_

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Τi Φαρμακείο να Συνθέσω?

Αν πιστεύετε πως ήρθε η ώρα να συνθέσετε ένα καλύτερο οικιακό φαρμακείο από τα συνηθισμένα με το οινόπνευμα, το βαμβάκι και τις γάζες το παραπάνω ερώτημα είναι τόσο εύκολο μα και τόσο δύσκολο να απαντηθεί.

Χρησιμοποιήσαμε επίτηδες την λέξη “σύνθεση” γιατί παρακάτω θα δείτε πως το φαρμακείο σας δεν είναι μόνο μια συγκέντρωση των απαραίτητων υλικών αλλά και τάσεων. Έτσι είναι εύκολη η αρχή αγοράζοντας τα πρώτα βασικά υλικά, αλλά όσο θα επιθυμείτε να το βελτιώνετε τόσο πιο δύσκολη η επιλογή θα γίνεται.

Αν μπείτε στον κόπο να πάρετε ιδέες από τα βίντεο των Preppers στο Youtube θα δείτε μια ποικιλία υλικών όπως σειρές αντιβιοτικών, ράμματα, το μικρό κιτ χειρουργικών εργαλείων του ΝΑΤΟ, ακόμα και υλικά και συσκευές που δεν θα αναγνωρίσετε.
Ειδικά αυτό το μικρό κιτ του ΝΑΤO (NATO War Surgery Kit) έχει γίνει ανέκδοτο λες και κανείς θα αρχίσει, σε καταστάσεις ανάγκης, τις εγχειρήσεις σκωληκοειδίτιδας ή την περιποίηση τραυμάτων πυροβόλων όπλων με την επιφοίτηση του αγίου προστάτη των Preppers.

Έτσι λοιπόν καλό θα είναι σας δείξουμε ένα πιο συμβατικό υπόδειγμα οικιακού φαρμακείου. Μόνο που στην συνέχεια θα διαφοροποιηθούμε παραθέτοντας δύο παρεκτροπές από το υπόδειγμα αυτό που ίσως να τις βρείτε και αναγκαίες.

Κατά την συμβατική έννοια το φαρμακείο που θα συνθέσουμε θα πρέπει να υπακούει στον κανόνα του: Συμπεριλάβετε μόνο τα αντικείμενα, τα υλικά και τα σκευάσματα που γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιήσετε. Η πρόταση αυτή στηρίζεται σε δύο πράγματα. Τα παραπάνω υλικά που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι σπατάλη, και αν τα χρησιμοποιήσετε παρά την άγνοια σας, ίσως να κάνετε μεγαλύτερο κακό από καλό.

Ευκαιρία λοιπόν να σας καθοδηγήσουμε στο να λάβετε τις πρώτες γνώσεις Α’ Βοηθειών μέσα από το τυπικό 20ωρο μαθημάτων των Ερυθρού Σταυρού.
Ακόμα και αν αυτά που θα διδαχθείτε είναι βασικά, αυτό που θα κερδίσετε επιπλέον είναι ότι θα μπορείτε όχι μόνο να κάνετε καλό αλλά και να αποφεύγετε να κάνετε κακό. Και στην πορεία των μαθημάτων, σας εγγυόμαστε ότι θα δείτε την αντίληψη σας για πολλά πράγματα Βοήθειας και Προστασίας να αλλάζει.

Ένα Τυπικό Οικιακό Φαρμακείο

Το τυπικό υπόδειγμα θα μπορούσε να είναι αυτό ή αυτό. Τα φαρμακεία αυτά στηρίζονται στην φιλοσοφία του Ερυθρού Σταυρού για το τι μπορεί να χρειαστεί ένας απλός γνώστης πρώτων βοηθειών.
Κάποιος θα μπορούσε να σας παραπέμψει σε άλλα, λίγο διαφορετικά, υποδείγματα αλλά αν ακολουθήσετε το σκεπτικό μας θα δείτε πως αυτές οι διαφορές είναι λίγο σημαντικές, καθώς όπως είπαμε τα υλικά καθορίζονται από τις ανάγκες και τις δεξιότητες.
Με απλά λόγια όποιο δρόμο και αν ακολουθήσετε θα καταλήξετε στην ίδια τελική σύνθεση του φαρμακείου σας που εξυπηρετεί εσάς.

Συνθέτοντας Εύκολα ένα Οικονομικό Φαρμακείο

Ένα πλήρες φαρμακείο σαν το παραπάνω είναι αρκετά ακριβό, ειδικά αν τα επιμέρους υλικά αγοραστούν ξεχωριστά. Από την άλλη αν κατευθυνθείτε σε ένα έτοιμο σετ φαρμακείου θα κερδίσετε σε ποικιλία και τιμή αλλά δεν σας εγγυόμαστε την καλή ποιότητα των υλικών.

Αν λοιπόν θέλετε γρήγορα κάτι φθηνό θα σας προτείνουμε να κάνετε το εξής. Αγοράστε από τα πολυκαταστήματα ένα βασικό φαρμακείο αυτοκινήτου που ακολουθεί την Ευρωπαική οδηγία για το περιεχόμενο (συνιστούμε αυτό που περιοδικά μπορείτε να βρείτε σε γνωστό πολυκατάστημα ειδών διατροφής) και ενισχύστε το με μερικά επιλεγμένα υλικά στην αρχή. Έτσι θα έχετε την ευχέρεια να προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά σιγά-σιγά.

Ξεκινώντας με το τυποποιημένο φαρμακείο αυτοκινήτου θα σας κοστίσει όσο το ψαλίδι ασφαλείας, η αλουμινοκουβέρτα και η θήκη του αν τα αγοράζατε ξεχωριστά, και θα σας μείνει και το επιδεσμικό υλικό. Στη συνέχεια προσθέστε άμεσα τα εξής υλικά: έναν καλό ελαστικό επίδεσμο, μια κολλητική ταινία τύπου Λευκοπλάστ, ένα Batedine, ένα κολύριο, τα βασικά παυσίπονα που θα έχετε ήδη σπίτι, ένα μπουκάλι φαρμακευτικού οινοπνεύματος, πολλές γάζες (γιατί με αυτές κάνουμε τον καθαρισμό των πληγών), αντιδιαρροϊκά φάρμακα, και ένα τσιμπιδάκι φρυδιών (είναι ιδανικό για τις σκλήθρες)

Με τον καιρό θα προσθέσετε επιπλέον επιδέσμους (μην ξεχνάτε ότι χρειαζόμαστε αρκετούς για τις αλλαγές), γάντια νιτριλίου, αντιισταμινική και τριπλή αντιβιοτική αλοιφή, καθώς και τα υπόλοιπα υλικά των υποδειγμάτων που αναφέραμε παραπάνω.
Επίσης καθώς αυτό το φαρμακείο θα σας συνοδεύσει σε μια περίπτωση ανάγκης, σαν μέρος του κιτ των 72 ωρών σας, μην ξεχάσετε να προσθέσετε και μια ποσότητα από τα προσωπικά σας φάρμακα.

Δύο Εκτροπές από το Τυπικό Υπόδειγμα Φαρμακείου.

Παραπάνω επισημάναμε ότι το φαρμακείο πρέπει αν συμβαδίζει με τις ικανότητες παροχής βοήθειας του κατόχου. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ο κάτοχος κρίνει πως θα πρέπει να προσθέσει στο φαρμακείο του και υλικά που θα είναι χρήσιμα σε έναν ειδικευμένο πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως έναν γιατρό ή ένα νοσοκόμο που θα βρεθεί κοντά σας.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα προσωπικά φαρμακεία μάχης/τραυμάτων. Η σύγχρονη τάση είναι ο στρατιώτης να φέρει στο κιτ του και υλικά που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ίδιος ή ένας συνάδελφος του, αλλά θα είναι χρήσιμα στον νοσοκόμο μάχης όπως ο Νασοφαρυγγικός αγωγός και οι αγγειοκαθετήρες για την αντιμετώπιση του πνευμονοθώρακα.
(Σημείωση: Όπως ακριβώς μας είναι αδιανόητο να υπάρχουν εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες οδηγοί που δεν γνωρίζουν Α’ Βοήθειες, έτσι και δεν μπορούμε να φανταστούμε και οποιονδήποτε που έχει σχέση με πυροβόλα όπλα (κυνηγοί, αστυνομικοί, σκοπευτές) χωρίς γνώσεις και ένα εξειδικευμένο κιτ αντιμετώπισης τραυμάτων)
Κατά αντιστοιχία με το παραπάνω σκεπτικό λοιπόν θα μπορούσατε να προσθέσετε στο φαρμακείο σας και στο κιτ του αυτοκινήτου σας μια σειρά αεραγωγών και ένα κολάρο ακινητοποίησης.

Κατά τον ίδιο τρόπο πλούσια σε υλικά είναι και τα φαρμακεία των Αμερικανών Preppers, ειδικά αυτών που ζουν σε μικρές απομακρυσμένες κοινότητες των πεδιάδων της Αμερικής. Αυτά καλύπτουν την ανάγκη της αυτάρκειας σε φαρμακευτικό υλικό αλλά και την εκτίμηση ότι η βοήθεια σε μια περίπτωση καταστροφής ή χάους θα είναι δύσκολο να φτάσει.
Με το διαφορετικό σκεπτικό τους λοιπόν, οι επιπλέον κίνδυνοι είναι οι μολύνσεις των τραυμάτων, του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος. Θα δείτε λοιπόν να προσθέτουν μια μεγαλύτερη ποικιλία επιδεσμικών υλικών, παυσίπονων, αντιφλεγμονώδων και αντιβιοτικών.
Αλλά δεν θα επεκταθούμε στα φαρμακευτικά σκευάσματα γιατί απαιτείται εξειδικευμένη γνώση για την χορήγηση τους. Αν έχετε κάποιον πάροχο υγείας να σας βοηθήσει με αυτά προφανώς και δεν χρειάζεστε τα δικά μας σχόλια.

Αλλά μια που αναφερθήκαμε στα φαρμακεία των Αμερικανών Preppers, να και ένα από αυτά: 

Κλείνοντας λοιπόν θα ανακεφαλαιώσουμε επαναλαμβάνοντας ότι το φαρμακείο σας θα πρέπει να συμβαδίζει με τις ανάγκες, τους εκτιμώμενους κινδύνους και τις ικανότητες σας. Ή έστω με τις ικανότητες αυτών που γνωρίζετε ότι θα σας βοηθήσουν.

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα. Κατ'αρχάς, συγχαριτήρια για την προσπάθεια, η οποία δίνει για τον δημιουργό εικόνα συγκροτημένης σκέψης, γνώσης του αντικειμένου και καθόλου "φουσκωμένου" μυαλού.
    Επιτέλους κι ένα Ελληνικό blog που μας κάνει να νοιώθουμε λιγότερο μοναχικοί στο χώρο της προετοιμασίας για τα μελλούμενα.
    Κατά τη γνώμη μου, το άρθρο για το φαρμακείο είναι πλαισιωμένο σωστά απο τις βασικές αρχές των Ά βοηθειών, δηλαδή μήν κάνεις πράγματα που δέν γνωρίζεις και προσπάθησε να μειώσεις τη ζημιά.Έχω παρακολουθήσει εκπαιδεύσεις απο δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στο αντικείμενο. Ευχαριστούμε για το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τη σειρα μου ευχαριστω για το σχολιο που το διαβαζω και ως ενθαρυνση να συνεχισω. Αν δεν σε πειραζει επισης επικοινωνησε μαζι μου στο e-meil του Blog, greekpreparedness@yahoo.gr

      Επισης θα ηθελα να προτεινω σε ολους τους αναγνωστες να με/μας ακολουθησουν και στο 1ο Ελληνικο φορουμ για την Επιβιωση και την Αυταρκεια, το Fugazi Forum.
      http://fugazigr.freeforums.org/portal.php.

      Διαγραφή
  2. Με την ανανέωση του site του Ε.Ε.Σ. τα λινκ που είχαμε παραθέσει στο κείμενο δεν είνaι πλέον ενεργά. Αν και τα αντικαταστήσαμε με νέα, σας ζητούμε συγνώμη για την καθυστέρηση. GreekPreparedness

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα..συγχαρητηρια για την προσπαθεια, μια πολυ μικρη συνεισφορα απο μενα ΄΄νασοφαρυγγικος αγωγος΄΄ ειναι ελληνιστη ο ρινοφαρυγγικος αεραγωγος ενω εναλλακτικα μπορει να χρησιμοποιηθει ο στοματοφαρυγγικος αεραγωγος (προτιμητεος), αμφοτεροι απαιτουν ενα μινιμουμ δεξιοτητων ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι δεξιοτητες που πρεπει και εγω να αποκτησω. Αλλα *νομιζω* στοματοφαρυγγικο δεν βαζουμε σε θυμα που εχει τις αισθησεις του?

      Διαγραφή