_

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Εργαλεία Μπαταρίας και Prepping


Καθώς η τεχνολογία προχωρά, όλα και περισσότερο εμφανίζεται χρήσιμη για τους σκοπούς του prepping. Στο σύντομο άρθρο αυτό λοιπόν θα ρίξουμε μια ματιά στα εργαλεία μπαταρίας και στο πως μπορούν αυτά να φανούν χρήσιμα.

 
Ανάλογα εργαλεία -αλλά με μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου- υπήρχαν δεκαετίες τώρα, μόνο που οι εξελίξεις στις μπαταρίες λιθίου τα έχουν απολύτως αντικαταστήσει με πολλά επιπρόσθετα οφέλη.

- Μεγαλύτερη Ισχύ.
- Μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας.
- Εύκολη απροβλημάτιστη Φόρτιση.
- Γρήγορη Φόρτιση.

Και ίσως να είναι οι αλλαγές στον τρόπο φόρτισης που να αποδίδουν και τα μεγαλύτερα οφέλη.
Οι μπαταρίες Λιθίου δεν εμφανίζουν φαινόμενο μνήμης και ούτε χρειάζεται αν περιμένουμε να αποφορτιστούν πλήρως. Αντίθετα τις φορτίζουμε όσο θέλουμε, όποτε θέλουμε.

Επίσης με τον σύντομο χρόνο φόρτισης ένας ερασιτέχνης μπορεί -με δύο μπαταρίες- να δουλεύει συνεχώς, γιατί η δεύτερη θα φορτίζει στο ενδιάμεσο, και δύσκολα -σαν ερασιτέχνης- θα τελειώσει την πρώτη μέσα στο διάστημα της μιας ώρας. Ακόμα και έτσι όμως μπορεί να συνεχίσει με μισο-φορτισμένη την εφεδρική μπαταρία. Και ας μην ξεχνάμε ότι η χημεία των μπαταριών λιθίου εξελίσσεται ακόμα, και μάλιστα στην αγορά υπάρχουν μοντέλα με 50% μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα στοιχεία μπαταριών που ενσωματώνουν τώρα οι εταιρίες στα εργαλεία τους.


Μια παράπλευρη ωφέλεια των εργαλείων μπαταρίας είναι ότι μπορούν να φορτιστούν επ' άπειρον στο πεδίο. Είτε με κάποιο μεσαίας ισχύς φωτοβολταϊκό σύστημα, είτε από την υποδοχή 12Βολτ ενός αυτοκινήτου. Αλλά ακόμα και ένα μικρό inverter υποδοχής αναπτήρα μπορεί να δώσει το απαιτούμενο ρεύμα σε έναν συμβατικό φορτιστή εργαλείων.


Θα μπορούσε κανείς να απαντήσει ότι μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει κοινά ηλεκτρικά εργαλεία με μια μπαταρία και έναν inverter, αλλά η ιδέα πάσχει λόγω ενός  χαρακτηριστικού λειτουργίας των εργαλείων αυτών. Εμφανίζουν δυσανάλογα μεγάλη απαίτηση ρεύματος στην έναρξη λειτουργίας τους πράγμα που επιβάλει την εξασφάλιση ανάλογης δυνατότητας στιγμιαίας απόδοσης ρεύματος από το ηλεκτρικό σύστημα, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερο μέγεθος και πολλαπλάσιο κόστος.

Μια ακόμη ωφέλεια είναι ότι όσο η δυνατότητα για ισχύ βελτιώνεται, τόσο εμφανίζονται και νέα εργαλεία μπαταρίας για βαριές εργασίες. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των αλυσοπρίονων μπαταρίας. Σίγουρα δεν είναι για πολλά-πολλά ίσως με μια μόνο φόρτιση να μην σας βγάλουν ούτε τα ξύλα μιας μέρας για την σόμπα σας. Αλλά να σκεφτείτε ότι γίνονται τα αγαπημένα των κατασκευαστών στεγών θα μπορέσετε να δείτε την χρήση τους και στην κατασκευή ενός ημιμόνιμου καταλύματος σε μια περίπτωση ανάγκης, η την αφαίρεση πεσμένων δέντρων σε μια δασική διαδρομή.
Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι τα αλυσοπρίονα μπαταρίας είναι απαιτητικά στην συντήρηση του κινητήρα τους και η μακροχρόνια αποθήκευση του μίγματος καυσίμου για τον δίχρονο κινητήρα τους προβληματική.




Συνοπτικά λοιπόν, εκεί που prepping και εργαλεία μπαταρίας ταυτίζονται, είναι στην μικρή έως μεσαία χρήση ανεξάρτητα και μακριά από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

1 σχόλιο:

  1. Να είναι καλά οι μπαταρίες! Μας έχουν λύσει τα χέρια. Πολύ καλή κάλυψη του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή