_

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Το Φαρμακείο Πρώτων Βοηθειών μας

Μετά από καιρό και πολλά ενδιάμεσα στάδια καταλήξαμε σε ένα βασικό υπόδειγμα φαρμακείου Α’ Βοηθειών, προσαρμοσμένο στις δικές μας δεξιότητες και ανάγκες.
Αυτό που θα σας δείξουμε παρακάτω είναι ένα μέρος των υλικών Α’ Βοηθειών που διατηρούμε σε μια μεγάλη τσάντα, κάτι σαν ένα BugOutBag φαρμακευτικών υλικών.

Ιδιαιτερότητες

Το μεγαλύτερο πρόβλημα μας ήταν διαχειριστικό καθώς δεν είναι λίγα τα φαρμακεία που πρέπει να διατηρεί κανείς, ειδικά όσον αφορά τις ημερομηνίες λήξης. Ένα στο σπίτι, ένα στο αυτοκίνητο, ένα στην BugOUt Bag, ένα στο κιτ επιβίωσης κτλ.
Καταλήξαμε λοιπόν σε ένα κανόνα που μας γλυτώνει από να θυμόμαστε τι έχει το κάθε φαρμακείο. Τον ονομάζουμε κανόνα των 2-4-8.
Κάθε φαρμακείο έχει τα ίδια υλικά σε ποσότητες των 2, 4 ή 8 αναλόγως του μεγέθους του.

Παράλληλα για να περιορίσουμε το κόστος αγοράς των υλικών –που είναι πραγματικά πολλά – υιοθετήσαμε το στρατιωτικό σύστημα εξοπλισμού του High-Low Mix. Δηλαδή των συνδυασμό υλικών πολύ καλής ποιότητας σε συνδυασμό με αποδεκτά σε ποιότητα υλικά. Τα πρώτα προσανατολίζονται για την παροχή άμεσης βοήθειας και τα δεύτερα για ρόλους όπως αλλαγές, ή λιγότερο απαιτητικές περιπτώσεις. Δεν θα σας το κρύψουμε, ένα σημαντικό μέρος των υλικών προέρχεται από φαρμακεία αυτοκινήτου που κατά καιρούς πουλά μεγάλη αλυσίδα Σουπερμάρκετ. Τα «καλά» μας όμως υλικά προέρχονται από εξειδικευμένα καταστήματα ιατρικών εφοδίων.

Τέλος, την οργάνωση του μεγάλου φαρμακείου μας την κάναμε με μορφή επιπέδων.
Στο πρώτο επίπεδο υπάρχουν υλικά άμεσης ή πολύ συχνής χρήσης, όπως γάντια (για την πρώτη περίπτωση) και παυσίπονα και χανζαπλάστ (στην δεύτερη περίπτωση).
Ακολουθεί το εν λόγω φαρμακείο που έχει και μια διάσταση διατήρησης για ένα χρονικό διάστημα (πχ επιτρέπει κάποιον αριθμό «αλλαγών» των επιθεμάτων σε πληγές).
Σε τρίτο επίπεδο –και σε διαφορετικό χώρο και συσκευασία- υπάρχει ένα στοκ αναλώσιμων για αναπλήρωση των χρησιμοποιούμενων.

Το Φαρμακείο μας Αναλυτικά

Κάτι που πολύ σύντομα αντιληφθήκαμε ήταν ότι η διάταξη των συνηθισμένων φαρμακείων του εμπορίου δεν μας βόλευε. Βρίσκουμε τις πολλές λεπτές θήκες άβολες και δυσλειτουρικές όταν πρέπει να τοποθετήσει κανείς υλικά κάποιου πάχους όπως ένα ρολό επιδέσμου. Και συνήθως οι θήκες αυτές δεν έχουν τις κατάλληλες διαστάσεις για να φιλοξενήσουν περισσότερα του ενός ομοειδή προϊόντα με αποτέλεσμα παρόμοια υλικά να διασπείρονται μέσα στο φαρμακείο.

Καταλήξαμε λοιπόν στην υιοθέτηση μιας λύσης τύπου κουτιού (λεκάνης), και με ένα σχετικό υπολογισμό των διαστάσεων προχωρήσαμε στο ράψιμο μιας μεσαίου μεγέθους τσάντας.

   


Ο κύριος χώρος διαμορφώθηκε σε τρία διαμερίσματα, ενώ εσωτερικά στο καπάκι που κλείνει την τσάντα τοποθετήσαμε επιμέρους θήκες και λάστιχα συγκράτησης για τα επίπεδα υλικά.

Το φαρμακείου γεμάτο.



Στο καπάκι είναι τοποθετημένες κατά κανόνα οι γάζες και υλικά άμεσης χρήσης όπως ένα ζευγάρι γάντια. Στο αριστερό μέρος τοποθετούνται τα εργαλεία και το φαρμακευτικό υλικό, ενώ το κεντρικό και το δεξί διαμέρισμα χρησιμοποιούνται για τον επιδεσμικό υλικό.

Επιλογή Υλικών

Στο σημείο αυτό προσεγγίζουμε ένα ακανθώδες ζήτημα. Του τι πρέπει αν περιλαμβάνει ένα φαρμακείο που θα χρησιμοποιείται συχνά και δεν θα υπάρχει για τους τύπους και μόνο. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε φαρμακεία ανεπαρκή ή υπερβολικά εξοπλισμένα. Πχ έχει γίνει πια ανέκδοτο να βλέπουμε στα μεγάλα φαρμακεία Preppers και Survivalists και το κιτ χειρουργικής πεδίου του ΝΑΤΟ.
Η ορθή πρακτική συνιστά τα υλικά του φαρμακείου μας να ακολουθούν τις δεξιότητες μας στην παροχή Α’ Βοηθειών.

Παρ’ όλα αυτά για του σκοπούς του prepping και του disaster preparedness μια διαφοροποίηση από τον κανόνα είναι αποδεκτή. Έτσι για κάποιους θεωρείται ότι είναι καλό ο prepper να διαθέτει και κάποια αναλώσιμα που θα μπορέσει ένας εκπαιδευμένος πάροχος βοήθειας να χρησιμοποιήσει ώστε να διατηρήσει το δικό του απόθεμα, ή για να είναι διαθέσιμα σε περίπτωση ελλείψεων φαρμακευτικού υλικού.

Το ζήτημα χωρά πολύ συζήτηση και είναι πέρα από τους σκοπούς του blog αυτού, για αυτό και θα σταματήσουμε εδώ, προχωρώντας στην παρουσίαση της συγκρατημένης πιστεύουμε λίστας των υλικών μας.

Τα Επιμέρους Υλικά Αναλυτικά


1 – 8 επιθέματα γάζας 10x10
2 – 8 επιθέματα γάζας 10x15
3 – 4 επιθέματα γάζας 7,5x7,5
4 – 4 Υδροκολοειδή επιθέματα
5 – 4 επιθέματα γάζας 7,5x5
6 – 8 επιθέματα γάζας 5x5
7 – 4 Βαζελινούχοι επίδεσμοι & 2 οφθαλμικά επιθέματα


1,2  – 4 μεγάλοι επίδεσμοι (40x60 & 60x80)
3 – 4 ελαστικοί επίδεσμοι
4 – 4 ρολά γάζας των 10cm
5 – 8 κοινοί αυτοκόλλητοι επίδεσμοι, 8 μονοκόμματοι, 8 σε διάφορα μεγέθη
6 – Η δεύτερη μας αλουμινοκουβέρτα
7 – Ένας τριγωνικός επίδεσμος από καλό βαμβακερό ύφασμα
8 – 3 οικονομικοί τριγωνικοί επίδεσμοι

Παρατήρηση: Στις παραπάνω φωτογραφίες με το επιδεσμικό υλικό φαίνεται ξεκάθαρα το σύστημα του High-Low Mix.


1 – Παγοκύστη
2 – Betadine, Αντιβιοτική, Αντισταμινική αλοιφή και τζελ οινοπνεύματος.
3 – Διάφορα κοινά φάρμακα (παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, αντιόξινα)
4 – Κιτ Α’ Βοηθειών για δόντια
5 – 4 ζευγάρια γάντια νιτριλίου και μια μάσκα προστασίας


1 – 2 αυτοκόλλητοι επίδεσμοι και 2 επίδεσμοι Sports Tape
2 – μια μεγάλη σύριγγα για πλύσιμο τραυμάτων
3 – 2 μεγέθη αυτοκόλλητων ραμμάτων (Steri-Strips)
4 – Κολλύριο
5 – Μπατονέττες
6 – Παραμάνες
7 – θερμόμετρο
8 – Γλωσσοπίεστρα
9 – Τσιμπίδα και τσιμπιδάκι φρυδιών! (εξαιρετικό για τις σκλήθρες)
10 – 2 Ψαλίδια
11 – Λαβίδα



Τα Υπόλοιπα Υλικά

Συνεχίζοντας με το περιεχόμενο του μεγάλου σάκου Α’ βοηθειών και φαρμακευτικού υλικού, συναντάμε υλικά ταξινομημένα σε 2 άλλες κατηγορίες.
Τα υλικά άμεσης χρήσης, και τα βοηθητικά υλικά μαζί με τα επιπλέον φαρμακευτικά εφόδια.

Τα πρώτα είναι αυτά που -όπως αναφέραμε παραπάνω- θα χρησιμοποιηθούν υπό πίεση χρόνου ή σε πολύ κοινές περιπτώσεις. Για τον λόγο αυτό είναι τοποθετημένα ξεχωριστά από τα υπόλοιπα σε μια ξεχωριστή θήκη του σάκου.


1 – Αλουμινοκουβέρτα
2 – Απλά φάρμακα
3 – Απολυμαντικό χεριών
4 – Διασωστικό ψαλίδι
5 – Μάσκα Ανάνηψης
6 – Γάντια Νιτριλίου
7 – 2 γάζες (για γρήγορη κάλυψη πληγών που αιμορραγούν)
8 – Διάφορα χανζαπλάστ

Η δεύτερη ομάδα υλικών περιλαμβάνει βοηθητικά υλικά και φαρμακευτικό υλικό.


1 – Ξεχωριστό φαρμακείο τραυμάτων πυροβόλων όπλων (απαραίτητο και για κυνηγούς και σκοπευτές, και όχι μόνο για στρατιωτικούς)
2 – Νάρθηκα Sam Splint
3 – Κουτί με επιπλέον φαρμακευτικό υλικό (κυριώς υγρά). Οξυζενέ, Φαρμακευτικό οινόπνευμα, Betadine, βαζελίνη, φυσιολογικό όρο, αλοιφή εγκαυμάτων, δισκία ενεργού άνθρακα, ζάχαρη/αλάτι, διάλυμα αναπλήρωσης ηλεκτρολυτών)
4 – Αυτοσχέδιο Νάρθηκα
5 – Μικρή συσκευασία ορού (για καθαρισμό πληγών).
6 – Σημειώσεις Α’ Βοηθειών

Κάπου εδώ θα πρέπει να τελειώσουμε με την παρουσίαση του μεγάλου κιτ Α’ Βοηθειών μας. Ελπίζουμε να βρήκατε τα περιεχόμενα –αλλά και το σκεπτικό πίσω από αυτά- χρήσιμα σαν μια κατεύθυνση για την προετοιμασία του δικού σας κιτ.

Μην ξεχνάτε όμως ότι πριν τα υλικά έρχεται η γνώση, οπότε καλό είναι να αφιερώσετε μερικά απογεύματα από το χρόνο σας για να παρακολουθήσετε ένα βασικό έστω σεμινάριο Α’ Βοηθειών όπως αυτό του Ερυθρού Σταυρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου