_

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Ένας προβληματισμός για την Αξία των Κινητών Τηλεφώνων σαν μέσο επικοινωνίας ανάγκης.


Θα μας συγχωρέσετε αλλά αυτό το κείμενο είναι γραμμένο στο πόδι, καθώς είμαστε πνιξμένοιι στην ειδησεογραφία των ημερών.

Αν και οι λεπτομέρειες των γεγονότων δεν έχουν φτάσει ακόμα στα διεθνή μέσα, μέσα στο Σαββατοκύριακο μια περιοχή της Νεβάδα έφτασε στα όρια της ένοπλης εμπλοκής με ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων κατέβηκε ο διακόπτης στους τοπικούς πύργους της κινητής τηλεφωνίας και εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ (απαγόρευση πτήσης) μέχρι τα 1000 μέτρα για την περιοχή, κάτι που παραπέμπει στις πτήσεις τηλεκατευθυνόμενων.
Η ερμηνεία είναι ξεκάθαρη, ασχέτως σκοπιμότητας, αιτίας και δικαίου οι εκεί ομοσπονδιακές αρχές δεν ήθελαν εικόνα να βγει από την περιοχή.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στην βομβιστική επίθεση στην Βοστώνη, για άλλο λόγο βέβαια, την παρεμπόδιση ενεργοποίησης επιπλέον βομβών με κινητό τηλέφωνο.
Θα σας θυμίσουμε ότι μπλοκάρισμα του Twitter είχε συμβεί και κατά τη διάρκεια των ταραχών στην πλατεία Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη το καλοκαίρι, και κατά τις διαδηλώσεις στην πλατεία του Κιέβου στην Ουκρανία αποστάλθηκε προειδοποιητικό/εκφοβιστικό μήνυμα σε όλα τα κινητά τηλέφωνα της περιοχής.

 Τούρκος διαδηλωτής στέλνει ειδήσεις μέσω του facebook από τις διαδηλώσεις στην πλατεία Gezi. Πηγή 

Είναι ξεκάθαρο πια ότι η σύγχρονη τεχνολογία έχει φέρει και αυτό που ονομάζεται citizen journalism, την άμεση ειδησεογραφία των πολιτών. Φέρνοντας τα Social Media στην πρώτη γραμμή.

Τα πράγματα λοιπόν δείχνουν ότι οποιαδήποτε άδικη κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα επιχειρήσει να ελέγξει την ροή των πληροφοριών σε όλα τα διαθέσιμα στον πολίτη μέσα, αλλά

ρίχνοντας το βάρος στα πιο σύγχρονα μέσα.

Βρείτε εναλλακτικά μέτρα πληροφόρησης για τις στιγμές, και τους καιρούς αυτούς.
Ελπίζουμε να επανέλθουμε με προτάσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου