_

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Εναλλακτική Τροφοδοσία του τηλεφωνικού Router σε Περίπτωση Διακοπής Ρεύματος



Ως γνωστόν οι τηλεφωνικές γραμμές εξακολουθούν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια των διακοπών ρεύματος, και αυτό γίνεται γιατί έχουν το δικό τους ξεχωριστό σύστημα ρεύματος και δίκτυο.
Το ζήτημα είναι πως σήμερα πια, όλο και περισσότεροι από εμάς επιλέγουν πακέτα τηλεφωνίας σε συνδυασμό με ιντερνέτ από δεύτερες εταιρίες. Απαιτείται όμως η εγκατάσταση ενός router στην τηλεφωνική μας γραμμή, το οποίο φυσικά τροφοδοτείται από το ρεύμα της οικίας μας. Σε μια περίπτωση διακοπής ρεύματος χάνουμε και την δυνατότητα να τηλεφωνήσουμε, όπως γινότανε με τις απλές γραμμές του ΟΤΕ.

Σκοπός της δοκιμής μας λοιπόν ήταν να τροφοδοτήσουμε την συσκευή του router με ρεύμα από εξωτερική πηγή και συγκεκριμένα μπαταρίες.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ταιριάξουμε το ρεύμα των μπαταριών με αυτό που ζητά το router. Αυτά είναι το βολτάζ (V) και η έντασης του ρεύματος, τα Αμπέρ (A).

 
Ρίχνοντας μια ματιά στο τροφοδοτικό μας, βλέπουμε τα εξής:


Δίνει δηλαδή 12 Volt και 1 Αμπέρ. Αυτό σημαίνει ότι και οι μπαταρίες μας θα πρέπει να δίνουν 12 Volt και να αντέχουν τουλάχιστον το φορτίο των 1 Αμπέρ.

Αρχικά δοκιμάσαμε με 8 αλκαλικές μπαταρίες (8x1.,5=12 Volt) και 9 επαναφορτιζόμενες μπαταρίες NiMh (9x1.4=12,6 Volt). Και στις δύο περιπτώσεις το βολτάζ δεν ήταν σταθερό –και το router αναβόσβηνε. Πιθανόν το φορτίο έριχνε το τελικό βολτάζ κάτω από αυτό που απαιτεί η συσκευή.

Δεν δοκιμάσαμε να χρησιμοποιήσουμε μπαταρία μολύβδου των 12V, γιατί το πραγματικό τους βολτάζ είναι 12,8+V. Αργότερα μάθαμε ότι τα  router είναι αρκετά ανεκτικά στο βολτάζ τροφοδοσίας του και πιθανότητα θα δούλευε κανονικά με μια τέτοια μπαταρία.

Έτσι καταφύγαμε στην powerbank του ασυρμάτου μας που έχει την δυνατότητα ρύθμισης του βολτάζ στην περιοχή των 12V. Ρυθμισμένη στα 12,6V έδωσε 12,4V λόγω του φορτίου.
Επιτυχία!


Το ζήτημα λοιπόν είναι να μπορέσουμε να χαμηλώσουμε το βολτάζ στα ανεκτά επίπεδα ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορους συνδυασμούς μπαταριών όπως 10 ΑΑ, μπαταρίες 12V, ή και μπαταρίες λιθίου.
Αυτό γίνεται με δύο τρόπους, την χρήση ποτενσιόμετρου ή την χρήση ρυθμιζόμενου σταθεροποιητή τάσης (DC-DC Converter) σαν αυτόν που τοποθετήσαμε στον powerbank μας.


Κάτι ακόμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε το κατάλληλο βύσμα τροφοδοσίας. Στην περίπτωση μας απλά χρησιμοποιήσαμε το πολύ-βύσμα από ένα τροφοδοτικό πρίζας και λίγο αυτοσχεδιασμό.
Σε μια κατάσταση ανάγκης όμως θα μπορούσαμε να κόψουμε το καλώδιο του τροφοδοτικού και να συνδέσουμε εκεί την εξωτερική πηγή μας. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή στην πολικότητα και αυτό γίνεται με έλεγχο με πολύμετρου και σωστό μαρκάρισμα των καλωδίων.

Σε κάθε περίπτωση ελέγξτε τις προδιαγραφές του router σας, χρησιμοποιήστε βολτόμετρο και ξεκινήστε από χαμηλά ανεβάζοντας το βολτάζ σταδιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου