_

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

O Νέος Πειραματικός Τρόπος Οργάνωσης του Εξοπλισμού Επιβίωσης του Greek Preparedness

Ίσως να προσέξατε ότι η οργάνωση του εξοπλισμού και των εφοδίων επιβίωσης σας γίνεται όλο και δυσκολότερη καθώς εκβαθύνετε στο αντικείμενο. Επίσης και η πολυπλοκότητα του μεγαλώνει καθώς ενσωματώνει κανείς όλο και περισσότερα ενδεχόμενα στον σχεδιασμό του.

Μέχρι στιγμής η λύση μου ήτανε να χωρίσω τον εξοπλισμό σε δύο κομμάτια. Αυτόν της βασικής στην σύνθεση BugΟutBag και αυτόν ενός δεύτερου υποστηρικτικού σακιδίου που έχει δεύτερης γραμμής υλικά και εφόδια, αλλά και στόχευση μιας εβδομάδας αναγκών.

Κάποια στιγμή όμως συνειδητοποίησα ότι σχεδόν μισή από την μέρα μας την περνάμε μακριά από τον εξοπλισμό μας, στον χώρο εργασίας μας.
Επίσης παρατήρησα ότι μια κατάσταση ανάγκης θα με έφερνε σε όμοια κατάσταση με τους Νεοϋορκέζους στα γεγονότα των δίδυμων πύργων και στο ολικό Blackout της ανατολικής ακτής.
Τα αντίστοιχα ενδεχόμενα είναι ή περπάτημα  μέχρι εύρεση κάποιου μεταφορικού μέσου, ή διαμονή/διανυκτέρευση στον χώρο εργασίας.
Κατά συνέπεια θα πρέπει να έχω τον ανάλογο εξοπλισμό μαζί μου πέρα από τα αντικείμενα EDC, αλλά όχι αυτά που θα είναι αναγκαία σε καταστάσεις όπως διαβίωσης στην φύση. Δηλαδή να μην φτάσω στο επίπεδο μιας GetHomeBag.

Έτσι σκοπεύω να χωρίσω τον εξοπλισμό μου σε "πακέτα"/modules τα οποία όλα μαζί θα συγκροτούν αυτό που θα μπορούσε να πει κανείς μια μεγάλη BugOutBag, αλλά με μικρή επικάλυψη.

Πιο αναλυτικά αυτά σχεδιάζω να είναι: 

Πακέτο Αστικής Διαβίωσης / Εργασίας / Ταξιδίου

Όπως το περιέγραψα παραπάνω, αλλά που θα καλύπτει και τα 5 C του David Canterbury και θα συμπεριλαμβάνει αντικείμενα τεχνολογίας (πχ καλώδια και powerbank).

Βασικό κιτ 72 ωρών

Όπως περιγράφεται στις Οδηγίες Πολιτικής Προστασίας, αλλά και με προσθήκη Μέσων Ατομικής Προστασίας

Πακέτο / Module Επιβίωσης στην Φύση

Με αντικείμενα όπως τα πριόνι, τσεκούρι, sleeping bag κτλ.

Πακέτο Ρουχισμού

Εφεδρικά και συμπληρωματικά ρούχα, αναλόγως εποχής.
Πακέτο Τροφίμων (συμπληρωματικό, +3 ημερών). 

Πακέτο Προσωπικής Ασφάλειας

Με αντικείμενα όπως συναγερμοί, μέσα αυτοάμυνας κτλ.

Πακέτο Ραδιοεπικοινωνιών

Σαν ραδιοερασιτέχνης έχω την δυνατότητα εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας, οι οποίοι απαιτούν όμως και αντίστοιχα υλικά πέρα από έναν ασύρματο. (Για τους μη ραδιοερασιτέχνες αναγνώστες θα πρότεινα να ασχοληθούν με τους δέκτες τύπου RTL-SDR).

Συμπερασματικά ο τρόπος αυτός οργάνωσης του εξοπλισμού έχει σαν στόχους:

1. Να καταργήσει τα κιτ που ονομάζουμε Get Home Bag και τα έχουμε συνδέσει με ένα δεύτερο BugΟutΒag που έχουμε συνέχεια στο αυτοκίνητο μας (εκτός και αν ζείτε όπως οι Αμερικανοί με τις ατέλειωτες ώρες οδήγησης)

2. Να απλοποιήσει τον έλεγχο και συντήρηση του εξοπλισμού, μια που θα γίνεται μερική χρήσης του χωρίς να ανακατεύεται ολόκληρη η BugOutΒag.

Μείνετε συντονισμένοι, σύντομα θα έχω φωτογραφίες της οργάνωσης και ταξινόμησης κατά αυτόν τον τρόπο...

2 σχόλια:

  1. Συμφωνώ στην αρθρωτή κατανομή των υλικών και εγώ έτσι τα έχω,σε διαφορετικές κατηγορίες βέβαια αλλά νομίζω ότι θα χρειαστεί να αλλάξεις τις κατηγορίες καθώς υπάρχουν αρκετά πράγματα όπως πολυεργαλειο, φακός,πρώτες βοήθειες, νερό που υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες που είπες....
    Νομίζω το πιο βολικό (για μένα τουλάχιστον) είναι το σακίδιο του αυτοκινήτου ανεξάρτητο και αρθρωτές θήκες αναλόγως κατηγορίας για το σακίδιο μακράς διαβίωσης..(φως-ενεργεια, νερο-φωτια, εργαλεία, ρουχισμός χειμώνα,πρώτες βοήθειες,Κιτ υγιεινής, εσώρουχα-καλτσες, τροφή, διάφορα)
    Αυτές τις κατηγορίες έχω εγώ στη θήκη...
    Μπορώ να σου δώσω αναλυτικό περιεχόμενο της κάθε μιας.
    Έχω μια ζώνη μολλε και αναλόγως την εργασία-υποχρεωση (για τη φύση μιλάμε) περνάω πάνω την αντίστοιχη θήκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοιτα... Επειδη ακριβως δεν θα εχει κανείς μαζι του το σακίδιο του αυτοκινήτου. πχ πας ενα ταξιδι με το λεωφορειο. Οποτε προσανατολιζομαι σε ενα 1ο πακετο με τα στοιχειωδη. Δηλαδη σκεψου τι θα εβγαζες απο το σακιδιο αυτοκινητου για να το βαλεις στην τσαντα του λαπτοπ αν εφευγες με την δουλεια σε αλλη πολη, αλλα με αυθημερον επιστροφη.
    Επισης η οργανωση δεν γινεται με βαση την ομοιοτητα των ειδων, αλλα με τον χωρο/λειτουργια. Δηλαδη το κιτ βουνου θα εχει και το φιλτρο νερου, και την μεταλλικη κουπα, και το πριονι, και το βαρυ πονστο κτλ κτλ.

    Το σκεπτικο θα φανει καλυτερα οταν θα αρχισω να ποσταρω περιεχομενα και φωτογραφιες ττου καθε πακετου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή