_

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Το Πρότυπο του Μπακάλικου σαν Μέθοδος Επιλογής των Πηγών Ενημέρωσης μας

Στους (πιο) ταραγμένους καιρούς που ζούμε, η σωστή, ισορροπημένη, και έγκυρη ενημέρωση γίνεται όλο και πιο απαραίτητη, για να κάνουμε τις σωστές επιλογές και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.

Το ζήτημα δεν είναι αν θα βρεις πηγές πληροφόρησης, αλλά το πως θα διαλέξεις τις σωστές.

Θα σας προτείνουμε λοιπόν την δικιά μας μέθοδο επιλογής, η οποία διαμορφώθηκε από την ανάγκη γρήγορης και συνοπτικής ενημέρωσης, καθώς τα ενδιαφέροντα μας είναι πολλά και ποικίλα.

Σύντομα καταλάβαμε ότι η μέθοδος ακολουθεί περισσότερο την λογική οργάνωσης ενός μπακάλικου, παρά το πρότυπο του σουπερμάρκετ που στην πράξη αποτελούν τα μεγάλα ειδησεογραφικά site.

Ένα μπακάλικο λοιπόν, χαρακτηρίζεται από την μεγάλη και ετερόκλητη ποικιλία των ειδών αλλά με περιορισμένες επιλογές ανά είδος. Αυτό δε είναι απαραίτητα κακό, γιατί στην πράξη αφήνουμε τον καλύτερα ενημερωμένο διαχειριστή να κάνει το ξεδιάλεγμα και τις αρχικές επιλογές των προϊόντων που συνήθως καταλήγουν να είναι δοκιμασμένα και ποιοτικά.

Επιπρόσθετα συνήθως δημιουργείται και μια πιο προσωπική σχέση με τον ιδιοκτήτη.

Αντίθετα σε ένα Σουπερ Μάρκετ, τα πράγματα είναι απρόσωπα, η μεγάλη ποικιλία και οι πολλές επιλογές δεν εγγυούνται την ποιότητα και πολλές φορές μπερδεύουν, χώρια που τα προϊόντα βρίσκουν την θέση τους στο ράφι ύστερα από παρασκηνιακή συμφωνία του ιδιοκτήτη με τους προμηθευτές/πολυεθνικές (αν δεν γνωρίζετε οι θέσεις στα ράφια ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ με τίμημα ανάλογο του πλάτους και του ύψους τοποθέτησης). Δεν σας θυμίζει κάτι αυτό από δοτά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης?

Έτσι λοιπόν, για την ενημέρωση μας, έχουμε διαλέξει διαδικτυακά (και μη) μέσα που μας δίνουν μια καλή σύνοψη των γεγονότων (ειδήσεις) αλλά και των εξελίξεων στα ενδιαφέροντα μας. Επιπρόσθετα παραθέτουν τις πηγές αλλά και κάνουν αναδημοσιεύσεις σημαντικών άρθρων και παραπομπές σε πηγές ανάλυσης και πιο εξειδικευμένα site για την περίπτωση που επιθυμούμε να εμβαθύνουμε.

Δύο πολύ χαρακτηριστικές επιλογές μας είναι τα:

Defence-point.gr που καλύπτει θέματα άμυνας και εθνικά θέματα, κάνει αναφορές τα μεγάλα θέματα επικαιρότητας και αναδημοσιεύσεις σημαντικών άρθρων στο αντικείμενο του,

και οι αναμεταδόσεις των συνεντεύξεων του δημοσιογράφου Δ. Σαχίνη στο Radio 9.84 της Κρήτης, που καλύπτει, αντικειμενικά, τα εθνικά θέματα διεξοδικά, αλλά και τα μεγάλα θέματα τις επικαιρότητας.

Για την γρήγορη ενημέρωση μας για τα γεγονότα επιλέξαμε τις ειδήσεις του ραδιοφώνου της ΕΡΤ και το Πρώτο Πρόγραμμα, γιατί είναι σχετικά αντικειμενικές αλλά κυρίως γιατί παραμένουν ειδήσεις και όχι lifestyle φυλλάδα.

Για θέματα survival & prepping επιλέξαμε το forum του Survival Podcast, ΚΑΙ γιατί είναι ισορροπημένο στις απόψεις του, χωρίς την καταστροφολογία του είδους, αλλά ΚΑΙ γιατί τα μελή του forum (όπως συμβαίνει συχνά στα forum) προέρχονται από ποικιλία κοινοτήτων και επαγγελμάτων, άρα αποτελούν πηγές πιο εξειδικευμένης πληροφόρησης αν αυτό χρειαστεί. (για παράδειγμα από σύζυγο νοσοκόμας σε Αμερικανικό νοσοκομείο βρήκαμε το λινκ για το online σεμινάριο για την απολύμανση και επαναχρησιμοποίηση των μέσων ατομικής προστασίας).

Εναλλακτικά θα σας προτείνουμε το SurvivalBlog γιατί και αυτό λειτουργεί πολυσυλλεκτικά με δημοσιεύεις μελών του.

Για τα διεθνή οικονομικά με μια δόση Αμερικανικής πολιτικής, προτιμούμε το blog Zero Hedge, ακριβώς γιατί επεκτείνει την κάλυψη του στις ευρύτερες συνέπειες των γεγονότων της διεθνούς οικονομίας, κάνοντας και επιλεγμένες αναδημοσιεύσεις. Μόνο που θα πρέπει να προσέχει πως το διαβάζει και ερμηνεύει κανείς, γιατί η σκοπιά που εξετάζει τα πράγματα και ο προσανατολισμός του, είναι σαφώς Libertarian, πολιτική άποψη που είναι μάλλον άγνωστη σε μας εδώ στην Ελλάδα.

Τέλος, για το θέμα του Κορωνοιού το Radio 9.84 που σας αναφέραμε παραπάνω αποτελεί μια καλή επιλογή, την οποία όμως συμπληρώσαμε με δύο άλλες:

Το κανάλι του "καλού γιατρού" John Campbell στο Youtube, ο οποίος κάνει καθημερινή ανασκόπηση των εξελίξεων αλλά και κάνει και εξειδικευμένες αναφορές σε επιμέρους θέματα του Κορωνοιού.

Και στο προφίλ στο facebook του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γιώργου Παππά ο οποίος είναι σοβαρός, έγκυρος και μετρημένος, όπως και πρέπει εξάλλου.

Αυτά λοιπόν για την μέθοδο και τον τρόπο πληροφόρησης μας.

Ελπίζουμε να βρείτε κάτι από αυτά χρήσιμα και συμβατά με τα γούστα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου