_

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

10 Σημαντικές Δεξιότητες Επικοινωνιών σε Περιπτώσεις Αναγκών (αναδημοσίευση/μετάφραση)


Πριν λίγες μέρες εντοπίσαμε το παρακάτω βίντεο: Survival Comms 10 Essential SHTF Comms Skills


Στο βίντεο αναφέρονται 10 Σημαντικές  Δεξιότητες Επικοινωνιών που θα πρέπει να αναπτύξει ένας κάτοχος ασυρμάτου για την περίπτωση εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών.

Μεταφράζοντας από το βίντεο λοιπόν, αυτές είναι;

1. Γνωρίστε των Τρόπο Λειτουργίας του Ασύρματου σας και των άλλων Συσκευών Επικοινωνιών

Είναι αυτονόητο, αλλά δεν συμβαίνει πάντα. Δεν είναι λίγες οι φορές που Preppers & Survivalists βάζουν έναν ασύρματο στο σακίδιο για να υπάρχει για κάθε ενδεχόμενο

2. Κατανοήστε τους Αναπόφευκτους Περιορισμούς του Ασυρμάτου σας σε Πραγματική Χρήση.

Γιατί σε τέτοια χρήση δοκιμάζονται τα υλικά αλλά και οι δεξιότητες σας

3. Μάθετε την Ορολογία και την Συμβολλογία των Συσκευών σας.

Αυτό είναι σηαμντικό γιατί οι διάφοροι ασύρματοι έχουν δυνατότητες και προβλέψεις (features) που υπερκαλύπτουν την περιστασιακή χρήση με αποτέλεσμα ο μη έμπειρος χρήστης να χάνεται μέσα στο μενού.

Και κάτι που ισχύει και για τις 3 παραπάνω περιπτώσεις: Ο κάθε κατασκευαστής προτιμά την δική του διάταξη κομβίων και ορολογία. Ειδικά όμως οι Κινέζοι κατασκευαστές των οικονομικών ασυρμάτων -που είναι τόσο διαδεδομένοι- έχουν την δική τους, ξεχωριστή, λογική στη διάταξη του μενού που αναγκάζει ακόμα και έμπειρους ραδιοερασιτέχνες να μελετούν  ακόμα και για τις βασικές λειτουργίες.

4. Μελετήστε τις Μπάντες (συχνότητες) των Ασύρματων Επικοινωνιών και τις Ιδιότητες τους.

Δεν είναι τυχαίο πως οι ραδιοερασιτέχνες δεν χρησιμοποιούν μια-δυο αλλά Όλες… κάθε μπάντα έχει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της. Για παράδειγμα η μπάντα των UHF δεν φημίζεται για την εμβέλεια της αλλά βασιλεύει στις μεγάλες πόλεις γιατί οι πολλαπλές αντανακλάσεις βελτιώνουν την διάδοση της.

5. Μελετήστε την Κατανομή Συχνότητων (BandPlan)

Κάθε μπάντα καλύπτει κάποιο εύρος συχνοτήτων και με την σειρά του το εύρος αυτό κατανέμεται τους διάφορους χρήστες. Για παράδειγμα στην μπάντα των αλλού βρίσκονται οι ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες, αλλού οι μικροί ασύρματοι PMR  και αλλού οι συχνότητες των Δημοσίων Υπηρεσιών. Έτσι θα ξέρετε ακριβώς με ποιο τροπο και σε ποιες συχνότητες να χρησιμοποιήσετε και ποιες να αποφεύγετε.

6. Κατανοήστε τα Βασικά της Θεωρίας των Κεραιών

Κάποιες βασικές γνώσεις για τους τύπους των κεραιών, τα πλεονεκτήματα και τα χαρακτηριστικά διάδοσης στις συχνότητες επικοινωνιών είναι χρήσιμες για την σωστή επιλογή και για την χρήση της κατάλληλης - κατά περίπτωση- κεραίας. Για παράδειγμα χρησιμοποιούμαι κοντές κεραίες όταν έχουμε μεγάλο ανάγλυφο, και κεραίες τύπου Yagi όταν θέλουμε κάποια στοιχειώδη κατευθυντικότητα.

7. Καλλιεργήστε την δυνατότητα να αντιλαμβάνεστε το Πρόβλημα και να προσφέρετε την Λύση.

Με άλλα λόγια αναπτύξτε τις γνώσεις σας τόσο ώστε να μπορέσετε να δίνετε λύσεις σε θέματα επικοινωνιών της κοινότητας σας.

8. Αποκτήστε τις Γνώσεις ώστε να μπορέσετε να κατασκευάσετε μια Στοιχειώδη Κεραία σε Συνθήκες Πεδίου.

9. Μελετήσετε Μεθόδους Ασφάλειας Ασύρματων Επικοινωνιών

Για παράδειγμα ενημερωθείτε για τεχνικές όπως η αλλαγή συχνότητας αναλόγως της ώρας, η εκπομπή και λήψη σε διαφορετικές συχνότητες, η χρήση κατευθυντικών κεραιών κτλ.

10. Γίνεται χρήσιμος πόρος για την κοινότητα σας, μοιράζοντας την γνώσεις σας και αποκτώντας νέες διαρκώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου