_

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Σύστημα Παστερίωσης Νερού από Ανακυκλώσιμα Υλικά


Σε συνέχεια της περιγραφής της μεθόδου SODIS (βλ. εδώ) θα σας μεταφέρουμε ένα αυτοσχέδιο σύστημα παστερίωσης του νερού με απλά υλικά, που μπορεί αν βρεί κανείς όχι μόνο στο σπίτι του αλλά και σαν σκουπίδια στην Ελληνική φύση.

Η κατασκευή είναι στην ένα ηλιακό φουρνάκι που ζεσταίνει το νερό σε θερμοκρασία παστερίωσης. Το νερό μπαίνει σε ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού βαμμένο μαύρο ή ένα σκούρο γυάλινο μπουκάλι. Γύω του τοποθετείται ένα μεγάλο μπουκάλι του αναψυκτικού που δρα σαν θερμοκήπιο.


Στο παραπάνω βίντεο θα δείτε και και ένα έξυπνο σύστημα για να δείχνει πότε το νερό έρχεται στην σωστή θερμοκρασία. Διπλώνει ένα καλαμάκι και το κρατά διπλωμένο με κόλλα τήξης σε ραβδάκι (Hot-melt Glue). Η κόλλα αυτή λιώνει στους 82-93 βαθμούς κελσίου (αρκετά πάνω από την θερμοκρασία παστερίωσης) και απελευθερώνει το δίπλωμα στο καλαμάκι.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να σας δείξουμε και ένα πιο σύνθετο σύστημα διαπίστωσης της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της μεθόδου SODIS. Αποκαλείται WAPI (WAter PAsteurization Indicator) και είναι ένας πλαστικός σωλήνας που μέσα του έχει μια ποσότητα κεριού καρναούμπα που λιώνει σε θερμοκρασία μεγαλύτερη της παστερίωσης. Μόλις λοιπόν λιώσει πέφτει στον πάτο του σωλήνα και μας δείχνει ότι έχουμε ξεπεράσει την θερμοκρασία παστερίωσης.



Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Η ψυχολογική κατάσταση Normalcy Bias

Η κατάσταση αυτή εμφανίζεται συχνά σε άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με δύσκολες καταστάσεις επιβίωσης. Με απλούς όρους μεταφράζεται σαν την “Προκατάληψη υπέρ της Ομαλότητας”

Καθώς ο άνθρωπος εξελίχθηκε και μεταλλάχθηκε σε ένα είδος αρκετά αποκομμένο από το περιβάλλον έχασε και την αίσθηση κινδύνου που για τους πρωτόγονους ήταν συνεχώς υπαρκτή. Τώρα πια ζούμε και κινούμαστε σε προστατευμένους από τον καιρό και τα ατυχήματα χώρους, σε σημείο μάλιστα να καλλιεργούμε συνεχώς –και έντεχνα- την αίσθηση της ασφάλειας. Απλά δεν πιστεύουμε ότι κάτι άσχημο μπορεί να συμβεί γιατί είναι έξω από την καθημερινότητα μας.

Έτσι όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν προσωπικό κίνδυνο ή μια φυσική καταστροφή στεκόμαστε αδρανείς. Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας δώσει πολλά παραδείγματα αλλά πιο χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη σε μια νεαρή γυναίκα όταν μια μεγάλη δασική πυρκαγιά που ακούμπησε τα όρια το Los Angeles. Αυτή γύρισε στο σπίτι της από την δουλειά για ακριβώς αυτόν τον λόγο, αλλά βλέποντας το σύννεφο του καπνού να πλησιάζει στην γειτονιά της μπήκε στο σπίτι και παρακολούθησε την εξέλιξη της πυρκαγιάς από την τηλεόραση της.

Αλλά πως ακριβώς λειτουργεί η Normalcy Bias? Η αντίδραση αυτή αποδίδεται στο ζωικό ένστικτο που κάνει τα θύματα να μένουν ακίνητα για να τα θεωρήσουν νεκρά οι θηρευτές. Έτσι, όπως τα ελάφια και οι λαγοί “κοκαλώνουν“ μπροστά στα φώτα του αυτοκινήτου έτσι και ο άνθρωπος σταματά να αντιδρά μπροστά στον κίνδυνο. Μόνο που αυτό είναι ανώφελο.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε μια μικρή διάκριση μεταξύ της Normalcy Bias και της ψυχολογικής Άρνησης. Η πρώτη τοποθετείται χρονικά στη στιγμή της καταστροφής σε αντίθεση με την άρνηση που διακατέχει τον άνθρωπο από πολύ πριν την οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αν νικήσετε την άρνηση, την Normalcy Bias και έχετε αναπτύξει το σωστό Mindset, θα έχετε κάνει το πρώτο και μεγαλύτερο βήμα στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε δύσκολης κατάστασης.

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Απολύμανση Νερού με την Μέθοδο SODIS

Η μέθοδος SODIS (Solar Disinfection) χρησιμοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία για να απολυμάνει νερό που τοποθετείται στον ήλιο κλεισμένο σε πλαστικά μπουκάλια.
Προωθείται ως μια ασφαλής μέθοδος απολύμανσης του νερού στις χώρες του τρίτου κόσμου από διάφορους οργανισμούς, καθώς το μολυσμένο νερό είναι η κυριότερη αιτία νοσηλείας παγκοσμίως.


Η μέθοδος βασίζεται την συνδυασμένη δράση της υπεριώδους-Α ακτινοβολίας και της θέρμανσης του νερού από τον ήλιο. Τα πλαστικά μπουκάλια γεμίζονται και τοποθετούνται στις κυματοειδείς λαμαρίνες των σκεπών και αφήνονται εκεί για τουλάχιστον έξι ώρες.
Στο διάστημα αυτό εκτίθενται στην ακτινοβολία UV-A του ηλιακού φωτός αλλά και το νερό φτάνει και παραμένει για πολύ ώρα σε θερμοκρασίες παστερίωσης (63ºC για πάνω από 30 λεπτά).

Οδηγίες εφαρμογής της μεθόδου SODIS σε σκίτσα

Η μέθοδος είναι τόση απλή που φαντάζει μαγική αλλά αντιλαμβάνεστε ότι έχει περιορισμούς. Εξαρτάται από την ένταση του ήλιου (άρα και το γεωγραφικό πλάτος0 την διάρκεια της ηλιοφάνειας και την ατμοσφαιρική θερμοκρασία. Για παράδειγμα η καλύτερη ζώνη εφαρμογής της είναι μεταξύ 15 και 35 μοιρών γ.πλάτους, ακριβώς στο ύψος της Κρήτης. Είναι ανάγκη λοιπόν –να θέλετε να την δοκιμάσετε στην Ελλάδα- να συμβουλευτείτε το τεχνικό εγχειρίδιο της SODIS για τον χρόνο που θα πρέπει να αφήσετε σε έκθεση το νερό στις δικές σας συνθήκες τόπου και καιρού.

Ένας εύκολος τρόπος να εξασφαλίσουμε επιτυχία στην εφαρμογή της μεθόδου είναι αν την ενισχύσουμε μα την χρήση ενός ηλιακού φούρνου. Περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και οδηγίες κατασκευής μιας συσκευής για τον έλεγχο της παστερίωσης μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.


Επίσης μια παραλλαγή της μεθόδου είναι η μέθοδος της SolarPuddle όπου το νερό τοποθετείται σε ένα λάκκο που λειτουργεί σαν θερμοκήπιο.

Προσθήκη 12/05/12:

Τα κατάλληλα μπουκάλια για την SODIS
Για την SODIS συνίστανται τα πλαστικά μπουκάλια από PET. Αυτά είναι συνήθως τα διαφανή μπουκάλια νερού και αναψυκτικών.
Αντίθετα τα Γυάλινα μπουκάλια δεν συνίστανται γιατί περιορίζουν την μετάδοση της UV-A ακτινοβολίας δραστικά. Για τον ίδιο λόγο δεν συνίστανται και τα πλαστικά μπουκάλια από
polycarbonate (σαν το μπουκάλι Nalgene σας) και PVC που έχουν ένα ελαφρύ μπλε χρώμα.
Τα διάφορα πλαστικά αναλόγως του υλικού κατασκευής τους έχουν ένα σύμβολο στον πάτο τους. Από αριστερά προς τα δεξιά: PET, PVC, Polycarbonate.


Βιβλιογραφία
Δυστυχώς δεν κατορθώσαμε να βρούμε πηγές πληροφοριών στα Ελληνικά, πέραν αυτής 

Άλλες πηγές:

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ένα Εύκολο και Αποδοτικό Σύστημα Φιλτραρίσματος Νερού

Τα σύστημα που θα σας δείξουμε ασφαλώς και δεν είναι δικιά μας επινόησης, αλλά τόσο καλές ιδέες αξίζει να τις μεταφέρει κανείς αυτούσιες.

Το σύστημα βασίζεται στην ιδέα των δύο δοχείων που το ένα στέλνει το νερό στο άλλο μέσω ενός κεραμικού φίλτρου, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα παρακάτω.


Το σύστημα χρησιμοποιεί φίλτρα συσκευών που υπάρχουν ήδη στο εμπόριο. Αυτά είναι ένας συνδυασμός κεραμικού κελύφους και ενεργού άνθρακα, και αφαιρούν πλήρως τους  παθογόνους μικροοργανισμούς και πολλές χημικές ενώσεις και στοιχεία σε ικανοποιητικό βαθμό.


Τα φίλτρα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς είναι τα:

Συνήθως χρησιμοποιούνται κουβάδες τροφίμων που αγοράζονται είτε καινούργιοι είτε χρησιμοποιημένοι από ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία. Η συναρμολόγηση είναι πανεύκολη, όπως φαίνεται παρακάτω, και το μοναδικό σημείο που θα πρέπει να προσέξει κανείς είναι η καλή στεγανοποίηση στο σημείο προσαρμογής του φίλτρου για να αποφύγει την μόλυνση του καθαρού από αφιλτράριστο νερό.


Περισσότερες πληροφορίες για την συναρμολόγηση θα δείτε και εδώ

Προφανώς το σύστημα απαιτεί κάποιον χώρο για την αποθήκευση του και προεργασία για τον καθαρισμό του νερού καθώς χάνετε την ευκολία ενός εξειδικευμένου φίλτρου στη βρύση σας. Αλλά αντίθετα με αυτά χρησιμοποιεί φίλτρα εγγυημένης απόδοσης, μεγαλύτερης διάρκειας χρήσης σε ένα σύνολο εύκολο να συντηρηθεί, πιο οικονομικό και επίσης φορητό.

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Τi Φαρμακείο να Συνθέσω?

Αν πιστεύετε πως ήρθε η ώρα να συνθέσετε ένα καλύτερο οικιακό φαρμακείο από τα συνηθισμένα με το οινόπνευμα, το βαμβάκι και τις γάζες το παραπάνω ερώτημα είναι τόσο εύκολο μα και τόσο δύσκολο να απαντηθεί.

Χρησιμοποιήσαμε επίτηδες την λέξη “σύνθεση” γιατί παρακάτω θα δείτε πως το φαρμακείο σας δεν είναι μόνο μια συγκέντρωση των απαραίτητων υλικών αλλά και τάσεων. Έτσι είναι εύκολη η αρχή αγοράζοντας τα πρώτα βασικά υλικά, αλλά όσο θα επιθυμείτε να το βελτιώνετε τόσο πιο δύσκολη η επιλογή θα γίνεται.

Αν μπείτε στον κόπο να πάρετε ιδέες από τα βίντεο των Preppers στο Youtube θα δείτε μια ποικιλία υλικών όπως σειρές αντιβιοτικών, ράμματα, το μικρό κιτ χειρουργικών εργαλείων του ΝΑΤΟ, ακόμα και υλικά και συσκευές που δεν θα αναγνωρίσετε.
Ειδικά αυτό το μικρό κιτ του ΝΑΤO (NATO War Surgery Kit) έχει γίνει ανέκδοτο λες και κανείς θα αρχίσει, σε καταστάσεις ανάγκης, τις εγχειρήσεις σκωληκοειδίτιδας ή την περιποίηση τραυμάτων πυροβόλων όπλων με την επιφοίτηση του αγίου προστάτη των Preppers.

Έτσι λοιπόν καλό θα είναι σας δείξουμε ένα πιο συμβατικό υπόδειγμα οικιακού φαρμακείου. Μόνο που στην συνέχεια θα διαφοροποιηθούμε παραθέτοντας δύο παρεκτροπές από το υπόδειγμα αυτό που ίσως να τις βρείτε και αναγκαίες.

Κατά την συμβατική έννοια το φαρμακείο που θα συνθέσουμε θα πρέπει να υπακούει στον κανόνα του: Συμπεριλάβετε μόνο τα αντικείμενα, τα υλικά και τα σκευάσματα που γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιήσετε. Η πρόταση αυτή στηρίζεται σε δύο πράγματα. Τα παραπάνω υλικά που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι σπατάλη, και αν τα χρησιμοποιήσετε παρά την άγνοια σας, ίσως να κάνετε μεγαλύτερο κακό από καλό.

Ευκαιρία λοιπόν να σας καθοδηγήσουμε στο να λάβετε τις πρώτες γνώσεις Α’ Βοηθειών μέσα από το τυπικό 20ωρο μαθημάτων των Ερυθρού Σταυρού.
Ακόμα και αν αυτά που θα διδαχθείτε είναι βασικά, αυτό που θα κερδίσετε επιπλέον είναι ότι θα μπορείτε όχι μόνο να κάνετε καλό αλλά και να αποφεύγετε να κάνετε κακό. Και στην πορεία των μαθημάτων, σας εγγυόμαστε ότι θα δείτε την αντίληψη σας για πολλά πράγματα Βοήθειας και Προστασίας να αλλάζει.

Ένα Τυπικό Οικιακό Φαρμακείο

Το τυπικό υπόδειγμα θα μπορούσε να είναι αυτό ή αυτό. Τα φαρμακεία αυτά στηρίζονται στην φιλοσοφία του Ερυθρού Σταυρού για το τι μπορεί να χρειαστεί ένας απλός γνώστης πρώτων βοηθειών.
Κάποιος θα μπορούσε να σας παραπέμψει σε άλλα, λίγο διαφορετικά, υποδείγματα αλλά αν ακολουθήσετε το σκεπτικό μας θα δείτε πως αυτές οι διαφορές είναι λίγο σημαντικές, καθώς όπως είπαμε τα υλικά καθορίζονται από τις ανάγκες και τις δεξιότητες.
Με απλά λόγια όποιο δρόμο και αν ακολουθήσετε θα καταλήξετε στην ίδια τελική σύνθεση του φαρμακείου σας που εξυπηρετεί εσάς.

Συνθέτοντας Εύκολα ένα Οικονομικό Φαρμακείο

Ένα πλήρες φαρμακείο σαν το παραπάνω είναι αρκετά ακριβό, ειδικά αν τα επιμέρους υλικά αγοραστούν ξεχωριστά. Από την άλλη αν κατευθυνθείτε σε ένα έτοιμο σετ φαρμακείου θα κερδίσετε σε ποικιλία και τιμή αλλά δεν σας εγγυόμαστε την καλή ποιότητα των υλικών.

Αν λοιπόν θέλετε γρήγορα κάτι φθηνό θα σας προτείνουμε να κάνετε το εξής. Αγοράστε από τα πολυκαταστήματα ένα βασικό φαρμακείο αυτοκινήτου που ακολουθεί την Ευρωπαική οδηγία για το περιεχόμενο (συνιστούμε αυτό που περιοδικά μπορείτε να βρείτε σε γνωστό πολυκατάστημα ειδών διατροφής) και ενισχύστε το με μερικά επιλεγμένα υλικά στην αρχή. Έτσι θα έχετε την ευχέρεια να προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά σιγά-σιγά.

Ξεκινώντας με το τυποποιημένο φαρμακείο αυτοκινήτου θα σας κοστίσει όσο το ψαλίδι ασφαλείας, η αλουμινοκουβέρτα και η θήκη του αν τα αγοράζατε ξεχωριστά, και θα σας μείνει και το επιδεσμικό υλικό. Στη συνέχεια προσθέστε άμεσα τα εξής υλικά: έναν καλό ελαστικό επίδεσμο, μια κολλητική ταινία τύπου Λευκοπλάστ, ένα Batedine, ένα κολύριο, τα βασικά παυσίπονα που θα έχετε ήδη σπίτι, ένα μπουκάλι φαρμακευτικού οινοπνεύματος, πολλές γάζες (γιατί με αυτές κάνουμε τον καθαρισμό των πληγών), αντιδιαρροϊκά φάρμακα, και ένα τσιμπιδάκι φρυδιών (είναι ιδανικό για τις σκλήθρες)

Με τον καιρό θα προσθέσετε επιπλέον επιδέσμους (μην ξεχνάτε ότι χρειαζόμαστε αρκετούς για τις αλλαγές), γάντια νιτριλίου, αντιισταμινική και τριπλή αντιβιοτική αλοιφή, καθώς και τα υπόλοιπα υλικά των υποδειγμάτων που αναφέραμε παραπάνω.
Επίσης καθώς αυτό το φαρμακείο θα σας συνοδεύσει σε μια περίπτωση ανάγκης, σαν μέρος του κιτ των 72 ωρών σας, μην ξεχάσετε να προσθέσετε και μια ποσότητα από τα προσωπικά σας φάρμακα.

Δύο Εκτροπές από το Τυπικό Υπόδειγμα Φαρμακείου.

Παραπάνω επισημάναμε ότι το φαρμακείο πρέπει αν συμβαδίζει με τις ικανότητες παροχής βοήθειας του κατόχου. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ο κάτοχος κρίνει πως θα πρέπει να προσθέσει στο φαρμακείο του και υλικά που θα είναι χρήσιμα σε έναν ειδικευμένο πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως έναν γιατρό ή ένα νοσοκόμο που θα βρεθεί κοντά σας.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα προσωπικά φαρμακεία μάχης/τραυμάτων. Η σύγχρονη τάση είναι ο στρατιώτης να φέρει στο κιτ του και υλικά που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ίδιος ή ένας συνάδελφος του, αλλά θα είναι χρήσιμα στον νοσοκόμο μάχης όπως ο Νασοφαρυγγικός αγωγός και οι αγγειοκαθετήρες για την αντιμετώπιση του πνευμονοθώρακα.
(Σημείωση: Όπως ακριβώς μας είναι αδιανόητο να υπάρχουν εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες οδηγοί που δεν γνωρίζουν Α’ Βοήθειες, έτσι και δεν μπορούμε να φανταστούμε και οποιονδήποτε που έχει σχέση με πυροβόλα όπλα (κυνηγοί, αστυνομικοί, σκοπευτές) χωρίς γνώσεις και ένα εξειδικευμένο κιτ αντιμετώπισης τραυμάτων)
Κατά αντιστοιχία με το παραπάνω σκεπτικό λοιπόν θα μπορούσατε να προσθέσετε στο φαρμακείο σας και στο κιτ του αυτοκινήτου σας μια σειρά αεραγωγών και ένα κολάρο ακινητοποίησης.

Κατά τον ίδιο τρόπο πλούσια σε υλικά είναι και τα φαρμακεία των Αμερικανών Preppers, ειδικά αυτών που ζουν σε μικρές απομακρυσμένες κοινότητες των πεδιάδων της Αμερικής. Αυτά καλύπτουν την ανάγκη της αυτάρκειας σε φαρμακευτικό υλικό αλλά και την εκτίμηση ότι η βοήθεια σε μια περίπτωση καταστροφής ή χάους θα είναι δύσκολο να φτάσει.
Με το διαφορετικό σκεπτικό τους λοιπόν, οι επιπλέον κίνδυνοι είναι οι μολύνσεις των τραυμάτων, του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος. Θα δείτε λοιπόν να προσθέτουν μια μεγαλύτερη ποικιλία επιδεσμικών υλικών, παυσίπονων, αντιφλεγμονώδων και αντιβιοτικών.
Αλλά δεν θα επεκταθούμε στα φαρμακευτικά σκευάσματα γιατί απαιτείται εξειδικευμένη γνώση για την χορήγηση τους. Αν έχετε κάποιον πάροχο υγείας να σας βοηθήσει με αυτά προφανώς και δεν χρειάζεστε τα δικά μας σχόλια.

Αλλά μια που αναφερθήκαμε στα φαρμακεία των Αμερικανών Preppers, να και ένα από αυτά: 

Κλείνοντας λοιπόν θα ανακεφαλαιώσουμε επαναλαμβάνοντας ότι το φαρμακείο σας θα πρέπει να συμβαδίζει με τις ανάγκες, τους εκτιμώμενους κινδύνους και τις ικανότητες σας. Ή έστω με τις ικανότητες αυτών που γνωρίζετε ότι θα σας βοηθήσουν.

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Ο Πυροσβεστήρας είναι μόνο η Αρχή

Θα θεωρήσουμε δεδομένο ότι αναγνωρίζετε την αξία αυτής της συσκευής και ότι φροντίσατε να έχετε πυροσβεστήρα στο σπίτι και στον χώρο εργασίας σας και όχι μόνο στο αυτοκίνητο που είστε υποχρεωμένοι. (Αν και ο νόμος επιβάλει πυροσβεστήρες και στις κατοικίες, και ειδικά στο λεβητοστάσιο)
Αλλά σαν κάθε συσκευή πρέπει να γνωρίζουμε την χρήση της και όχι απλά να την έχουμε κάπου εκεί….
Σας προτείνουμε να κάνετε λοιπόν ότι και εμείς. Να συγκεντρώσετε τους ενδιαφερομένους τις οικογένειας σας (το Preparedness δεν επιβάλλεται όσο προφανής και να είναι η ανάγκη) και να ζητήσετε από το γραφείο πυροπροστασίας της Πυροσβεστικής του τόπου σας να σας κάνουν ένα μικρό μάθημα για την χρήση του πυροσβεστήρα και τα μέτρα πυροπροστασίας που μπορεί κανείς να πάρει.
Μάλιστα μπορείτε να προγραμματίσετε αυτό το μαθηματάκι να συμπέσει με τον καιρό που θα πρέπει να κάνετε την αναγόμωση των πυροσβεστήρων σας για να έχετε και την εμπειρία της χρήσης τους.