_

Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Μερικά Ενδιαφέροντα Υλικά Πρώτων Βοηθειών, Εξελιγμένα και Μη

OmnifixΚαθώς αυτές τις μέρες κάναμε μικρές αλλαγές στα κιτ Α' Βοηθειών μας, σκεφτήκαμε να σας δείξουμε μερικά ενδιαφέροντα προϊόντα που είναι πολύ χρήσιμα αλλά δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστά.

Τα περισσότερα από αυτά φαίνονται στην παρακάτω εικόνα;


1 - Μεμβράνη Περιτυλίγματος Τροφίμων

κι όμως έχει θέση στα υλικά Α' Βοηθειών και μάλιστα σημαντική. Κάποια στιγμή βρέθηκε ότι είναι πολύ καλό υλικό κάλυψης και προστασίας εγκαυμάτων μέχρι να μεταφερθεί ο πάσχοντας στο νοσοκομείο για φροντίδα. Σε σημείο να χρησιμοποιείται πια συστηματικά από τα πληρώματα των ασθενοφόρων και διασώστες.
Προσοχή όμως στο "εγκαυμάτων μέχρι να μεταφερθεί ο πάσχοντας στο νοσοκομείο". Είναι δηλαδή υλικό προσωρινής χρήσης και όχι διαρκούς φροντίδας

2 - Επίδεσμος Εγκαυμάτων

Παρομοίως με την Μεμβράνη Περιτυλίγματος, ο επίδεσμος αυτός είναι φτιαγμένος από συνθετικό "μη υφαντό υλικό" (Non-Woven).

3 - Γάζες Non-Woven

Ο τύπος αυτός γάζας πλεονεκτεί στο ότι είναι πιο απαλή και δεν αφήνει ίνες στην πληγή, άρα κολλάει και λιγότερο.

Να σας θυμίσουμε επίσης ότι όλες οι μάσκες προστασίας είναι φτιαγμένες από αυτό το υλικό. 

4 - Αυτοκόλλητος Επίδεσμος Tegaderm

Πρόκειται για μια διαφανή ημιδιαπερατή μεμβράνη για διαρκή κάλυψη πληγών (αφού καθαριστούν) που δεν βγάζουν υγρό. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι δημιουργούν τις σωστές συνθήκες υγρασίας και αερισμού, κάνοντας την πληγή να επουλώνεται γρηγορότερα.
Επίσης ΔEN απαιτούν αλλαγή, παρά μόνο κάθε λίγες μέρες που μπορούν να φτάσουν και στις εφτά!
 
Επίσης διατίθενται και με απορροφητικό επίθεμα για κάποιες πληγές που παρουσιάζουν μικρή έκκριση.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι οι ιδιότητες του Tegaderm σε συνδυασμό με το συμπαγές μέγεθος το κάνουν ιδανικό για τα κιτ Α' Βοηθειών, ειδικά αν αυτά είναι πολύ μικρά/τσέπης

5 - Τσιμπιδάκι Φρυδιών

Είναι ότι καλύτερο έχουμε βρει για την αφαίρεση σκληθρών κτλ. Παρά το μικρό κόστος του, η δύναμη συγκράτησης του είναι πολύ καλή

6 - Χάρτινη Και Συνθετική Αυτοκόλλητη Ταινία

Εκτός από την συνηθισμένη υφασμάτινη ταινία στερέωσης υπάρχουν και ταινίες από άλλα υλικά. Αφρώδης, Χάρτινη και Πλαστική.

Η Χάρτινη έχει την μικρότερη δύναμη στερέωσης και σχίζεται εύκολα, αλλά είναι σχεδόν αποκλειστική επιλογή σε ευαίσθητα δέρματα όπως των ηλικιωμένων.

Αντίθετα, η Πλαστική παρέχει την μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή.

7 - Αθλητική Ταινία / Sports Tape

Η ταινία αυτή είναι μια υφασμάτινη ταινία, εξειδικευμένη στις περιδέσεις των αθλητικών κακώσεων. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι η Omnitape.

Ο λόγος που πρέπει να βρίσκεται σε κάθε φαρμακείο είναι ότι σωστά εφαρμοσμένη σχηματίζει ένα μαλακό νάρθηκα στήριξης, ειδικά χρήσιμο στα διαστρέμματα.
Με την στήριξη της περίδεσης ο πάσχων αποκτά μια κάποια κινητικότητα και ένα διάστρεμμα στο βουνό μετατρέπεται από μια επιχείρηση διακομιδής σε μια δύσκολη κατάσταση.

Για να πάρετε μια ιδέα του τρόπου χρήσης και εφαρμογής, δείτε τα δύο αυτά video, που καλό θα είναι να τα αποθηκεύσετε και στο κινητό σας.





Άλλοι Επίδεσμοι

Omnifix

Ο Omnifix είναι αυτοκόλλητος και ελαστικός επίδεσμος που χρησιμοποιείται για την στερέωση ακόμα και μεγάλων γαζών. (δυστυχώς ξεχάσαμε να τον βάλουμε στην φώτο)
Το γεγονός ότι έρχεται σε ρολό που μπορεί να κόψει κανείς όσο θέλει και να τον διπλώσει, τον κάνει πολύ καλή επιλογή και για ένα μικρό κιτ Α' Βοηθειών.

Coban
Ο Coban με την σειρά του είναι ένας αυτοσυγκρατούμενος -δηλαδή κολλά πάνω στον εαυτό του- ελαστικός επίδεσμος. Η επίδεση έτσι γίνεται ευκολότερη και πιο στερεή.
Συνηθίζουμε να λέμε ότι πολλά έτοιμα και οικονομικά κιτ Α' Βοηθειών χρειάζονται την προσθήκη ενός ΚΑΛΟΥ ελαστικού επιδέσμου, οπότε κάντε τον την πρώτη σας επιλογή.

Ο Τρόπος Προμήθειας των Υλικών αυτών

Για να αγοράσετε τα εξειδικευμένα υλικά αυτά, σας συνιστούμε να τα αναζητήσετε στα καταστήματα ιατρικών ειδών μόνο. Εκεί οι τιμές -σε αντίθεση με τα φαρμακεία - είναι πολύ καλές και συνήθως δίνουν και σε μικρές ποσότητες

1 σχόλιο: