_

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Το DIY ως Πυλώνας της Αυτάρκειας



Αν δεν γνωρίζετε το ακρωνύμιο DIY, αυτό σημαίνει Do It Yourself. Δηλαδή ”Κάντο (κατασκεύασε το) Μόνος Σου“. 
Η γενική ιδέα είναι ότι κάποιος –με λίγα και απλά- εργαλεία κάνει μόνος του μικρές κατασκευές (και επισκευές) στο σπίτι.

Για παράδειγμα, δεν νομίζουμε να υπάρχει πλέον άνθρωπος που να μην έχει συναρμολογήσει ένα τουλάχιστον έπιπλο του ΙΚΕΑ. Ενώ κατά καιρούς βλέπουμε στην Ελληνική Τηλεόραση αντίστοιχες εκπομπές που δείχνουν πώς να κατασκευάσετε μικρο-έπιπλα ή πράγματα για τον κήπο σας.


Βέβαια το DIY ξεκινά από αυτά και επεκτείνεται στο… άπειρο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οικείου προσώπου μας που ξεκίνησε με μικρο-έπιπλα και έφτασε να σχεδιάζει σήμερα την τέταρτη κουζίνα του.

Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε να αρχίσετε με μικρές επισκευές στο σπίτι και να επεκταθείτε σε πιο συνθέτες. Πολλές από αυτές είναι εξαιρετικά απλές και αυτό θα το καταλάβετε αν παρακολουθήσετε τον επόμενο μάστορα που θα καλέσετε. Π.χ. η αλλαγή μιας πρίζας δεν είναι τίποτα παραπάνω από 4 βίδες, ένα λαστιχάκι και μια ματιά το που πάει τι. Αλλά το DIY είναι και μερικά ακόμα πράγματα που θα δούμε παρακάτω.


Τα Απαραίτητα για το DIY

Εργαλειοθήκη. Το να βάλεις κάποιον σε ένα μαγαζί με εργαλεία είναι μια δοκιμασία. Ή θα χάσει τον μπούσουλα ή θα αρχίσει να του τρέχουν τα σάλια. Το ζήτημα είναι –σαν αρχάριοι- να κάνετε την σωστή αρχή. Μην αγοράσετε ολόκληρες συλλογές εργαλείων. Αγοράστε αυτά που είναι απαραίτητα για αυτό που θα κάνετε, και προτιμήστε όσο το δυνατόν καλής ποιότητας εργαλεία (για να σας μείνουν και για την επόμενη φορά) αποφεύγοντας οπωσδήποτε τα φθηνά (κινέζικα).

Μόνο που τα εργαλεία είναι μεν απαραίτητα αλλά δεν είναι τα μόνα χρειάζεστε. Σίγουρα απαιτείται κάποια Στοιχειώδης Αντίληψη, Περιέργεια και Παρατηρητικότητα, αλλά ακόμα και αν δεν τα έχετε (ή πιο σωστά δεν είστε σίγουρος ότι τα έχετε) να ξέρετε ότι αυτά καλλιεργούνται.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις Δεξιότητες. Όπως ακριβώς η σωστή εργαλειοθήκη φτιάχνεται σιγά-σιγά, έτσι και οι δεξιότητες μας εμπλουτίζονται σιγά-σιγά. Κάθε μια που κατακτάται είναι και η σκάλα για την επόμενη πιο σύνθετη.
Όλα βέβαια τα παραπάνω είναι εφικτά με μια προϋπόθεση. Την Θετική Σκέψη. Όσο βλέπετε το αντικείμενο σαν βουνό τόσο μακριά του θα στέκεστε. Δείτε το αλλιώς. Τόσοι και τόσοι τα έχουν καταφέρει. Είναι δυνατόν να είστε η εξαίρεση?
Μόνο που υπάρχει ένας περιοριστικός παράγοντας στην ενασχόληση σας με το DIY. H Ασφάλεια και η Αυτοσυγκράτηση. Πάντα κάνει κανείς λάθη, αλλά υπάρχουν κάποια που δεν συγχωρούνται. Πάντοτε θα πρέπει να προχωράμε μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και των γνώσεων μας κυρίως. Ειδικά όταν καταπιανόμαστε με οτιδήποτε έχει θερμότητα και ηλεκτρικό ρεύμα. Μπορεί η περίπτωση της πρίζας να είναι απλή, αλλά η περίπτωση ενός διακόπτη όχι. Υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να γνωρίζετε πριν αρχίσετε.

Τα Οφέλη του DIY

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα παραπάνω ήταν εισαγωγικά σε αυτό το κομμάτι του άρθρου. Το πώς λειτουργεί το DIY υποστηρικτικά στη προσπάθεια να επιτύχουμε την Αυτάρκεια.
Είναι προφανές ότι το πρώτο που κερδίζει κανείς είναι Οικονομία. Τόσο γιατί γλυτώνει το  κόστος αντικατάστασης μιας συσκευής όσο και το κόστος των εργατικών/παροχής υπηρεσιών. Και μάλιστα μακροπρόθεσμα.
Θα σας δώσουμε το εξής παράδειγμα. Για μια βρύση που έσταζε προτιμήσαμε να αλλάξουμε εμείς το λαστιχάκι μέσα στον μηχανισμό από το να φωνάξουμε υδραυλικό που μάλιστα θα την αντικαθιστούσε παρά θα επιδιόρθωνε. Και όταν πια ο ίδιος ο μηχανισμός έφτασε στο τέλος της ζωής του προτιμήσαμε να αντικαταστήσουμε τον μηχανισμό με ένα όμοιο που πήραμε από μια παλιά βρύση που φροντίσαμε να κρατήσουμε προς “κανιβαλισμό”. Βέβαια το παράδειγμα αυτό δεν δείχνει μόνο το ότι εξοικονομήσαμε ποσό όσο μερικά μεροκάματα της σημερινής εποχής. Δείχνει ότι σημαντικό στοιχείο της αυτάρκειας είναι και η εξοικονόμηση και η ορθολογική Διαχείριση Πόρων. Είτε αυτοί είναι χρήμα είτε υλικά.
Αν θεωρήσουμε ότι βαδίζουμε προς μια γενική κατάρρευση τότε οι πόροι όχι μόνο θα σπανίζουν (πχ εισαγόμενα προϊόντα, ειδικά τώρα με την εκλιπούσα βιομηχανία στην Ελλάδα), αλλά και η απόκτηση τους θα γίνει πολλαπλάσια δύσκολη και ακριβή. Πόροι που θα γλυτώσουμε από κάπου θα μπορούν να διοχετευθούν για πιο σημαντικούς σκοπούς αλλά και γιατί όχι, πιο “ασήμαντους” όπως η ψυχαγωγία.
Σε απόλυτη αντιστοιχία με τα παραπάνω είναι και η καλλιέργεια της Αυτοδυναμίας μας με αυτό τον τρόπο. Η δυνατότητα δηλαδή να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις ειδικά όσο οι σχέσεις των ανθρώπων θα χειροτερεύουν.

Επίσης, όπως είπαμε και παραπάνω με το DIΥ καλλιεργούμε Ικανότητες και Δεξιότητες. Και όχι μόνο σχετικές και παρόμοιες αλλά ”ανοίγει” το μυαλό μας και σε άλλους τομείς και ορίζοντες. π.χ. ένας DIYer απομυθοποιεί αμέσως την αξία των πολυκαταστημάτων οικιακού εξοπλισμού. Γιατί αντιλαμβάνεται αμέσως τα φθηνά υλικά, την στοιχειώδη σχεδίαση, και την  απλή και απρόσωπη διαδικασία κατασκευής. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε επίσης για την αντίσταση στην αποχαύνωση που ο σημερινός τρόπος ζωής δημιουργεί, αλλά δεν είναι ο τόπος και ο χρόνος για αυτό.

Και τέλος ας μην ξεχνάμε την Ευχαρίστηση που παίρνουμε όταν κατασκευάζουμε οι ίδιοι με τα χέρια μας αλλά και όταν προσφέρουμε –ακόμα και με αντισυμβατικό τρόπο- κάτι στην οικογένεια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου