_

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Οι Εντυπώσεις μας από το βιβλίο Contact. Ένα Manual για την Επιβίωση σε Καταστάσεις Κατάρρευσης

Το Contact! A Tactical Manual for Post Collapse Survival είναι ένα manual-οδηγός για την οργάνωση της άμυνας και της προστασίας κοινοτήτων μετά μια οικονομικο-κοινωνική κατάρρευση.

 
Δεν νομίζουμε να υπάρχει παρόμοιο εγχειρίδιο στο θέμα αυτό, και σίγουρα όχι με την πληρότητα και το εύρος του εν λόγω βιβλίου.

Το εγχειρίδιο αρχίζει με ένα πραγματικό χαστούκι στον αναγνώστη που κατέχεται από το φαντασιακό σύνδρομο της "Άμυνας του Οχυρού". Στην καθομιλουμένη, "είναι το σπίτι μου και θα το υπερασπιστώ μέχρι θανάτου". Το βιβλίο εξηγεί και τεκμηριώνει γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικά. Αλλά και προτείνει και την ενδεδειγμένη λύση/διέξοδο που θα επιτρέψει την σωτηρία της οικογένειας αυτών που πιθανόν θα έρθουν σε μια τέτοια θέση.
Στην συνέχεια Κεφάλαιο-Κεφάλαιο καλύπτει όλο το φάσμα της οργάνωσης της αυτοπροστασίας, άμυνας και "επιχειρήσεων"  μιας οικογένειας ή μιας κοινότητας, και μάλιστα με πολύ αναλυτικό τρόπο.


Το βιβλίο είναι γραμμένο από τον Max της αντίστοιχης σχολής Max Velocity Tactical. Ο οποίος συνδυάζει την πορεία του στις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις, με την εμπειρία επιχειρήσεων στο Ιράκ μαζί με τον Αμερικανικό στρατό.

Μέσα στις 500+ σελίδες του λοιπόν, καλύπτονται δεκατρία θέματα και αντικείμενα. Πολλά από αυτά είναι αυτούσια άρθρα του Max στο παλιότερο του blog

Τηλεγραφικά τα κεφάλια/αντικείμενα είναι:
Chapter 1: Starting Points - Οι Βασικές Αρχές
Chapter 2: To Stay or To Go - Παραμονή ή Διαφυγή/BugOut?
Chapter 3: Decision Making - Μεθοδολογία Λήψης Αποφάσεων
Chapter 4: Training - Εκπαίδευση
Chapter 5: Basic Principles - Βασικές Αρχές Επιχειρήσεων
Chapter 6: Casualties - Διαχείριση Θυμάτων/Απωλειών
Chapter 7: Post Event Vehicle Movement - Κίνηση Οχημάτων σε Καταστάσεις Κινδύνου
Chapter 8: Dismounted Tactics - Τακτικές Εγκατάλειψης Αυτοκινητοπομπής.
Chapter 9: Defense -  Άμυνα
Chapter 10: Patrols - Περιπολίες
Chapter 11: Tactical Use of Vehicles - Τακτικές χρήσης των οχημάτων
Chapter 12: Offensive Operations - Επίθεση
Chapter 13: Withdrawal - Υποχώρηση


Απόσπασμα από τα περιεχόμενα του βιβλίου.

Η γλώσσα του βιβλίου είναι απλή και βατή αλλά τα νοήματα δυσκολεύουν κάπως για τον αμύητο όσο τα κεφάλαια προχωρούν και αποκτούν περισσότερο στρατιωτικό προσανατολισμό. Χωρίς να φτάνουν βέβαια στο βάθος που κατατίθεται πιο εκτενώς στο εξειδικευμένο του βιβλίο, το MVT Tactical Manual: Small Unit Tactics

Με τις ελάχιστες μας γνώσεις καταφέραμε να εντοπίσουμε δύο μοναχά σημεία που θα θέλαμε να δούμε να συμπεριλαμβάνονται σε μια μελλοντική επανέκδοση του βιβλίου.
Ένα κεφάλαιο για τις επικοινωνίες κατά την διάρκεια συμβάντων ή επιχειρήσεων. π.χ. τις διαδικασίες επικοινωνίας μεταξύ των αυτοκίνητων σε ένα convoy/Αυτοκινητοπομπή.
Και ένα κεφάλαιο που θα επιτρέψει τον χρήστη του manual αυτού να "διαβάσει" την δομή και τις τακτικές μιας επιθετικής κίνησης εναντίον του.
Θα μπορούσε κανείς να το κάνει αυτό διαβάζοντας το κεφάλαιο των επιχειρήσεων επίθεσης "ανάποδα", αλλά το βιβλίο απευθύνεται στο επίπεδο του αρχαρίου και άνω, οπότε οι αναγνώστες χρειάζονται μια τέτοια βοήθεια.

Παρόλα αυτά, ακόμα και μέσα στα εξειδικευμένα αντικείμενα μπορεί κανείς να βρει εμβόλιμα κεφάλαια με απρόσμενα αντικείμενα. π.χ. το εξειδικευμένο κεφάλαιο για τις Τακτικές Άμυνας μέσα σε Δασώδεις Περιοχές. Ή τα αγαπημένα μας δύο κεφάλαια με τις χρήσεις των ATV, που τυχαίνει να είναι ακόμα διαθέσιμα online. π.χ το Tactical Use Of ATV ‘Four-Wheelers’

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το εγχειρίδιο μιλά από μόνο του. Και αν θέλετε να πούμε κάτι θετικό που να τα συμπεριλαμβάνει όλα, είναι ότι ακόμα και αυτή την στιγμή που γράφουμε αυτή την "κριτική", εξακολουθεί να μας εντυπωσιάζει.

3 σχόλια:

  1. Είναι σημαντικό στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε να υπάρχει μια σοβαρή πρόταση για μελέτη. Συγχαρητήρια για την βιβλιοπαρουσίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια επισήμανση: Ένα λάθος που συνήθως κάνουν οι Έλληνες πρέππερς, είναι ότι προσπαθούν να «ανακαλύψουν τον τροχό» σε όλα τα επίπεδα που μας αφορούν. Για τα πλείστα θέματα (γνώσεις, δεξιότητες, κ.λ.π.) υπάρχει διεθνείς (κυρίως αγγλική) βιβλιογραφία (όπως το παραπάνω βιβλίο). Διαβάζουμε κρίνουμε, προσαρμόζουμε στις δικές μας συνθήκες και κρατάμε αυτά που μπορούν ή πρέπει να εφαρμοσθούν. και πάλι συγχαρητήρια
    mitsoupatra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακριβώς. Από την στιγμή που από κάπου αλλού ξεκινά κάτι, είναι λογικό να κοιτάς εκεί. Κια γιατί ξέρουν καλύτερα αλλά και είναι αυτοί που κάνουν τα πρωτόλεια λάθη. Με αυτή τη λογική έγραψα και το παλιότερο κείμενο για την ανάγκη γνώσης των Αγγλικών, ακόμα και σαν αντικείμενο Prepping από μόνο του. Δυστυχώς οι (κακιές) εμπειρίες μου με το εδώ κοινό μου φανερώνουν μια παράλληλη άρνηση οτιδήποτε προέρχεται από την εκεί πλευρά του Ατλαντικού. Το ενδότερο κίνητρο ακόμα το ψάχνω, αλλά εξετάζω και την πιθανότητα να συσχετίζεται με το θέμα της σύζήτησης αυτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή