_

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Οι Μπαταρίες ΑΑ και ο Ασύρματος σας



Κατά κανόνα υπάρχουν μπαταριοθήκες ΑΑ & ΑΑΑ που αντικαθιστούν την κανονική μπαταρία για τους περισσότερους ασύρματους χειρός. Οπότε είναι καλό να έχουμε μια σαν εφεδρική πηγή ενέργειας, αλλά θα πρέπει να την δοκιμάσουμε εν λειτουργία πρώτα.

Και αυτό γιατί:
1. Το βολτάζ των επαναφορτιζόμενων και των αλκαλικών μπαταριών ΑΑ είναι διαφορετικό και μπορεί ο ασύρματος μας να μη δουλεύει με έναν από τους δύο αυτούς τύπους.
2. Συνήθως οι ασύρματοι χειρός κατεβάζουν ισχύ όταν χρησιμοποιούν τέτοιες μπαταρίες γιατί αυτές δεν έχουν την δύναμη να αντέξουν το φορτίο σε πλήρη ισχύ.

Έτσι λοιπόν πριν λίγες μέρες δοκιμάσαμε το Baofeng UV-5R και το Kenwood TH-F7 μας με διάφορους τύπους μπαταριών ΑΑΑ. Εν συντομία βρήκαμε ότι:




Αν και πάντοτε συνιστάμε την χρήση μπαταριών λιθίου μιας χρήσης στην θέση τω αλκαλικών, αυτή την φορά απογοητευτήκαμε από την συμπεριφορά του Kenwood μας.

Οπότε θα πρέπει να το επαναλάβουμε. Πάντοτε δοκιμάστε το πώς λειτουργεί ο ασύρματος σας με μπαταρίες διαφορετικές της τυποποιημένης.

Γενικές Γνώσεις για τις Μπαταρίες ΑΑ & AAA

Με την ευκαιρία καλό θα ήτανε να αναφερθούμε στα χαρακτηριστικά των διαφορετικών τύπων των μπαταριών ΑΑΑ & ΑΑ.

Αλκαλικές
Είναι φθηνές, με καλή διάρκεια αποθήκευσης (10 χρόνια) και τις βρίσκει κανείς εύκολα και παντού. Οι οικονομικές μάρκες είναι καλή επιλογή για συσκευές που δεν είναι απαιτητικές στην ισχύ, αλλά θεωρούμε ότι οι ακριβές δεν αξίζουν τα λεφτά τους γιατί υπάρχει καλύτερη επιλογή στο κόστος αυτό.
Όλες τους είναι επιρρεπείς στις διαρροές ιδίως όταν έχουν αδειάσει, δεν αντέχουν στα μεγάλα φορτία και αποδίδουν μέτρια στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Τεχνικά στοιχεία: Βολτάζ 1.5-1.6 Volts, θεωρητική χωρητικότητα 2900mAh (που όμως μειώνεται ραγδαία στα υψηλά φορτία)

Επαναφοτιζόμενες NiMh


Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει νέος τύπος οι χαμηλής αποφόρτισης (LSD - Low Self Discharge) που κρατούν την φόρτιση τους πολύ καλά. Αυτές είναι πια η μοναδική καλή επιλογή. Είναι διαθέσιμες στην χωρητικότητα των 2000 και 2500mAh, με αυτές με την χαμηλότερη χωρητικότητα να δείχνουν λίγο καλύτερη αντοχή στα φορτία.
Η πιο γνωστή μάρκα στην Αγορά είναι οι Eneloop, αλλά και τον υπολοίπων κατασκευαστών είναι πολύ κοντά σε απόδοση.
Όλες όμως δεν έχουν καλή συμπεριφορά στις χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά κοντά στο μηδέν.
Τεχνικά στοιχεία: Βολτάζ 1.2-1.4 Volts, Χωρητικότητα 1700-2700mAh (2000-2500mAh για τις Eneloops)

Λιθίου μιας Χρήσης

Οι Energizer με τα μοντέλα Ultimate και Advanced Lithium είναι πρωτοπόρος στον τομέα.
Πρόκειται για μπαταρίες λιθίου αλλά μιας χρήσης. Διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα και αντοχή στα φορτία από τις Αλκαλικές, δεν εμφανίζουν διαρροές, και συμπεριφέρονται καλά και στις θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.
Είναι σημαντικά ακριβότερες από τις φθηνές αλκαλικές, αλλά η δαφορά στην απόδοση υπερκαλύπτει το κόστος, ειδικά σε σύγκριση με τις «καλές» ακριβές αλκαλικές.
Το μόνο μειονέκτημα του είναι το ίδιο τους το πλεονέκτημα, το μεγαλύτερο βολτάζ. Οπότε θα πρέπει να ελέγξετε την συμβατότητα με τον ασύρματο σας και να χρησιμοποιήσετε κάποιο ομοίωμα μπαταρίας.
Τεχνικά στοιχεία: Βολτάζ 1.7-1.8 Volts, Χωρητικότητα 2900mAh

Ανάλυση Διάρκειας και Κόστους Χρήσης με Δοκιμές
Ο διαδικτυακός μας φίλος Hank Curmudgeon δοκίμασε διάφορους τύπους μπαταριών σε ένα ασύρματο Baofeng και συνόψισε τις μετρήσεις στο παρακάτω αρχείο: BL-5 AA Battery Adapter Lifespan Test
Συνοπτικά οι μπαταρίες λιθίου τα σπάνε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου