_

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Εφοδιασμός και Διοικητική Μέριμνα Κοινοτήτων Επιβίωσης. Μέρος 2ο



Σημεία Εύρεσης Πόρων

Την παράγραφο αυτή την προσθέσαμε για να σας κάνουμε να αρχίσετε να σκέφτεστε λίγο διαφορετικά και με μεγαλύτερη φαντασία κατά την αναζήτηση σας.
Σκεφτείτε το παράδειγμα ενός συγκροτήματος γραφείων. Εκεί δεν θα βρείτε πολύ τροφή αλλά θα βρείτε σίγουρα καφέ (με μεγάλη ανταλλακτική αξία), ζάχαρη, γαλατάκια αλλά και χαρτί υγείας (επίσης με μεγάλη ανταλλακτική αξία) και καθαριστικά, καθώς οι εταιρίες τα προμηθεύονται χονδρικής σε μεγάλες ποσότητες. Η ιδιαιτερότητα της περίπτωση αυτής είναι ότι θα βρούμε μικρές ποσότητες από τα ίδια σχεδόν είδη αλλά πολλές φορές. Έτσι τα εφόδια αθροίζονται.



Σε ένα βουλκανιζατέρ σίγουρα θα βρείτε χρήσιμα τα εργαλεία υλικά επισκευής των ελαστικών. Μπορεί να έχει λεηλατηθεί και να μην υπάρχει ίχνος ελαστικού και ζάντας, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να έχουν πάρει τους λεβιέδες μονταρίσματος του ελαστικού στην ζάντα (απαραίτητοι για να κάνετε μια αλλαγή μόνοι σας) και φυσικά με τίποτα δεν έχουν πάρει την Υδραυλική Πρέσα. Η οποία είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο στις σιδηροκατασκευές για την διαμόρφωση τους, καθώς όλο κια περισσότερο θα κάνετε δικές κατασκευές.

Ένα ακόμα παράδειγμα. Σε μια βιομηχανία τα εργαλεία και τα υλικά περισσεύουν. Αλλά εσείς θα πάτε με προτεραιότητα δύο πράγματα. Τα φίλτρα που έχουν μέσα τους οι ψύκτες νερού, και το φαρμακείο που όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να έχουν.

Καταφύγια - Σημεία Φιλοξενίας

Καθώς οι μεταφορές και οι διαθεσιμότητα των καυσίμων θα είναι ανεπαρκείς, η κίνηση σας θα είναι ανάλογα αργή με δυσκολίες. Ακόμα και αν γίνεται με όχημα μια βλάβη του δεν θα είναι μια δυσκολία που θα λυθεί με κλήση της οδικής βοήθειας. Θα χρειαστεί ολόκληρη επιχείρηση για να ειδοποιήσετε τους δικούς σας για να έρθουν προς βοήθεια σας. Αν τύχει η απόσταση να είναι μεγάλη, ή η ώρα περασμένη, θα πρέπει να έχετε επιλογές  ασφαλούς διανυκτέρευσης.

Αυτό γίνεται είτε με την ύπαρξη δικτύου αξιόπιστων ανθρώπων -που θα το έχετε ήδη καλλιεργήσει - είτε με την εύρεση ασφαλών τοποθεσιών/καταλυμάτων από πριν κατά την διάρκεια των αναγνωρίσεων. Εντελώς τηλεγραφικά -γιατί δεν είναι θέμα του παρόντος- αυτά θα πρέπει να σας εξασφαλίζουν προστασία, ασφάλεια, πεδίο θέας/ελέγχου και τουλάχιστον μία δίοδο διαφυγής.

Νερό

Το νερό έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι απαραίτητο σε μεγάλες ποσότητες και το να έχετε αποθηκευμένο βοηθά αλλά όχι για πολύ -ειδικά αν καλλιεργείται κήπο- εκτός και να έχετε αποθήκη μεγέθους πισίνας.

Θα πρέπει λοιπόν από πριν στο πλαίσιο των αναγνωρίσεων καταγραφών να βρείτε πηγές ή άλλες παροχές δικτύου που να μην εξαρτούνται από τον άνθρωπο για την συντήρηση και την λειτουργίας τους (αντλιοστάσια κτλ).

Για παράδειγμα στην περιοχή μας υπάρχει ένα παρακλάδι του εκτός πόλης δικτύου ύδρευσης που παίρνει νερό από μια μικρή πηγή. Δεν είμαστε οι μόνοι που το ξέρουμε αυτό, αλλά μπορούμε να υπομένουμε στην σειρά μας, όπως κάναμε τις παλιότερες εποχές στις διακοπές νερού.
Ταυτόχρονα παρατηρήσαμε μια σειρά ελεύθερων προς χρήση βρυσών που ακολουθούν την γραμμή ενός αγωγού μεταφοράς του νερού μιας άλλης πηγής προς ένα γεωργικό ταμιευτήρα. Είναι πολύ πιθανόν να τροφοδοτούνται από τον αγωγό αυτόν.

Αντίστοιχα αν βρίσκεστε σε μια αγροτική περιοχή μπορείτε να μαρκάρετε τις τοποθεσίες των γεωτρήσεων . Αν έχετε μια γενική ιδέα για το βάθος γεώτρησης στην περιοχή και την συνήθη παροχή μπορείτε να αναγνωρίσετε την ισχύ και τον τύπο (μονοφασικός) της αντλίας και ανάλογα την ισχύ της γεννήτριας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντλήσετε το νερό μόνοι σας.

Τροφή

Όπως και το νερό, έτσι και η τροφή καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες που κάνει την αποθήκευση της -για να καλύψει μακροχρόνιες ανάγκες- δύσκολη και ακριβή υπόθεσ. 
Θα πρέπει λογικά να δείτε την αποθήκευση σαν μια συνεργιστική μέθοδος στην παραγωγή.

Από την άλλη η τροφή απαιτεί μεγάλο διάστημα για να παραχθεί. Από 1-2 μήνες αν τύχει η καταστροφή να γίνει στην αρχή της σεζόν σποράς, έως και έναν χρόνο στην αντίθετη περίπτωση.

Επίσης στα πλαίσια των προετοιμασιών σας θα πρέπει να είστε έτοιμοι από πριν για την παραγωγή, έστω και στην κλίμακα του λαχανόκηπου. θα πρέπει να έχετε ήδη τα βασικά εργαλεία, τα γεωργικά εφόδια (σπόρους, φάρμακα, λιπάσματα) και τους πόρους εξασφαλισμένους (το νερό και τα καύσιμα, ιδίως όταν η καλλιεργούμενη έκταση μεγαλώνει).

Σε αυτό το σημείο -επικαλούμενοι την επαγγελματική μας γνώση και εμπειρία- θα πρέπει να καταρρίψουμε ένα μύθο. Η βιολογική και παραδοσιακή καλλιέργεια ΔΕΝ είναι αξιόπιστη μέθοδος παραγωγής τροφής και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.
Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να πάνε στραβά (έχουμε δει απρόσμανα συμβάντα που υποβάθμιζαν την παραγωγή) και τόσο άσχημες ασθένειες (βακτηριώσεις και ιώσεις που καταστρέφουν τα φυτά μέσα σε μια μέρα και θα "φουντώσουν" και θα επεκταθούν όταν περνά ο καιρός χωρίς να καταπολεμιούνται). Η περίπτωση μας ΔΕΝ σηκώνει αποτυχίες, οπότε κα΄ποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα πεινάσετε ή θα χρησιμοποιήσετε χημικό σκεύασμα.

Συνεχίζοντας λοιπόν στο θέμα μας, ο τρίτος τρόπος εύρεσης τροφής είναι η Ανταλλαγή.
Τρείς είναι οι επιμέρους τρόποι
1. Ανταλλαγή προϊόντος με προϊόν
2. Ανταλλαγή εφοδίου ή μηχανήματος για προϊόν
3. Ανταλλαγή γνώσης και υπηρεσίας για προϊόν
Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε η αποτελεσματικότητα του παζαριού και η ωφέλεια θα είναι μεγαλύτερη όσο σπανιότερο και όσο δυσκολότερο είναι να παραχθεί το ανταλλάξιμο προϊόν. Σκεφτείτε λοιπόν τι σας δίνει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Ο σπόρος, το γεωργικό φάρμακο, το τρακτέρ ή τα καύσιμα για το τρακτέρ?

Πάντως αν θέλετε μια κατευθυντηρία οδηγία για το προτιμώμενο είδος καλλιέργειας, σας προτείνουμε δύο. Μέλι και Ελιά. Είναι υψηλής θερμιδικής και θρεπτικής αξίας, το τελικό προϊόν αποθηκεύεται εύκολα κι για πολύ και είναι οι καλλιέργειας που απαιτούν τον λιγότερο κόπο, μέσα,  και πόρους (σχεδόν αυτοσυντηρούνται).

Μια ακόμα παραδρομή... γιο όσους πιστεύουν ότι θα βρουν την τροφή τους δρώντας σαν αρπακτικά.
Αν είναι αυτοί οι πρώτοι που αλλάζουν τους κανόνες και εισάγουν την βία ως τρόπο προσπορισμού πόρων, τι τους εξασφαλίζει ότι οι απέναντι τους δεν θα αντιδράσουν ανάλογα? Ο ένας διακινδυνεύει για μιας βδομάδας φαί, ο άλλος για το βιός του και την ζωή της οικογένειας του. Ποιος από τους δύο τελικά θα φερθεί αμείλικτα?

Θα κλείσουμε την παράγραφο με μια αναφορά στη Συλλογή Τροφής και τα Άγρια Εδώδιμα. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχετε κάποιο πλάνο.
Πρώτον θα πρέπει αναγνωρίζετε τα εδώδιμα είδη που ευδοκιμούν στην περιοχή σας.
Δεύτερον θα πρέπει να αξιολογήσετε την θρεπτική αξία των τροφών. Αγριοράδικα υπάρχουν σε όλη την Ελληνική ύπαιθρο και πολύ από αυτά μάλιστα. Αλλά η θρεπτική τους αξία είναι μικρή. Δεύτερα σε σειρά έρχονται τα φρούτα που είναι πλούσια σε ζάχαρα. ,αι τρίτοι έρχονται οι βολβοί και οι καρποί που είναι πλούσιοι σε άμυλο και συντηρούνται επί μακρόν. Τέταρτοι έρχονται οι ελαιούχοι καρποί που είναι και οι πιο πλούσιοι θερμιδικά.
Αν τα δείτε με αυτή τη σειρά θα παρατηρήσετε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η θερμιδική αξία ενός καρπού, τόσο σπανιότερα εμφανίζεται σαν άγριο εδώδιμο και πάντοτε κατά εποχές..
Σαν πρόταση θα λέγαμε να επικεντρωθείτε στη συλλογή των φρούτων τα οποία αποξηραίνονται για να διατηρηθούν επί μακρόν εύκολα, (πχ αγροδαμασκηνιά) στα καρύδια και τα κάστανα.

Και μην ξεχνάτε. ο κόπος και οι θερμίδες που θα κάψετε για την συλλογή οποιασδήποτε τροφής, θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερες αυτού που θα συλλέξετε. Το εφάρμοσε και ο πρωτόγονος άνθρωπος.

Καύσιμα - Φάρμακα

Κάτι που αφήσαμε να αιωρείται στο κείμενο είναι ότι κάθε υλικό αγαθό στο οποίο αναφερόμαστε είναι πολύ δύσκολο να κατασκευαστεί σε συνθήκες χαμηλής τεχνολογίας και προβληματικής βιομηχανικής παραγωγής.
Τα Καύσιμα και τα Φάρμακα είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού.

Τα Καύσιμα

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι ποσότητες υγρών καυσίμων που διακινούνται καθημερινά είναι τεράστιες. Το ίδιο και οι ανάγκες. π.χ. ένα μπιτόνι βανζίνης του ΝΑΤΟ ίσα-ίσα που μας φτάνει για να πάμε στην κοντινότερη μεγάλη πόλη. Και μια φθηνή γεννήτρια καίει περίπου ένα λίτρο την ώρα.

Άρα οι διέξοδοι είναι λίγες. η αποθήκευση καυσίμων έχει νόημα αλλά όχι για μεγάλο διάστημα καθώς και ποσότητες είπαμε ότι είναι μεγάλες αλλά και η ζωή τους σε αποθήκευση δεν ξεπερνά τον χρόνο.
Μια ενδεχόμενη λύση θα μπορούσε να ήτανε ένα όχημα με παλιού τύπου ντιζελοκινητήρα, ώστε να καίτε ένα μίγμα ντίζελ και λαδιού φαγητού.

 Ένα Γκαζοζέν λεωφορείο της κατοχής. Ξύλα θερμαίνονται ώστε να βγάλουν καύσιμο αέριο (woodgas), το οποίο τροφοδοτεί τροποποιημένο κινητήρα.

Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα με τις γεννήτριες καθώς υπάρχουν κιτ μετατροπής σε προπανίου για γεννήτριες καλής ποιότητας (σειρά Honda EU-). Το προπάνιο δίνει μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης, και αποθηκεύεται, μεταφέρεται και χειρίζεται πιο εύκολα. Και φυσικά μπορεί να χρησιμοποιεί και για μαγείρεμα και θέρμανση, με διάφορα μεγέθη καυστήρων.

Τα Φάρμακα

Δυστυχώς για τους περισσότερους αναγνώστες, δεν πρόκειται να αναφερθούμε στα βότανα σαν αναπληρωματικά των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

θα σταθούμε όμως σε μια εναλλακτική πηγή φαρμάκων που είναι ο κτηνιατρικός τομέας. Πολλές φορές οι δραστικές ουσίες είναι οι ίδιες. πχ είναι κοινός τόπος ότι τα αντιβιοτικά για τα ψάρια ενυδρείου είναι από την ίδια γραμμή παραγωγής με τα ανθρώπινα (ίσως όμως παρτίδες που απορρίφτηκαν στον έλεγχο ποιότητας).
Όσο πάμε στα ευρύτερα κτηνιατρικά το τοπίο γίνεται ακόμα πιο θολό. Ίσως μπορέσει κανείς να βρει άκρη και να προσαρμόσει τις δοσολογίες, αλλά δεν θα μπορέσει να καταλάβει τι έκδοχα και συνεργιστικές ουσίες περιέχονται σε αυτά, που πιθανόν να τα κάνουν ακατάλληλα έως επικίνδυνα. Χρειάζεται λοιπόν η έγκυρη γνώμη ειδικού/κτηνιάτρου, κάτι που πάλι μας φέρνει πίσω στην αρχική παράγραφο περί ανθρώπινων πόρων και επαφών.

Η Δική σας Χρησιμότητα?

Αν τα πάντα και όλοι (με την καλή έννοια) είναι πόροι για εσάς, λογικό είναι και εσείς να αποτελείται πόρο για τους αυτούς.
Ποια είναι λοιπόν η χρησιμότητα σας και τι μπορείτε να προσφέρετε εκτός από το επάγγελμα σας?
Τι γνώσεις και τι ασχολίες έχετε που να μπορείτε να τις εκμεταλλευτείτε σε μια δίκαια ανταλλαγή (γιατί για ανταλλακτικές κοινωνίες μιλάμε στο σενάριο/υπόθεση εργασίας αυτό).
Ξεκινήστε τα σχέδια σας από αυτό.

Μια σημείωση για το τέλος: Σκόπιμα παραλείψαμε αναφορές στα ηθικά διλλήματα που μπορεί να προκύψουν. Μπαίνουμε σε εγκαταλελειμμένα σπίτια? Μπαίνουμε σε ήδη λεηλατημένα σπίτια? Επίσης υπάρχει μια διαφορά μεταξύ λεηλασίας και αφαίρεσης υλικών. Στην δεύτερη περίπτωση το κίνητρο είναι η ανάγκη και ο βαθμός είναι ανάλογος αυτής.
Αυτή είναι μια απόφαση που βαραίνει αποκλειστικά τον καθένα μας. Και τα κριτήρια αλλάζουν όσο μια κατάσταση γίνεται δυσκολότερη. Εμείς έχουεμ σαν θέση και πιστεύουμε ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ στο δίλημμα αν θα πάρουμε κάτι μέσα από τα χέρια αλλουνού.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Εφοδιασμός και Διοικητική Μέριμνα Κοινοτήτων Επιβίωσης. Μέρος 1ο



Οι παρακάτω σκέψεις σχετίζονται με την εύρεση πόρων μετά από ένα καταστροφικό σενάριο. Περίπου δηλαδή έναν Ολικό πόλεμο ή γιγαντιαία φυσική καταστροφή.
ΔΕΝ πιστεύουμε ότι κάτι από αυτά είναι πολύ πιθανό, γιατί δεν ζούμε στον τρίτο κόσμο.
Οπότε δείτε το σενάριο αυτό σαν ένα είδος άσκησης.

Αν δηλαδή κάνετε το πλάνο αντίδρασης σας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι πολύ εύκολο να εφαρμόσετε σε μικρότερη κλίμακα, παρά να μεγεθύνεται το μικρό υπό συνθήκες πίεσης. Ελπίζουμε λοιπόν ότι διαβάζοντας το, να μπείτε σε σκέψεις και να κλέψετε έστω τις βασικές αρχές και ιδέες.



Το φυλλάδιο ενός παιχνιδιού εύρεσης και συλλογής των αντικειμένων ενός σακιδίου 72 ωρών για παιδιά.

Ανθρώπινοι Πόροι - Συνεργασίες

Τα πράγματα είναι απλά. Τα εφόδια όλου του κόσμου αν έχετε στα χέρια σας δεν θα φτάσουν για εσάς και τα παιδιά σας και τα παιδιά τω παιδιών σας.
Σε μια εκτεταμένη καταστροφή απαιτείται στην περιοχή να ξεκινήσει τουλάχιστον η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή από την επόμενη κιόλας σεζόν.
Αλλά επειδή ακόμα δεν βρέθηκε άνθρωπος που να είναι και αγρότης, και κτηνοτρόφος, και μηχανικός και γιατρός και άλλα, κάποια στιγμή εσείς και η οικογένεια ή η κοινότητα σας θα χρειαστείτε εξωτερική βοήθεια. Είτε σε εξειδικευμένη γνώση, είτε σε εργατικά χέρια, είτε σε υλικά.

Έχετε φίλο ή γνωστό που να διαθέτει εργατικά εργαλεία, ακόμα και αν δεν ασκεί την γεωργία? Γνωρίζετε Έμπιστο αγρότη που θα σας βοηθήσει με τις γεωργικές εργασίες? Η κτηνοτρόφο που θα σας εμπιστεύεται ώστε να ανταλλάξετε προϊόντα?
Γνωρίζετε ανθρώπους που θα σας διδάξουν να κάνετε αυτά που δεν προλάβατε να μελετήσετε και να μάθετε μέχρι τώρα? πχ. Βασικές επισκευές στο αυτοκίνητο, πρώτες βοήθειες, τακτικές άμυνας και ασφάλειας?

Θα πρέπει λοιπόν από τώρα να ξεκινήσετε να χτίσετε το δίκτυο επαφών σας, ασχέτως αν η σχέση σας είναι φιλική, συγγενική ή επαγγελματική. Και δεν χρειάζεται να προσεγγίσετε τον άλλο με βάση την επαγγελματική του ιδιότητα. Καλό είναι να ξέρετε και τα χόμπι τους, ή κι το αντίστροφο. πχ δύο επαγγελματικοί συνάδελφοι μας από τον χώρο των τροφίμων είναι ραδιοερασιτέχνης ο ένας και ηλεκτρολόγος ο άλλος.

Συνεπώς με τον καιρό θα πρέπει να χτίζετε μια σχέση εμπιστοσύνης και ίσως συνεργασίας με αυτούς που θα αποτελέσουν το "δίκτυο" επαφών. Δεν σημαίνει βέβαια ότι σε μια τόσο σοβαρή κατάσταση ο οποιοσδήποτε θα είναι διατεθειμένος να σας βοηθήσει. Αλλά θα έχετε σαφές προβάδισμα έναντι κάθε άγνωστου.

Αλλά όπως καλό θα είναι να γνωρίζετε την χρησιμότητα του καθενός, έτσι καλό θα είναι και οι άλλοι να γνωρίζουν και τις δικές σας ικανότητες. που ξέρετε ίσως να είναι ο άλλος που θα σας προσεγγίσει για μια αμοιβαία επωφελή συνδιαλλαγή. Σε λογικά πλαίσια βέβαια ώστε να μην κινδυνεύσετε έκθεση των προετοιμασιών σας.

Αναγνώριση και Αναζήτηση Πόρων

Είναι λογικό και χρήσιμο κανείς να έχει ένα σχέδιο για τον προσπορισμό των απαραίτητων. Για παράδειγμα, καθώς ο χειμώνας θα τελειώνει θα πρέπει να κάνουμε τον προγραμματισμό μας για τις σπορές της άνοιξης.
θα πρέπει αν ξέρουμε πως θα κάνουμε τις καλλιεργητικές εργασίες και με τι γεωργικά εφόδια. (με ποιό τρακτέρ και πως θα το προμηθευτούμε/νοικιάσουμε/αναθέσουμε την εργασία κτλ)

Αλλά σωστό σχέδιο χωρίς πληροφόρηση δεν μπορεί να υπάρξει.
Συνεπώς η ομάδα ή η κοινότητα θα πρέπει να γνωρίζει από πριν που θα βρει και τι.
Αυτό συνεπάγεται συλλογή πληροφοριών, λίστες αναγκών, και αναγνωρίσεις.
Οι αναγνωρίσεις μπορούν να γίνουν σε δύο φάσεις: Προ και μετά της Καταστροφής.

Προ της Καταστροφής, με την έννοια ότι θα έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για τους φυσικούς πόρους και τις υποδομές της περιοχής μας, και ποιος τα χειρίζεται και εκμεταλλεύεται όλα αυτά. Εν μέρει ταυτίζεται με την δημιουργία δικτύου γνωστών και συνεργατών.
Για παράδειγμα καλό είναι να ξέρετε ποιός έμπορος μεταχειρισμένων ανταλλακτικών έχει "κομμένο" αυτοκίνητο σας το δικό σας. Αυτό εξάλλου είναι πιθανόν να σας βοηθήσει και στην καθημερινότητα σας. Αν μάλιστα ο έμπορος αυτός έχει διαδικτυακό κατάστημα δεν είναι δύσκολο να ελέγχετε κατά περιόδους την διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων ανταλλακτικών.

Μια ξεχασμένη βρύση πίσω από την περίφραξη ενός παρκου. Τώρα πια της έχουν προστεθεί αντάπτορες λαστιχου ποτίσματος.

Μετά την Καταστροφή, με την έννοια ότι από την στιγμή και εκείνη έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για το τι προβλέπουμε ότι θα χρειαστούμε στο μέλλον. Ή οργανώνουμε αναζητήσεις κρίσιμων και χρειαζούμενων υλικών. Παράλληλα καταγραφούμε τα ενδεχομένως χρήσιμα αντικείμενα και υλικά που συναντούμε.
Για να χρησιμοποιήσουμε το προηγούμενο παράδειγμα, τώρα πια θα ψάχνουμε για εγκαταλελειμμένα ή τρακαρισμένα αυτοκίνητα σαν το δικό μας.

Προτεραιότητες Συλλογής

Σε ένα σενάριο κατάρρευσης θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι θα γίνει χρήσιμο το ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ γιατί θα πρέπει να βλέπουμε τις ανάγκες μας σε βάθους χρόνου, όπου νέες -απρόβλεπτες- ανάγκες δημιουργούνται .
Από την άλλη δεν μπορούμε και να μαζέψουμε τα πάντα στο σπίτι μας ή στην φάρμα μας.
Οπότε το σωστό θα είναι να ιεραρχήσουμε την σημασία των πόρων που θα αναζητήσουμε, καθώς και την προτεραιότητα τους.

Αυτά που άμεσα όμως θα πάρει μια ομάδα συλλογής μαζί της είναι: Όπλα, πυρομαχικά, φάρμακα, μπαταρίες και υγρά καύσιμα.
Ειδικά τα πρώτα συλλέγονται και για να μην πέσουν στα χέρια ανθρώπων που θα τα στρέψουν εναντίον μας. (Αν σας απασχολεί το νομικό μέρος κατοχής τους, και ακόμα υφίσταται νόμος και κρατική εξουσία, μπορείτε να έρθετε σε μια αμοιβαία συνεννόηση παραδίδοντας τα χωρίς συνέπειες).

Από εκεί και πέρα η ομάδα συλλέγει ότι χρειάζεται (τρόφιμα/συσκευές/σπόρους και γεωργικά φάρμακα) και σίγουρα μόνο ότι μπορεί να κουβαλήσει. Τα υπόλοιπα ασφαλίζονται/κρύβονται και μπαίνουν στο πρόγραμμα συλλογής.


Συγκρότηση Ομάδων Ανίχνευσης και Συλλογής


Αν λοιπόν έχουμε φτάσει στο σημείο να υστερεί ή ακόμα και να έχει καταστραφεί η βιομηχανική παραγωγή, τότε θα έχει αρχίσει και ένα αγώνας δρόμου για εύρεση και επαναξιοποίηση υλικών, μηχανημάτων και ανταλλακτικών.

Η εύρεση των απαραίτητων θα αρχίσει να γίνεται στην μαύρη αγορά, σε αμοιβαίες  ανταλλαγές αλλά και με την συλλογή τους από εγκαταλελειμμένες ή κατεστραμμένες υποδομές.
Είναι λογικό λοιπόν μια κοινότητα να συγκροτήσει ομάδες που σκοπός τους θα είναι η εύρεση και η συλλογή των απαραίτητων και κρίσιμων αντικειμένων και εφοδίων.

Πιστεύουμε ότι η ασφάλεια των μελών της θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα μιας κοινότητας, και αυτό γιατί -σε αντίθεση με τις δυνάμεις ασφαλείας/τάξης- ΔΕΝ υπάρχει αποδεκτό ποσοστό απωλειών.
Οπότε επειδή η ομάδα εύρεσης και συλλογής είναι πολύ πιθανόν να εκτεθεί σε "ανταγωνιστικά συμφέροντα" θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια της. Δηλαδή με ανάλογο προσωπικό.

Το σωστό λοιπόν είναι η ομάδα να διαθέτει τουλάχιστον δύο "φρουρούς" και να κινείται με δύο τουλάχιστον οχήματα. Το δεύτερο θα χρησιμοποιείται σαν το προπορευόμενο όχημα ασφαλείας κατά την μετακίνηση και σαν εφεδρικό για την περίπτωση βλάβης.
Αντίστοιχα τα άτομα της ομάδας ασφάλειας θα κάνουν τον πρώτο έλεγχο στους χώρους, πριν δουλέψει σε αυτούς η ομάδα συλλογής, και στη συνέχεια θα φυλάν κυριολεκτικά σκοπιά.

Η Συνέχεια στο Β' Μέρος