_

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Δουλεύοντας με το Ελληνικό Σύστημα Γεωγραφικών Συντεταγμένων ΕΓΣΑ 87 στα ηλεκτρονικά μέσα

Προσοχη! Ανανεωση!

Ένα νέο άρθρο είναι πια διαθέσιμο και αντικαθιστά σε μεγάλο βαθμό το παρόν.


Το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιούμαι το Ελληνικό γεωγραφικό σύστημα ΕΓΣΑ 87 για τις ανάγκες τις δουλειάς μας. Αλλά το σύστημα αυτό δεν συνεργάζεται με το google earth, και για τον λόγο αυτό αναζητήσαμε άλλες επιλογές και τρόπους γεφύρωσης των δύο συστημάτων.

Αυτά που βρήκαμε λοιπόν είναι:

Χρήση του ΕΓΣΑ 87 σε συσκευές GPS.

Στο παρακάτω αρχείο δίνονται οδηγίες για την ρύθμιση/προσαρμογή συσκευών GPS στο ΕΓΣΑ 87.

Χρήση του ΕΓΣΑ 87 σε κινητά τηλέφωνα Android

Για καλή μας τύχη υπάρχει διαθέσιμη -και μάλιστα δωρεάν- εφαρμογή που μετατρέπει το στίγμα του GPS σε συντεταγμένες στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ87.


Χρήση του ΕΓΣΑ 87 στο site του Ελληνικού Κτηματολογίου

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ή να αναζητήσουμε συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87 μέσα από το site του Ελληνικού Κτηματολογίου, μέσω της προβολής Ορθοφωτογραφιών
Έτσι αν εντοπίσουμε το σημείο που μας ενδιαφέρει, διαβάζουμε τις συντεταγμένες του στο παραθυράκι δεξιά.
Αντίστροφα να έχουμε ήδη τις συντεταγμένες του, μπορούμε να αναζητήσουμε το σημείο περνώντας τες στο τετράγωνο δεξιά και πατώντας «αναζήτηση».


Χρήση Συντεταγμένων ΕΓΣΑ 87 στα Google Earth & Google Maps

Όπως είναι αναμενόμενο τα Google Earth & Google Maps δεν συνεργάζονται με το ΕΓΣΑ 87, αλλά δέχονται μόνο συντεταγμένες στα συστήματα UTM & WGS 84.


Ιδανικά θα μπορούσε να βρεθεί ένα αρχείο προσαρμογής (αρχείο .kml) που να περνά τις συντεταγμένες και τον κάναβο του ΕΓΣΑ 87 στις προβολές χάρτη του Google. Μέχρι να εντοπίσουμε ή να φταχτεί κάτι τέτοιο όμως, προτείνουμε μια ενδιάμεση λύση.
Μετατροπή των συντεταγμένων ΕΓΣΑ 87 στο σύστημα WGS 84 σε μοίρες.

Η μετατροπή γίνεται μέσω της online εφαρμογής από το site meleth.gr


Τοποθετούμε τις συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87 στα αντίστοιχα εικονίδια και πατάμε «Υπολογισμός». Έτσι παίρνουμε την αντιστοιχία σε WGS 84 (μοίρες).
Μεταβαίνουμε στα Google Earth & Maps και γράφουμε τις συντεταγμένες στη γραμμή αναζήτησης με την μορφή μοίρες-λεπτά-δευτερόλεπτα. Πχ 40 46’ 40


Τέλος να σας υπενθυμίσουμε το site The World Coordinate Converter που παρέχει μετατροπή συντεταγμένων μεταξύ διαφόρων συστημάτων και προβολή εικόνας google earth. Με τον μετατροπέα του μπορούμε να πάρουμε συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87 και σε μοίρες, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα.


2 σχόλια:

 1. Το έχω αναφέρει και στο FUGAZI υπάρχει και το
  http://web.gys.gr/GeoSearch/
  της ΓΥΣ που είναι ακριβέστατο, αλλά και το
  https://topometrics.gr/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%ad%ce%bd%cf%89%ce%bd-wgs84-%ce%b5%ce%b3%cf%83%ce%b187-hepos-icoord/icoord-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%ad%ce%bd%cf%89%ce%bd-wgs84-ggrs87-htrs07/
  που όμως παρουσιάζει κάποια προβλήματα.
  Φιλικά mitsoupatra

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ειτε δεν το ειδα, ειτε το ξεχασα εντελως...
  καλα εκανες και τα ανεφερες, το να εχεις πολλες επιλογες δεν ειναι ποτε κακο!
  Θα επανελθω με αξιολογηση τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή