Οργάνωση Εξοπλισμού στο Σακίδιο και στην Κατασκήνωση
Στην κατασκήνωση βολεύει ο καθένας να έχει τα εργαλεία και τα υλικά του συγκεντρωμένα στο δικό του σημείο. Έτσι ο "μάγειρας" μας έβαλe στην θέση του δίπλα από την φωτιά, το τσεκούρι, το μαχαίρι, το πριόνι, τον φακό του και την μονίμως γεμάτη κούπα με τον καφέ.
Την ίδια πρακτική ακολούθησα και εγώ, φέρνοντας τα υλικά της κατασκήνωσης μέσα σε ένα πλαστικό κασόνι φρούτων. Δίχτυ σκίασης, νάιλον, σχοινί, διάφορα σκεύη, πτυσσόμενο φτυάρι και άλλα εργαλεία. Ότι χρειαζότανε, έβγαινε από το κασόνι και ξαναέμπαινε μέσα μετά την χρήση του.
Στο
σακίδιο βολεύει να αφιερώσετε μια από τις εξωτερικές τσέπες στα βασικά
υλικά (φακό, μαχαίρι κτλ), μια τσέπη αποκλειστικά για τα είδη προσωπικής
καθαριότητας, και μια τσέπη για τα διάφορα πράγματα που περνάν από το
χέρι σας συχνά(κομμάτια αρτάνης, powerbank, τα κλειδιά του αυτοκινήτου κτλ, κτλ).
Τέλος ένας λόγος που δεν αντιμετώπισα σοβαρές ελλείψεις είναι γιατί είχα από πριν είχα οργανωμένα στην αποθήκη μου τα απαραίτητα σε τέσσερις βασικές ομάδες.
Τα χρήσιμα της κατασκήνωσης σε ένα κασόνι (βλ. παραπάνω), το σακίδιο με τα βασικά μιας εξόρμησης στην φύση, το σάκο της σκηνής μαζί με το έξτρα νάιλον για το χώμα κτλ, και ένα μεγάλο cooler για τα τρόφιμα που μέσα αποθηκεύω μερικά άδεια καθαρά μπουκάλια για νερό.
Φωτισμός - Ενέργεια
Στην κατασκήνωση αυτή χρησιμοποιήθηκαν κυρίως λάμπες (που παίρνουν ρεύμα) USB. Τόσο συνδεδεμένες σε φορητές powerbanks, όσο και σε μια μεγαλύτερη μονάδα ενέργειας της GDLite. Αποδείχτηκαν εξαιρετικά βολικές με μικρή σχετικά κατανάλωση, άρα και μεγάλη διάρκεια.
Από την άλλη όλοι οι φθηνοί κινεζικοί ασύρματοι που είχαμε μαζί μας άδειασαν μέσα στο διήμερο. Αντίθετα, ο βασικός μου ασύρματος, ένας Kenwood, φορτίστηκε μέσα σε λίγες ώρες από το αυτοκίνητο. Το πρόβλημα όλων των κινέζικων είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για φόρτιση "στο πεδίο", αλλά πρέπει να έχει κανείς μαζί του τον επιτραπέζιο φορτιστή.
Λύσεις υπάρχουν, αλλά είναι ή εξειδικευμένες ή αναγκαστικά αυτοσχέδιες. Με αφορμή αυτή την εμπειρία μας σύντομα θα έχω ένα σχετικό άρθρο στο αδερφό blog, το SurvivalComms.
Αυτοί που έλαμψαν κυριολεκτικά ήταν οι μεταλλικοί κυλινδρικοί φακοί κεφαλής με διάχυτη/πλατιά δέσμη και μπαταρία 18650. Ακόμα και ένα μέλος που είχε ένα φθηνό κινέζικο zoom φακό κεφαλής, είχε αφαιρέσει το οπτικό συγκέντρωσης!
Η ιδιαιτερότητα τους είναι η δυνατότητα για ΠΟΛΛΑ lumens και το ότι εκπέμπουν μια πλατιά ομοιόμορφη δέσμη, ενός κύκλου περίπου 7 μέτρων. Έτσι ο χρήστης δεν χρειάζεται να στρίβει το κεφάλι μια που αυτή η δέσμη καλύπτει όλο τον χώρο που μπορεί να καλύψει η ματιά του.
Χρησιμοποιήθηκαν ένας Armytek Wizzard, και ένας Spark SG6. Αντίστοιχα μοντέλα θα βρείτε και από τις εταιρίες Zebralight, Fenix, Imalent, Nitecore, Thrunite, Skilllhunt.
Συμπερασματικά, είναι καλό να επενδύσετε σε μια powerbank μεγάλης χωρητικότητας. π.χ. πάνω από 10.000mAh. Σε αυτή θα μπορέσετε να συνδέσετε λάμπες και φωτιστικά USB, ακόμα και πλακετίτσες LED αν το μικρό βάρος και όγκος είναι η προτεραιότητα σας.
Μαγείρεμα - Διατροφή
Ειλικρινά δεν περίμενα το απλό ρύζι να μαγειρεύεται τόσο εύκολα -και σχετικά γρήγορα- σε ανοιχτή φλόγα. Ακόμα και αν δεν είχαμε λάδι μαζί μας, ένας κύβος έκανε την διαφορά.
Επίσης είναι πολύ χορταστικό, ειδικά για τον όγκο του..
Κάτι επίσης που παρατήρησα είναι ότι ένα σκεύος μαγειρέματος δεν είναι αρκετό. Σχεδιάστε λοιπόν να προσθέσετε ένα ακόμα σκεύος στον εξοπλισμό σας, ακόμα και αν είναι αυτοσχέδιο. Στην περίπτωση μου μαζί με την μεταλλική κούπα, συμπεριλαμβάνω και ένα τενεκεδάκι από κονσέρβα, ή αναψυκτικό.
Και όταν δεν υπάρχει θέμα βάρους θα διάλεγα ένα χαμηλό σκεύος σαν τηγανάκι και ένα σετ ανοξείδωτου φαγητοδοχείου (μπωλ, καπάκι και ίσως και πιατάκι).
Ποια Αντικείμενα Χρειάζονται Διπλά?
Όπως είναι γνωστό στις εξορμήσεις μας στην φύση κουβαλάμε πάντα διπλό μαχαίρι και διπλό τρόπο ανάμματος της φωτιάς.
Από την εμπειρία του τριημέρου θα προτείναμε και διπλό πόντσο, διπλό μεταλλικό σκεύος (οτιδήποτε κι αν είναι αυτό), όσο και διπλές μπαταρίες για τις συσκευές σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου