_

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Διδάγματα από ένα Τριήμερο στο Βουνό. Μέρος 1ο



Όταν το τηλέφωνο χτύπησε την Κυριακή το μεσημέρι και άκουσα το "ερχόμαστε αύριο το πρωί", σκέφτηκα πως είχα μερικές επιλογές στο πως να ετοιμαστώ για το κατασκηνωτικό τριήμερο στο βουνό.

1. Να περάσω όλη την υπόλοιπη μέρα ετοιμάζοντας τα υλικά κατασκήνωσης και τον εξοπλισμό με κάθε λεπτομέρεια.
2. Να προσπαθήσω να βγάλω το τριήμερο μόνο με την BugOut Bag.
3. Να χρησιμοποιήσω μόνο τον εξοπλισμό του αυτοκινήτου, μαζί με μια σκηνή και ένα sleeping bag.
4. Να μετατρέψω τις ετοιμασίες σε μια άσκηση ετοιμότητας, συλλέγοντας τα απαραίτητα υλικά μέσα σε ένα μισάωρο, με κίνδυνο να εμφανιστούν ελλείψεις αργότερα.
Προτίμησα την τέταρτη διέξοδο, και ξεκίνησα να "σκουπίζω" το σπίτι και την αποθήκη για τα απαραίτητα.

Το τριήμερο κύλησε ευχάριστα, φυσικά με τα απρόσμενα του, και ήταν μια καλή ευκαιρία να παρατηρήσω πολλά. Ομαδοποιημένα ανά κατηγορία αυτά είναι:

Επιλογή Τοποθεσίας, Ανίχνευση για Πόρους.

Ανεβήκαμε στο βουνό με πρόβλεψη επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και βεβαιότητα ΠΟΛΥΣ βροχής. Στήσαμε τις σκηνές κάτω από συστάδα δέντρων, με δάσος οξυάς στην πλάτη μας για να κόβει τον αέρα.

Παρ' όλα αυτά κάναμε μια βόλτα στην περιοχή και εντοπίσαμε ένα καλυβάκι κλειστό γύρω-γύρω με νάιλον που θα εξυπηρετούσε σαν καταφύγιο αν ο καιρός αποδεικνυόταν τόσο κακός όσο περιμέναμε.


Επίσης μια βόλτα στην γύρω περιοχή μας προμήθευσε με σύρμα, ένα δεματικό καλωδίων που χρησίμευσε στο στήσιμο της σκηνής μου και με ελαιόλαδο για το μαγείρεμα, μια που ξεχάσαμε να πάρουμε μαζί μας.

Μην υποτιμάτε λοιπόν αυτό που αφήνει ξεχασμένο ή σαν σκουπίδι ο πολιτισμός πίσω του.

Κατάλυμα - Σκηνές - Διανυκτέρευση

Εδώ οι δύο από εμάς που είχαμε οικονομική σκηνή αντιμετωπίσαμε πρόβλημα. Μπορεί τελικά να μην φάγαμε βροχή, αλλά ο αέρας ξύριζε. Μια που ξεκινήσαμε το στήσιμο νωρίς, είχαμε χρόνο να τις ενισχύσουμε με ένα έξτρα στρώμα από νάιλον ή τεντόπανο.
Στην περίπτωση μου χρησιμοποίησα το πόντσο που έχω στο αυτοκίνητο, κρατώντας το κανονικό για χρήση στην αναμενόμενη βροχή. Πράγμα που σημαίνει. Αν βγείτε στο βουνό με ένα μόνο πόντσο με το οποίο θα στήσετε ένα γιατάκι, με τι θα κινείστε το βράδυ αν αντιμετωπίσετε πρόβλημα με την φωτιά και όταν θα έχετε την φυσική σας ανάγκη?


Στην φώτο τα δύο αντίθετα. Μια Vango Halo 200 που κοιμήθηκε το άπειρο μέλος της παρέας, και στο βάθος μια από τις οικονομικές σκηνές που ενισχύθηκε με ένα τεντόπανο.


Πάντως συμβουλή μου πια είναι να προγραμματίσετε την απόκτηση ενός τεντοπανου 1,5x2 ή 2x2 αναλόγως του μεγέθους της σκηνής σας και ικανό να καλύψει τους αεραγωγούς της. Σε μια κακοκαιρία, αέρας θα μπαίνει όπως και να έχει, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον εξαερισμό.

Φροντίστε επίσης πριν το στήσιμο της σκηνής να ξαπλώσετε δοκιμαστικά στο σημείο. Την έπαθα την πρώτη μέρα, γιατί το έδαφος είχε μια απαλή κούρμπα που δεν την έπιανε το μάτι. Αλλά αυτή ήρθε ακριβώς στην περιοχή της πλάτης κάνοντας τον ύπνο ανάσκελα, εντελώς άβολο.
Χρήσιμα αποδείχτηκαν και τα πατάκια του αυτοκινήτου. Έχοντας μαζι μου μόνο ένα απλό σπογγώδες υπόστρωμα ύπνου, τα πατάκια προσέφεραν και προστασία, και εξαιρετική μόνωση.

Κατά το τριήμερο αποδείχθηκε και η ορθότητα των έμπειρων ορειβατών να χρησιμοποιούν δευτέρα, ελαφρά παπούτσια μέσα στην κατασκήνωση. Πέρα από την μικρότερη άνεση άνεση, τα μποτάκια δεν είναι και τα ευκολότερα παπούτσια να φορέσεις καθισμένος μέσα στην σκηνή, ειδικά όταν πρέπει να βγεις το βράδυ για την ανάγκη σου. Για μια ακόμα φορά βοήθησε το μπλε "βαλιτσάκι του Sport-billy" αυτοκίνητο μου, όπου είχα τα φθηνά καλοκαιρινά παπούτσια της δουλειάς.
Επίσης βολεύει να χρησιμοποιήσετε κάτι σαν πατάκι (έστω μια ανοιγμένη σακούλα από σουπερμάρκετ) στη είσοδο της σκηνής, ειδικά όταν αυτή δεν έχει προθάλαμο. Πατάς σε αυτή, βγάζεις το ένα μποτάκι και περνάς το πόδι μέσα στην σκηνή. Επαναλαμβάνεις το ίδιο για το άλλο πόδι. Μετά βάζεις τα μποτάκια σου σε μια άλλη σακούλα (για καθαριότητα και ασφάλεια) και τα παίρνεις μαζί σου στην σκηνή.

Κατά την διανυκτέρευση το βασικό μου πόντσο χρησιμοποιήθηκε σαν φάκελος. Ενίσχυσε την μόνωση του sleeping bag αλλά και τραβώντας το, έκλεινε και τα κενά στην κάλυψη γύρω από τους ώμους και την πλάτη μου..

Τέλος πήρα μαζί μου στην σκηνή κάποια υλικά που με τον καιρό βρήκα καλό να έχω.
Τον ασύρματο μου που χρησιμοποιώ σαν ραδιοφωνάκι, το μαχαίρι μου (που αυτή την φορά χρησίμευσε για να ξηλώσω -μέσα στην νύχτα- ένα κομμάτι του sleeping bag που ενοχλούσε αφόρητα). Μέσα στο καπέλο μου, για να τα βρίσκω εύκολα, έβαλα τον φακό κεφαλής, τα κλειδιά και το κινητό μου. Επίσης πήρα και ένα μπουκαλάκι νερού. Κάποιοι μάλιστα παίρνουν και ένα άδειο μπουκάλι με ευρύ στόμιο για να το γεμίσουν ;-) όταν το να βγεις από την σκηνή μέσα στον κακό καιρό δεν είναι πολύ καλή ιδέα!

Και εδώ φτάσαμε στο τέλος του πρώτου μέρους. Στο επόμενο θα βρείτε παρατηρήσεις για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήσαμε, τις ελλείψεις που εντοπίσαμε, και μερικές πρακτικές προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου