_

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Μια Ματιά στα Μέσα Ατομικής Προστασίας (και για Υγειονομικούς Κινδύνους)

Μέρος Πρώτο. Αναγκαστική Αναφορά Στην Μετάδοση και στις Προφυλάξεις για τον νέο Κορωναϊό. 

Καθώς η περίπτωση του νέου Κορωναϊό (Corona Virus) έχει γίνει viral, είναι μια καλή ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στα Μέσα Ατομικής Προστασίας και γενικά αλλά και ειδικά για χρήση στην περίπτωση του νέου ιού.

Σύμφωνα με το CDC η μετάδοση του ιού μεταξύ ανθρώπων γίνεται με τα σταγονίδια της αναπνοής και του βήχα -δηλαδή με αερολύματα- όπως γίνεται και με τους παλιότερους ιούς MERS &SARS, αλλά και την κοινής γρίπης.

Τα σταγονίδια από τον ασθενή λοιπόν, εκτοξεύονται και αιωρούνται για μια απόσταση 1-2 μέτρων και κατακάθονται πάνω σε επιφάνειες, τα ρούχα των γύρων του, και μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό τους μέσω της αναπνοής, των χεριών που έχουν πιάσει αυτές τις επιφάνειες, αλλά και τα μάτια.

Η διασπορά αυτή επιβάλει κάποια μέτρα προφύλαξης.

Κοιτώντας στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ βλέπουμε να συνιστούνται μέτρα διαφορετικής έντασης ανά περίπτωση. Άλλα για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ και άλλα για το ιατρικό προσωπικό. Ασχέτως της επικινδυνότητας του υιού, τα να βλέπουμε το ιατρικό προσωπικό στην Κίνα να φορά ολόσωμες φόρμες είναι απολύτως αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς ότι χειρίζεται διαπιστωμένα περιστατικά, και μεγάλο αριθμό ύποπτων περιστατικών μέσα σε κλειστό χώρο.

Μέχρι στιγμής δεν εντοπίσαμε αξιόπιστη πηγή που να αναφέρεται στα μέτρα προστασίας για το κοινό, πέρα από τις γενικές προφυλάξεις και το πλύσιμο των χεριών.

Αναγκαστικά λοιπόν θα αναφερθούμε σε νοσοκομειακού τύπου μέτρα προστασίας και συγκεκριμένα στο έντυπο Τυποι Προφυλαξεων Ανα Νοσημα Και Σημανσεις της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων Γ.Ν.Π.Α. ‘Π. & Α. Κυριάκου 

Α) Προφυλάξεις Επαφής 
Η μετάδοση των παθογόνων μικροοργανισμών γίνεται με άμεση επαφή (με δέρμα,

βλεννογόνους, σωματικά υγρά) ή έμμεση επαφή(μέσω ενδιάμεσου αντικειμένου, όπως

μολυσμένες επιφάνειες ή εξοπλισμό). 
Β) Προφυλάξεις Σταγονιδίων 
Η μετάδοση των παθογόνων μικροοργανισμών γίνεται μέσω μεγάλων σταγονιδίων που

απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του βήχα, του φταρνίσματος, της ομιλίας, ή κατά τη

διάρκεια διαδικασιών όπως η αναρρόφηση ή η βρογχοσκόπηση.
Αυτά τα μεγάλα σταγονίδια δεν παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα. Προωθούνται σε μικρές αποστάσεις (<2 m) μέσω του αέρα και μπορούν να μολύνουν τους βλεννογόνους της μύτης, των ματιών ή του στόματος. Επίσης, μπορεί να επικαθήσουν σε αντικείμενα στο άμεσο περιβάλλον του ασθενή και να μεταδοθούν με τα χέρια σε άλλα άτομα. 

Στην εν λόγω περίπτωση, οι προφυλάξεις που συνίστανται για τους νοσηλευτές είναι γάντια, μπλούζα, μάσκα και προστασία της κεφαλής.

Φυσικά είναι εντελώς άτοπο να περπατάμε στον δρόμο με πλήρες κιτ προστασίας, άρα θα πρέπει να υιοθετήσουμε μέτρα κατά την κρίση μας, αλλά όχι λιγότερα από τις προτάσεις προς το κοινό των επισήμων φορέων. 

Μέρος Δεύτερο.  Επισκόπηση των Διαθέσιμων Μέσων Ατομικής Προστασίας 

Καθώς τα μέτρα προστασίας στην συλλογή μας είναι αρκετά καλό θα αναφερθούμε σε αυτά με βάση τις παρατηρήσεις και την εμπειρία μας. 

Προστασία Αναπνοής 

Στην παρακάτω φώτο θα δείτε μια σειρά από μάσκες προστασίας αναπνοής. Οι περισσότερες είναι τύπου FFP2 (N95) δηλαδή κρατούν το 95% ενός μεγέθους μικροσωματιδίων σκόνης κτλ. (επαρκείς για υγειονομικούς σκοπούς).

Οι περισσότερες έχουν και βαλβίδα εκπνοής. Η δουλειά της είναι να εκτονώνει τον αέρα της εκπνοής μας, ώστε να μην αποκολλάται στιγμιαία η μάσκα από το πρόσωπο μας.
Από αριστερά προς τα δεξιά στην πρώτη γραμμή:
Μια αναδιπλούμενη μάσκα Ν95 με στρώμα ενεργού άνθρακα, και δύο μάσκες μιας/μερικών χρήσεων FFP2. (μια κοινή και μία ενεργού άνθρακα).
Από κάτω: Μια μάσκα μιας χρήσης FFP1, μια απλή μάσκα σκόνης καλής ποιότητας, μια αναδιπλούμενη μάσκα Ν95 με βαλβίδα και μια φθηνή, πρακτικά άχρηστη μάσκας σκόνης.

Και στην κάτω γραμμή μια απλή χειρουργική μάσκα και μια αναδιπλούμενη μάσκα σωματιδίων μιας χρήσης FFP2.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η καλή εφαρμογή. Το δύσκολο σημείο εφαρμογής μια μάσκας είναι η μύτη και για να έχει καλή εφαρμογή σε αυτήν η μάσκα θα πρέπει να έχει έλασμα που να παίρνει το σχήμα της μύτης σας αλλά ΚΑΙ μαξιλαράκια για ακριβή εφαρμογή.
Επίσης από την εμπειρία μας, οι τριγωνικές αναδιπλούμενες μάσκες κάνουν την καλύτερη εφαρμογή στο πρόσωπο μας.
Μην ξεχάσετε να ελέγξετε και τη συμβατότητα της μάσκας αναπνοές με τα μασκάκια/γυαλιά προστασίας (δείτε παρακάτω).

Τέλος υπάρχει βέβαια και η κατηγορία των μασκών πολλαπλής χρήσης με φίλτρα, αλλά δεν θα αναφερθούμε σε αυτές. θα επισημάνουμε μόνο ότι τα φίλτρα χωρίζονται σε αυτά της σκόνης και αυτά των αεριών.
Ενδεικτικά αυτή είναι η λίστα μασκών και φίλτρων της 3Μ.

Προστασία Ματιών Και Άκρων

Στα αριστερά και από πάνω προς τα κάτω έχουμε μασκάκια και γυαλιά προστασίας.

Πάνω-πάνω βλέπουμε ένα μασκάκι τύπου goggles και από κάτω μια πρασινωπή μάσκα του ίδιου τύπου.

Και οι δύο τύποι προστατεύουν καλά, έχουν πολύ καλή εφαρμογή, και παρέχουν καλή περιφερειακή όραση. Συνήθως υπάρχουν και μοντέλα συμβατα με γυαλία όρασης.

Από την άλλη είναι σχετικά μεγάλες και ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΩΣΤΑ με κάποιες μάσκες αναπνοής.
Τα δεύτερα "πράσινα" γαλιά ενδείκνυνται γιατ'ι προστατεύουν και από την εισαγωγή σκόνης, σωματιδίων και χημικών σπρέι ή "πιτσιλισμάτων".

Στην αγορά θα βρείτε και κινέζικα αντίγραφα του δεύτερου τύπου αλλά αποφύγετε τα καθώς έχουν κακή εφαρμογή και ποιότητα.

Στην μέση θα δείτε γυαλιά προστασίας από εκτοξευόμενα σωματίδια. Παρόμοια θα δείτε και στα καταστήματα ιατρικού εξοπλισμού, συνεπώς θεωρούνται επαρκή, αν και δεν εφαρμόζουν περιμετρικά.

Και τέλος έχουμε κάποια γυαλιά προστασίας που προμηθευτήκαμε από το διαδίκτυο. Έχουν σαφώς και μικρότερο πεδίο περιφερειακής όρασης, αλλά εφαρμόζουν καλά και συνεργάζονται καλύτερα με τις μάσκες αναπνοής.

Στα δεξί μέρος της φώτο βλέπουμε ένα ζεύγος ποδοναριών μέχρι το γόνατο και ένα ζεύγος που απλά καλύπτει τα παπούτσια. Ενδιαφέρουν έχουν και τα ποδονάρια κτηνιατρικής χρήσης από διαφανές και πιο χονδρό/ανθεκτικότερο πλαστικό.

Και τέλος έχουμε δύο ζεύγη γαντιών βινυλίου και νιτριλίου και latex.
Τα γάντια βινυλίου χρησιμοποιούνται κυρίως στην βιομηχανία τροφίμων και είναι λιγότερο ανθεκτικά από αυτά του νιτριλίου αν και οικονομικότερα.
Τα γάντια νιτριλίου τείνουν να αντικαταστήσουν αυτά του latex έχοντας καλύτερη αντοχή στα τρυπήματα, και δεν έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα αλλεργικών αντιδράσεων σε αυτά. Σε αντίθεση τα γάντια από latex προσφέρουν καλύτερη αίσθηση αφής, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μας αφορά.
Ειδικά για τα γλέντα νιτριλίου θα επισημάνουμε ότι διατίθενται σε διάφορα πάχη αναλόγως της χρήσης (τα πιο λεπτά είναι τα εξεταστικά γάντια νιτριλίου) και η χρήση τους έχει γενικευθεί και στην βιομηχανία καθώς το υλικό είναι ανθεκτικό και στα περισσότερα χημικά.
Μια ενδεικτική ποικιλία γαντιών νιτριλίου σε όλες τις παραλλαγές τους θα βρείτε εδώ. 

Προστασία Σώματος - Φόρμες Εργασίας 

Οι ποικιλία των φορμών εργασίας είναι το ίδιο μεγάλη όσο και τα υπόλοιπα μέσα.

Γενικά οι φόρμες διακρίνεται σε φόρμες πλαστικού (προπυλενίου, κοινό και μη υφαντό) και σε αυτές διαπνέοντος υφάσματος (Tyveκ, το βιομηχανικό ανάλογο της μεμβράνης goretex και άλλα παρόμοια).

Μια ακόμα πιθανή λύση είναι και τα κιτ επισκεπτών που περιέχουν μια ρόμπα από πολυπροπυλένιου, σκουφάκι, μάσκα, και ένα ζευγάρι καλύμματα υποδημάτων.

Αν και κατά τα φαινόμενα όλες οι ολόσωμες φόρμες προστατεύουν από βιολογικούς κινδύνους σαν τον Κορωναϊό δεν είμαστε σε θέση να προτείνουμε το κατάλληλο είδος για αξιόπιστη προστασία.

Αυτή λοιπόν ήτανε μια επισκόπηση των διαθέσιμων στην αγορά μέσων ατομικής προστασίας.

Ειδικά για την περίπτωση του Κορωναϊού, θα επανέλθουμε με προτάσεις πηγών πληροφόρησης όταν βρούμε κάποιες πιο αναλυτικές και συγκεκριμένες.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου