_

Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015

Προτάσεις για την Περίοδο του Περιορισμού Αναλήψεων (αναδημοσίευση)Στο φιλικό φόρουμ http://fugazigr.com ο διαχειριστής έγραψε τις παρακάτω συμβουλές για δράση κατά την διάρκεια του περιορισμού αναλήψεων. Μπορεί να μην συνφωνούμε με όλα αλλά ατό δεν σημαίνει ότι δεν είναι άξια προσοχής.

Capital Control [ 26/06/15 ]
Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής (28/6/15, 20:00), αύριο Δευτέρα και πιθανόν για ολόκληρη την εβδομάδα, οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν. Ελπίζω να διαψευσθούν οι φήμες και να μην γίνει τίποτα. Ας δούμε μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αυτό το διάστημα.

Ψυχραιμία
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν όλοι και να το εφαρμόζουν πάντα. Οι κινήσεις πανικού, όχι μόνο δεν ωφελούν, αλλά μπορούν να σας εκθέσουν σε ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις. Από το να κάνετε, άσκοπες αγορές επειδή φοβηθήκατε, μέχρι να καταλήξετε στο νοσοκομείο με μια κρίση πανικού. Σκεφτείτε την κατάσταση σας, με λογική και με ένα πνεύμα αισιοδοξίας. Να ξέρετε και να θυμάστε, ότι πάντα κάποιος άλλος, είναι πολύ χειρότερα από εσάς και όμως τα βγάζει πέρα.

Να τρέξω να αγοράσω τρόφιμα;
Έχω γράψει για το "καβάτζωμα" των τροφίμων. Είναι δύσκολη υπόθεση και πολλές φορές περιττή, από την άποψη ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν πολύ άσχημα, απλά δεν σε σώζουν και θα ευχόταν κάποιος, να είχε άλλου είδους προμήθειες. Όλοι στα σπίτια μας, αν κοιτάξετε τα ντουλάπια σας, έχετε τρόφιμα, για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ίσως και περισσότερο. Το να σπεύσετε να χαλάσετε, τα όσα χρήματα έχετε διαθέσιμα, σε τρόφιμα, ίσως να σας δημιουργήσει πρόβλημα, αν τελικά χρειαστείτε τα μετρητά. Κάντε μικρές αγορές τροφίμων πχ για 2-3 μέρες, όποτε και αν βρείτε ευκαιρία, με την έννοια ότι τα καταστήματα έχουν απόθεμα. Μην κάνετε μαζικές αγορές σε συγκεκριμένα είδη, καθώς έτσι θα προκαλέσετε έλλειψη και θα στερήσετε τα τρόφιμα από κάποιους που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Και πάντα να προσέχετε, πόσα μετρητά έχετε! Μην τα καταναλώσετε όλα με την μία.

Να φουλάρω βενζίνη;
Όχι! Βάλτε, όση βενζίνη θα σας χρειαστεί, για να μπορέσετε να μεταβείτε σε κάποιο νοσοκομείο ή άλλη ανάγκη (πχ να επισκεφθείτε συγγενικό πρόσωπο). Αν δουλεύετε μακριά, προτιμήστε την συγκοινωνία (ΜΜΜ) και ας μην πληρώνετε εισητήριο. Ειδικά, σε αυτή την κατάσταση, πιστεύω πως οι ελεγκτές θα "χαριστούν" ή θα έχουν δικά τους προβλήματα να λύσουν. Πηγαίνετε με τα πόδια, με το ποδήλατο, σε ένα όχημα μαζί με άλλους πχ συνάδελφους. Όχι μόνο για να μην χαλάσετε καύσιμα, αλλά και γενικά να περιορίσετε τα όποια έξοδα (πχ διόδια). Και πάλι, προτιμήστε να έχετε μετρητά, παρά να ξεμείνετε από λεφτά και να τα χρειαστείτε.

Να βγάλω όλα τα λεφτά;
Καταρχάς το ότι έχετε, σημαίνει ότι είστε από τους τυχερούς (ή άτυχους...). Το να βγάλετε όλα σας τα λεφτά, καταρχάς από την μία, δεν θα είναι εφικτό, από την άλλη δυσχεραίνει τα πράγματα για την οικονομία και τέλος σας βάζει σε κίνδυνο, να σας κλέψουν. Τα κλεφτρόνια, ειδικά αυτή την περίοδο θα καραδοκούν έξω από τράπεζες και ΑΤΜ και θα παρακολουθούν. Μην νομίζετε ότι δεν υπάρχουν. Βγάλτε καλύτερα, μικρά ποσά, ώστε να περνάτε αυτές τις μέρες και με μια προοπτική, μίας ή δύο εβδομάδων... φυσικά όταν αυτό γίνει εφικτό, καθώς θα υπάρχει περιορισμός αναλήψεων.

Κρατήστε διαθέσιμα μετρητά
Το ανέφερα παραπάνω, εις διπλούν. Μην χαλάσετε όλα σας τα λεφτά σε αγορές ή ακόμα και για πληρωμές διαφόρων υποχρεώσεων. Κρατήστε μετρητά χρήματα, διαθέσιμα, ώστε να μπορείτε να τα διαθέσετε, όταν και όπου χρειαστεί άμεσα. Μπορεί για παράδειγμα, να αρρωστήσετε, να χρειαστεί να πάρετε φάρμακο και να μην έχετε λεφτά, επειδή τα χαλάσατε σε αγορές τροφίμων.

Περιορίστε τα έξοδα σας
Περικόψτε τα περιττά σας έξοδα. Βασικά οτιδήποτε δεν είναι αναγκαίο.. και ναι πχ το κάπνισμα, δεν είναι ανάγκη! Κόψτε καφέδες στις καφετέριες, διακοπές, αγορές ηλεκτρονικών συσκευών κτλ. Κρατήστε μετρητά.

Ξέμεινα από λεφτά, δεν έχω τρόφιμα, δεν έχω καύσιμα... τι να κάνω;
Καταρχάς μην πανικοβληθείτε. Δεν είστε ο πρώτος. Κάποιοι άλλοι, έχουν πεινάσει πολύ πριν συμβεί αυτό το γεγονός. Ζητείστε βοήθεια από γνωστούς, από την Εκκλησία, από το κοινωνικό παντοπωλείο. Μην ντραπείτε ούτε να ζητήσετε βοήθεια, ούτε να ρωτήσετε άλλους, αν την έχουν ανάγκη. Σε τέτοιες στιγμές, δεν ξέρεις ποιος μπορεί να χρειάζεται βοήθεια. Ρωτήστε αν κάποιος μπορεί να σας δώσει τρόφιμα με αντάλλαγμα κάποια υπηρεσία. Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και όσο και αν οι καιροί έχουν άλλάξει, εκεί έξω υπάρχουν Άνθρωποι, με Α κεφαλαίο, που θα προσφέρουν και το ψωμί τους, για να βοηθήσουν άλλους.

Τι να πω στα παιδιά;
Την αλήθεια! Φυσικά όχι απότομα και ανάλογα την ηλικία, σε μικρές δόσεις. Εξηγήστε τους, ότι δεν είναι δυνατόν να τους αγοράσετε αυτό που ζητάνε, αν δεν είναι απαραίτητο. Στα μεγαλύτερα παιδιά, ζητήστε τους, να "προσγειωθούν" και να μειώσουν τα έξοδα τους, εξόδους, αγορές.

Να πάω στην δουλειά;
Ναι! Αν είστε υπάλληλος και δεν πάτε για δουλειά 3 μέρες συνεχόμενες, μπορούν να σας απολύσουν χωρίς αποζημίωση. Αν το αφεντικό σας, σας πει ότι δεν θα εργαστείτε αυτό το διάστημα, είναι διαφορετικό. Αν έχετε δική σας επιχείρηση, πηγαίνετε κανονικά. Περιορίστε τις δαπάνες σας στο ελάχιστο δυνατόν, φροντίστε τις όποιες υποχρεώσεις σας, χωρίς να κάνετε πληρωμές προς το κράτος πχ εφορία. Κρατήστε χρήματα, για εσάς και τους υπαλλήλους σας.

Επικοινωνία
Συζητήστε με τους συγγενείς σας, τους φίλους σας, τους γνωστούς σας. Μπορεί κάποιος να έχει ανάγκη ή ακόμα και εσείς. Μην πιστεύετε ότι ακούτε! Διασταυρώστε το και αξιολογήστε το πρώτα. Ακόμα και τα ΜΜΕ, δίνουν μη διασταυρωμένες πληροφορίες. Ξεχάστε το
Facebook και τα Twitts... ο κάθε γράφει ότι του κατεβάσει η γκλάβα του.

Ασφάλεια
Σίγουρα, αυτές τις μέρες θα πρέπει να προσέχετε παραπάνω. Οι ληστείες και μικροκλοπές, είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν, κυρίως γιατί τα κλεφτρόνια θα "μυριστούν" το χρήμα που όλοι τρέχουν να αποθηκεύσουν στο σπίτι τους. Στο δρόμο, μην περνάτε κοντά από τράπεζες χωρίς λόγο. Φροντίστε να έχετε παρέα ή τουλάχιστον να είστε σε πολυσύχναστο χώρο. Στο σπίτι, να κλειδώνετε όλες τις πιθανές εισόδους, οποιαδήποτε στιγμή και όχι μόνο το βράδυ.
Μην έχετε πορτοφόλι/τσάντες σε εμφανή σημείο πάνω σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου