_

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Επιδημιολογικά Στοιχειά του Κορωναιού COVID-19 (διαρκής ανανέωση)

Με πολύ κόπο και καθυστέρηση αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε αριθμητικά δεδομένα της εξάπλωσης του ιού και κάποια από τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του.
Όλα τα νούμερα αυτά είναι κατά προσέγγιση. 

Ως γνωστόν ο ιός αυτός που θα κολλήσει τον υιό μένει 14 μέρες (ή και περισσότερο) μολυσματικός.

Ταυτόχρονα ο ιός παραμένει ζωντανός πάνω στις επιφάνειες που αγγίζουμε για ημέρες. 
  • 3 ώρες στον αέρα,
  • 4 ώρες πάνω στις χάλκινες επιφάνειες,
  • 24 ώρες πάνω στο χαρτόνι,
  • 2-3 ημέρες πάνω στα πλαστικά και στις ανοξείδωτες επιφάνειες

Γίνεται εύκολα λοιπόν αντιληπτό ότι ο ιός έχει μεγάλη δυναμική και επιμονή, και η την πρόληψη δύσκολη.

Ταυτόχρονα έχει και μεγάλο δείκτη μολυσματικότητας. Τα νούμερα δείχνουν ότι ένα άτομο μπορεί να μολύνει 2 έως 3,5 άλλα άτομα.

Είναι αυτός ο ρυθμός μετάδοσης που κάνει επιδημιολόγους να μιλούν ότι το 60 περίπου του πληθυσμού της γης θα μολυνθεί.




Και εδώ ένα γραφικό της διάδοσης του ιού εκτός Κίνας.


Φαίνεται πως τα κρούσματα θα αυξάνονται μέχρι ένα σημείο που θα έχουμε μια έκρηξη και μετά μια γρήγορη ύφεση. Το ζήτημα είναι ότι τέτοιες κορυφές στην εξέλιξη μια αρρώστιας, γονατίζει κάθε σύστημα υγείας.

Προσθήκη 19/2
Η μέχρι σήμερα καμπύλη για την Ελλάδα είναι η παρακάτω (πηγή: Wikipedia)


Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του άρθρου, η ταχύτητα αύξησης των κρουσμάτων επιβραδύνεται την τελευταία εβδομάδα. (από τον τυπικό διπλασιασμό τους κάθε δύο μέρες, τώρα παι έχουεμ διπλασιασμό ανα 4-5 μέρες!)


Προσθήκη 14/2:
Κατά τα φαινόμενα, και από το στόμα επικεφαλής επιτροπής το Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η μετάδοση είναι πιο σημαντική μεταξύ των μελών της οικογένειας στο σπίτι, παρά μέσα στην κοινότητα.
Αυτό σημαίνει ότι καλή και αναγκαία η καραντίνα, αλλά θα πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία στην απολύμανση μέσα στο σπίτι.

Σχετικά με την θνησιμότητα αυτή είναι κοντά στο 3,4% (με την Ιταλία σημαντικά υψηλοτέρα στο 6,3%).Ανά ηλικία η θνησιμότητα στους νοσούντες είναι όπως παρακάτω:
Εδώ όμως θα πρέπει να σκεφτούμε τα εξης για τα δεδομένα της Ελλάδας.
Το σύστημα υγείας μας είναι ήδη διαλυμένο και οι μοναδες εντατικής και αυξημένης φροντίδας ήδη ανεπαρκείς.
Στη έξαρση του ιού βαριές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν από το ιατρικό προσωπικό, δηλαδή σε καποιούς (βλέπε ηλικιωμένους) δεν θα δοθεί η αναγκαία βοήθεια
Την ίδια στιγμή οι ηλικιωμένοι μας είναι συνήθως ξεροκέφαλοι και θα εκτεθούν στο υιό και γιατί δεν θα αλλάξουν τις συνήθειες τους και γιατί θα κρατούν τα εγγόνιας τους τώρα με το κλείσιμο των σχολείων.

Σχετικά με την χρήση των μασκών, είναι πια προφανές ότι οι παραινέσεις να μην χρησιμοποιούνται είναι για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα ίδια τα νοσοκομεία (στα νέα ακούγεται ότι τώρα πια οι νοσηλευτές στα  Ιταλικά νοσοκομεία παίρνουν μόνο μια μάσκα την ημέρα)

Κάθε τύπος μάσκας έχει την δυνατότηατ να περιορίσει την έκθεση και τον κίνδυνο μόλυνσης, παρά την πιθανότητα κακής εφαρμογής, μέ τις μάσκεες FFP2 να προσφέρουν σημαντικά καλύτερη προστασία από τις χειρουργικές μάσκες. Που κια αυτές ήτανε καλύτερες από τις αυτσχέδιες από φίλτρα τσαγιού που έχουν κακή εφαρμογή.
Ενδιαφέροντα links με νούμερα και γραφικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου