_

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Από που Αρχίζει Κανείς?

Αυτές τις μέρες είχα μια συζήτηση με έναν ακόμα ευαισθητοποιημένο στο prepping σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης φίλων και μελών της ευρύτερης οικογένειας. Ειδικά αυτές τις μέρες.

Η άποψη μου είναι ότι η ευαισθητοποίηση αυτή πρέπει να γίνει με το μαλακό.
Το να θέσουμε υπόψη του οποιοδήποτε μια λίστα σαν αυτήν με αυτά που πρέπει να αποθηκεύσει, για να επιβιώσει στην ΧΥ κατάσταση, είναι αντιπαραγωγικό γιατί:

1. Του θέτει ένα μεγάλο καθήκον, ειδικά όταν αυτό συνοδεύεται με την λέξη "Πρέπει"
2. Του θέτει ένα σύνθετο καθήκον (πχ πρόγραμμα αγοράς και αποθήκευσης/ανακύκλωσης των ειδών και τροφίμων,) ειδικά σε αυτές τις στιγμές που ο κόσμος είναι ταραγμένος.
3. Τον θέτει αντιμέτωπο με ένα δυσμενές ενδεχόμενο που μπορεί να μην έχει αντίκρισμα στην Ελλάδα. (πχ εμφύλιος πόλεμος, 2η παρουσία κτλ)
4. Τον θέτει μπροστά σε σημαντικά έξοδα.
5. Ίσως και να του δημιουργεί και μια αίσθηση ανεπάρκειας.

Πρώτα πρέπει να δείξουμε στον νέο-εισερχόμενο ότι το prepping έχει αντικείμενο ΚΑΙ στην Ελλάδα.Γιατί υπάρχουν απτά δυσμενή ενδεχόμενα. Σεισμοί, Πλημμύρες, Διακοπές Ρεύματος και Δασικές πυρκαγιές.
Και να του το δείξουμε με τρόπο που να του δημιουργεί την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος.
 
Για παράδειγμα:
"Σκέψου σε πόση καλύτερη μοίρα θα ήτανε οι εγκλωβισμένοι στο μάτι να είχαν μαζί τους ένα σακίδιο με αντίγραφα των απαραίτητων εγγράφων, μερικά ρούχα και μια εφεδρική μπαταρία για το κινητό τηλέφωνο".

"Αν γίνει ένας σεισμός, θες να πεταχτείς στον δρόμο με τις πυτζάμες? Βάλε σε μια παλιά τσάντα ταξιδίου μια αλλαξιά ρούχα, ένα μπουκάλι νερό, μερικές σοκολάτες, και έναν φακό. Βάλε και ένα μικρό τεντόπανο. Ξέρεις πόσο βολικό θα είναι αν αυτά τα δύο τα δουν σαν παιχνίδι τα παιδιά σου όσο περιμένετε έξω? (Δηλαδή να τους δημιουργήσουμε μια αίσθηση φωλιάς και ασφάλειας). 


1002 κανονικοί και ένας Prepper.

Αν τώρα το άτομο που θέλουμε να προσεγγίσουμε ανταποκρίνεται, χρησιμοποιήστε το θέμα της αποθήκευσης των εφοδίων για αρχή, αλλά με μέτρο.
Αυτό είναι κάτι που μπορεί ο καθένας να διαχειριστεί, μια που η ιδέα της αποθήκευσης τροφής είναι διαδεδομένη γύρω του.
Δεν θα του πούμε όμως "να... πάρε την λίστα και δύο καρότσια στο σουπερμάρκετ".
Θα τον καθοδήσουμε να το κάνει σταδιακά.

"Ξέρεις η αποθήκευση τροφίμων είναι πιο εύκολη από αυτή που σου λένε. Και δεν χρειάζεται και κάποιο αυστηρό πρόγραμμα. Αν θες ξεκίνα με το να αγοράζεις σταδιακά διπλά ότι νομίζεις. Δύο πάκα μακαρόνια αντί για ένα που αγοράζεις κάθε εβδομάδα. Πάρε και ένα δεύτερο μπουκάλι λάδι και βάλε και ένα ψωμί στην κατάψυξη".

...έτσι, και όχι έτσι!

"Αν θες υπάρχει και η άλλη μέθοδος...αυτή των 2 ευρώ. Πήγαινε όπως πάντα στο σουπερμάρκετ αλλά ξόδεψε 2 ευρώ παραπάνω για κάποιες προμήθειες".

Δηλαδή του θέτουμε τον αντικειμενικό κίνδυνο με πλάγιο τρόπο, του δίνουμε την λύση, και του δημιουργούμε την πεποίθηση ότι με λίγο κόπο μπορεί να ανταπεξέλθει.

Μετά μπορείτε να τον καθοδηγήστε στη έννοια του σακιδίου 72 ωρών (και αλίμονο, ΟΧΙ στην έννοια της BugOut Bag). Καθίστε μαζί του, πάρτε μια λίστα ειδών από την πολιτική προστασία (ή ένα άρθρο από κάποιο μεγάλο Μ.Μ.Ε.) και δείτε ποια πράγματα από αυτά υπάρχουν ήδη στο σπίτι.
"Κοίτα μπορείς σχεδόν χωρίς έξοδα να κάνεις ένα σακίδιο ανάγκης. Αλλά αν θες σιγά σιγά με έξυπνες αγορές (πχ ένα μαχαίρι Bahco των 7 ευρώ και μια πένσα των 2 ευρώ) ξαναγόρασε αυτά τα είδη από την αρχή. Για τα έχεις όλα μαζεμένα και να μην τρέχεις να τα μαζεύεις από εδώ και από εκεί.

...έτσι, και όχι έτσι!
 
Τη συνέχεια μπορείτε να τον καθοδηγήσετε στον τρόπο ετοιμασίας των επάλληλων κύκλων.
Δηλαδή στην αρχή τον βάζουμε στην διαδικασία κάλυψης των διαφόρων τομέων ανάγκης εφοδίων και εξοπλισμού για μια βδομάδα.
Νερό, Τροφή, Φάρμακα, Φως, Προστασία από τις καιρικές συνθήκες, Επικοινωνία με οικείους.
"Μην μπλέκεις ακόμα με τρόφιμα για ένα χρόνο. Κοίτα βάλε τρόφιμα στην άκρη για μια εβδομάδα, αλλά βάλε και έξτρα φάρμακα για τον παππού στην άκρη. Πάρε δυο εξάδες νερό και βάλε και μερικά μπουκάλια από αναψυκτικά νερό στην αποθήκη, να έχεις για την τουαλέτα. Πάρε και μια powerbank για τα κινητά σας. Α! και κανένα έξτρα πακέτο παυσίπονα, από αυτά που παίρνει η σύζυγος. Να βάλουμε στην άκρη και κανένα κερί για μια καμμιά διακοπή ρεύματος?"

Αν ο φίλος ή ο συγγενής μας φτάσει μέχρι εδώ, μπορούμε να του ανεβάσουμε τον πήχη.
Τρόφιμα για ένα μήνα, φίλτρο νερού, ένα φαρμακείο Α βοηθειών, έναν φακό κεφαλής.

Αυτή η μέθοδος των επάλληλων κύκλων είναι και η καλύτερη -πιστεύουμε- για όλου μας.
Σταδιακά βήματα που είναι λίγο πιο δύσκολα από το προηγούμενο. Που δεν έχουν μεγάλο κόστος καθώς το μοιράζουν σε βάθος χρόνου.
Και ακόμα πιο σημαντικό μοιράζουν σε βάθος χρόνου τον κόπο και τις έγνοιες.

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλό άρθρο !!!
    mitsoguru

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το prepping είναι τρόπος σκέψης και κατά συνέπεια τρόπος ζωής. Στους ανθρώπους πάνω από 65-70 χρονών ήταν τρόπος ζωής από το σπίτι τους. Έτσι έμαθαν από τους δικούς γονείς. Ας διδαχθούμε κι εμείς από τους γείτονες μας ή τους φίλους μας τους μεγαλυτερους σε ηλικία και ιδιαίτερα από την επαρχία. Όλοι αυτοί είναι preppers χωρίς να το ξέρουν! Και κάτι άλλο : κάνεις πολύ καλή δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή