_

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Μαθήματα από την Βενεζουέλα - Η περίπτωση του Χαρτιού Υγείας



Η είδηση ότι στην Βενεζουέλα εμφανίστηκε έλλειψη χαρτιού υγείας δημιούργησε αίσθηση και θεωρήθηκε χαρακτηριστικό της κατάντιας που έχει έρθει η χώρα αυτή.
Ταυτόχρονα "κούμπωσε" με την -περισσότερο Αμερικανική- υπόθεση ότι στην περίπτωση μιας μεγάλης καταστροφής το χαρτί υγείας θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα μεταφέρεται επειδή είναι πολύ ελαφρύ, και φθηνό για τον όγκο του.


Αυτό που ΔΕΝ έγινε ευρύτερα γνωστό από τα ΜΜΕ είναι ο λόγος που εμφανίστηκε έλλειψη χαρτιού υγείας στην Βενεζουέλα. Η εξήγηση είναι σημαντική γιατί μας βοηθά να προσεγγίσουμε τους μηχανισμούς της αγοράς και να εξάγουμε βάσιμες υποθέσεις για μια περεταίρω κατάρρευση στην Ελλάδα.


Με το κακό χάλι της οικονομίας σε αυτή την χώρα του Λατινικής Αμερικής, εφαρμόστηκε απαγόρευση εξαγωγής συναλλάγματος ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές και να διατηρηθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα. Αλλά για βασικά προϊόντα ανάγκης θεσμοθετηθήκαν εξαιρέσεις και τεχνητά χαμηλή τιμή, και μεταξύ αυτών και για το χαρτί υγείας.
Κάποια αλάνια όμως έστησαν τον εξής μηχανισμό. Έκαναν μεγάλες εισαγωγές χαρτιού υγείας μια που τους το επιτρεπόταν. Στην συνέχεια το έκαναν εξαγωγή, εμφανίζοντας εισόδημα και κέρδη στο εξωτερικό. Δηλαδή έκαναν εξαγωγή συναλλάγματος με πλάγιο τρόπο, ώστε να μπορούν να κάνουν εισαγωγή προϊόντων τεχνολογίας και πολυτελείας στην Βενεζουέλα.
Μια πιο αναλυτική εξήγηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Why Venezuela Is Running Out Of Toilet Paper

Αυτό μας λέει ότι όταν το κέρδος είναι μεγάλο εκτός χώρας, η εσωτερική τροφοδότηση και κατανάλωση θυσιάζονται για το εύκολο κομπιναδόρικο κέρδος.
Είναι η ίδια κατάσταση που ζήσαμε με τις εκλείψεις φαρμάκων στην αρχή της Ελληνικής κρίσης καθώς εταιρίες αγόραζαν τα φθηνά Ελληνικά φάρμακα και τα εξήγαγαν στο Εξωτερικό.

Μπορούμε να υποθέσουμε λοιπόν ότι σε μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ, τα προϊόντα που θα μπορούν να εξαχθούν θα αξίζουν χρυσάφι και για τον έμπορο (προφανώς) αλλά και για το Κράτος μιας που η εξαγωγή τους θα καταγράφεται θετικό ισοζύγιο στα συναλλαγματικά αποθέματα και στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών.
Είναι αναμενόμενο λοιπόν να εμφανιστούν ελλείψεις αγαθών στην εσωτερική αγορά και σίγουρα άνοδος τιμών.
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς μια αύξηση των τιμών στην αγέρα, θα κάνει πιο συμφέρουσες τις πωλήσεις στην εσωτερική αγορά, φέρνοντας μια εξισορρόπηση εις βάρος όμως αυτών που θα έχουν χαμηλό εισόδημα ή αποταμιεύσεις.

Λάβετε τα μέτρα σας λοιπόν, κρατήσετε μια στοιχειώδης ποσότητα αποθηκευμένων αγαθών σε ισορροπία με χρηματικά διαθέσιμα, και δουλέψτε λίγο την αυτάρκεια του νοικοκυριού σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου