 ξεχωριστές συσκευασίες για να αποφύγουμε την αλλοίωση του ενός μέρους από άλλο κατά την αποθήκευση)
Τόνος. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και λιπαρών, και προκαλεί εύκολα το αίσθημα του κορεσμού.
Δαμάσκηνα. Σαν αποξηραμένο φρούτο είναι καλή πηγή σύμπλοκων ζαχάρων και πλούσια πηγή φυτικών ινών, απαραίτητων στην περίπτωση μας καθώς η νωπή τροφή και τα λαχανικά είναι ανύπαρκτα.
Μαύρη Σοκολάτες, Παστέλια με Μέλι και Χαλβαδάκια. Είναι πλούσιες ενεργειακά τροφές, συμπαγείς και σχετικά έως πολύ υγιεινές. Επ΄σιης είναι σταθερές στις υψηλές θερμοκρασίες του Ελληνικού καλοκαιριού. Ειδικά τον χαλβά τον έχουμε σε μεγάλη υπόληψη μια που είναι εντελώς φυσικό προϊόν και το ίδιο αποδοτικός με τις μπάρες ενέργειας του εμπορίου.


Στην παραπάνω φωτογραφία έχουμε τα τρόφιμα που απαιτούν ελάχιστη ή αρκετή προετοιμασία. Και πάλι από επάνω και προς τα δεξιά:

Αφυδατωμένα Γεύματα. Πρόκειται για έτοιμο φαγητό το οποίο αφυδατώθηκε με ψύξη. Για την ανασύσταση τους βράζουμε 0,35-0,5 λίτρα νερό, το προσθέτουμε στην συσκευασία της τροφής, την ξανακλείνουμε και ανακατεύουμε περιοδικά. Στην ανάγκη μπορούν να καταναλωθούν ξερά σαν σνακ.
Αφυδατωμένο Ρύζι. Παρόμοιο με τα αφυδατωμένα γεύματα, το ανακαλύψαμε σε γερμανική αλυσίδα σουπερμάρκετ.
(Τα παραπάνω γεύματα έχουνε μεγάλη ποσότητα τοματοπολτού και πάπρικας. Αν δεν σας αρέσουν τα πολύ πικάντικα συνιστούμε να αφαιρέσετε την μισή σκόνη σάλτσας.)
Noodles. Ιδανικά για ένα ζεστό βραδινό γεύμα.
Πουρές. Είναι ένα από τα comfort food μας. Ετοιμάζεται άμεσα και μπορεί να φαγωθεί ως έχει.
Λάδι, στικάκια μουστάρδας και κέτσαπ και λίγα μπαχαρικά. Καφέ και Ζάχαρη.
Μακαρόνια. Ένα ακόμα comfort food, και από αυτά για το διάστημα πλέον των 3 ημερών. Το γεύμα αυτό απαιτεί κανονική προετοιμασία με αρκετή ώρα στην φωτιά. Εναλλακτικά μπορεί να ετοιμαστεί σε μονωμένο παγούρι με ζεστό νερό αν μείνει για πολλές ώρες.

Διατροφική Αξία των Τροφίμων μας

Για να εκτιμήσουμε σωστά των θρεπτική αξία των τροφίμων της ΒΟΒ μας κάναμε το παρακάτω φύλλο υπολογισμού.


Από αυτό γρήγορα διαπιστώσαμε πως για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών για 3-4 ημέρες το καθαρό βάρος των τροφίμων μας είναι μεγάλο. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει κάποια μεταβολή στις επιλογές μας προς πιο ενεργειακά πυκνά τρόφιμα.

Επίλογος

Όπως καταλαβαίνετε να και το υπόδειγμα μας είναι αρκετά εξελιγμένο και πάλι χρειάζεται βελτιώσεις.
Μπορεί επίσης η πολυπλοκότητα του θέματος να σας αποθαρρύνει αλλά ελπίζουμε τουλάχιστον να πήρατε κάποιες ιδέες για την συγκέντρωση των δικών σας τροφίμων ανάγκης.

Fugazi.gr και Fugazi Forum


Με χαρά ανακαλύψαμε πριν από λίγο καιρό το blog Fugazi και το αντίστοιχο Fugazi forum.
Και τα δύο έχουν αντικείμενο την Επιβίωση, το Preparedness και την Αυτάρκεια και οφείλουμε να δηλώσουμε ότι ζηλεύουμε τον όγκο της δουλειάς και του χρόνου που ο κάτοχος και οι διαχειριστική ομάδα αφιερώνουν σε αυτά.
Επισκεφτείτε τα!

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ο Ευτύχης Μπλέτσας απαντά στα Ερωτήματα του GreekPreparedness - Μέρος Β

Καθώς ο Ευτύχης είναι αρκετά πολυάσχολος χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθεί η σειρά βίντεο στα οποία απαντά σε κάποια ερωτήματα μας για τις σωστές επιλογές αποθήκευσης των τροφίμων.

Να λοιπόν τα υπόλοιπα βίντεο! (Το πρώτο μέρος μπορείτε να το δείτε εδώ)

 
 
 
 

Για μια ακόμα φορά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Ευτύχη για την ευγενική ανταπόκριση στις προσπάθειες του GreekPreparedness

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής Οικονομίας», παρουσιαστής στην «Κουζίνα της Μαμάς» και στα «Μουσικομαγειρέματα». Βρείτε τον Ευτύχη στο bletsas.gr και στο awakening.gr