_

Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

Ραδιοερασιτεχνικές Εφαρμογές για Survival & Prepping – ΕπισκόπησηΑυτό που συναντάμε συχνά μεταξύ των Survivalists και των Preppers είναι η επιλογή για ασυρματική επικοινωνία που αντικειμενικά μένει λειψή.
Ο ασύρματος δεν αρχίζει και τελειώνει στον ασύρματο χειρός. Οι συσκευές αυτές είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και ας φαντάζουν η λύση για όλα τα προβλήματα.
Ταυτόχρονα οι Survivalists και Preppers είναι διστακτικοί –ακόμα και αρνητικοί- να πάρουν ακόμα και την βασική άδεια ασυρμάτου, και έτσι παραμένουν στην παρανομία και στο επίπεδο του αρχαρίου για πάντα.

Στους λόγους που τους ωθούν σε αυτό δεν θα αναφερθούμε, αλλά οφείλουμε να πούμε ότι δεν ξέρουν τι χάνουν αποφεύγοντας να ενταχθούν στην ραδιοερασιτεχνική κοινότητα.

Πρώτoν, χάνουν την ευκαιρία να ενταχτούν σε ένα δίκτυο ανθρώπων και πληροφόρησης, που λειτουργεί αυτόνομο και ανεξάρτητο τεχνικά από τα Μέσα Mαζικής Eνημέρωσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ραδιοερασιτέχνες μοιράζονται και μεταδίδουν –αξιόπιστα- πληροφόρηση από την πηγή ακόμα και όταν τα άλλα μέσα δεν λειτουργούν.

Και οι ραδιοερασιτέχνες έχουν ήδη προβλέψει για την λειτουργία των πομπών και του δικτύου επαφών τους ακόμα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Δεν είναι τυχαίο που πολλοί τους χαρακτηρίζουν σαν τους πρώτους Preppers, και αυτό γιατί για να μπορέσουν να επέμβουν σε συμβάντα φυσικών καταστροφών έχουν κάνει ήδη σημαντική προετοιμασία εξοπλισμού, αλλά και σχεδιασμού, για την οικογένεια που αφήνουν πίσω.

Από την άλλη οι δυνατότητες του σύγχρονου ραδιοερασιτεχνισμού είναι τεράστιες  σε σχέση με την απλή επικοινωνία φωνής. Και ίσως να ξεπερνούν τη φαντασία σας.
Επιγραμματικά θα αναφέρουμε:
- Μετάδοση γραπτών μηνυμάτων και προσδιορισμό θέσης με το σύστημα APRS.
- Μετάδοση δεδομένων, e-mail και μηνυμάτων μεταξύ ασυρμάτων με τα ψηφιακά πρωτόκολλα PSK-31 και Winlink/FLDigi.
- Μετάδοση δεδομένων και διασύνδεση με συσκευές smartphone με σύστηματα όπως το  goTenna.
- Διασύνδεση Επαναληπτών και Αναμεταδοτών με τα δίκτυα κινητής, όπου ο χρήστης αποκτά πρόσβαση στον αναμεταδότη καλώντας το κινητό με το οποίο είναι συνδεμένος αυτός.
- Παγκόσμια διασύνδεση αναμεταδοτών με το σύστημα Echolink.
- Επιλεκτικές κλήσεις και «ιδιωτικές» συζητήσεις με τα νέα ψηφιακά πρωτόκολλα dPMR & DMR.
- Δημιουργία τοπικών δικτύων δεδομένων Wifi
- Πολλά από τα παραπάνω με τα ψηφιακά συστήματα D-STAR & System Fusion.
- Την εμφάνιση των SDR (Software Defined Radio) που είναι ασύρματοι και δέκτες  που η λειτουργία τους καθορίζεται από το πρόγραμμα που τους έχει φορτωθεί και όχι από τα ίδια τους ηλεκτρονικά. 

Ο SDR ασύρματος βραχέων Genesis G40


Θα σας δώσουμε 2 χαρακτηριστικά παραδείγματα με ένα παλιότερο και ένα πολύ νέο μέσο.

Τις τελευταίες μέρες ο youtuber Guerillacomm κάνει μια άσκηση BugOut και αναμεταδίδει στοιχεία θέσης και δεδομένα μηνυμάτων από το την πορεία του μέσω του συστήματος APRS.
Μπορείτε και εσείς να το παρακολουθήσετε με τα παρακάτω λινκ.

Από την άλλη το σύστημα goTenna
διασυνδέει κινητά μεταξύ τους (χωρίς σύνδεση παρόχου) μέσω to πρότυπο ασυρμάτων MURS.


Αυτές λοιπόν είναι συνοπτικά οι πραγματικές δυνατότητες και εφαρμογές των σημερινών ασυρμάτων, και δεν θεωρούμε λογικό να τις παραβλέπουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου