_

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Τεχνολογικές Προκλήσεις και Κίνδυνοι για έναν Επίστρατο

Καθώς για μια ακόμα φορά έχουμε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας καλό θα είναι να συμπληρώσουμε την σειρά των άρθρων με συμβουλές για ένα επίστρατο με ένα ακόμα, που αυτή την φορά έχει να κάνει με την χρήση της τεχνολογίας στον χώρο αντιπαράθεσης.

Τα υπόλοιπα άρθρα μπορείτε να τα βρείτε παρακάτω:
Τα Χρήσιμα Είδη ενός Επίστρατου/Επιστράτευσης - 2ο μέρος

Φώτο από την συμμετοχή της ΛΕΦΕΔ στην Cambrian Patrol.


Η τραγική αλήθεια είναι ότι ο Ελληνικός Στρατός -δηλαδή οι χερσαίες δυνάμεις- έχει μείνει στην τεχνολογία του '80. Υπάρχει υστέρηση στην τεχνολογία επικοινωνιών, υπάρχει ΑΠΟΥΣΙΑ οργάνων νυχτερινής παρατήρησης. Και ΑΓΝΟΙΑ των εφαρμογών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) Αυτό έχει ΔΥΟ συνέπειες.
 

1. Τεχνολογικό Πλεονέκτημα για την αντίπαλη πλευρά.

2. Απόλυτη ΑΓΝΟΙΑ αντιμετώπισης τους και προστασίας από αυτά.

Καθώς ο επίστρατος -και όχι μόνο- θα έχει αντιμέτωπίζει τα παραπανω που περιγράψαμε, δείτε το άρθρο αυτό σαν έναν οδηγό επιβίωσης για τον απλό στρατιώτη.

Κατά τομέα λοιπόν, οι Προκλήσεις και κίνδυνοι είναι:

1. Ασύρματα Μέσα Επικοινωνίας

Το γεγονός ότι τα γεγονότα του Έβρου το 2020 χαρακτηρίστηκαν σαν Υβριδικός Πόλεμος έχει ευρύτερες συνέπειες. Εκεί κλήθηκαν να συνεργαστούν Στρατός και Αστυνομία, που τα συστήματα επικοινωνιών τους είναι εντελώς ασύμβατα μεταξύ τους.

Το αποτέλεσμα είναι να ξαναδούμε -όπως και στην Ουκρανία- την εμφάνιση των κινεζικών ασυρμάτων Baofeng σε χρήση και από τα δύο μέρη.

Το ζήτημα είναι ότι τέτοια χαμηλή τεχνολογία επικοινωνιών δεν προσφέρει καμμία δυνατότητα κρυπτογράφησης, οπότε ότι θα λέει κανείς θα ακούγετε από τον καθένα με μια αντίστοιχη συσκευή, πόσο μάλλον εξειδικευμένα συστήματα υποκλοπής.

Ιδανικά λοιπόν θα ήτανε προτιμότερο -σαν ένα ενδιάμεσο μέσο ασφάλειας- η χρήση ψηφιακών ασυρμάτων DMR που προσφέρουν κωδικοποίηση το σήματος με κλειδί.

Και μην ξεχνάτε, ΚΑΘΕ ΤΙ που εκπέμπει εντοπίζεται εύκολα με τριγωνισμό και μπορεί να στοχοποιηθεί. Για την περίπτωση αυτή θα πρέπει να διαχωρίζεται την θέση εκπομπής από την θέση που στρατοπεδεύετε με απόσταση που προσφέρει προστασία από βαρέα όπλα (πχ βλήματα όλμων).

Aποκωδικοποίηση του ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών P25 με εναλλαγή συχνοτηtων, από ένα στικακι τηλεορασης DVB-T και την εφαρμογή RTL-SDR.

2. Κινητά Τηλέφωνα 

Κατά τη διάρκεια των γεγονότων στον Έβρο, παρατηρήθηκαν παρεμβολές στα δίκτυα κινητής. Είναι χαζό να υποθέτει κανείς ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στερούνται την δυνατότητα παρεμβολής αλλά και υποκλοπής των σημάτων κινητών.

Αλλά ο στρατιώτης θα πρέπει να σκέφτεται και λίγο πιο πέρα.

Όπως και οι ασύρματοι, έτσι και κάθε κινητό λειτουργεί και σαν φάρος της θέσης του χρήστη. Είναι πολύ εύκολο για όποιον θέλει να παρακολουθεί συνεχώς το στίγμα και να αναλύει την συμπεριφορά που αυτό φανερώνει.

πχ κίνηση μιας εξάδας νούμερων δείχνει περίπολο και η στάση τους δείχνει το σημείο απόκρυψης-παρατήρησης της ομάδας. Επαναλαμβανόμενο νούμερο σε ομάδες με διαφορετική σύνθεση φανερώνει ότι πιθανόν το κινητό αυτό να ανήκει σε βαθμοφόρο.

Φυσικά η λύση είναι η θέση του κινητού σε Airplane Mode όπου λειτουργεί απλά σαν μια έξυπνη συσκευή χωρίς σύνδεση (εκπομπή/λήψη) σήματος τηλεφώνου.

Από την άλλη ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να αποτελέσει σε μια πολύ χρήσιμη συσκευή.

Το Google Maps αξίζει χρυσάφι αλλά φροντίστε να κλείσετε από τις ρυθμίσεις την καταγραφή και αναφορά θέσης. έτσι η εφαρμογή δουλεύει σχεδόν παθητικά.

Μια ακόμα χρήσιμη σε στρατιώτη εφαρμογή είναι η DIOPTRA. Αυτή δείχνει live την θέση του κατόχου και στο ΝΑΤΟικό σύστημα στρατιωτικών συντεταγμένων όπως και την διόπτευση, κλίση κτλ. επίσης τραβά φωτογραφίες ενσωματώνοντας στην εικόνα τα στοιχεία αυτά.

3. Όργανα Παρατήρησης Νυκτός

Και εδώ φθάνουμε στην μεγαλύτερη τεχνολογική πρόκληση που είναι και η πιο επικίνδυνη. Γιατί επιτρέπει τους στρατούς να επιχειρούν και την νύχτα με τον ίδιο τρόπο που κάνουν και την ημέρα.

Δυστυχώς το χάσμα τεχνολογίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στην περίπτωση αυτή είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ. Ενώ οι Ελληνικές δυνατότητες νυκτερινής σκόπευσης των ταγμάτων πεζικού περιορίζονται μόνο στα βαρέα όπλα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προχωρούν στην γενική χορήγηση διοπτρών νυκτός.

Και σε μια αμυντική διάταξη των Ελληνικών δυνάμεων στο μέτωπο του Έβρου θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι αυτές θα έρθουν σε επαφή πρώτα με τις Ειδικές Δυνάμεις των απέναντι που είναι καθολικά εφοδιασμένες με ΔΝΟ. Για να αντιληφθείτε την βαρύτητα της υστέρησης θα πρέπει να διαβάσετε το  άρθρο "Υποθετικό Σενάριο" που παραθέτουμε παρακάτω.

Εικόνα από την θερμική διόπτρα ελικοπτέρου της αστυνομίας. Πρόκειται για την εύρεση ενός από τους βομβιστές του μαραθωνίου της Βοστώνης, ενώ κρύβεται κάτω από το κάλυμμα του σκάφους!

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια παρένθεση, ώστε να εξηγήσουμε την τεχνολογία των βοηθημάτων νυκτός.
  • Έχουμε τις Διόπτρες Νυκτός (ΔΝΟ), που ενισχύουν το ελάχιστο φως της νύχτας, επιτυγχάνουν μεγάλες αποστάσεις παρατήρησης, αλλά η απόδοση τους πέφτει στον κακό καιρό.
  • Έχουμε τους υπέρυθρους καταυγαστές (Illuminators) που φωτίζουν συμπληρωματικά,
  • Και έχουμε και τα υπέρυθρα laser που ΔΕΝ είναι ορατά στο μάτι και βοηθούν την σκόπευση με τις ΔΝΟ.
  • Επίσης τώρα πια έχουμε και τις θερμικές διόπτρες, που αναγνωρίζουν την διαφορά θερμοκρασίας των σωμάτων, ακόμα και λίγων βαθμών. η εμβέλεια τους είναι κάπως μικρότερη αλλά ΔΕΝ επηρεάζονται από τον καιρό.
Ένα στάνταρ πακέτο νυχτερινών επιχειρήσεων για σύγχρονες ειδικές δυνάμεις. Τετραπλή διόπτρα νυκτός, Φακός Surefire στο πλάι αριστερά και δεξιά ένας καταδείκτης atpial-c. Πηγή Φώτο: TheGunZone

Ένα πολύ καλό βίντεο των διαφορών ΔΝO και θερμικών οργάνων παρατήρησης.


Πολύ χαρακτηριστικά, αυτά που ξέρατε με το κρύψιμο του τσιγάρου στην κάνη ξεχάστε το. Οι σημερινές διόπτρες νυκτός μπορούν από μερικές εκατοντάδες μέτρα να δουν την διαφορά της θερμοκρασίας στο μέταλλο της κάνης.

Επίσης ένα πολύ σημαντικό -αλλά συχνά παραγνωρισμένο- χαρακτηριστικά των θερμικών διοπτρών είναι ότι δουλεύουν ΚΑΙ την ημέρα. Δυνητικά λοιπόν θα μπορεί να μένετε καμουφλαρισμένοι πίσω από βλάστηση, αλλά θα είστε πάντοτε ορατοί στις θερμικές διόπτρες.
 
Τρόποι Αντιμετώπισης

Η αποφυγή παρατήρησης απαιτεί την εφαρμογή των βασικών αρχών καμουφλάζ αλλά με ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ επιμέλεια και συνέπεια.

Η βασική αρχή, ειδικά για τις θερμικές διόπτρες, είναι το να παρεμβάλει κανείς μεταξύ του εαυτού του και του παρατηρητή κάποιο άλλο σώμα που να έχει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, και να κρατά κάποια απόσταση από αυτό για να μην το θερμαίνει.

Τον τρόπο αυτό εφαρμόζουν και οι κούρδοι αντάρτες στα βουνά της Ανατολίας κρατώντας ομπρέλες ή κουβέρτες κατά τις πορείες τους. (αλλά μην ξεχνάτε ότι τέτοια ομοιογενή υλικά προστασίας φαίνονται σαν "μαύρες τρύπες" στην εικόνα των οργάνων νυχτερινής παρατήρησης).

Αρκετή δουλεία στον τομέα παθητικής προστασίας έχει γίνει από την σχολή Maximum Velocity Tactical που κάποτε διέθετε την MVT Shield. Κάτι ανάλογο μπορεί να κατασκευάσει κανείς με ένα τεντόπανο και μια αλουμινοκουρβέτα, ή να βρει το εμπορικά έτοιμο FPG ThermaShield

Δοκιμή απόκρυψης από ελικοπτερο Apache. Από πανω προς τα κάτω φαίνεται ένας ακάλυπτος δοκιμαστής, ένας κάτω από μια αμουμινοκουβέρτα κάνοντας σωστή χρήση, και ένας ακόμη κάτω από ένα poncho πιθανόν αφήνοντας το σώμα του να θερμάνει το πανί. Πηγή Φώτο: Προσωπικό αρχείο και MVT.

Κατα τύχη βέβαια, πέσαμε και στο video της δοκιμής αυτής το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ
 
 
Για να μην μακρηγορήσουμε, περισσότερα για το αντικείμενο των Όργανα Παρατήρησης  Νυκτός θα βρείτε στις παραπομπές στο τέλος του άρθρου.
 

4. Τηλεκατευθυνόμενα Αεροχήματα (Drones)

Η Τουρκία εξελίσσεται σε πρωτοπόρο στην ανάπτυξη και χρήση Drones όλων των ειδών και όλων των μεγεθών.

Επίσης αναπτύσσει φονικά drones (ιπτάμενες μικρές βόμβες) κάποια από τα οποία είναι περιφερόμενα, δηλαδή πετούν σε μια προκαθορισμένη διαδρομή μέχρι να πάρουν την εντολή να επιτεθούν. Αυτό επιτρέπει μια ειδική μονάδα να εντοπίσει μια σειρά στόχων, να εξαπολύσει τα περιφερόμενο Drone, να επιστρέψει στην ασφάλεια, και μετά να πλήξει όλους τους στόχους ταυτόχρονα.
 
Προετοιμασία ενός μικρού τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου από Τούρκο στρατιώτη στο Αφρίν της Συρίας.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι πάνω από το κεφάλι σας θα πετούν συνεχώς τηλεκατευθυνόμενα. Και μπορεί ένα περίπολο ή ένα στεκ παρατήρησης να μην είναι σπουδαίο για τα μεγάλα του είδους, αλλά σε υπηρεσία είναι και Drones μικρών μεγεθών ακόμα και υπερ-μικρά που εξοπλίζουν εχθρικά περίπολα και εκτοξεύονται με το χέρι.

Η αντιμετώπιση τους είναι η ΔΙΑΡΚΗΣ αποφυγή παρατήρησης / απόκρυψης φυσικά. Απαιτείται θρησκευτική προσοχή στην διαχείριση του φωτός, ενώ σύμμαχος του στρατιώτη είναι φυσικά η δασική κάλυψη και ο κακός καιρός.

Επίλογος

Θα κλείσουμε με μια σειρά από τον ειδικό τύπο που θα επιβεβαιώσουμε αυτά που επικαλούμαστε και θα σας προβληματίσουν...ΠΟΛΥ.

2 σχόλια: