_

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Ένα Μοντέλο Διοίκησης Ομάδων και Κοινοτήτων ΕπιβίωσηςΗ οργάνωση και διοίκηση μικρών ή μεγαλύτερων ομάδων επιβίωσης είναι ένα ιδιαίτερο και δύσκολο θέμα καθώς αυτές χαρακτηρίζονται από ιδιάζοντα χαρακτηριστικά όπως:

Αποφασιστικά και δυναμικά μέλη
Είναι ειδικού σκοπού
Η ανάγκη διοίκησης (πέρα από την φάση προετοιμασίας) εντοπίζεται στο μέλλον και υπό στενά καθορισμένες συνθήκες λειτουργίας (μόνο σε ανάγκη επιβίωσης).

Έτσι ο καθορισμός του μοντέλου διοίκησης και η εκλογή αρχηγού είναι δύσκολη υπόθεση.
Πολλά μοντέλα θα ήταν δυνατόν να επιλεγούν, όπως η ανάληψη της ηγεσίας από μια μικρότερη πιο δυναμική ομάδα, η εκλογή ενός αρχηγού, η αποδοχή του γηραιότερου ή πιο έμπειρου ως αρχηγό κτλ.

Μια λίγο πιο προχωρημένη ιδέα, θα ήταν η οργάνωση μιας ομάδας διοίκησης κατά τα στρατιωτικά πρότυπα. 1ο γραφείο (προσωπικό), 3ο γραφείο (εκπαίδευση), 4ο γραφείο (Διοικητική-Μέριμνα) κτλ.

Αλλά κατά την γνώμη μας, και ακριβώς επειδή η λειτουργία μιας ομάδας ή κοινότητας είναι κυρίως «τεχνοκρατικής» φύσης, θα μπορούσε να επιλεγεί η σύσταση ενός συμβουλίου διοίκησης με μέλη που θα έχουν συγκεκριμένους ρόλους στην λειτουργία της κοινότητας.

Έτσι ειδικότητες όπως ο γιατρός/νοσοκόμος, ο τεχνίτης, ο μηχανικός, ο αγρότης συγκροτούν το συμβούλιο «σοφών» που μαζί θα παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις για την ομάδα.
Και αυτό γιατί, ενώ τα μικρότερα θέματα μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι οι ειδικοί από μόνοι τους, όταν αυτά γίνονται πιο σύνθετα είναι αναμενόμενο να απαιτούν έτσι και αλλιώς χειρισμό από τις αντίστοιχες, συνεργαζόμενες ειδικότητες.
Τα καλό με το σύστημα αυτό είναι ότι η ομάδα δεν βαρύνεται με συνεχείς διαδικασίες λήψης απόφασης, αλλά από την άλλη απαιτείται να υπάρχουν ήδη οι ειδικοί στον κάθε τομέα για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Από εδώ και πέρα ανοίγονται δυο δρόμοι.
Είτε το συμβούλιο θα λειτουργεί με πλειοψηφία, είτε θα υπάρχει ένας αρχηγός με βαρύνουσα άποψη.

Στην δεύτερη περίπτωση η ομάδα θα πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερη ωριμότητα στην τοποθέτηση/εκλογή του. Γιατί θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ των «Θέσει» ηγετών και των «Φύσει» ηγετών. Οι πρώτοι είναι εύκολο να βρεθούν, και η ευκολία αυτή δρα εις βάρος της επιλογής ενός «Φύσει ηγέτη» ο οποίος χρειάζεται χρόνο για αναδειχθεί.

Φυσικά η έννοια του «Θέσει ηγέτη» είναι γνωστή σε όλους σας από την Ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά εμείς προπαγανδίζουμε τον «Φύσει ηγέτη» που χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη ύπαρξη ακεραιότητας, γνώσεων, αποφασιστικότητας, ευθυκρισίας και επίσης από την δυνατότητα έμπνευσης, κινητοποίησης και καθοδήγησης των μελών της κοινότητας του.

Σημείωση 1: Για μια πιο αναλυτική περιγραφή της διαφοράς μεταξύ ων δύο τύπων ηγεσίας διαβάστε σε αυτό το σύντομο άρθρο.

Σημείωση 2: Η ιδέα του φύσει ηγέτη μας γεννήθηκε από έναν φίλο διοικητή μιας τοπικής αστυνομικής μονάδας. Αφού πέρα από τα γαλόνια ήταν φύσει ηγέτης. Και ενισχύθηκε αφού διαβάσαμε δύο Survival μυθιστορήματα. Τα Lights Out και Deep Winter, με τους χαρισματικού κεντρικούς χαρακτήρες τους..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου