_

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Επικοινωνίες και Πληροφόρηση σε περιπτώσεις Μεγάλων Καταστροφών (μέρος 3ο)


Εναλλακτικές Μέθοδοι Επικοινωνίας

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος θα αναφερθούμε στα εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας που έχει στη διάθεση του ένας prepper, Με άλλα λόγια τα ασύρματα μέσα διαθέσιμα στο κοινό. Συνοπτικά λοιπόν αυτά είναι τα:

PMR

Πρόκειται για τους μικρούς ασύρματους που πωλούνται ελεύθερα στο εμπόριο και είναι δημοφιλείς μεταξύ των επαγγελματιών και των μοτοσικλετιστών.
Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η μικρή τους εμβέλεια (περίπου 5 χιλιόμετρα) που οφείλεται στην μικρή τους ισχύ (0,5watt) και την ενσωματωμένη κεραία. Βλέπετε όταν κάτι είναι ελεύθερο κρύβει και κάποιους περιορισμούς. Με το ίδιο σκεπτικό το εύρος λειτουργίας του έχει περιοριστεί σε οκτώ κανάλια, αν και με την χρήση υποτόνων (μια μορφή κωδικοποίησης του σήματος) αυτά γίνονται 49.
Γενικά είναι πολύ βολικές συσκευές με μεγάλη γκάμα αξεσουάρ (πχ hands-free) αλλά η χρησιμότητα τους περιορίζεται από την μικρή εμβέλεια όπως είπαμε και από το ότι το σήμα τους μεταδίδεται σε ευθεία γραμμή οπότε απαιτείται οπτική επαφή μεταξύ των δύο συνομιλητών.

Στην αγορά θα βρείτε δεκάδες φθηνά ζεύγη PMR που προσφέρουν τις βασικές ευκολίες, αλλά ταυτόχρονα κυκλοφορούν και πολύ αξιόλογα μοντέλα από τις εταιρίες Midland και Cobra.
Θα σας προτείνουμε όμως να επιλέξετε μοντέλα που χρησιμοποιούν τις τυποποιημένες ΑΑΑ μπαταρίες καθώς είναι προτιμότερο αν απεξαρτοποιηθείτε από το ηλεκτρικό δίκτυο, τους εξειδικευμένος φορτιστές και την γήρανση των ενσωματωμένων μπαταριών.

Άλλα δίκτυα ΜΗ διαθέσιμα
Παρόμοια με τα PMR στο κοινό της Αμερικής είναι διαθέσιμοι ασύρματοι που εκπέμπουν και σε άλλα δίκτυα όπως τα FRS/GMRS και MURS που παρέχουν και σημαντικές ευκολίες όπως εναλλάξιμες κεραίες, μεγαλύτερη εκπεμπόμενη ισχύ, ακόμα κα χρήση αναμεταδοτών.
Στην Ελλάδα κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να τα δούμε γιατί μια ματιά στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Συχνοτήτων αποκαλύπτει ότι οι μπάντες αυτών των δικτύων είναι προς παραχώρηση για άλλες εφαρμογές

CB

Τα CB, ή πιο σωστά η Citizens Band είναι μια μπάντα εκπομπής στα μεσαία κύματα. Προφανώς όλοι σας θα γνωρίζετε ότι χρησιμοποιείται κυρίως από τους οδηγούς φορτηγών και αυτό γιατί εξασφαλίζει αρκετά μεγαλύτερη εμβέλεια. Στον αντίποδα είναι η κακή πιστότητα του σήματος και η ανάγκη για μεγάλες κεραίες. Και ίσως το γεγονός ότι στα κανάλια των CB μπορεί ο καθένας ανεξέλεγκτα να μεταδίδει ότι θέλει.

Σχετικά με των εξοπλισμό τα τόσα χρόνια λειτουργίας της μπάντας στην Ελλάδα και ο αριθμός των χρηστών που τα έχουν παρατήσει, έχουν κάνει τη διαθεσιμότητα των συσκευών τεράστια και μάλιστα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Ειδικά στις παλιότερες αναλογικές που είναι και επισκευάζονται και εύκολα.
Επίσης παρόλο που η μπάντα είναι ανοιχτή στο κοινό, η κατοχή και χρήση των συσκευών CB απαιτεί άδεια (και παράβολο) από την Διεύθυνση Συγκοινωνιών.

Ραδιοερασιτεχνικοί Ασύρματοι

Στην περίπτωση αυτή αναφερόμαστε σε διάφορα ασύρματα μέσα που εκπέμπουν σε πολλές μπάντες –UHF, VHF, HF (βραχέα), Amateur TV, Satelite- και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από πτυχιούχους Ραδιοερασιτέχνες, που πήραν το πτυχίο τους μετά από εξετάσεις (σε θέματα ηλεκτροτεχνίας και σε διαδικασίες ασύρματης επικοινωνίας)
Το hobby του ραδιοερασιτεχνισμού έχει αν κάνει με την επικοινωνία και τον πειραματισμό στα αντίστοιχα μέσα. Η χρήση των καθορισμένων συχνοτήτων –που είναι αποκλειστική- γίνεται με παραχώρηση της πολιτείας και κακώς αντιλαμβάνονται μερικοί ότι η άδεια του ραδιοερασιτέχνη σχετίζεται με την κατοχή κάποιας συσκευής.
Σε ανταπόδοση η Πολιτεία ζητά από τους ραδιοερασιτέχνες την συνδρομή τους σε καταστάσεις ανάγκης για αυτό και ο ραδιοερασιτεχνισμός αναφέρεται και ως “υπηρεσία”.

Στην πράξη οι περισσότεροι τοπικοί σύλλογοι έχουν οργανώσει της ομάδες άμεσης επέμβασης και συνδράμουν παρέχοντας επικοινωνίες σε μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων. Από δασικές πυρκαγιές μέχρι και τοπικά αθλητικά γεγονότα. Επίσης σχεδόν όαλ τα μέλη των διαφόρων ομάδων διάσωσης έχουν φροντίσει να  γίνουν και τα ίδια ραδιοερασιτέχνες για να μπορούν αξιόπιστα να λειτουργούν και στις ραδιοερασιτεχνικές μπάντες αλλά και στις δικές τους αποκλειστικές συχνότητες.

Στην καθημερινότητα τους οι ραδιοερασιτέχνες δοκιμάζουν νέο εξοπλισμό και κεραίες, τεχνικές εκπομπής και επικοινωνούν τοπικά (στις λεγόμενες συχνότητες “καφενεία”), ευρύτερα/πανελλαδικά μέσω των δικών τους δικτύων αναμεταδοτών, αλλά και παγκόσμια μέσω των βραχέων.

Αυτή η δυνατότητα συνομιλίας σε μεγάλες αποστάσεις, η τεχνική και ενεργειακή τους αυτοδυναμία, το δίκτυο (προσωπικών) επαφών και η -επιβαλλόμενη από τη φύση του ρόλου τους- αξιοπιστία στην μετάδοση των πληροφοριών, κάνουν τον Ραδιοερασιτεχνισμό μοναδικά ταιριαστό στην ιδέα του Preparedness.

Από τη μεριά σας εσείς μπορείτε να ακούτε τις μεταδόσεις τους στα βραχέα με ένα ραδιόφωνο παγκόσμιας λήψης (δείτε την προηγούμενη δημοσίευση μας) είτε να συμμετέχετε στο μέτρο των δυνατοτήτων σας –συνομιλώντας απλά με άλλους ραδιοερασιτέχνες.
Έτσι σε περίπτωση μια καταστροφής ή κατάστασης ανάγκης θα έχετε πληροφόρηση και κάποια δυνατότητα προσωπικής επικοινωνίας με ντόπιους φίλους ραδιοερασιτέχνες. Μόνο που θυμηθείτε, οι διαθέσιμες συχνότητες θα είναι γεμάτες από σήματα πιο σημαντικά από μια φιλική ραδιοερασιτεχνική συζήτηση.
Τέλος μπορείτε και να ασχοληθείτε ενεργά με τις ομάδες εκτάκτων αναγκών και να γίνεται εσείς, μέρος της Λύσης και όχι του προβλήματος.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

2 σχόλια:

  1. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ CB (27Mhz) ΑΠΟ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2017 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ / ΠΑΡΑΒΟΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστα. Υπαρχει βεβαια η δεσμευση συμμορφωσης τυο εξοπλισμου σε συγκεκριμενα στανταρ αλλα αυτο δεν θα ειναι προβλημα για καποιον που θα χρησιμοποιει συγχρονα μηχανηματα. Αλλα σιγουρα γινεται μια καλη διεξοδος σε αυτους που δεν θελουν να αδειοδοτηθουν. Ευχαριστω για την υπενθυμιση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή