_

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Notable Notes 48: Δύο Διαφορετικές Κατασκευές Καλύβας


Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε 2 κανάλια στο YouTube όπου οι δημιουργοί τουςκατασκευάζουν την δικιά τους καλύβα στο δάσος.

Η πρώτη είναι σωστά κατασκευασμένη από τον Shawn James του My Self Reliance.
Παρακάτω θα βρείτε ένα video ρετροσπεκτίβα της όλης κατασκευής.


Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Χρήσιμες και Ενδιαφέρουσες Εφαρμογές για το Smartphone σας.




Καθώς ανανεώνουμε και προσθέτουμε νέες εφαρμογές στο κινητό μας, σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε μια σειρά άρθρων για αυτές.
Θα σημειώσουμε ότι πολλές από αυτές είναι στα αγγλικά. Για την αξία και ανάγκη γνώσης αυτής της γλώσσας αν θέλει κανείς να μελετήσει σοβαρά τα Survival και Prepping έχουμε γράψει εδώ.

ΠρVτες ΒοHθειες - ΙατρικA



Αν μια εφαρμογή θα πρέπει να βάλετε, τότε είναι αυτή.
Δίνει τις πρώτες βοήθειες στα Ελληνικά, συντόμευση για τα συνήθη επείγοντα περιστατικά, οδηγίες αντιμετώπισης καταστροφών και σύνθεσης κιτ 72 ωρών, αλλά και τεστ γνώσεων.

Αν και ουσιαστικά λειτουργεί σαν υπενθύμιση για αυτόν που ξέρει ήδη Α' Βοήθειες, σκεφτείτε ότι μπορεί να αποτρέψει αυτόν που δεν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα να μην κάνει λάθη που θα ακούσει τους γύρω του να του λένε, τα οποία επιβαρύνουν μόνο την κατάσταση του πάσχοντα.

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Citizens Assisting Citizens & Cajun Navy. Δυο διαφορετικές ομάδες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.


Πρόκειται για 2 ομάδες με διαφορετική προσέγγιση στην λειτουργία τους και την σύσταση τους. Είναι μικρές για τα δεδομένα τω ΗΠΑ, περισσότερο εθελοντικές και ανεπίσημες κια λιγότερο δομημένες οργανωτικά.

Η CAC (Citizens Assisting Citizens) Team ξεπήδησε μέσα από το The Survival Podcast Forum (που τυχαίνει να μετέχουμε). Είναι οργανωμένη σε παραρτήματα ανά πολιτεία και η στόχευση της είναι η δράση σε γειτονικό επίπεδο.
Ο προσανατολισμός της είναι η παροχή βοήθειας στα "μικρά πράγματα" που διαφεύγουν συνήθως της προσοχής των μεγάλων εθελοντικών και επαγγελματικών ομάδων.
Με τις μεγάλες αποστάσεις που χαρακτηρίζουν τις ΗΠΑ, οι μικρές κοινότητες έχουν χαμηλή προτεραιότητα και εκεί υπάρχει χώρος δράσης για τις μικρές ομάδες.
Έτσι οι εθελοντές φτάνουν με μια μονάδα παροχής ενέργειας στα οχήματα τους και χρειαζούμενα είδη που συνήθως εμφανίζουν έλλειψη στις φυσικές καταστροφές.
Για παράδειγμα, οι τελευταίες φυσικές καταστροφές έδειξαν ότι οι συνήθεις ανάγκες είναι οι πάνες και βρεφικό γάλα, τα φίλτρα νερού, η έλλειψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η αδυναμία του πληθυσμού να μεταβεί σε κεντρικές μονάδες υγείας ή στα φαρμακεία.Τις ανάγκες αυτές μπορεί μια τέτοια ομάδα να καλύψει. 

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Video Time - Κυριακή 26/11/2017



Πέντε βίντεο αυτή την φορά και κάποια από αυτά για τους militaire φίλους μας.

Τα απαραίτητα για να ζείτε στο αυτοκίνητο σας για πολύ μεγάλο διάστημα.

Και εδώ το 2ο μέρος.

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Μια Ματιά στη Φορητή Μονάδα Ενέργειας GDLite


Πριν από λίγο καιρό ένας ακόμα φίλος του blog με ρώτησε για την φορητή μονάδα ενέργειας GDLite.



Πρόκειται για ένα σύστημα μπαταρίας με παροχή ρεύματος για τρεις λάμπες και μια θύρα φόρτισης USB. Η μονάδα φορτίζεται είτε από την πρίζα είτε από ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ που διατίθεται μαζί της.

Την μονάδα την είδαμε σε χρήση κατά την διάρκεια του τριημέρου μας στο βουνό αν και είχαμε από πολύ πριν μελετήσει τις προδιαγραφές της. (ο κάτοχος της φρόντισε να μας διαθέσει και τις φωτογραφίες του άρθρου, και τον ευχαριστούμε για αυτό)
Η άποψη μας είναι ότι είναι ανεπαρκής και πολύ ακριβή για αυτό που είναι. Και θα την τεκμηριώσουμε παρακάτω, κάνοντας μάλιστα και εναλλακτικές προτάσεις.

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Notable Notes 47: Τρία Ενδιαφέροντα Θέματα, Τρεις Αναθεωρήσεις


Τρία ενδιαφέροντα θέματα που βρήκαμε πρόσφατα στο διαδίκτυο:

Νέα πλατφόρμα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (επιτέλους!)

9 Λάθη Πρώτων Βοηθειών που Κάνουμε Συχνά

Μια διαφορετική προσέγγιση στη διατροφή για έντονη σωματική δραστηριότητα. Χωρίς επεξεργασμένες τροφές, ενεργειακά gel κτλ. Από το site του Ελληνικού Spartan Race!

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Video Time - Κυριακή 5/11/2017



Τρία μόνο video αυτή την φορά, αλλά αξίζει να δείτε και μερικά ακόμη σχετικά με το τρίτο video που σας προτείνουμε.

Ένας διαφορετικός τρόπος χρήσης του φακού κεφαλής



Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Παρουσίαση της Μπαντάνας Παιχνιδιών Camping Fever από τον mitsoupatra


Αυτή την φορά φιλοξενούμε την παρουσίαση ενός πολύ ενδιαφέροντος προϊόντος, γραμμένη από τον φίλο του blog mitsoupatra. Είναι η μπαντάνα Camping Fever που έχει τυπωμένα επάνω της τα κατάλληλα σχήματα για τέσσερα επιτραπέζια παιχνίδια. 



Preppers Playground (Η Μπαντάνα Camping Fever)

Από τον mitsoupatra@gmail.com

Αφορμή για το συγκεκριμένο κείμενο στάθηκε μια συζήτηση με διαδικτυακούς φίλους και η μετέπειτα αγορά της μπαντάνα camping fever της Colter Co. Οι χρήσεις της μπαντάνα είναι πάνω-κάτω σε όλους μας γνωστές. Δεμένη στο χέρι ή στον λαιμό για τον ιδρώτα, στο κεφάλι για προστασία από τον ήλιο, σαν μαντίλι ή πρόχειρη πετσέτα, σαν μη αποστειρωμένος επίδεσμος, σαν επίθεμα, σαν υφασμάτινο σκοινί, κ.λ.π.
Στα πλαίσια λοιπόν της πολυχρηστικότητας των αντικειμένων (στην δυνατότητα δηλαδή ενός αντικειμένου να έχει περισσότερες της μίας χρήσης, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για έναν prepper) γενικά και ειδικά της μπαντάνα, πραγματοποιήσαμε αυτή την αγορά για να της προσθέσουμε άλλη μια χρήση. Αυτή, της απασχόλησης στον χώρο διαμονής μας και της ευχάριστης διάθεσης-αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου μας.

Χαρακτηριστικά: 

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Greek Preparedness Tips 5: Οικονομικά Υλικά Συσκευασίας για Preppers & Survivalists


Είμαστε από αυτούς τους λίγους που δεν μπορούν να καταλάβουν το νόημα των πολλών και ακριβών (Maxpedition) πουγκιών και θηκών οργάνωσης/συσκευασίας του εξοπλισμού.

Ναι, βοηθούν στην οργάνωση, αλλά τα λεφτά τους τα βγάζουν μόνο σε καθημερινή χρήση. Και επίσης έχουν και κάποιο βάρος σε σύγκριση με άλλες μεθόδους.
Οπότε καιρός για μια αντεπίθεση οικονομίας και επαναχρησιμοποίησης καθημερινών υλικών συσκευασίας.

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Η Ελιά ως πόρος Preparedness & Survival



Το αρθράκι αυτό προέκυψε κατά την προετοιμασία ενός άλλου που θα δείτε σε λίγο καιρό.
Γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι η Ελιά είναι ιδανικός πόρος Preparedness μια που είναι κατάλληλη και για λόγους αποκομιδής εισοδήματος και σε μικρή και σε μεγάλη κλίμακα καλλιέργειας, αλλά και για λόγους αυτάρκειας.


Για την διατροφική αξία του ελαιολάδου και της ελιάς δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα. Το ίδιο και για την δυνατότητα μακροχρόνιας και εύκολης συντήρησης.
Θα πρέπει όμως να τονίσουμε και την μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα του ελαιολάδου. Το όποιο περιέχει 2+ φορές περισσότερες θερμίδες από την ζάχαρη, το άμυλο και την καθαρή πρωτεΐνη. Έτσι ένα 100αρι μπουκαλάκι στο σακίδιο μας μπορεί να ενισχύσει την θερμιδική και διατροφική αξία του φαγητού μας, 45 θερμίδες το κουταλάκι.

Αλλά η αξία της καλλιέργειας της ελιάς είναι μεγαλύτερη και σχετίζεται με την παρουσίαση της στον Ελλαδικό χώρο. Δηλαδή σχεδόν παντού.
Την ελιά την βρίσκουμε σε όλες τις παραλιακές περιοχές της Ελλάδας, και με μικρή  διάδοση και στις πεδινές περιοχές. Μόνο στους μεγάλους ορεινούς όγκους της κεντρικής Ελλάδας και της Μακεδονίας δεν ευδοκιμεί.
Αυτό σημάνει μικρό ανταγωνισμό μεταξύ περιοχών σε μια ενδεχόμενη περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης.
Η διάδοση αυτή συμβάλει επίσης και στις αντοχές της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής.  Και στα δύσκολα της οικονομίας και στην περίπτωση μια γενικευμένης περιβαλλοντικής καταστροφής ή ζημίας από καιρικά φαινόμενα.

Από την επαγγελματική μας εμπειρία γνωρίζουμε ότι ο παγετός του 2004 και οι φωτιές το 2007 στρεσσάρισαν την ντόπια παραγωγή, αλλά όχι τόσο την συνολική Ελληνική παραγωγή.
Αλλά και πάλι, η μεγάλη παραλλακτικότητα του εδάφους που καλλιεργείται η ελιά την προστατεύει εν μέρει από τις καταστροφές (την συναντούμαι από τα παράλια, έως σημαντικά ψηλά στους πρόποδες των βουνών). Για παράδειγμα οι δυνατοί παγετοί (μελανοί) σπάνια επηρεάζουν τις πλαγιές.
Με όλα αυτά θέλουμε να πούμε ότι ακόμα και αν πληγεί το αγροτικό εισόδημα από την ελιά, αυτό δεν θα είναι ολοκληρωτικά και το λάδι δεν θα λείψει από το τραπέζι των περισσότερων οικογενειών της περιοχής.


Φτάνουμε λοιπόν στον τρόπο καλλιέργειας της ελιάς στην Ελλάδα, δηλαδή την πολυδιάσπαση των εκτάσεων και τον μικρό κλήρο ανά εκμετάλλευση και ανά πρόσωπο. Αυτό το μοντέλο δεν είναι καλό, ανταγωνιστικά, σε επίπεδο αγροτικής εκμετάλλευσης. Ουσιαστικά η καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα πρόκειται περί οικοτεχνίας.
Αλλά αυτός είναι ακριβώς και ένας παράγοντας αντοχής. Κάθε οικογένεια έχει -έστω και λίγες- ρίζες και αυτό εξασφαλίζει το λάδι και την ελιά της χρονιάς, που είναι όμως υπολογίσιμης αξίας στην διατροφή μας.

Σημαντικός παράγοντας αντοχής και αυτάρκειας είναι επίσης και οι μικρές απαιτήσεις πόρων καλλιέργειας από τη ελιά. Είναι καλλιέργεια που δεν απαιτεί πολλά λιπάσματα, αρδευτικό νερό, φυτοφάρμακα κλαδέματα, κτλ (ειδικά σε σχέση με τα οπωροφόρα δέντρα και το καλαμπόκι).
Και με λίγες παραπάνω φροντίδες μειώνεται και το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (όπου η ελιά δίνει καλή παραγωγή την μια χρονιά και κακή την άλλη).
Και για να πούμε την αλήθεια, η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς δεν είναι και κάτι διαφορετικό από την παραδοσιακή μέθοδο καλλιέργειας των παππούδων μας.

Από όλα αυτά φαίνεται ότι η ελιά προσφέρει αντοχές στη διατροφή και την οικιακή οικονομία που κάθε Αμερικανός (και ορεσίβιος Έλληνας prepper, όπως εμείς) ζηλεύουν.
Δεύτερα στην σειρά έρχονται η κατσίκα, το μέλι και το αμπέλι, αλλά αυτά είναι θέματα για το μέλλον.

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Video Time - Σάββατο 21/10/2017



Τέσσερα ενδιαφέροντα video αυτή την φορά. Σίγουρα όχι από τα καλύτερα που έχουμε προτείνει, αλλά έπρεπε να διαλέξουμε από πολύ μικρότερο αριθμό, μια που την τελευταία εβδομάδα ήμασταν σε κάποιο ταξίδι χωρίς πρόσβαση στον διαδίκτυο.



4 Βασικοί Κόμβοι για την Κατασκευή ενός Γρήγορου Καταλύματος.


Μερικές Οδηγίες Μέτρων Υγιεινής σε Φυσικές Καταστροφές και ειδικά σε Πλημμύρες.


Παγίδα Ποντικών από Δεματικό Καλωδίων.


Παρουσίαση του Ατομικού Αντίσκηνα του Αμερικανικού στρατού. Πολύ καλά σχεδιασμένο!