_

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Κατασκευή DC-DC Regulated Αντάπτορα Αυτοκινήτου για τον Ασύρματο μας

Κάποιοι ασύρματοι χειρός δεν έχουν πρόβλεψη για λειτουργία με 12volt από ένα αυτοκίνητο ή μια μπαταρία. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η αγορά ενός αντάπτορα (Battery Eliminator) που προσαρμόζεται στην θέση της μπαταρίας και έχει μέσα το ηλεκτρονικά για να μετατρέπουν τα 12V στα Volt λειτουργίας του ασυρμάτου.

Ο δικός μας ασύρματος είναι αυτός, και αυτός είναι ο αντίστοιχος αντάπτορας. Όταν τον παραλάβαμε ήταν ελαττωματικός και ανοίγοντας τον εντοπίσαμε λανθασμένη συνδεσμολογία.


Κάνοντας μετρήσεις βρήκαμε ότι έχει απώλειες 40%, δηλαδή ξοδεύει την ενέργεια τις μπαταρίας σε σκέτη θερμότητα. Αποφασίσαμε λοιπόν να αντικαταστήσουμε το κύκλωμα του με ένα νέο κύκλωμα σταθεροποίησης της τάσης που έχει πολύ μικρότερες απώλειες.

Επίσης προμηθευτήκαμε και μια ψήκτρα που να εξέχει από την θήκη ώστε το νέο κύκλωμα να αποβάλει την θερμότητα εκτός μια που η ίδια θήκη είναι πλαστική, άρα σχεδόν θερμομονωτική.

Η Διαδικασία Κατασκευής

Αποσυρναρμολόγηση


Σημάδεμα και χάραξη του παραθύρου για την ψήκτρα.


Η ψήκτρα τοποθετημένη. 



Αν και δεν φαίνεται, η ψύκτρα τροποποιήθηκε ώστε να σχηματιστούν 2 σκαλιά στην μέσα πλευρά, ώστε να κουμπώσει στο παράθυρο. Κολλήθηκε επίσης με εποξική κόλλα 2 συστατικών

Δοκιμαστική Συναρμολόγηση.


Ο σταθεροποιητής τάσης συνδέθηκε και το βολτάζ εξόδου ρυθμίστηκε στα 8,4V γυρίζοντας το ασημένιο εξάρτημα αριστερά αυτού με τον αριθμό 100.

Ολοκλήρωση της Κατασκευής.


Τα καλώδια εξόδου σταθεροποιήθηκαν με κόλλα και η ψήκτρα σταθεροποιήθηκε πάνω στην ψήκτρα με ταινία διπλής όψης ειδική για ψήκτρες υπολογιστών.

Τοποθετημένος στον Ασύρματο.

3 σχόλια:

  1. Μπράβο φίλε πολύ καλη δουλειά. Είσαι αρκετά ψαγμένος βλέπω. Πολλές από τις αναρτήσεις με έχουν βοηθήσει αρκετά. Συνέχισε την καλή δουλειά.
    Κώστας από Λάρισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτο με μεκανει αν χαρω ιδιαιτερα...ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητηρια!!! Ισως ενα απο τα καλυτερα site που εχω επισκεφτει να ειστε καλα και παρακαλω συνεχιστε την καλη δουλεια που κανετε! Θα ειμαστε φανατικα μαζι σας.
    Νικος Χανια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή