_

Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Αποκλεισμένοι Χειμώνα στην Εθνική Οδό

Κάτι που βρήκαμε στις διεθνείς ειδήσεις μας ξύπνησε την μνήμη μιας παρόμοιας προσωπικής εμπειρίας. Την προηγούμενη εβδομάδα χιόνισε στις ΝοτιοΑνατολικές ΗΠΑ, φαινόμενο αρκετά σπάνιο. Στην Ατλάντα δεν χρειάστηκε παρά χιόνι 5 εκατοστών για να δημιουργηθεί χάος και μποτιλιάρισμα με οδηγούς αποκλεισμένους στον δρόμο για 18 ώρες. Ο λόγος ήταν ότι το βραδινό χιόνι και η πρωινή κίνηση ήρθαν πριν τις προσπάθειες εκχιονισμού. Μέσα σε μισή ώρα το μποτιλιάρισμα μέσα στην πόλη επεκτάθηκε σε όλες τις κύριες οδούς εμποδίζοντας τα εκχιονιστικά να φτάσουν στα προβληματικά σημεία.
 
13 χρόνια πριν συνέβη ακριβώς το ιδίο σε εμάς. Παραμονές Χριστουγέννων κατευθυνόμασταν Βόρεια με τον καιρό και την βραδινή παγωνιά να ακολουθεί πίσω μας. Μετά τη Θήβα μπήκαμε σε μια ουρά αργοκίνητων αυτοκίνητων που σταματούσε όλο και πιο συχνά και για όλο και περισσότερο. Μέχρι που σταματήσαμε εντελώς και φάνηκε ότι θα βγάζαμε το βράδυ εκεί.
Αυτό που είχε γίνει ήταν ότι η –τότε- επαρχία Αλμυρού δεν φρόντισε να εκχιονίσει τον δρόμο και να ρίξει αλάτι πριν το βράδυ. Σαν αποτέλεσμα και δύο τα ρεύματα της γιορτινής κίνησης φρακάρισαν σε ένα μικρό μήκος της Εθνικής, σκεπασμένο με συμπιεσμένο χιόνι που είχε παγώσει. Μέχρι το πρωί είχε ανοιχτεί μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας και εκεί έπρεπε να χωρέσει η κίνηση μιας ολόκληρης μέρας.

Η αλήθεια είναι ότι το βράδυ δεν πέρασε τόσο άσχημα γιατί ήμασταν μόνο συνάδελφοι, χωρίς γυναίκες και κουτσούβελα, καλά εφοδιασμένοι, και με βενζίνη το ρεζερβουάρ.

Πρακτικές Συμβουλές Διανυκτέρευσης στην Εθνική

Εφοδιαστείτε με Βενζίνη σε κάθε ευκαιρία.
Και γιατί μέσα στον χαμό δεν ξέρετε πότε θα είναι η επόμενη ευκαιρία για να φουλάρετε για το υπόλοιπο της διαδρομή σας, αλλά και γιατί μπορείτε να ζεσταίνετε το αυτοκίνητο –κατά διαστήματα- λειτουργώντας τον κινητήρα. Επιπρόσθετα φορτίζεται και η μπαταρία του, την οποία –λόγω του κρύου- θα την χρειάζεστε στα καλύτερα της.
Κατά κανόνα ένα ρεζερβουάρ φτάνει για να λειτουργεί ένα αυτοκίνητο στο ρελαντί για 24 ώρες. Αλλά υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε βενζίνη και για την συνέχιση της διαδρομής σας αλλά και ότι η κακοτοπιά δεν θα σας έχει βρει με γεμάτο ρεζερβουάρ. Συνήθως συνίσταται να μην αφήνει κανείς το ρεζερβουάρ να πέσει κάτω από το μισό, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση προτιμήστε να εφοδιαστείτε πριν φτάσει στο ¼ άδειο.

Μην ξεχάσετε τις Αλυσίδες αλλά και τα γάντια εργασίας.
Η βραδιά εκείνη χρειάστηκε να τις τοποθετήσουμε στο κρύο και με γυμνά χέρια. Από τότε έχουμε μόνιμα ένα ζευγάρι γάντια και ένα κομμάτι νάιλον (μπορεί να χρειαστεί να γονατίσετε) μέσα στο κουτί τους

Εφοδιαστείτε με Κεράκια Ρεσώ και κουβέρτα.
Αυτή η πρόταση είναι από τις πάγιες που θα ακούσετε και στις εκπομπές αυτοκινήτου σαν τρόπος να κρατηθείτε ζεστοί (ή πιο σωστά να μην παγώσετε, γιατί το αυτοκίνητο είναι ένας κουβάς από μέταλλο χωρίς καμία πρόβλεψη μόνωσης).
Τα κεράκια χρειάζονται λίγη προσοχή και παράθυρο ένα δάκτυλο ανοιχτό.
Η κουβέρτα βοηθά να διατηρήσετε την θερμοκρασία του σώματος σας.
Δώστε όμως έξτρα προσοχή στο να κρατάτε τα πόδια σας ζεστά. Και γι αυτό θα ήταν καλύτερα να προτιμήστε ένα sleeping bag.

Φροντίστε να έχετε Νερό και λίγο Φαγητό μαζί σας.
Όχι γιατί θα πεθάνετε από την πείνα μάσα σε μια μέρα, αλλά μία θερμιδική τροφή σας βοηθά να κρατηθείτε πιο ζεστοί.

Χρήσιμα αντικείμενα να έχετε είναι ένα φτυάρι, ένας μουσαμάς και ταινία σήμανσης.
Αν το χιόνι συνεχίζει να πέφτει το φτυάρι θα σας χρειαστεί για να ανοίγετε την περιοχή  γύρω από την εξάτμιση του αυτοκινήτου σας. Αν το κουτί των αλυσίδων είναι πλαστικό μπορείτε να βολευτείτε και με αυτό.
Αν το χιόνι έχει ανέβει περισσότερο είναι πιθανό να κρύψει τα φανάρια του αυτοκινήτου, ειδικά τα alarm. Σε αυτή την περίπτωση ανεβάστε την κεραία του ραδιοφώνου και δέστε σε αυτή κομμάτια από την ταινία σήμανσης ή οτιδήποτε με κόκκινο χρώμα (το κίτρινο δεν κάνει καλή αντίθεση με το χιόνι, και «ξεπλένεται» από τα φώτα των αυτοκινήτων)
Τον μουσαμά (ειδικά τα τεντόπανα με την αλουμινένια όψη) θα τα χρειαστείτε και για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας του αυτοκινήτου, αλλά και για να καθαρίστε εύκολα τα παγωμένα χιόνια από το παρμπρίζ.

Παιχνίδια για τα παιδιά και Φορτιστή για το κινητό
Αν έχετε παιδιά θα ξέρετε ήδη ότι βαριούνται στο τέταρτο και αν. Θα βόλευε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα για αυτά και ένα DVD Player και Καλή Τύχη… Για το κινητό καλό είναι –ακόμα και στην καθημερινότητα σας- να έχετε πάντα ένα φορτιστή αυτοκινήτου.
Τώρα πια τα σετ με φορτιστές που βγάζουν ρεύμα USB και με τα αντίστοιχα καλώδια σύνδεσης κοστίζουν μερικά ευρώ, και θα τα βρείτε ακόμα και στα σουπερμάρκετ.

Προσπαθήστε να μην κοιμηθείτε τη νύχτα.
Η ταλαιπωρία, η ζέστη από το καλοριφέρ του αυτοκινήτου και η άνεση της κουβερτούλας μπορεί να σας στείλουν για νανάκια παρά τις συνθήκες. Προσπαθείτε να το αποφύγετε, πολλά μπορεί να συμβούν, με το λιγότερο από αυτά να μείνετε από βενζίνη.
Ίσως να είναι η μόνη φορά που θα παρακαλέσετε να είχατε μαζί και τη πεθερά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου