_

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Εφοδιασμός και Διοικητική Μέριμνα Κοινοτήτων Επιβίωσης. Μέρος 1ο



Οι παρακάτω σκέψεις σχετίζονται με την εύρεση πόρων μετά από ένα καταστροφικό σενάριο. Περίπου δηλαδή έναν Ολικό πόλεμο ή γιγαντιαία φυσική καταστροφή.
ΔΕΝ πιστεύουμε ότι κάτι από αυτά είναι πολύ πιθανό, γιατί δεν ζούμε στον τρίτο κόσμο.
Οπότε δείτε το σενάριο αυτό σαν ένα είδος άσκησης.

Αν δηλαδή κάνετε το πλάνο αντίδρασης σας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι πολύ εύκολο να εφαρμόσετε σε μικρότερη κλίμακα, παρά να μεγεθύνεται το μικρό υπό συνθήκες πίεσης. Ελπίζουμε λοιπόν ότι διαβάζοντας το, να μπείτε σε σκέψεις και να κλέψετε έστω τις βασικές αρχές και ιδέες.



Το φυλλάδιο ενός παιχνιδιού εύρεσης και συλλογής των αντικειμένων ενός σακιδίου 72 ωρών για παιδιά.

Ανθρώπινοι Πόροι - Συνεργασίες

Τα πράγματα είναι απλά. Τα εφόδια όλου του κόσμου αν έχετε στα χέρια σας δεν θα φτάσουν για εσάς και τα παιδιά σας και τα παιδιά τω παιδιών σας.
Σε μια εκτεταμένη καταστροφή απαιτείται στην περιοχή να ξεκινήσει τουλάχιστον η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή από την επόμενη κιόλας σεζόν.
Αλλά επειδή ακόμα δεν βρέθηκε άνθρωπος που να είναι και αγρότης, και κτηνοτρόφος, και μηχανικός και γιατρός και άλλα, κάποια στιγμή εσείς και η οικογένεια ή η κοινότητα σας θα χρειαστείτε εξωτερική βοήθεια. Είτε σε εξειδικευμένη γνώση, είτε σε εργατικά χέρια, είτε σε υλικά.

Έχετε φίλο ή γνωστό που να διαθέτει εργατικά εργαλεία, ακόμα και αν δεν ασκεί την γεωργία? Γνωρίζετε Έμπιστο αγρότη που θα σας βοηθήσει με τις γεωργικές εργασίες? Η κτηνοτρόφο που θα σας εμπιστεύεται ώστε να ανταλλάξετε προϊόντα?
Γνωρίζετε ανθρώπους που θα σας διδάξουν να κάνετε αυτά που δεν προλάβατε να μελετήσετε και να μάθετε μέχρι τώρα? πχ. Βασικές επισκευές στο αυτοκίνητο, πρώτες βοήθειες, τακτικές άμυνας και ασφάλειας?

Θα πρέπει λοιπόν από τώρα να ξεκινήσετε να χτίσετε το δίκτυο επαφών σας, ασχέτως αν η σχέση σας είναι φιλική, συγγενική ή επαγγελματική. Και δεν χρειάζεται να προσεγγίσετε τον άλλο με βάση την επαγγελματική του ιδιότητα. Καλό είναι να ξέρετε και τα χόμπι τους, ή κι το αντίστροφο. πχ δύο επαγγελματικοί συνάδελφοι μας από τον χώρο των τροφίμων είναι ραδιοερασιτέχνης ο ένας και ηλεκτρολόγος ο άλλος.

Συνεπώς με τον καιρό θα πρέπει να χτίζετε μια σχέση εμπιστοσύνης και ίσως συνεργασίας με αυτούς που θα αποτελέσουν το "δίκτυο" επαφών. Δεν σημαίνει βέβαια ότι σε μια τόσο σοβαρή κατάσταση ο οποιοσδήποτε θα είναι διατεθειμένος να σας βοηθήσει. Αλλά θα έχετε σαφές προβάδισμα έναντι κάθε άγνωστου.

Αλλά όπως καλό θα είναι να γνωρίζετε την χρησιμότητα του καθενός, έτσι καλό θα είναι και οι άλλοι να γνωρίζουν και τις δικές σας ικανότητες. που ξέρετε ίσως να είναι ο άλλος που θα σας προσεγγίσει για μια αμοιβαία επωφελή συνδιαλλαγή. Σε λογικά πλαίσια βέβαια ώστε να μην κινδυνεύσετε έκθεση των προετοιμασιών σας.

Αναγνώριση και Αναζήτηση Πόρων

Είναι λογικό και χρήσιμο κανείς να έχει ένα σχέδιο για τον προσπορισμό των απαραίτητων. Για παράδειγμα, καθώς ο χειμώνας θα τελειώνει θα πρέπει να κάνουμε τον προγραμματισμό μας για τις σπορές της άνοιξης.
θα πρέπει αν ξέρουμε πως θα κάνουμε τις καλλιεργητικές εργασίες και με τι γεωργικά εφόδια. (με ποιό τρακτέρ και πως θα το προμηθευτούμε/νοικιάσουμε/αναθέσουμε την εργασία κτλ)

Αλλά σωστό σχέδιο χωρίς πληροφόρηση δεν μπορεί να υπάρξει.
Συνεπώς η ομάδα ή η κοινότητα θα πρέπει να γνωρίζει από πριν που θα βρει και τι.
Αυτό συνεπάγεται συλλογή πληροφοριών, λίστες αναγκών, και αναγνωρίσεις.
Οι αναγνωρίσεις μπορούν να γίνουν σε δύο φάσεις: Προ και μετά της Καταστροφής.

Προ της Καταστροφής, με την έννοια ότι θα έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για τους φυσικούς πόρους και τις υποδομές της περιοχής μας, και ποιος τα χειρίζεται και εκμεταλλεύεται όλα αυτά. Εν μέρει ταυτίζεται με την δημιουργία δικτύου γνωστών και συνεργατών.
Για παράδειγμα καλό είναι να ξέρετε ποιός έμπορος μεταχειρισμένων ανταλλακτικών έχει "κομμένο" αυτοκίνητο σας το δικό σας. Αυτό εξάλλου είναι πιθανόν να σας βοηθήσει και στην καθημερινότητα σας. Αν μάλιστα ο έμπορος αυτός έχει διαδικτυακό κατάστημα δεν είναι δύσκολο να ελέγχετε κατά περιόδους την διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων ανταλλακτικών.

Μια ξεχασμένη βρύση πίσω από την περίφραξη ενός παρκου. Τώρα πια της έχουν προστεθεί αντάπτορες λαστιχου ποτίσματος.

Μετά την Καταστροφή, με την έννοια ότι από την στιγμή και εκείνη έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για το τι προβλέπουμε ότι θα χρειαστούμε στο μέλλον. Ή οργανώνουμε αναζητήσεις κρίσιμων και χρειαζούμενων υλικών. Παράλληλα καταγραφούμε τα ενδεχομένως χρήσιμα αντικείμενα και υλικά που συναντούμε.
Για να χρησιμοποιήσουμε το προηγούμενο παράδειγμα, τώρα πια θα ψάχνουμε για εγκαταλελειμμένα ή τρακαρισμένα αυτοκίνητα σαν το δικό μας.

Προτεραιότητες Συλλογής

Σε ένα σενάριο κατάρρευσης θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι θα γίνει χρήσιμο το ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ γιατί θα πρέπει να βλέπουμε τις ανάγκες μας σε βάθους χρόνου, όπου νέες -απρόβλεπτες- ανάγκες δημιουργούνται .
Από την άλλη δεν μπορούμε και να μαζέψουμε τα πάντα στο σπίτι μας ή στην φάρμα μας.
Οπότε το σωστό θα είναι να ιεραρχήσουμε την σημασία των πόρων που θα αναζητήσουμε, καθώς και την προτεραιότητα τους.

Αυτά που άμεσα όμως θα πάρει μια ομάδα συλλογής μαζί της είναι: Όπλα, πυρομαχικά, φάρμακα, μπαταρίες και υγρά καύσιμα.
Ειδικά τα πρώτα συλλέγονται και για να μην πέσουν στα χέρια ανθρώπων που θα τα στρέψουν εναντίον μας. (Αν σας απασχολεί το νομικό μέρος κατοχής τους, και ακόμα υφίσταται νόμος και κρατική εξουσία, μπορείτε να έρθετε σε μια αμοιβαία συνεννόηση παραδίδοντας τα χωρίς συνέπειες).

Από εκεί και πέρα η ομάδα συλλέγει ότι χρειάζεται (τρόφιμα/συσκευές/σπόρους και γεωργικά φάρμακα) και σίγουρα μόνο ότι μπορεί να κουβαλήσει. Τα υπόλοιπα ασφαλίζονται/κρύβονται και μπαίνουν στο πρόγραμμα συλλογής.


Συγκρότηση Ομάδων Ανίχνευσης και Συλλογής


Αν λοιπόν έχουμε φτάσει στο σημείο να υστερεί ή ακόμα και να έχει καταστραφεί η βιομηχανική παραγωγή, τότε θα έχει αρχίσει και ένα αγώνας δρόμου για εύρεση και επαναξιοποίηση υλικών, μηχανημάτων και ανταλλακτικών.

Η εύρεση των απαραίτητων θα αρχίσει να γίνεται στην μαύρη αγορά, σε αμοιβαίες  ανταλλαγές αλλά και με την συλλογή τους από εγκαταλελειμμένες ή κατεστραμμένες υποδομές.
Είναι λογικό λοιπόν μια κοινότητα να συγκροτήσει ομάδες που σκοπός τους θα είναι η εύρεση και η συλλογή των απαραίτητων και κρίσιμων αντικειμένων και εφοδίων.

Πιστεύουμε ότι η ασφάλεια των μελών της θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα μιας κοινότητας, και αυτό γιατί -σε αντίθεση με τις δυνάμεις ασφαλείας/τάξης- ΔΕΝ υπάρχει αποδεκτό ποσοστό απωλειών.
Οπότε επειδή η ομάδα εύρεσης και συλλογής είναι πολύ πιθανόν να εκτεθεί σε "ανταγωνιστικά συμφέροντα" θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια της. Δηλαδή με ανάλογο προσωπικό.

Το σωστό λοιπόν είναι η ομάδα να διαθέτει τουλάχιστον δύο "φρουρούς" και να κινείται με δύο τουλάχιστον οχήματα. Το δεύτερο θα χρησιμοποιείται σαν το προπορευόμενο όχημα ασφαλείας κατά την μετακίνηση και σαν εφεδρικό για την περίπτωση βλάβης.
Αντίστοιχα τα άτομα της ομάδας ασφάλειας θα κάνουν τον πρώτο έλεγχο στους χώρους, πριν δουλέψει σε αυτούς η ομάδα συλλογής, και στη συνέχεια θα φυλάν κυριολεκτικά σκοπιά.

Η Συνέχεια στο Β' Μέρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου