_

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Μια Ματιά στην Έκθεση των Επιπτώσεων του Brexit στην Βρετανική Οικονομία και Ζωή.

Πριν μερικές μέρες διέρευσε στην δημοσιότηατ η Έκθεση-Μελέτη των Επιπτώσεων του Brexit.
Σε γενικές γραμμές οι αναμενόμενες επιπτώσεις περιστρέφονται γύρω από την επιβολή τελωνιακών ελέγχων μια που η Βρετανία θα αποτελεί ξένη χώρα για την ΕΕ χωρίς καμμία συμφωνία συνεργασίας κτλ.

Πιο αναλυτικά και παράγραφο-παράγραφο η έκθεση σχολιάζει τα εξής:

Τα γαλλικά τελωνεία έχουν ήδη ετοιμαστεί για την μετάβαση και θα υπάρχουν ενδελεχείς τελωνειακοί έλεγχοι. κατά συνέπεια η ροή των φορτηγών στα λιμάνια και το τούνελ της Μάγχης θα καθυστερεί και αναμένετε να πέσει στο 40% το πρώτο διάστημα.
Κατά συνέπεια θα έχουμε ουρές φορτηγών και υπερπλήρωση των λιμανιών και των εγκαταστάσεων στάθμευσης.

Αναμενόμενο θα είναι να παρουσιαστούν καθυστερήσεις στην μετακίνηση προσώπων μεταξύ τω οποίων και τουριστών.

Η διατάραξη της ροής των αγαθών αναμένεται να ξεκινήσει από το 40%, να φτάσει στο 50-70% στους τρεις μήνες και να εξομαλυνθεί στους έξι. Ξ έκθεση όμως δεν προσδιορίζει των αριθμό των ημερών καθυστέρησης στο πέρασμα των φορτηγών.
Στο διάστημα αυτό οι καθυστερήσεις θα επιδράσουν αρνητικά στην διθαεσιμότητα ευάισθητων προιόντων  όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Ανυσηχία εκφράζεται για την διαθεσιμότητα των κτηνοτροφικών φραμάκων που θα επηρεάσουν την ζωική παραγωγή στο Βρετανικό Βασίλειο.
'Ολως παράξενα, η έκθεση αναφέρει αδυναμία των ετιαριών αποθήκευσης αυτών για μεγαλύτερο διάστημα των 4-12 εβδομάδων, και αδυναμία μεταφοράς δια αέρος.

Αντίστοιχη θα είναι και η μείωση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, που σε συνδυασμό με το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου στην Βρετανία θα επηρεάσει περισσότερο την ποικιλία τους παρά την διαθέσιμη ποσότητα τους.
Παρ' όλα αυτά -και με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν- η μικρότερη διαθεσιμότητα θα επιφέρει αύξηση των τιμών.
Με τη σειρά τους θα πριμοδοτήσουν την αύξηση του παραεμπορίου και της μαύρης αγοράς.

Ενδιαφέρουσα είναι η επισήμανση ότι η επιπτώσεις στις επιχειρήσεις θα είναι ανάλογες της δυνατότητας αποθήκευσης προϊόντων με μεγαλύτερο αντίκτυπο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΕΝ αναμένεται διατάραξη της διαθεσιμότητας ενέργειας καθώς τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου δεν θα επηρεαστούν. Παρόλα αυτά οι ευρύτερες επιπτώσεις ίσως πυροδοτήσουν αύξηση στο κόστος ηλεκτρισμού.

Συσχετιζόμενη με την ηλεκτρική ενέργεια, η διαθεσιμότητα των υγρών καυσίμων θα επηρεαστεί αναλόγως των καθυστερήσεων στα στενά της Μάγχης και της αυξημένης ζήτησης -αποθήκευσης καυσίμων από το κοινό.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η επόμενη παράγραφος είναι λογοκριμένη.


Τέλος, η έκθεση κάνει μια γενικόλογη αναφορά σε διαδηλώσεις και αντι-διαδηλώσεις και γενική αύξηση στην παραβατικότητας.

Προσωπικές Εκτιμήσεις

Η έκθεση δεν κάνει αναφορά σε χρήσης εναλλακτικών μεθόδων και διαδρομών εισαγωγής αγαθών. (πχ. με πλοία από την Νορβηγία κτλ)

Είναι πολύ συνοπτική. Ίσως καλύτερο θα ήτανε να ρίξετε μια ματιά στην Έκθεση Του Σκωτσέζικου Τοπικού Κοινοβουλίου.

Δε κάνει αναφορά στις επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την διακίνηση των κεφαλαίων, και την διαθεσιμότητα συναλλάγματος.



Δεν κάνει αναφορά στην διαχείριση και την συμπεριφορά των μεταναστών και των λαθρομεταναστών.

Δεν γίνεται λόγος για την αποθήκευση προϊόντων μακράς διάρκειας. πχ σιτηρών.

Διαβάζοντας την έκθεση αυτήν για πρώτη φορά άρχισε να μας προξενεί την εντύπωση: "εντάξει δεν θα έλθει και το τέλος του κόσμου, ανάλογα φαινόμενα έχουμε ζήσει και εδώ με τις απεργίες των βενζινοπωλών και των φορτηγατζήδων".

Αλλά με την αφορμή της συγγραφής αυτού του άρθρου, και των παρατηρήσεων που σας επισημάναμε παραπάνω, γίνεται όλο και πιο δυνατό το αίσθημα ότι ΔΕΝ πρόκειται για την πραγματική έκθεση αλλά είτε για μια δεύτερη συνοπτική για ευρύτερη διανομή στον κρατικό μηχανισμό έκθεση, ή για στοιχείο (μαύρης ή λευκής) προπαγάνδας που σκόπιμα διέρρευσε.

1 σχόλιο:

  1. Μετά από πίεση Βρετανών βουλευτών δόθηκε στη δημοσιότητα το έγγραφο με την κωδική ονομασία επιχείρηση Yellowhammer. Στο έγγραφο σημειώνεται ότι όσα αναγράφονται αποτελούν το «χειρότερο δυνατό σενάριο».

    Άποψή μου είναι ότι το λογοκριμένο τμήμα του εγγράφου (α/α 15) αφορά καθαρά στρατιωτικά θέματα. Ενδεικτικά:

    Βρετανία: Σε ετοιμότητα 3.500 στρατιώτες για το ενδεχόμενο ενός no deal Brexit
    https://www.protothema.gr/world/article/848449/vretania-se-etoimotita-3500-stratiotes-gia-to-endehomeno-enos-no-deal-brexit/

    Κύπρος: Αποθηκεύουν προμήθειες στις Βάσεις για το Brexit
    https://www.protothema.gr/world/article/859040/kupros-apothikeuoun-promitheies-stis-vaseis-gia-to-brexit/

    ΑπάντησηΔιαγραφή