_

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Orthological Prepper - Παρουσίαση Φορητού Κυτίου Καραντίνας και Μερικές Σκέψεις για την Υγειονομική Κρίση.

Γράφει ο Orthological Prepper.

Το πρώτο τμήμα της υγειονομικής κρίσης (πανδημία, καραντίνα) τελειώνει. Μπαίνουμε σταδιακά στην άρση των μέτρων. Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό θα έλεγα ότι χάρη στις προετοιμασίες που είχα ήδη κάνει, αυτό το τμήμα της άμεσης κρίσης και του «παροξυσμού» το πέρασα αλώβητος και σε μεγάλο βαθμό χαλαρός.

Σε ότι αφορά την υλική προετοιμασία μου μπορώ να πω ότι είχα ήδη σχεδόν όλα τα απαραίτητα αντικειμένων, είχα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες και κατακτήσει τις βασικές γνώσεις/δεξιότητες. Σαπούνια, καθαριστικά, γενικά απολυμαντικά, διάφορα Detol, τα είχα σε περίσσεια και μου έφτασαν. Χρειάστηκα μόνο απολυμαντικό χεριών (είχα τα Sterillium και Chirodes) το οποίο και δεν είχα σε επαρκή ποσότητα, όμως έγκαιρα το παρήγγειλα διαδικτυακά και το παρέλαβα, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούσα τις υπάρχουσες ποσότητες. Γάντια, μάσκες, φόρμες κλπ. μιας χρήσης είχα.

Παρουσίαση Φορητού Κυτίου Καραντίνας

Αυτό που έκανα μόνο, ήταν να οργανώσω και ένα κυτίο έκτακτης ανάγκης /φυγής με τα ανάλογα αντικείμενα. Σε περίπτωση που χρειαζόταν να μετακινηθώ εγώ ή οι οικείοι μου, αν ο ιός χτυπούσε κάποιον στο περιβάλλον μου, ή να το διαθέσω σε δικούς μου ανθρώπους για να εξυπηρετήσουν ασθενείς σε καραντίνα.
 
Επισημαίνω ότι τα περισσότερα υλικά που είχα και έχω, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες δουλειές, ήταν και είναι και για άλλες χρήσεις (π.χ. ράντισμα οι φόρμες, βάψιμο οι μάσκες, εργασίες υπαίθρου τα γυαλιά, κλπ.), δεν είναι δηλαδή υλικά που τα είχα πάρει μόνο για την συγκεκριμένη κρίση και δεν μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω αλλού.

Παρόλα αυτά ήταν και είναι ποιοτικά και με συγκεκριμένες πιστοποιημένες προδιαγραφές. Κάποια από τα υλικά μπορούσαν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε πιο δύσκολα και περίπλοκα συμβάντα (π.χ. γάντια για χημικά, μάσκα ημίσεως προσώπου με φίλτρα για αντιμετώπιση συνδυασμού τοξικών, πτητικών ουσιών, φόρμες σε ραδιολογικά συμβάντα, κλπ.).

Επίσης σε πλειστηριασμούς στο e-bay ή ψάχνοντας ευκαιρίες έκανα και μερικές μικρές αγορές για να ανανεώσω τα αποθέματά μου, σε περίπτωση που η κρίση είχε μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή που προέβλεπα. Μόνο όμως ευκαιρίες, χωρίς να με ενδιαφέρει άμεσα ο χρόνος παραλαβής τους.


Κυτίο φυγής με τα βασικά είδη-υλικά καραντίνας. Η τοποθέτησή του προβλέπεται να είναι στο χώρο αποσκευών του αυτοκίνητου κατά την μετακίνηση. Δεν περιλαμβάνονται τα βασικά υλικά υγιεινής και είδη ατομικής καθαριότητας, που βρίσκονται μόνιμα στο ΒΟΒ72. Στο τέλος υπάρχει λίστα με τα υλικά που το αποτελούν πολλά από τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ακραία σενάρια χημικής ρύπανσης ή ραδιενεργής μόλυνσης (το κλιμακόμετρο είναι 30cm).
 


Μια πλήρη λίστα με τα περιεχόμενα του Κυτίου Καραντίνας -σε μoρφή pdf- μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ: Περιεχόμενα Φορητού Κυτίου Καραντίνας

Παρατήρηση Greek Preparedness
Η ιδέα του εξειδικευμένου κυτίου είναι απολύτως σωστή και απαραίτητη για την καλή οργάνωση και τη παρακολούθηση των αποθεμάτων. Την ίδια μέθοδο χρησιμοποιήσαμε και εμείς, και μάλιστα ετοιμάσαμε μικρά κιτ προστασίας που περιέχουν μάσκες (μια χειρουργική και μια Ν95), γυαλιά προστασίας και γάντια μιας χρήσης.


Παρόλα αυτά χάρη και στις ανοικτές, σε κάθε ενδιαφερόμενο διαδικτυακές ιδέες, συμβουλές και παρουσιάσεις του https://greekpreparedness.blogspot.com/2020/01/blog-post.html έβαλα και τις τελευταίες «πινελιές» σε εξειδικευμένα θέματα προετοιμασίας, για να αισθάνομαι εγώ και οι οικείοι μου έτοιμοι.

Έτσι παρήγγειλα και παρέλαβα και ένα οξύμετρο το οποίο δεν διέθετα στο φαρμακείο μου. Με προμήθειες που αφορούν τρόφιμα και φάρμακα γενικής ιατρικής δεν ασχολήθηκα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να επεκταθώ σε αυτό καθώς ασχολούμαι με θέματα προετοιμασίας αρκετά χρόνια.


Κυτίο με εξειδικευμένα υλικά. Μάσκα ημίσεως προσώπου με διάφορα φίλτρα και γάντια για χημικά διαλυτικά/διαβρωτικά. Αποτελεί τμήμα του προσωπικού ΣΑΤΑΜΕ (Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Κλίμακας) και δεν χρειάσθηκε να χρησιμοποιηθεί.

Από εκεί και πέρα είχα τον χρόνο και οργάνωσα και χώρο στην οικία μου σε περίπτωση που χρειαζόταν κάποιος να απομονωθεί. Επίσης ενημέρωσα, όταν έδειξαν όψιμο ενδιαφέρον, κάποιους φίλους και γνωστούς σε θέματα προετοιμασίας και διάβασα πολύ για να ενημερωθώ σε αντικείμενα που δεν είχα πλήρη γνώση και κατασταλαγμένη άποψη (π.χ. τα εξειδικευμένα είδη μασκών μιας χρήσης, και την χρήση τους). 
Παρατήρηση Greek Preparedness

Κρατήστε στο μυαλό σας την έννοια του δωματίου απομόνωσης που αναφέρει ο Orthological Prepper. Το δωμάτιο αυτό -αν βρίσκεται στην είσοδο της οικίας σας- μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν θάλαμος απολύμανσης, όπου θα βγάζουμε τα μολυσμένα ρούχα και θα πλενόμαστε αν μας τύχει κάποιος σοβαρότερος ραδιο-βιολογικο-χημικός παράγοντας από τον COVID-19.


Μερικές Σκέψεις για την Υγειονομική Κρίση

Εδώ, θα πρέπει να τονίσω ότι προσωπικά πιστεύω, ότι το υπαρκτό πρόβλημα της υγειονομικής κρίσης διογκώθηκε τεχνηέντως για συγκεκριμένους λόγους και βρήκαν χώρο για παρεμβατισμό και εκμετάλλευση διάφορες μαφίες. Αυτό όμως είναι μια μεγάλη συζήτηση που δεν είναι του παρόντος. Πέρα όμως από τις προσωπικές μου απόψεις τηρούσα και τηρώ τα μέτρα προστασίας και έπαιρνα όλες τις προβλεπόμενες προφυλάξεις.

Όλα αυτά (προετοιμασία, γνώση, άποψη που είχα έγκαιρα σχηματίσει) μου έδωσαν τακτικό πλεονέκτημα, να είμαι ψυχικά ήρεμος και να παρακολουθώ τις εξελίξεις σχετικά αποστασιοποιημένος. Παρακολουθώντας τα νέα, διεθνή και τοπικά, σταδιακά διέκρινα το τι έρχεται. Μετά από διεξοδικές συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων με κοντινούς και διαδικτυακούς φίλους, έκανα τις κινήσεις μου. Δεν μπορούσα να βέβαια να ξέρω το μέγεθος και τις επιπτώσεις συνολικά. Όμως, σε όλες τις φάσεις και της συγκεκριμένης κρίσης, υπήρχαν τα πρόδρομα φαινόμενα, οι λέξεις και τα νοήματα που κρύβονταν πίσω από τα «πολεμικά» ανακοινωθέντα, κλπ., στοιχεία δηλαδή από τα οποία μπορούσε να διακρίνει κάποιος το τι έρχεται και τι ακολουθεί.
Στην πράξη τελικά, ήμουν όχι μόνο ψυχολογικά προετοιμασμένος αλλά είχα συναίσθηση του τι κάνω και που βαδίζω. Τονίζω βέβαια πως όλα αυτά, στο σύνολό τους, δεν έγιναν την τελευταία στιγμή αλλά αποτελούσαν κρίσιμες επιλογές που έγιναν βάσει μακροχρόνιου σχεδιασμού. Εδώ φαίνεται η σημασία και ο ρόλος της προετοιμασίας στην αντιμετώπιση μιας κρίσης.

Εύχομαι και στο Δεύτερο Τμήμα (αυτό που ονομάζεται ανάκρουση της κρίσης) να το περάσω με μετριασμένες επιπτώσεις.

Το Τρίτο Τμήμα αυτό των μακροχρόνιων επιπτώσεων δεν νομίζω ότι θα το περάσω ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις. Καθώς θα ομαλοποιείται η κατάσταση θα φανεί η ζημιά που έχει γίνει σε όλους τους τομείς (κοινωνία, οικονομία, κ.λ.π.) αλλά και ατομικά στον ψυχισμό των ανθρώπων γύρω μας. Από αυτά, έστω και σαν «αντανάκλαση», όλοι θα επηρεαστούμε.

Στην τελική αποτίμηση της κρίσης ελπίζω να είμαστε όλοι εκεί.

Σε πρακτικό καθημερινό επίπεδο, αυτό που πιστεύω ότι είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα είναι η μαζική χρήση κατάλληλων μασκών από όλους, σε κοινόχρηστους, κλειστούς ή δημόσιους χώρους, οπού υπάρχει μαζική προσέλευση ή συνάθροιση πολιτών και ο περιορισμός των μετακινήσεων των 65+ και αυτών με υποκείμενα νοσήματα. Τώρα πλέον η παραγωγική μηχανή της Κίνας έκανε επανεκκίνηση και στην κατασκευή μασκών, ενώ ξεκίνησε και η εγχώρια παραγωγή. Εδώ ίσως φαίνεται και η υστεροβουλία της πολιτείας στις παλινωδίες της προτροπής της χρήσης ή μη χρήσης μασκών.

Η προσποίηση της ομαλότητας, η προσομοίωση μιας κανονικότητας με αντιφατικές και ασαφείς εντολές ολοκληρώνεται. Ένα θολό τοπίο όπου άλλα άκουγε κάποιος από την ηγεσία της χώρας, άλλα αντιλαμβανόταν σε ό,τι διάβαζε και άλλα έβλεπε να γίνονται γύρω του, σταδιακά παίρνει τέλος. Όλα αυτά βέβαια μέχρι την επόμενη κρίση ή κύκλο πανδημίας, για τον οποίο η παγκόσμια κοινότητα έχει αρχίσει να μας προετοιμάζει και να προαναγγέλλει.

Κάποιοι ξύπνησαν, κάποιοι αρνούνται να καταλάβουν το τι γίνεται και να κατανοήσουν το τι έρχεται μετά και από αυτή την υγειονομική κρίση. Τα δύσκολα είναι μπροστά. Οι εργασιακές κατακτήσεις και οι προσωπικές ελευθερίες τίθενται υπό αμφισβήτηση, ενώ πιθανόν να υπάρχουν και κοινωνικές αναταραχές με την ανακατανομή του πλούτου και την συσσώρευσή του προς τα πάνω. Άλλο ένα βήμα έγινε στην εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, ολοκληρώνεται και μάλλον αυξάνεται ο απομονωτισμός και επιστρέφει η εσωστρέφεια σε διεθνές επίπεδο. Ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε αλλάζει βίαια και ραγδαία. Τα ΜΜΕ και αυτοί που τα ελέγχουν, έδειξαν για άλλη μια φορά την δύναμή τους. Οι παρελθούσες κρίσεις και ο χρόνος απέδειξαν ότι τίποτα δεν επανήλθε πλήρως στην πρότερη μορφή του, με τα έκτακτα δεδομένα να μετατρέπονται σε μεγάλο βαθμό σε νέα κανονικότητα.

Αρχίζει και εμπεδώνεται, ειδικά στις χώρες που έχουν κτυπηθεί και κλείνει σιγά-σιγά ο κύκλος της μεγάλης μεταδοτικότητας, ότι η μεν καραντίνα και οι απαγορεύσεις λίγα προσφέρουν στην διάδοση του ιού, ενώ από την άλλη επιδρούν αρνητικά και οδηγούν στην κατάρρευση των οικονομιών που είναι επιβεβαιωμένο ότι επιφέρουν και την αποσύνθεση των κοινωνιών. Από την άλλη οι ηγεσίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα, εκτός από προβλήματα οικονομικής ανασυγκρότησης, και μείζονα ζητήματα Δημοκρατίας και προστασίας των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων.

Εν κατακλείδι, ας οπλιστούμε με υπομονή και να θυμόμαστε ότι η προετοιμασία και η γνώση δίνουν δύναμη. Η αισιοδοξία για το μέλλον και η αποφασιστικότητα πρέπει να νικήσει το φόβο για το παρόν. Ας αφήσουμε πίσω μια περίοδο που την χαρακτήριζε η απόλυτη δυστοπία και ας μάθουμε από τα λάθη μας.

Orthological Prepper


Παρατήρηση Greek Preparedness
Τονίσαμε με παχιά (Bold) γράμματα φράσεις του Orthological Prepper γιατί αυτές αθροιζόμενες δείχνουν το εξής: Η προετοιμασία σε υλικό επίπεδο, ενέχει και προετοιμασία και σε ψυχολογικό.
Και η καλή ψυχολογία σε δύσκολες καταστάσεις πέρα και από την ηρεμία, βοηθά και στην λήψη και σωστών αποφάσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου