_

Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Γιατί το Prepping ΜΠΟΡΕΙ να Πετύχει (α’ μέρος)

Το άρθρο αυτό -μπορεί να πει κανείς – είναι μια απάντηση στην αντίστοιχη δημοσίευση του Fugazi Blog&Forum όπου το prepping προσεγγίζεται σαν μια αδιέξοδη κατάσταση που είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Η δημοσίευση αυτή μάλιστα, ήρθε την στιγμή που ετοιμάζαμε ένα εισαγωγικό για το prepping άρθρο για κάποιο άλλο φιλικό μέσο. Ευκαιρία λοιπόν να σας μεταφέρουμε τους λόγους –με την δική μας ματιά- που το Prepping μπορεί και να πετύχει.

“You may Prepare for Disaster, but do you Prepare for Life?” (Jack Spirko)

Αρχίζουμε ανάποδα, με την φράση που έχουμε κλείσει άλλα άρθρα μας. “Μπορεί να ετοιμάζεσαι για την καταστροφή, αλλά ετοιμάζεσαι για την Ζωή?”
Όσο γνωρίζουμε το ενδότερα του Prepping τόσο καταλαβαίνουμε ότι έχει να κάνει με την καθημερινότητα. Ο πυρήνας του δηλαδή έχει να κάνει με έναν νέο τρόπο ζωής που βάζει –μεταξύ άλλων- υπό αμφισβήτηση τον σημερινό τρόπο ζωής με τις αδυναμίες τους και τις ασυδοσίες του.
Και είναι βασικό να αντιληφθούμε ότι ο προσανατολισμός του πρέπει δεν είναι προς την αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφικών γεγονότων (μόνο). Η στόχευση είναι προς όλες τις μικρές και μεγάλες καταστροφές σε όλο το εύρος τους. Από μια γενικευμένη διακοπή ρεύματος, στην απώλεια της εργασίας έως και ένα κατακλυσμικό γεγονός. Εξάλλου είναι τα μικρά γεγονότα που μας συμβαίνουν πιο συχνά.
Για παράδειγμα, αν συχνάζετε σε ξένα φόρουμ θα έχετε δει ότι η πιο συνηθισμένη συμβουλή του τι πρέπει να κάνει ένας νεοεισερχόμενος είναι να απαλλαγεί από τα χρέη του. Συμβουλή που η αξία της αποδεικνύεται καθημερινά με τραγικό τρόπο στην σημερινή Ελλάδα της Κρίσης. Γιατί αν αναλογιστείτε αυτοί που υφίστανται, εδώ και σήμερα, τις βαρύτερες συνέπειες της κατάστασης στην Ελλάδα, είναι όσοι έχασαν την δουλειά τους και έχουν δάνεια τα οποία δεν μπορούν πια να εξυπηρετήσουν.
Αυτή η έμφαση στην απαλλαγή από τα χρέη δεν είναι τυχαία. Το Prepping  μετασχηματίστηκε από τον Survivalism και γνώρισε την σημερινή του άνθηση σαν αποτέλεσμα της Αμερικανικής οικονομικής κρίσης του 2007. Και συνάδει με την αντίληψη της ανεξαρτητοποίηση της ζωής μας από τα εύθραυστα συστήματα λειτουργίας και οργάνωσης της σημερινής μας ζωής, άρα και το χρηματοπιστωτικό.

Ταυτόχρονα ο prepper στα πλαίσια της προετοιμασίας του αναπτύσσει δεξιότητες που θα του είναι απαραίτητες στις δύσκολες στιγμές αλλά ταυτόχρονα είναι ωφέλιμες και στην καθημερινότητα του. Α’ βοήθειες, διαβίωση στην φύση, βασική συντήρηση και επισκευή μηχανημάτων, εναλλακτικοί τρόποi επικοινωνίας, κηποτεχνία, πληροφόρηση για το διεθνές και οικονομικό γίγνεσθαι. Εξελίσσει δηλαδή τον εαυτό του, και αποτινάσσει από πάνω του τον ζυγό του μονοσήμαντου καταναλωτή.

Ξαναγυρνώντας στις συμβουλές προς τον νεοεισερχόμενο πολύ σύντομα θα δει κανείς να προτείνεται και η δημιουργία μιας βασικής αποθήκης τροφίμων και προμηθειών. Στα μάτια του εξωτερικού παρατηρητή αυτό φαντάζει σαν την ικανοποίηση ενός φετίχ και στα μάτια ενός υποψιασμένου σαν ένα απαραίτητο μέτρο αντιμετώπισης ελλείψεων τροφίμων σε μια οικονομική κρίση ή σε μια φυσική καταστροφή.
Αλλά θα πρέπει οι επικριτές –εκ των έξω- του prepping να πληροφορηθούν ότι αυτή οι αποθήκη προμηθειών καλύπτει και άλλες, πιο πιεστικές ανάγκες μιας οικογένειας στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον.
Στην Αμερική δεν υπάρχει αποζημίωση απόλυσης, συνήθως δεν υπάρχει επίδομα ανεργίας, και η ιατρική ασφάλιση λήγει την ημέρα που χάνεις την δουλειά σου γιατί συνήθως είναι χορηγία του εργοδότη σου. Κατάσταση που έχει ήδη αρχίσει αν διαμορφώνεται καις την Ελλάδα. Κάποιος λοιπόν που ζει ”μεροδούλι-μεροφάιί” θα βρεθεί μόνο με τα χρήματα που έχει στην τσέπη του και πολύ σύντομα θα χάσει την δυνατότητα ακόμη και να προμηθευτεί και τα βασικά τρόφιμα του σπιτιού, πόσο μάλλον να καλύψει άλλες ανάγκες.
Ανάλογες καταστάσεις φυσικά και βλέπουμε στην Ελλάδα, μόνο που παίρνει περισσότερο χρόνο να εκδηλωθούν καθώς υπάρχει –ότι έχει απομείνει- από το επίδομα ανεργίας κτλ  αλλά και η βοήθεια από την οικογένεια. Αλλά σύντομα ένας αριθμός οικογενειών θα βρεθεί τελικά στην θέση να μην μπορεί να καλύψει τις διογκούμενες υποχρεώσεις.
Η αποθήκη τροφίμων λοιπόν έρχεται σαν ένα μέσο -και όχι σαν αυτοσκοπός- που θα μετριάσει τις επιπτώσεις και θα δώσει περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει κανείς την νέα κατάσταση.
Εξάλλου στην πράξη μιλάμε για μια αποθήκη τροφίμων όχι πολύ διαφορετική από αυτή των παππούδων μας στα χωρία μερικές δεκαετίες πριν. Και μάλιστα είναι ευθέως ανάλογη εκείνης, όπως θα δείξουμε παρακάτω στην αναφορά μας στην μικρής κλίμακας καλλιέργεια της τροφής.
Αυτοί λοιπόν είναι οι σκοποί της αποθήκευσης προμηθειών στο πλάνο ενός Prepper.
Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε νοσηρή κατάσταση και αποτυχημένη εφαρμογή είναι ευθύνη του χρήστη και η παρερμηνεία επίσης ευθύνη του παρατηρητή. (και προς Θεού, ΜHN κάνετε πηγή πληροφόρησης σας τραγικές τηλεοπτικές εκπομπές όπως αυτή των Doomsday Preppers).

Στη συνέχεια θα εντοπίσουμε 2 ουσιώδεις και χαρακτηριστικές διαφορές του Prepping με τον Survivalism.

Η πρώτη έχει να κάνει με τον Τόπο.

Ένα από τα κλισέ του χώρου είναι η αντίληψη ότι η υψηλότερη λειτουργία του Prepping είναι η φόρτωση των προμηθειών στο όχημα διαφυγής (BugOut Vehicle) (sic) και η αναχώρηση για το καταφύγιο διαφυγής (BugOut Location) (sic). Αν και κάτι τέτοιο υφίσταται σαν εναλλακτική δράση, σημαντική μερίδα των preppers ήδη ζουν στην “απομακρυσμένη τοποθεσία επιβίωσης” που θέλει ο μύθος.
Και αυτό γιατί ζουν στην φάρμα και το υποστατικό (Homestead) τους όπου έχουν στήσει ένα σύστημα υποστήριξης με σημαντική αυτάρκεια και αυτοδυναμία με βασικό άξονα την καλλιέργεια του λαχανόκηπου και του οπωρώνα.
Είτε γιατί έχουν επιλέξει να ζουν σε μικρές κοινότητες (δηλαδή χωρία και μικρές πόλεις)  που και εκεί η αυτοδυναμία και η αλληλοβοήθεια είναι αυξημένες και οι επιπτώσεις μεγάλων δυσμενών γεγονότων (π.χ. Οικονομικών) μετριάζονται μέχρι να φτάσουν εκεί.
Και εδώ λοιπόν παρατηρούμε ένα νέο υπόδειγμα σύγχρονης ζωής περισσότερο μεν αυτόνομη και απομακρυσμένη τοπικά, αλλά όχι αποκομμένη από το γίγνεσθαι.

Έχουμε στο μυαλό μας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου η οικογένεια μπορεί να ζει πια στην φάρμα της, αλλά η οικογενειακή επιχείρηση έχει σαν αντικείμενο την online εμπορία ανταλλακτικών αυτοκινήτων, ενώ blog-αρει τακτικά στο Youtube και ίσως αποκομίζοντας και κάποιο μικρό εισόδημα από αυτό. (αυτή η διαφοροποίηση της πηγής εισοδήματος μιας οικογένειας με εναλλακτικούς τρόπους είναι και μια από τις καλύτερες συμβουλές που μπορεί κανείς να δώσει σε κάποιον στο προοίμιο μιας οικονομικής κρίσης)

Και εδώ θα πρέπει να καταρρίψουμε ένα ακόμη κλισέ. Αυτό του “θα πάω στο χωριό να ζήσω όπως οι παππούδες μου”. Υπάρχει διαφορά στο να ζει κανείς απομακρυσμένος, απομονωμένος ή αποκομμένος. Για μια ακόμα φορά σημασία έχει όχι το τι κάνεις αλλά το πώς το κάνεις.

Αλλά κάπου εδώ θα πρέπει να κοντοσταθούμε. Στο επόμενο μέρος σας υποσχόμαστε ότι θα γνωρίσετε το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του prepping που είναι και η πραγματική δύναμη του….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου