_

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018

Εφοδιασμός και Διοικητική Μέριμνα Κοινοτήτων Επιβίωσης. Μέρος 2οΣημεία Εύρεσης Πόρων

Την παράγραφο αυτή την προσθέσαμε για να σας κάνουμε να αρχίσετε να σκέφτεστε λίγο διαφορετικά και με μεγαλύτερη φαντασία κατά την αναζήτηση σας.
Σκεφτείτε το παράδειγμα ενός συγκροτήματος γραφείων. Εκεί δεν θα βρείτε πολύ τροφή αλλά θα βρείτε σίγουρα καφέ (με μεγάλη ανταλλακτική αξία), ζάχαρη, γαλατάκια αλλά και χαρτί υγείας (επίσης με μεγάλη ανταλλακτική αξία) και καθαριστικά, καθώς οι εταιρίες τα προμηθεύονται χονδρικής σε μεγάλες ποσότητες. Η ιδιαιτερότητα της περίπτωση αυτής είναι ότι θα βρούμε μικρές ποσότητες από τα ίδια σχεδόν είδη αλλά πολλές φορές. Έτσι τα εφόδια αθροίζονται.Σε ένα βουλκανιζατέρ σίγουρα θα βρείτε χρήσιμα τα εργαλεία υλικά επισκευής των ελαστικών. Μπορεί να έχει λεηλατηθεί και να μην υπάρχει ίχνος ελαστικού και ζάντας, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να έχουν πάρει τους λεβιέδες μονταρίσματος του ελαστικού στην ζάντα (απαραίτητοι για να κάνετε μια αλλαγή μόνοι σας) και φυσικά με τίποτα δεν έχουν πάρει την Υδραυλική Πρέσα. Η οποία είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο στις σιδηροκατασκευές για την διαμόρφωση τους, καθώς όλο κια περισσότερο θα κάνετε δικές κατασκευές.

Ένα ακόμα παράδειγμα. Σε μια βιομηχανία τα εργαλεία και τα υλικά περισσεύουν. Αλλά εσείς θα πάτε με προτεραιότητα δύο πράγματα. Τα φίλτρα που έχουν μέσα τους οι ψύκτες νερού, και το φαρμακείο που όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να έχουν.

Καταφύγια - Σημεία Φιλοξενίας

Καθώς οι μεταφορές και οι διαθεσιμότητα των καυσίμων θα είναι ανεπαρκείς, η κίνηση σας θα είναι ανάλογα αργή με δυσκολίες. Ακόμα και αν γίνεται με όχημα μια βλάβη του δεν θα είναι μια δυσκολία που θα λυθεί με κλήση της οδικής βοήθειας. Θα χρειαστεί ολόκληρη επιχείρηση για να ειδοποιήσετε τους δικούς σας για να έρθουν προς βοήθεια σας. Αν τύχει η απόσταση να είναι μεγάλη, ή η ώρα περασμένη, θα πρέπει να έχετε επιλογές  ασφαλούς διανυκτέρευσης.

Αυτό γίνεται είτε με την ύπαρξη δικτύου αξιόπιστων ανθρώπων -που θα το έχετε ήδη καλλιεργήσει - είτε με την εύρεση ασφαλών τοποθεσιών/καταλυμάτων από πριν κατά την διάρκεια των αναγνωρίσεων. Εντελώς τηλεγραφικά -γιατί δεν είναι θέμα του παρόντος- αυτά θα πρέπει να σας εξασφαλίζουν προστασία, ασφάλεια, πεδίο θέας/ελέγχου και τουλάχιστον μία δίοδο διαφυγής.

Νερό

Το νερό έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι απαραίτητο σε μεγάλες ποσότητες και το να έχετε αποθηκευμένο βοηθά αλλά όχι για πολύ -ειδικά αν καλλιεργείται κήπο- εκτός και να έχετε αποθήκη μεγέθους πισίνας.

Θα πρέπει λοιπόν από πριν στο πλαίσιο των αναγνωρίσεων καταγραφών να βρείτε πηγές ή άλλες παροχές δικτύου που να μην εξαρτούνται από τον άνθρωπο για την συντήρηση και την λειτουργίας τους (αντλιοστάσια κτλ).

Για παράδειγμα στην περιοχή μας υπάρχει ένα παρακλάδι του εκτός πόλης δικτύου ύδρευσης που παίρνει νερό από μια μικρή πηγή. Δεν είμαστε οι μόνοι που το ξέρουμε αυτό, αλλά μπορούμε να υπομένουμε στην σειρά μας, όπως κάναμε τις παλιότερες εποχές στις διακοπές νερού.
Ταυτόχρονα παρατηρήσαμε μια σειρά ελεύθερων προς χρήση βρυσών που ακολουθούν την γραμμή ενός αγωγού μεταφοράς του νερού μιας άλλης πηγής προς ένα γεωργικό ταμιευτήρα. Είναι πολύ πιθανόν να τροφοδοτούνται από τον αγωγό αυτόν.

Αντίστοιχα αν βρίσκεστε σε μια αγροτική περιοχή μπορείτε να μαρκάρετε τις τοποθεσίες των γεωτρήσεων . Αν έχετε μια γενική ιδέα για το βάθος γεώτρησης στην περιοχή και την συνήθη παροχή μπορείτε να αναγνωρίσετε την ισχύ και τον τύπο (μονοφασικός) της αντλίας και ανάλογα την ισχύ της γεννήτριας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντλήσετε το νερό μόνοι σας.

Τροφή

Όπως και το νερό, έτσι και η τροφή καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες που κάνει την αποθήκευση της -για να καλύψει μακροχρόνιες ανάγκες- δύσκολη και ακριβή υπόθεσ. 
Θα πρέπει λογικά να δείτε την αποθήκευση σαν μια συνεργιστική μέθοδος στην παραγωγή.

Από την άλλη η τροφή απαιτεί μεγάλο διάστημα για να παραχθεί. Από 1-2 μήνες αν τύχει η καταστροφή να γίνει στην αρχή της σεζόν σποράς, έως και έναν χρόνο στην αντίθετη περίπτωση.

Επίσης στα πλαίσια των προετοιμασιών σας θα πρέπει να είστε έτοιμοι από πριν για την παραγωγή, έστω και στην κλίμακα του λαχανόκηπου. θα πρέπει να έχετε ήδη τα βασικά εργαλεία, τα γεωργικά εφόδια (σπόρους, φάρμακα, λιπάσματα) και τους πόρους εξασφαλισμένους (το νερό και τα καύσιμα, ιδίως όταν η καλλιεργούμενη έκταση μεγαλώνει).

Σε αυτό το σημείο -επικαλούμενοι την επαγγελματική μας γνώση και εμπειρία- θα πρέπει να καταρρίψουμε ένα μύθο. Η βιολογική και παραδοσιακή καλλιέργεια ΔΕΝ είναι αξιόπιστη μέθοδος παραγωγής τροφής και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.
Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να πάνε στραβά (έχουμε δει απρόσμανα συμβάντα που υποβάθμιζαν την παραγωγή) και τόσο άσχημες ασθένειες (βακτηριώσεις και ιώσεις που καταστρέφουν τα φυτά μέσα σε μια μέρα και θα "φουντώσουν" και θα επεκταθούν όταν περνά ο καιρός χωρίς να καταπολεμιούνται). Η περίπτωση μας ΔΕΝ σηκώνει αποτυχίες, οπότε κα΄ποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα πεινάσετε ή θα χρησιμοποιήσετε χημικό σκεύασμα.

Συνεχίζοντας λοιπόν στο θέμα μας, ο τρίτος τρόπος εύρεσης τροφής είναι η Ανταλλαγή.
Τρείς είναι οι επιμέρους τρόποι
1. Ανταλλαγή προϊόντος με προϊόν
2. Ανταλλαγή εφοδίου ή μηχανήματος για προϊόν
3. Ανταλλαγή γνώσης και υπηρεσίας για προϊόν
Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε η αποτελεσματικότητα του παζαριού και η ωφέλεια θα είναι μεγαλύτερη όσο σπανιότερο και όσο δυσκολότερο είναι να παραχθεί το ανταλλάξιμο προϊόν. Σκεφτείτε λοιπόν τι σας δίνει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Ο σπόρος, το γεωργικό φάρμακο, το τρακτέρ ή τα καύσιμα για το τρακτέρ?

Πάντως αν θέλετε μια κατευθυντηρία οδηγία για το προτιμώμενο είδος καλλιέργειας, σας προτείνουμε δύο. Μέλι και Ελιά. Είναι υψηλής θερμιδικής και θρεπτικής αξίας, το τελικό προϊόν αποθηκεύεται εύκολα κι για πολύ και είναι οι καλλιέργειας που απαιτούν τον λιγότερο κόπο, μέσα,  και πόρους (σχεδόν αυτοσυντηρούνται).

Μια ακόμα παραδρομή... γιο όσους πιστεύουν ότι θα βρουν την τροφή τους δρώντας σαν αρπακτικά.
Αν είναι αυτοί οι πρώτοι που αλλάζουν τους κανόνες και εισάγουν την βία ως τρόπο προσπορισμού πόρων, τι τους εξασφαλίζει ότι οι απέναντι τους δεν θα αντιδράσουν ανάλογα? Ο ένας διακινδυνεύει για μιας βδομάδας φαί, ο άλλος για το βιός του και την ζωή της οικογένειας του. Ποιος από τους δύο τελικά θα φερθεί αμείλικτα?

Θα κλείσουμε την παράγραφο με μια αναφορά στη Συλλογή Τροφής και τα Άγρια Εδώδιμα. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχετε κάποιο πλάνο.
Πρώτον θα πρέπει αναγνωρίζετε τα εδώδιμα είδη που ευδοκιμούν στην περιοχή σας.
Δεύτερον θα πρέπει να αξιολογήσετε την θρεπτική αξία των τροφών. Αγριοράδικα υπάρχουν σε όλη την Ελληνική ύπαιθρο και πολύ από αυτά μάλιστα. Αλλά η θρεπτική τους αξία είναι μικρή. Δεύτερα σε σειρά έρχονται τα φρούτα που είναι πλούσια σε ζάχαρα. ,αι τρίτοι έρχονται οι βολβοί και οι καρποί που είναι πλούσιοι σε άμυλο και συντηρούνται επί μακρόν. Τέταρτοι έρχονται οι ελαιούχοι καρποί που είναι και οι πιο πλούσιοι θερμιδικά.
Αν τα δείτε με αυτή τη σειρά θα παρατηρήσετε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η θερμιδική αξία ενός καρπού, τόσο σπανιότερα εμφανίζεται σαν άγριο εδώδιμο και πάντοτε κατά εποχές..
Σαν πρόταση θα λέγαμε να επικεντρωθείτε στη συλλογή των φρούτων τα οποία αποξηραίνονται για να διατηρηθούν επί μακρόν εύκολα, (πχ αγροδαμασκηνιά) στα καρύδια και τα κάστανα.

Και μην ξεχνάτε. ο κόπος και οι θερμίδες που θα κάψετε για την συλλογή οποιασδήποτε τροφής, θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερες αυτού που θα συλλέξετε. Το εφάρμοσε και ο πρωτόγονος άνθρωπος.

Καύσιμα - Φάρμακα

Κάτι που αφήσαμε να αιωρείται στο κείμενο είναι ότι κάθε υλικό αγαθό στο οποίο αναφερόμαστε είναι πολύ δύσκολο να κατασκευαστεί σε συνθήκες χαμηλής τεχνολογίας και προβληματικής βιομηχανικής παραγωγής.
Τα Καύσιμα και τα Φάρμακα είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού.

Τα Καύσιμα

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι ποσότητες υγρών καυσίμων που διακινούνται καθημερινά είναι τεράστιες. Το ίδιο και οι ανάγκες. π.χ. ένα μπιτόνι βανζίνης του ΝΑΤΟ ίσα-ίσα που μας φτάνει για να πάμε στην κοντινότερη μεγάλη πόλη. Και μια φθηνή γεννήτρια καίει περίπου ένα λίτρο την ώρα.

Άρα οι διέξοδοι είναι λίγες. η αποθήκευση καυσίμων έχει νόημα αλλά όχι για μεγάλο διάστημα καθώς και ποσότητες είπαμε ότι είναι μεγάλες αλλά και η ζωή τους σε αποθήκευση δεν ξεπερνά τον χρόνο.
Μια ενδεχόμενη λύση θα μπορούσε να ήτανε ένα όχημα με παλιού τύπου ντιζελοκινητήρα, ώστε να καίτε ένα μίγμα ντίζελ και λαδιού φαγητού.

 Ένα Γκαζοζέν λεωφορείο της κατοχής. Ξύλα θερμαίνονται ώστε να βγάλουν καύσιμο αέριο (woodgas), το οποίο τροφοδοτεί τροποποιημένο κινητήρα.

Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα με τις γεννήτριες καθώς υπάρχουν κιτ μετατροπής σε προπανίου για γεννήτριες καλής ποιότητας (σειρά Honda EU-). Το προπάνιο δίνει μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης, και αποθηκεύεται, μεταφέρεται και χειρίζεται πιο εύκολα. Και φυσικά μπορεί να χρησιμοποιεί και για μαγείρεμα και θέρμανση, με διάφορα μεγέθη καυστήρων.

Τα Φάρμακα

Δυστυχώς για τους περισσότερους αναγνώστες, δεν πρόκειται να αναφερθούμε στα βότανα σαν αναπληρωματικά των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

θα σταθούμε όμως σε μια εναλλακτική πηγή φαρμάκων που είναι ο κτηνιατρικός τομέας. Πολλές φορές οι δραστικές ουσίες είναι οι ίδιες. πχ είναι κοινός τόπος ότι τα αντιβιοτικά για τα ψάρια ενυδρείου είναι από την ίδια γραμμή παραγωγής με τα ανθρώπινα (ίσως όμως παρτίδες που απορρίφτηκαν στον έλεγχο ποιότητας).
Όσο πάμε στα ευρύτερα κτηνιατρικά το τοπίο γίνεται ακόμα πιο θολό. Ίσως μπορέσει κανείς να βρει άκρη και να προσαρμόσει τις δοσολογίες, αλλά δεν θα μπορέσει να καταλάβει τι έκδοχα και συνεργιστικές ουσίες περιέχονται σε αυτά, που πιθανόν να τα κάνουν ακατάλληλα έως επικίνδυνα. Χρειάζεται λοιπόν η έγκυρη γνώμη ειδικού/κτηνιάτρου, κάτι που πάλι μας φέρνει πίσω στην αρχική παράγραφο περί ανθρώπινων πόρων και επαφών.

Η Δική σας Χρησιμότητα?

Αν τα πάντα και όλοι (με την καλή έννοια) είναι πόροι για εσάς, λογικό είναι και εσείς να αποτελείται πόρο για τους αυτούς.
Ποια είναι λοιπόν η χρησιμότητα σας και τι μπορείτε να προσφέρετε εκτός από το επάγγελμα σας?
Τι γνώσεις και τι ασχολίες έχετε που να μπορείτε να τις εκμεταλλευτείτε σε μια δίκαια ανταλλαγή (γιατί για ανταλλακτικές κοινωνίες μιλάμε στο σενάριο/υπόθεση εργασίας αυτό).
Ξεκινήστε τα σχέδια σας από αυτό.

Μια σημείωση για το τέλος: Σκόπιμα παραλείψαμε αναφορές στα ηθικά διλλήματα που μπορεί να προκύψουν. Μπαίνουμε σε εγκαταλελειμμένα σπίτια? Μπαίνουμε σε ήδη λεηλατημένα σπίτια? Επίσης υπάρχει μια διαφορά μεταξύ λεηλασίας και αφαίρεσης υλικών. Στην δεύτερη περίπτωση το κίνητρο είναι η ανάγκη και ο βαθμός είναι ανάλογος αυτής.
Αυτή είναι μια απόφαση που βαραίνει αποκλειστικά τον καθένα μας. Και τα κριτήρια αλλάζουν όσο μια κατάσταση γίνεται δυσκολότερη. Εμείς έχουεμ σαν θέση και πιστεύουμε ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ στο δίλημμα αν θα πάρουμε κάτι μέσα από τα χέρια αλλουνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου