_

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Μικρή Δοκιμή Κλαδευτικών Πριονιών

Τα κλαδευτικά πριόνια είναι δημοφιλές αντικείμενο μεταξύ των survivalists & preppers, κυρίως σαν κομμάτι της BugOut Bag τους.

Εμείς δεν είμαστε η εξαίρεση. Κατά καιρούς έχουμε συγκεντρώσει ένα μικρό αριθμό τα οποία έχουμε σε διαφορές θέσεις (BugOut Bag , αυτοκίνητο, κτλ) για την ώρα που θα χρειαστούν.

Με αφορμή μια δημοσίευση σύγκρισης σε μια ομάδα στο Facebook που συμμετέχουμε, και του video του φίλου του blog, Survival Fan, βρήκαμε χρόνο να κάνουμε την δική μας δοκιμή.

Τα πριόνια έκοψαν ένα τετράγωνο κομμάτι 3χ3cm δρυός χρονομετρημένα και με μετρημένες τις κινήσεις.

Επίσης μια που τα πριόνια κόβουν στο τράβηγμα προς τα πίσω, φροντίσαμε να βάλουμε λίγη πίεση προς τα κάτω με το χέρι μας ελαφρώς χαμηλότερα από το ύψος κοπής.

Τα Πριόνια


1. Ένα φθηνιάρικο πριόνι από κινεζιμάγαζο με λάμα 190mm.

2. Ένα σπαστό πριόνι από τα Lidl με λάμα 190mm.

3. Ένα πρόσφατο πριόνι από τα Lidl με λάμα 170mm.


4. Ένα παλιότερο κλαδευτικό πριόνι από τα Lidl με λάμα 240mm.

5. Ένα αξιοπρεπές Κινέζικο (KCasa) κλαδευτικό πριόνι με λάμα 190mm. Στην Ελληνική αγορά ίσως το βρείτε σαν Bennman.

6. Ένα Silky PocketBoy με λάμα 170mm και μεσαία οδόντωση.

Δυστυχώς στο τεστ δεν συμπεριλάβαμε τα διαδεδομένα Ιαπωνέζικα πριόνια Samurai στην Ελληνική αγοράς τα οποία τα βρίσκει κανείς σε καλή τιμή, ή τα πολύ γνωστά fiskars.

Τα Αποτελέσματα

Η διαφορά είναι εμφανής...

Ερμηνεία και Παρατηρήσεις

Το φθηνιάρικο πριόνι έκανε τόσες κινήσεις γιατί πολύ απλά τα δόντια του δεν έπιαναν. Και αυτό φαινότανε. Αντίθετα Silky -με τα δόντια που ξυρίζουν- κατά το κόψιμο ήτανε το πιο σταθερό και ομαλό στις διαδρομές πριόνι.
Το νο. 3 φαίνεται να είναι μέτριο απλά, αλλά την έκπληξη την έκανε στο σταθερό νο.4 με τον πολύ μικρό αριθμό κινήσεων (το είχαμε παρατηρήσει και σε άλλη δοκιμή). Η εξήγηση εντοπίζεται μάλλον στο ότι επιτρέπει μεγαλύτερη κίνηση του χεριού, και ίσως και να παίζει ρόλο και η γωνία του χεριού που οδηγεί η λαβή του.

Το ερώτημα είναι αν αξίζει να δώσει κανείς ένα σοβαρό ποσό, σαν τα 40+ ευρώ του Silky, για να αγοράσει την σημαντικά καλύτερη απόδοση και να το χρησιμοποιεί περιστασιακά.

Η οικονομία κινήσεων είναι και οικονομία δυνάμεων, κάτι σημαντικό σε μια κατάσταση επιβίωσης.

Από την άλλη αν οι κοπές είναι τόσες πολλές τότε το πρόβλημα είναι μάλλον η λάθος επιλογή ενός τόσου μικρού εργαλείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου