_

Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

4 Μέθοδοι Αποθήκευσης Τροφίμων σε Κενό Αέρος

Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε σε τέσσερις μεθόδους αποθήκευσης τροφίμων σε κενό αέρα.
Ο αέρας, δηλαδή το Οξυγόνο του- είναι ο σημαντικότερος παράγοντας αλλοίωσης των ξηρών τροφίμων. Ειδικά αν αυτά είναι λιπαρά όπως τα φιστίκια ή ακόμα και ελάχιστα λιπαρά, όπως το ρύζι. Στην περίπτωση αυτή είναι το έλαιο που οξειδώνεται ή αλλιώς «ταγκίζει».
Κατά κανόνα η συντήρηση σε κενό αέρος επιμηκύνει την διάρκεια ζωής σε αποθήκευση των τροφίμων, όταν βέβαια και οι υπόλοιπες συνθήκες συντήρησης, πχ θερμοκρασία, διατηρούνται ευνοϊκές.

Οι Μέθοδοι Αναλυτικά

1. Αποθήκευση σε Σακούλες Mylar.

To Mylar είναι ένας συνδυασμός φύλου αλουμινίου με μεμβράνη πλαστικού. Το αλουμίνιο δίνει κάποια αντοχή αλλά κυρίως είναι αδιαπέραστο από τον αέρα και το φως, και η μεμβράνη πλαστικού ενισχύει την αντοχή –ιδιαιτέρως στα σχισίματα- και προσδίδει και κάποια ελαστικότητα.

Οι σακούλες Mylar σφραγίζονται με ειδικές συσκευές θερμότητας (θερμοκολλητικό σακούλας) αλλά και κοινές οικιακές συσκευές όπως το σίδερο μαλλιών και το κοινό σίδερο ρούχων. Απλά κατά την συγκόλληση θα πρέπει κανείς να προσέξει να μην υπάρχουν ζάρες στη ένωση των δύο φύλλων ώστε να αποφύγει την δημιουργία σημείων εισόδου αέρα.


Το κενό μέσα σε αυτές τις σακούλες επιτυγχάνεται με ειδικούς απορροφητές οξυγόνου που δεν είναι τίποτα άλλο από σακουλάκια με σιδήρο που οξειδώνεται, οπότε καταναλώνει το οξυγόνο του αέρα στην σακούλα.


Ο υπολογισμός του μεγέθους του απορροφητή είναι εμπειρικός και καλό είναι να βασιστείτε στις οδηγίες του κατασκευαστή σε σχέση πάντα με το μέγεθος της σακούλας.
Επίδραση έχει και το προϊόν καθώς αναλόγως του μεγέθους του αφήνει ανάλογα μεγαλύτερα κενά μεταξύ του. (πχ φασόλια γίγαντες και ρύζι).
Αν λοιπόν χρησιμοποιείτε μια διαφορετική συσκευασία (π.χ. πλαστικούς κουβάδες) υπολογίστε κατά προσέγγιση τον όγκο του αέρα που απομένει και θυμηθείτε ότι το ποσοστό του οξυγόνου στον αέρα είναι περίπου 20%.


Μια εναλλακτική μέθοδος αφαίρεσης του αέρα είναι με «Ξηρό Πάγο», δηλαδή παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Καθώς αυτός λειώνει, το CO2 κάθεται στον πάτο της σακούλας γιατί είναι βαρύτερο του αέρα. Έτσι διώχνει τον αέρα και το οξυγόνο μαζί.

Σακούλες Mylar δεν θα βρείτε εύκολα στην Ελλάδα, και θα αναγκαστείτε να παραγγείλετε από το εξωτερικό. Εναλλακτικά και για μικρές συσκευασίες εμείς χρησιμοποιούμε σακουλάκια από προϊόντα όπως άνθος αραβοσίτου, κακάο κτλ –ή ακόμα και από κάποιες συσκευασίες παξιμαδιών-τα οποία έχουμε ξεπλύνει καλά. Αλλά τα σακουλάκια αυτά είναι σχετικά αδύναμα σαν πολύ λεπτότερα μιας κανονικής σακούλας Mylar.

2. Αποθήκευση σε Σακούλες Κενού

Στη περίπτωση αυτή έχουμε ειδικές σακούλες από πλαστικό που σφραγίζονται –και ταυτόχρονα αφαιρείται ο αέρας τους- από ειδικό μηχάνημα (Vaccum Sealer).
Είναι πολύ πιο βολικός τρόπος, αλλά δεν ενδείκνυται για μεγάλο διάστημα αποθήκευσης. Και γιατί κάποιες φορές οι ραφές σχίζονται, και γιατί κυρίως κάθε πλαστική σακούλα είναι –ελάχιστα έστω- πορώδης οπότε με τον καιρό μπαίνει και πάλι αέρας.


Σημαντικός παράγοντας για την σωστή συσκευασία στις σακούλες αυτές είναι και η ποιότητα της ίδιας της σακούλας αλλά κυρίως του μηχανήματος. Οι πραγματικά καλής ποιότητας συσκευές (πχ FoodSaver) έχουν τιμή φαρμάκι ακόμα για τα απλά οικιακά μοντέλα.
Μία φθηνή συσκευή πέρα από την πιθανότητα να χαλάσει σύντομα δεν σας εξασφαλίζει αξιόπιστα καλό κενό και ποιότητα συρραφής της σακούλας.


Και στα Ελληνικά https://www.youtube.com/watch?v=Ym9d5VaeE7o

Και εδώ μια πατέντα συγκράτησης του χείλους της σακούλας για μεγαλύτερη ευκολία:


3. Αποθήκευση σε Σακούλες Mylar και σφράγιση κενού με Vaccum Sealer

Η μέθοδος αυτή είναι ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω, δηλαδή χρησιμοποιούμε τις απόλυτα αδιαπέραστες σακούλες Mylar σε συσκευή αφαίρεσης του αέρα.
Υπάρχει όμως ένα πρακτικό πρόβλημα.
Οι ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται με αυτές τις συσκευές έχουν ανάγλυφη την μία εσωτερική τους επιφάνεια ώστε να έχει μέρος να περάσει ο αέρας που αφαιρείται. Αντίθετα οι σακούλες Mylar είναι λείες εσωτερικά.
Το πρόβλημα λύνεται με την τοποθέτηση ενός φύλου πλαστικού στο χείλος της σακούλας αφού πρώτα το έχουμε χαράζει ώστε να δημιουργήσουμε περάσματα για τον αέρα που αφαιρείται.
Μια επίδειξη της μεθόδου μπορείτε να δείτε στα παρακάτω βίντεο.

4. Δημιουργία Κενού Αέρος σε Βάζα

Κατά την μέθοδο αυτή δημιουργούμε κενό αέρος σε κοινά βάζα.
Η μέθοδος συνιστάται για τρόφιμα που διατηρούνται χύμα σε κοινές συσκευασίες.
Προσοχή. Δεν αποτελεί μέθοδο κονσερβοποίησης. Απλά αφαιρούμε τον αέρα από τη συσκευασία και τα τρόφιμα συνεχίζουν να διατηρούνται στο ράφι ή στο ψυγείο όπως και με την κανονική τους συσκευασία.
Οι δύο τύποι συσκευών δημιουργίας κενού αέρος σε βάζα.Η μέθοδος έχει φυσικά το μειονέκτημα των βάζων που είναι βαριά και κυρίως εύθραυστα, αλλά σε ένα καλά οργανωμένο νοικοκυριό αυτό δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα.
Σημαντικό είναι όμως να πούμε ότι η μέθοδος αυτή όπως φαίνεται και στα παρακάτω βίντεο εφαρμόζεται με καπάκια βάζων αμερικανικού τύπου, που έχουν ξεχωριστό καπάκι και ξεχωριστό δακτυλίδι συγκράτησης. Στην Αρχή το καπάκι τοποθετείται και κλείνεται όχι πολύ σφικτά, και μετά την δημιουργία κενού σφίγγεται.
Πιθανόν με αυτόν τον τρόπο και να εφαρμόζεται με τα καπάκια που βρίσκουμε στην Ελλάδα (τύπου μπαγιονέτας) αλλά δεν το έχουμε δοκιμάσει για να σας το επιβεβαιώσουμε.


Επίσης:

Ένας πιο οικονομικός τρόπος είναι με το προσάρτημα κενού για το βάζο και μια αντλία κενού για φρένα, όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω


Επίλογος

Το άρθρο αυτό –αν και η προεργασία του είχε γίνει από καιρό- γράφτηκε σήμερα καθώς σύντομα πρόκειται να αποκτήσουμε την πρώτη μας συσκευή συσκευασίας σε κενό.
Ελπίζουμε λοιπόν να επανέλθουμε με μια φωτογραφική διήγηση των πρώτων μας εμπειριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου