_

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Λεπτομέρειες που κάνουν την Διαφορά στην Επιλογή των Υλικών μιας BugOut Bag



Στο άρθρο αυτό θα σταθούμε σε κάποιες λεπτομέρειες στο σκεπτικό, κυρίως, επιλογής των υλικών μιας BugOut Bag, BOB, ή αλλιώς “σακιδίου διαφυγής”.
Κατά το εμάς λοιπόν αυτά που πιστεύουμε ότι διαφεύγουν της προσοχής του χρήστη της, είναι:

Κινητικότητα
Κάτι που δεν εντοπίζουμε συχνά στις διάφορες συνθέσεις BugOut Bags είναι η πρόβλεψη για διατήρηση της κινητικότητας του φέροντα.
Για παράδειγμα, οι φουσκάλες στα πόδια περιορίζουν δραστικά της δυνατότητα κίνησης.
Με το σκεπτικό αυτό θα πρέπει να βρίσκει κανείς Ταλκ, επιθέματα κάλων ή υδροκολλοειδή επιθέματα, και sports tape (για την προληπτική φροντίδα πριν μια μεγάλη πορεία).

Πηγή εικόνας: Blister Taping

Φωτιά
Παρατηρούμε ότι τα κιτ φωτιάς είναι συνήθως εκτεταμένα –και όχι άδικα- αλλά συχνά δεν δίνουν βάρος στο αξιόπιστο και γρήγορο άναμμα φωτιάς.
Το κλειδί βρίσκεται στην έναυση και διατήρηση της για ικανό διάστημα με χημικό τρόπο. Το βαμβάκι με βαζελίνη (το ίδιο και οι παστίλιες καυσίμου) ανάβει εύκολα, ακόμα και με σπινθηριστή, διαρκεί αρκετά, και είναι φθηνό και σχετικά αδιάβροχο.




Σχοινί
Έχει γίνει παράδοση πια η τοποθέτηση αρτάνης αλεξιπτώτου στην BugOut Bag.
Το ζήτημα είναι ότι για πολλές χρήσεις το paracord είναι πολύ πιο δυνατό από ότι χρειάζεται, π.χ. στην κατασκευή ενός πρόχειρου καταλύματος από πόντσο ή από κλαδιά.
Και συνήθως τα 10 μέτρα αρτάνης δεν είναι αρκετά για τον σκοπό αυτό.
Αν κάνετε μια δοκιμή σύνδεσης ξύλων σε ένα γιατάκι θα δείτε ότι απαιτούνται τουλάχιστον 90 εκατοστά αρτάνη για κάθε σταυροειδή σύνδεσμο μεταξύ ξύλων.
Ίσως λοιπόν θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες και να στραφούμε προς ένα λεπτότερο σχοινί (paracord των 275 λιβρών) που θα μας δώσει περισσότερα μέτρα για το ίδιο βάρος.


Δοχεία Νερού
Συχνά βλέπουμε να συμπεριλαμβάνεται μόνο ένα δοχείο νερού, που φυσικά και δεν χωρά όλη την ποσότητα του νερού που χρειάζεται ανά ημέρα ένας άνθρωπος.
Σκεφτείτε όμως την περίπτωση το νερό να βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τον καταυλισμό σας ή από το σημείο που περιμένετε διάσωση.
Πόσες διαδρομές θα χρειαστεί να κάνετε την ημέρα?
Το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται αν χρησιμοποιείται το βράσιμο σαν μέθοδος απολύμανσης του νερού. Τότε θα πρέπει να έχετε ένα δοχείο για το ακάθαρτο νερό, ένα για τον βρασμό και ένα για το καθαρό νερό.
Συνεπώς καλό θα είναι να κουβαλά κανείς και έναν ασκό νερού ή έστω ένα ελαφρύ μπουκάλι νερού (του 1,5 λίτρου), ακόμα και αν δεν τα έχει γεμάτα.
Η προσωπική μας μέθοδος είναι η εξής: Μαζί με το παγούρι και την κούπα μας κουβαλάμε και ένα τενεκεδάκι έτοιμου τσαγιού (έτσι έχουμε και δεύτερο (πανάλαφρο) σκεύος βρασμού ή για να πιούμε). Επίσης όλα τα σκληρά υλικά, εξαρτήματα και εργαλεία όπως σύρμα, ταινία, δεματικά κτλ τα τοποθετούμε ε ένα ανοιγμένο κουτί γάλατος, αντί σε κάποια άλλη θήκη.

Ενέργεια
Οι σημερινές ηλεκτρονικές συσκευές γίνονται όλο και πιο ενεργοβόρες, και η εφεδρεία ενέργειας σε μορφή μπαταριών απαραίτητες. Αλλά ακόμα και αν συχνά βλέπουμε δεύτερες μπαταρίες στις ΒΟΒ, δεν έχουμε συναντήσει τις σύγχρονες μπαταρίες λιθίου μιας χρήσης (κυρίως τις Energizer L91 & L92). Ο τύπος αυτός απέχει από τις αλκααλικές όσο τα σύγχρονα αυτοκίνητα από τους αραμπάδες, καθώς παρά το μικρότερο βάρος κρατούν πολλαπλάσια ενέργεια, δεν χάνουν υγρά κατά τα την αποθήκευση τους (που ξεπερνά κατά πολύ τα 15 χρόνια) και έχουν την καλύτερη συμπεριφορά όλων στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Δείτε την εκπληκτική διαφορά τους στο άρθρο αυτό.


Πηγή εικόνας: Energizer Ultimate Lithium AA Test

Μαχαίρι
Εδώ τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς όλοι μας έχουμε καταλάβει ότι ένα μόνο μαχαίρι δεν είναι αρκετό, ανάμεσα στα άλλα και για λόγους ασφάλειας. Κάποιοι συνειδητά διαλέγουν να ακολουθούσουν το σύστημα  Μικρό & Μεγάλο Μαχαίρι, άλλοι συμπεριλαμβάνουν ένα δεύτερο μαχαίρι μηχανικά, αλλά ακόμα δεν έχουμε ακούσει το ότι χρειαζόμαστε το ένα από τα δύο μαχαίρια για να βγάζει αυτό την δουλειά, κρατώντας το άλλο αμεταχείριστα ακονισμένο.

Τροφή
Κάτι που μας έκανε εντύπωση στα βίντεο του Cody Lundin είναι το πόσες φορές κάνει αναφορά στην έλλειψη ζαχάρου για τον οργανισμό στις καταστάσεις επιβίωσης. Κατά αυτόν –αλλά και από την καθημερινή εμπειρία- όταν πέφτει το ζάχαρο μας ο εγκέφαλος «ρετάρει» και το άτομο δεν μπορεί να πάρει τις σωστές αποφάσεις.
Εξάλλου κατά την έντονη σωματική δραστηριότητα καλό είναι να αναπληρώνουμε άμεσα τα επίπεδα ζαχάρου του μας.
Για αυτό λοιπόν ακόμα και στο κιτ επιβίωσης μας έχουμε συμπεριλάβει καραμελίτσες.

Το ίδιο σημαντική είναι η ύπαρξη αλατιού στο κιτ μας. Είτε με την μορφή αλμυρών τροφίμων – π.χ. Trail Mix - είτε με την μορφή ηλεκτρολυτών. Και αυτό γιατί η απώλεια αλάτων με τον ιδρώτα και η υπερβολική κατανάλωση νερού είναι δυνατόν να μας φέρουν σε μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση, την Υπονατραιμία. Δεν είναι ο τόπος και η στιγμή να αναφερθούμε παραπάνω σε αυτή, αλλά για του λόγου το αληθές ρίξτε μια ματιά στο άρθρο αυτό.

Φως
Καθώς δεν είναι απίθανο να κινηθεί κανείς και το βράδυ σε μια κατάσταση BugOut, το φως γίνεται απαραίτητος παράγοντας ασφαλείας. Οι φακοί κεφαλής είναι χρήσιμα βοηθήματα για την κατασκήνωση και ο φακός προσφέρει διάφορες λύσεις φωτισμού, σηματοδοσίας. Μια ματιά όμως στους mountain bikers που κάνουν βραδινές διαδρομές ταχύτητας μας δείχνει ότι χρησιμοποιούν τον συνδυασμό των δύο πηγών φωτός.
Και αυτό γιατί το βράδυ η αντίληψη βάθους μειώνεται. Και στην περίπτωση της χρήσης του φακού κεφαλής το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο γιατί η ευθυγραμμισμένη με τα μάτια μας δέσμη καταστρέφει τις σκιές, και το μονοπάτι φαίνεται πιο ομαλό από ότι είναι.
Διπλή πηγή φωτισμού κατά τις πορείες λοιπόν.

Ακόμα και στο MotoCross

Κατάλυμα-Προστασία
Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε να αναφέρεται η χρήση του πόντσο σαν γιατάκι
για προστασία από την βροχή. Το ερώτημα μας είναι: έχει ο χρήστης δεύτερο τρόπο προστασίας/αδιάβροχο για την περίπτωση που θα πρέπει να βρει από το κατάλυμα του όπως πχ. για μια φυσική ανάγκη, ή για να ξανατεντώσει το πόντσο?
Μια ανοιγμένη σακούλα απορριμμάτων δεν προσφέρει επαρκή κάλυψη ειδικά στον αέρα, πότε θα πρέπει να εξετάσουμε την ύπαρξη και ενός δευτέρου αδιάβροχου, έστω και αν αυτό είναι ένα από αυτά της μιας χρήσης.

Ένα κομμάτι ελαφρύ nylon μπορεί να σας βγάλει από πολύ κόπο κατά την κατασκευή του καταλύματος σας.

Και με την ευκαιρία αυτή, κλείνουμε το άρθρο αυτό με μια ερώτηση: ξέρετε πόσο ζυγίζει μια από αυτές της βιομηχανικές μαύρες σακούλες σκουπιδιών που τόσο συχνά συνίστανται για τις BugOut Βags?

1 σχόλιο: