_

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Ισλαμική τρομοκρατία - Πόσο μας Αγγίζει και Μέτρα Προστασίας.

Το άρθρο αυτό συμπυκνώνει σκόρπιες σκέψεις μας που γεννήθηκαν μετά από τα τρομοκρατικά χτύπηματα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Σίγουρα δεν είναι άρθρο ειδικού στην προστασία, αλλά πιστεύουμε ότι διαβάζοντας το θα βρείτε όψεις του προβλήματος που δεν βλέπει ο μέσος πολίτης και ούτε και θα βρει απλόχερα στα ΜΜΕ.

Αλλά πόσο μας αγγίζει -εδώ στην Ελλάδα- η Ισλαμική τρομοκρατία?
Κατά τα φαινόμενα τον καιρό αυτό βρισκόμαστε σε μια νήσο ασφαλείας. Αλλά επειδή το πρόβλημα χρονίζει και δεν διαφαίνεται παρά μόνο πυροσβεστική αντιμετώπιση από τα κράτη που πλήτονται, είναι βέβαιο ότι με τον καιρό θα φτάσει και εδώ. Ειδικά αν μια πιο δυναμική -εντός των τειχών της Ευρώπης- αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αυτής, φέρει μια έξαρση στα χτυπήματα.


Βλέποντας την κατάσταση με την ματιά ενός Ευρωπαίου, εκτιμούμε ότι το να πέσεις θύμα μια τρομοκρατικής επίθεσης στον κορμό ενός Ευρωπαϊκού χώρου είναι τόσο βέβαιο όσο ένα κομητικό χτύπημα την Γη. Ξέρεις ότι θα συμβεί μεσοπρόθεσμα αλλά δεν ξέρεις αν η τύχη θα σε φέρει στο διάβα του.
Επίσης το να ταξιδέψει ένας Έλληνας στις συνήθεις χώρες-στόχους τον φέρνει άμεσα στην ίδια θέση με τους μόνιμους κατοίκους της.


Αν παραδεχτεί κανείς ότι είναι έτσι. τότε θα πρέπει να πάρει μια μεγάλη απόφαση. Ή να αδιαφορήσει και να πάρει το ρίσκο να βρεθεί στην θέση του κοινού θύματος, ή να προσπαθήσει να γίνει ένα πληροφορημένο θύμα που θα κάνει ότι μπορεί να αποφύγει την μοίρα αυτή.

Για να βρεθείς την δεύτερη θέση υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να κάνει κανείς.

- Μια ανάλυση της μεθοδολογίας των πρόσφατων τρομοκρατικών χτυπημάτων. π.χ. Όλα τους συμβαίνουν σε "γιορτές" του δυτικού τρόπου ζωής. Χριστούγεννα, Συναυλίες, Δυτική δημοσιογραφία. Άρα κατά την συμμετοχή μας σε αυτές θα πρέπει να εντείνουμε την προσοχή μας.
- Να προδιορίσει την λήψη κάποιων στοιχειωδών μέτρων προστασίας, ειδικά μετά από μελέτη της μεθοδολογίας. πχ Διαλέξτε θέση κοντά σε έξοδο κινδύνου, προτιμήστε διαδρομή στο πεζοδρόμιο που βάζει "εμπόδια" στην πορεία ενός αυτοκινήτου καμικάζι, μην παραμένετε πολύ χρόνο σε σημεία συνάθροισης κοινού, απομακρυνθείτε από την περιοχή έκρηξης από διαδρομή μου δεν ακολουθεί ο πολύς κόσμος γιατί είναι προσφιλής μέθοδος να πυροδοτείται δεύτερη βόμβα στον χώρο της έκρηξης ή στην πορεία της ανθρώπινης μάζας που διαφεύγει.
- Ενημερωθείτε για τους τρόπου αντίδρασης στης περιπτώσεις "Active Shooter". Στο διαδίκτυο υπάρχουν αξιόπιστα εξειδικευμένα άρθρα που περιγράφουν ανάμεσα στα άλλα  σχεδόν ότι μπορεί να κάνει ένας άοπλος πολίτης. Που είναι σχεδόν οι ίδιες δηλαδή τεχνικές που διδάσκονται στα Αμερικανικά σχολεία. Συνεργιστικά μπορείτε να παρακολουθήσετε και το online σεμινάριο του Αμερικανικής FEMA (Federal Emergency Management Agency) αν και σαν ξένος δεν θα μπορέσετε να λάβετε την πιστοποίηση.
- Αναζητήστε ακόμα καλύτερη ενημέρωση για τον τρόπο δράσης τον τρομοκρατών από εναλλακτικά μέσα και όχι από τα συνήθη ΜΜΕ. πχ. στα survival & preparedness forum που παρακολουθούμε μετέχουν και αστυνομικοί που λαμβάνουν υψηλότερου επιπέδου ενημέρωση. Έτσι μπορέσαμε να μάθουμε επιπλέον πράγματα για τον τρόπο που επιχείρησαν οι τρομοκράτες στn συνοικιακό χώρο του Bataclan.
- Παρακολουθήστε κάποιο σεμινάριο προσωπικής ασφάλειας αν είστε αρκετά τυχεροί να βρείτε κάποιο που να γίνεται στην Ελλάδα. Αυτό θα σας ωφελήσει και στην καθημερινότητα σας παρέχοντας κάποια επίγνωση και προστασία έναντι του κοινού εγκλήματος.
- Παρακολουθήστε τουλάχιστον το σεμινάριο πρώτων βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού. Όχι μόνο για την περίπτωση ενός τρομοκρατικού χτυπήματος αλλά και για την καθημερινή σας ζωή. Μπορεί να μην καλύπτει όλου του είδους τα μεγάλα τραύματα με εξειδικευμένο τρόπο, αλλά θα σας επιτρέψει να δώσετε βοήθεια στον εαυτός σας, στους οικείους σας ακόμα και στους διπλανούς σας, όπως φαίνεται στην χαρακτηριστική φώτο από την βομβιστική επίθεση στον μαραθώνιο στης Βοστώνης. 



ΠροτεινόμεναLink για Περαιτέρω Μελέτη:


Indiana State Police - Active Shooter Preparedness
Active Response Training - Islamic Terrorist Hostage Sieges
Active Response Training - Active Shooter in a Movie Theater

3 σχόλια:

  1. Μερικές επισημάνσεις σε ότι αφορά εμάς:
    Είναι βασικό ότι δεν έχουμε αποικιοκρατικό ιστορικό σε μουσουλμανικά κράτη με αποτέλεσμα να μην έχουμε μεγάλα ποσοστά δεύτερης γενιάς ισλαμιστών εντός των τειχών.
    Είμαστε μία «πόρτα» για την Δυτική Ευρώπη. Την είσοδο σε ένα κτίριο δεν την ανατινάζεις, ούτε την φρακάρεις με κάποιο τρόπο, όποιος και αν είναι ο λόγος για τον οποίο θέλεις να εισέλθεις στο κτήριο….
    Όταν αυξάνει η δυσκολία πληγμάτων εναντίον των στόχων υψηλής προτεραιότητας, που βρίσκονται στην Δυτική Ευρώπη, λόγω μέτρων ασφαλείας, τότε οι τρομοκράτες «κατεβαίνουν πιο κάτω» στη λίστα….
    Είναι όμως και οι «δικοί μας» σε εγρήγορση…
    http://counter-radicalisation.gr/images/public-pdf/kemea_brochure_a6-2_1.pdf
    http://www.eliamep.gr/wp-content/uploads/2017/04/Report.Greece.FINALGR.pdf
    http://www.eliamep.gr/wp-content/uploads/2017/04/Policy.report.GR_.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα προσθεσω και εναν αλλο λογο που μπορει να προκαλεσει αναλογα χτυπηματα εντος Ελλαδας.
      Τα τελευταια 4-5 χρονια (δηλαδη μετα την απεμπλοκη της απο το Αφγανισταν) η Ελλαδα εχει ερθει πιο κοντα στρατιωτικα με το Ισραηλ. Και εκτος απο τις συν-ασκησεις, ο Ελληνικος εναεριος χωρος χρησιμοποιειται και για προσομειωσεις αεροπορικων επιχειρησεων πολυ μεγαλης ακτινας δρασης. Ταυτοχρονα η Ελλαδα ερχεται ολο και πιο κοντα στην Αμερικανικη πλευρα. π.χ. η μοναδα ειδικων αποστολων του Λιμενικου σψματος δεν εχει ενισχυθει μονο με εξοπλισμο και οπλισμο απο ΗΠΑ και Ισραηλ, αλλα αναμενεται και η παραχωρηση ελικοπτερων ειδικων επιχειρησεων προς διευκολυνση του εργου της (βλεπε περιπτωση της διελευσης του τανκερ με πετρελαιο του ISIL νοπιως της Κρητης).
      Ολα αυτα σηματοδοτουν μια πιο ενεργη -επιχειρησιακη- αναμιξη της Ελλαδας στις δυτικες επιχειρησεις. Δηλαδη πλησιαζει το τερμα της εποχης της συγκρατημενης ουδετεροτητας της Ελλαδας απεναντι στον Αραβικο κοσμο.

      Διαγραφή
  2. Σε συνέχεια του ανωτέρω, συμπληρώνω και το παρακάτω σχετικό:
    Ένας από τους βασικούς κανόνες που διέπουν τη λειτουργία πολύπλοκων συστημάτων είναι ο "κανόνας της μειοψηφίας". Εφαρμόζοντάς τον σε μια ανθρώπινη κοινωνία και χρησιμοποιώντας την τεχνική του "group renormalization" για να κάνουμε scale τα αποτελέσματα, οδηγούμαστε στο εξής αναπόφευκτο συμπέρασμα:
    Μία intolerant (αδιάλλακτη) μειοψηφία πάντα θα κυριαρχεί έναντι μιας tolerant (διαλλακτικής) πλειοψηφίας. Διατυπωμένο διαφορετικά: Είναι αδύνατο να αντιμετωπίσεις την αδιαλλαξία με διαλλακτικότητα.
    Επιπλέον, όσο πιο διεσπαρμένη είναι η μειοψηφία μέσα στην ευρύτερη πλειοψηφία, τόσο πιο έντονο το φαινόμενο (και το αντίθετο, όσο πιο περιχαρακωμενη / γκετοποιημένη, τόσο μικρότερη η επιρροή της).
    Άμεσο αποτέλεσμα του φαινομένου είναι ότι οι ηθικές αξίες και νόρμες (και κατ' επέκταση τα δικαιώματα) δεν ακολουθούν την εξέλιξη της πλειοψηφίας, αλλά επιβάλλονται από τις πλέον αδιάλλακτες μειοψηφίες.
    Το συμπέρασμα αυτό, τελικά, δεν είναι διαφορετικό από το παράδοξο του Popper, καταδεικνύοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο η δύση αντιμετωπίζει ΚΑΠΟΙΕΣ μειονότητες, είναι απλά αυτοκτονικός.
    https://medium.com/incerto/the-most-intolerant-wins-the-dictatorship-of-the-small-minority-3f1f83ce4e15

    mitsoupatra

    ΑπάντησηΔιαγραφή