_

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Κατασκευή Μικρού Ηλιακού Φορτιστή Συσκευών

Η πιο σωστά, συναρμολόγηση και καλωδίωση για το πρώτο μας μικρό ηλιακό πάνελ.

Σκοπός μας ήταν να κάνουμε μια φορητή σύνθεση που θα μας επιτρέπει να φορτίζουμε το κινητό, τις μπαταρίες μας και την PowerBank μας.
Αγοράσαμε λοιπόν ένα μικρό μονοκρυσταλικό πάνελ 11.5x12.5cm που σε ιδανικές συνθήκες δίνει 400mA. Το πανελάκι αυτό δεν είναι αρκετό να το φορτίσει κινητά όπως το iPhone (που απαιτεί ρεύμα 1 Αμπέρ) αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μας απασχολεί.

Ο πωλητής μας έστειλε και μερικά καλώδια με βύσματα USB τα οποία είναι πιο χονδρά από το συνηθισμένο ώστε να είναι κατάλληλα και για ρεύμα USB3 ή και περισσότερο.
Με βάση αυτά συναρμολογήσαμε με λίγο «μπακάλικο» τρόπο ένα καλώδιο με τρείς απολήξεις. Micro USB, Mini USB, και USB

 

Σχετικά με την συνδέσεις κόβοντας ένα καλώδιο USB θα δούμε 4 καλώδια. Αυτά που μας ενδιαφέρουν είναι το Κόκκινο το οποίο συνδέεται με τον θετικό (+) πόλο του πάνελ μας, και το Μαύρο με το αρνητικό (-). Αν τύχει να βρείτε διαφορετικά χρώματα μέσα ψάξτε με ένα πολύμετρο την αντιστοιχία όμως κάναμε και εμείς. 

 

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τις συσκευές μας συνδεδεμένες. Το Micro USB χρησιμεύει για την σύνδεση του κινητού μας, η PowerBank μας φορτίζει με Mini USB, και το βύσμα USB χρησιμεύει για την σύνδεση με τον μικρο-φορτιστή των μπαταριών μας Λιθίου-Ιόντων, αλλά και με την πλεξούδα πολλαπλών βυσμάτων για φόρτιση συσκευών.



Ακολουθώντας την πρόταση του πωλητή αποθηκεύουμε το πανελάκι μας σε ένα κουτί για CD. 

Το κουτί βολεύει και στη στήριξη του πάνελ στη σωστή γωνία ώστε να πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου κάθετα σε αυτό, πράγμα απαραίτητο για την σωστή απόδοση κάθε φωτοβολταικής συσκευής.


Με την ευκαιρία θα σας δώσουμε και ένα link για την συναρμολόγηση μεγαλύτερων ηλιακών πάνελ. Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάνελ με 36 Κυψέλες 12,5Χ12,5

2 σχόλια:

  1. Μιας και δεν γνωρίζω πολλά από ηλεκτρονικά, έχω ορισμένες απορίες:
    1 τι διάφορα κόστους έχει με τα έτοιμα του εμπορίου? Και πια η διαφορα βολτ αμπερ?
    2. πέρα από κινητά, τι άλλες συσκευές μπορούμε να φορτίσουμε? επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για φακούς ραδιόφωνο? είναι οκ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πια η διαφορά βολτ αμπέρ?

    Το βολτάζ είναι η διαφορά δυναμικού. Αν υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια πόλη και το ρεύμα είναι το νερό, τότε η πηγή του ρεύματος (μπαταρία ή Φ/Β πάνελ) είναι το υδραγωγείο και το βολτάζ η πίεση του νερού που είναι τόσο μεγάλη όσο και το ύψος πάνω από την πόλη του υδραγωγείου.
    Τα Αμπέρ είναι η ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος. Ότι ακριβώς και τα κυβικά νερού που καταναλώνουμε.

    Τι διάφορα κόστους έχει με τα έτοιμα του εμπορίου?

    Δεν γνωρίζουμε για αυτά. Πιστεύουμε ότι η διαφορά είναι σαν όλα τα πράγματα που κατασκευάζει κανείς μόνος του. Όχι όμορφα αλλά λειτουργικά και πιο φθηνά. Και χωρίς το νταβατζιλίκι των μοδάτων προιόντων.

    Πέρα Από κινητά, τι άλλες συσκευές μπορούμε να φορτίσουμε? επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για φακούς ραδιόφωνο? είναι οκ?

    Όχι, γιατί οποιαδήποτε άλλη συσκευή/μπαταρία απαιτεί ενδιάμεσο φορτιστή.
    Και δεν νομίζουμε ότι μπορεί να φορτίσει τα smartphones γιατί αυτά χρειάζονται περισσότερο ρεύμα (Αμπέρ). (Το δικό μας είναι ένα από τα «παλιά»)
    Για την δουλειά αυτή απαιτούνται μερικά τέτοια πάνελ συνδεδεμένα.

    Σημείωση: Ένα τέτοιο πανελάκι πάσχει και από κάτι άλλο. Την πτώση του βολτάζ υπό φορτίο όταν συνδέονται και άλλες συσκευές ενδιάμεσα πχ φορτιστές μπαταριών. Έχουν και αυτές την κατανάλωση τους (ο δικός μας μικρο-φορτιστής μπαταριών λιθίου «τρώει» τουλάχιστον 1 βολτ).
    Για να το πούμε απλά, είναι σαν να ανεβαίνουμε στο 7ο όροφο μιας πολυκατοικίας όπου η πίεση του νερού είναι μικρότερη γιατί κάποια καταναλώνεται στο ανέβασμα του νερού.
    (στην πραγματικότητα γιατί η διαφορά δυναμικού (πίεσης) μεταξύ του 7ου και του υδραγωγείου είναι μικρότερη)
    Άρα απαιτείται η σύνδεση περισσότερων πάνελ και πάλι. (τουλάχιστον άλλο ένα).
    Για αυτό τον λόγο δεν εμπιστευόμαστε οποιαδήποτε εμπορική συσκευή μικρότερη από ένα διπλού πάνελ σαν αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή