_

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

To SHTF Συνέβη! - Άρθρο 1ο - Συγκρότηση Ομάδων Εύρεσης & Συλλογής Πόρων

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι συμβαίνει μια καταστροφή μεγέθους αποκάλυψης. Είναι λογικό ότι στις άμεσα και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι και η υποβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής, η δυσλειτουργία του διακομιστικού εμπορίου και η έλλειψη περίπλοκων στην παραγωγή τους αγαθών.
Σύντομα λοιπόν θα δούμε το φαινόμενο των συλλεκτών, λίγο πολύ όπως βλέπουμε και στις ταινίες καταστροφής. ο σωστό όρος είναι Scavengers στα αγγλικά αλλά αδυνατούμε να τον μεταφράσουμε με ακρίβεια.

Με αυτό το σκεπτικό η συγκρότηση μιας οργανωμένης ομάδας για τον σκοπό αυτό, παρέχει ισχυρά πλεονεκτήματα όπως ασφάλεια και αποδοτικότητα.

Σημεία Αναζήτησης

Σίγουρα πρώτος στόχος των ανιχνευτών θα πρέπει να είναι μέρη που θα αποδώσουν μεγάλες ποσότητες εφοδίων σε σχέση με τον κόπο και τον κίνδυνο για να προσποριστούν αυτά. Σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, και βενζινάδικα.

Το ζήτημα είναι ότι αυτά ακριβώς τα σημεία θα είναι και ο πρώτος στόχος των "απροετοίμαστων" και των συμμοριών. Σίγουρα η έγκαιρη πρόσβαση σε αυτά είναι που απαιτεί προηγούμενο σχεδιασμό.





Καθώς όμως ο χρόνος θα περνά και οι πόροι θα εξαντλούνται η στόχευση της ομάδας μας θα πρέπει να γίνει πιο ευφάνταστη και δημιουργική.
θα πρέπει λοιπόν να σταθμίσουμε την σκοπιμότητα αναζήτησης των απαραίτητων σε "εναλλακτικές" τοποθεσίες

Π.Χ.
- Επισήμανση αποθηκών τροφίμων catering στη βιομηχανική ζώνη
- Ποσότητες καυσίμων από βιομηχανίες που τα κρατούν για τα δικά τους μεταφορικά μέσα
- Απλά είδη πρώτων βοηθειών, βασικών φαρμάκων και στοιχειωδών μέσων μαγειρέματος, όπως γκαζάκια, από υπηρεσίες και γραφεία.
- Εγκαταλελειμμένα σπίτι από άτομα που ξέρουμε ότι έχουν χρήσιμα επαγγέλματα και hobby (πχ ξυλουργική ή μεταλλικές κατασκευές)
- Μάντρες ανταλλακτικών που ξέρουμε τους ότι έχουν ανταλλακτικά για τα οχήματα μας.

Οργάνωση/Σύνθεση Ομάδας

Ιδανικά η ομάδα αναζήτησης προσπορισμού θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Δύο άτομα να κάνουν την αναζήτηση κουβάλημα και δύο για να παρέχουν περιμετρική ασφάλεια.

Σχετικά με τα μέσα μεταφοράς όπως και στην περίπτωση των convoy- θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οπωσδήποτε δύο ή παραπάνω οχήματα. Και αυτό για λόγους ασφάλειας, αξιοπιστίας και δυνατότητας μεταφοράς υλικών ευκαιρίας.

Προτεραιότητες

Αν και δεν αναμένει κανείς να βρίσκει πάντοτε μεγάλες ποσότητες αναγκαίων και επιθυμητών υλικών και εφοδίων, καλό θα είναι να ταξινομηθούν τα υλικά σε τέσσερις κατηγορίες

Απαραίτητα - Κρίσιμης Σημασίας

Τα εφόδια αυτά θα πρέπει να συλλέγονταi και να μεταφέρονται Οπωσδήποτε ασχέτως βάρους και όγκου.
Πρόκειται για όπλα, πυρομαχικά, φάρμακα, μπαταρίες, ασύρματους κτλ.
Τα δύο πρώτα είναι κρίσιμο να απομακρυνθούν γιατί δεν ξέρουμε που μπορeί α καταλήξουν και συνεπώς μπορεί να στραφούν εναντίον μας.
Τα υπόλοιπα είναι υλικά που δεν μπορούν να κατασκευαστούν από εμάς και είναι καλό να συλλεχθούν ακόμα και αν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη, γιατί δεν ξέρουμε το πότε και αν θα τα ξαναβρούμε.



Χρήσιμα

Στη ουσία πρόκειται για την λίστα αγοράς.
Καλό λοιπόν θα είναι να παραμένει πίστα στην λίστα αυτή για να μην παρεκκλίνει του σκοπού και να μην χάνεται χρόνος και μεταφορική ικανότητα.
Χαρακτηριστικά αντικείμενα είναι κονσερβοποιημένα και ξηρά τρόφιμα, φίλτρα νερού, καύσιμα, γεννήτριες και εργαλεία.

Επιθυμητά - Είδη Ευκαιρίας

Τρίτα σε σημασία είναι τα είδη που θα μας βόλευε να έχουμε αλλά μπορούμε και χωρίς αυτά. Μια χαρακτηριστική περίπτωση θα ήτανε μια χύτρα ταχύτητας που επιτρέπει μαγείρεμα με λιγότερη ενέργεια αλλά μπορεί και υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει και σαν κονσερβοποιητής.
Στην κατηγορία αυτή θα εντάσσαμε και τα διάφορα σνακ. Αν και χαμηλής διατροφικής αξίας, είναι είδη με μεγάλη ποσότητα θερμίδων σε συμπαγή μορφή και αποτελεσματικά στον να βελτιώνουν το ηθικό της ομάδας μας.

Μελλοντικά

Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για είδη που ίσως κάποια στιγμή να ας χρειαστούν, πχ μια ραπτομηχανή. Δεν είναι απαραίτητο να τα συλλέξουμε αλλά καλό είναι η θέση και η κατάσταση τους να καταγραφεί.
Εναλλακτικά αυτά μπορούν να "απενεργοποιηθούν". Δηλαδή να παρεμποδιστεί η εύρεση ή η χρήση τους από άλλους. Έτσι αν βρούμε ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα και δεν μπορούμε να το μεταφέρουμε, θα πρέπει να αφαιρέσουμε τουλάχιστον το inverter και τα καλώδια που θα συνδέουν τις μπαταρίες μεταξύ τους.

Μερικά Σχόλια για την Γεωργική Παραγωγή με την Ματιά ενός Συλλέκτη.

Μπορεί να μην το έχετε αναλογιστεί, αλλά οι ποσότητες τροφίμων που χρειάζεται μια οικογένεια από λαχανικά, γαλακτοκομικά και κρέας είναι πολύ μεγάλες, ποσότητες που δεν έχει αποθηκεύσει κανείς.
Αναλόγως της εποχής που θα συμβεί η υποθετική μας κατάρρευση, ίσως θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει ένας λαχανόκηπος, ίσως και όχι. Εξάλλου το λιγότερο που απαιτούν για να πάρει κανείς παραγωγή από τα λαχανικά είναι 2-3 μήνες.

Αναγκαστικά στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να καταφύγουμε στην συλλογή από ήδη υφιστάμενες καλλιέργειες.
Εκτός χειμώνα τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα αν καλλιεργούνται δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή σας, καθώς κάποια από αυτές θα καρπίζει.
Το ζήτημα είναι ότι τα φρούτα στους εγκαταλειμμένους οπωρώνες θα είναι κακόσχημα και προβληματικά αλλά βρώσιμα με τον σωστό καθαρισμό.


Θα πρέπει επίσης να έχετε στο νου σας ότι κάποια από τα καλλιεργούμενα λαχανικά αντέχουν παραπάνω από μια χρονιά. Κάποια είναι διετή (πχ λάχανο, καρότο, σπανάκι)
και κάποια πολυετή (πατάτα, γλυκοπατάτα, σπαράγγι αλλά και το βαμβάκι). Που σημαίνει ότι εκεί που μια καλλιέργεια έχει καταστραφεί θα ξαναβλαστήσει του χρόνου.
Το ίδιο θα συμβεί και με τα σιτηρά που αν καταφέρουν να κάνουν σπόρο ο σπόρος αυτός θα πέσει και θα ξαναφυτρώσει την επόμενη χρονιά.
Τα καλλιεργούμενα φρούτα και σιτηρά είναι πάντοτε ποικιλίες που σημαίνει ότι μπορείτε να συλλέξετε και να ξανασπείρεται τα σπόρια τους.

Τέλος κατά στην και εύρεση και συλλογή της τροφής μην παραγνωρίσετε τα μέρη που αποθηκεύουν ζωοτροφές. Αυτές στην πρωτογενή τους μορφή 9σπόροι καλαμποκιού και σιταριού) είναι χαμηλότερης ποιότητας (κακόσχημοι, μικροί κτλ. κτλ.) αλλά βρώσιμοι μετά από μια επισταμένη διαλογή.
 
Μεθοδολογία Αναζήτησης - Συλλογής

Πως λέμε The Walking Dead? ΟΧΙ έτσι! https://www.youtube.com/watch?v=mgA22lIOawY

Αρχικά θα πρέπει να έχει εντοπιστεί το σημείο που θα παρέχει αυτό που χρειαζόμαστε.
Αυτό θα επιλεγεί είτε βάσει γνώσεων και πληροφοριών (μια στάνη με σιλό καλαμποκιού), είτε μέσω ανιχνευτών και Grey Men. (για τους δεύτερους θα έχουμε και το αντίστοιχο άρθρο κάποια στιγμή)

Στη συνέχεια καλό θα είναι να γίνεται μια πιο ενδελεχής παρατήρηση για όσο διάστημα οι συνθήκες το επιτρέπουν. Αυτό για να βεβαιωθούμε ότι ο "στόχος" μας είναι ασφαλής και όντως εγκαταλειμμένος.
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ προσπορισμού πόρων και λαφυραγωγίας (looting).

Μετά θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα γίνει μια γρήγορη κίνηση με στόχο συγκεκριμένα υλικά -ιδίως τα "Απαραίτητα - Κρίσιμης Σημασίας" που αναφέραμε πιο πάνω- ή θα γίνει μια πιο διεξοδική αναζήτηση και συλλογή στο σημείου ενδιαφέροντος.

Με την άφιξη της ομάδας στο σημείο ενδιαφέροντος τοποθετούνται σε διακριτικό σημείο αλλά εύκολο στην διαφυγή, η ομάδα ασφαλείας μπαίνει και ελέγχει τον χώρο, ενώ η ομάδα συλλογής παρακολουθεί το σημείο περιμετρικά. Αν το σημείο δεν κρύβει εκπλήξεις τότε οι δύο ομάδες αλλάζουν θέσεις.


Η ομάδα συλλογής περνά τον χώρο με τον ρυθμό που έχει αποφασιστεί. Όλα τα μέλη βάζουν στα σακίδια τους αμέσως τα "Απαραίτητα - Κρίσιμης Σημασίας" είδη όσο σκανάρουν τον χώρο. Συγκεντρώνουν τα είδη σε κάποιο κεντρικό σημείο. Ταυτόχρονα σημειώνουν είδη και προμήθειες που θα πρέπει να τα πάρουν μια άλλη φορά.
Στη συνέχεια έχουμε φόρτωση των εφοδίων και αναχώρηση από την ίδια ή άλλη κατεύθυνση.
Κατά την άφιξη στον δικό μας χώρο, ακολουθεί ο έλεγχος και η ταξινόμηση των ειδών που συγκομίσαμε.

Αυτές λοιπόν είναι οι γενικές ιδέες για την οργάνωση της συλλογής τροφής και πόρων από κατεστραμμένα και εγκαταλειμμένα σημεία σε μια περίπτωση ολικής κατάρρευσης. Αναμένουμε τις δικές σας παρατηρήσεις στα σχόλια παρακάτω.

2 σχόλια: