_

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

3D Εκτυπώσιμα Σχέδια Μασκών Προστασίας από τον Κορωνοιό

Η Ελλάδα να μπήκε αργά στην χρήση της μάσκας για την προστασία από τον ιό. Αλλά στην Αμερική από τις αρχές Μαρτίου κιόλας, εθελοντές είχαν ξεκινήσει την κατασκευή μασκών με τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Παρακολουθούσαμε σποραδικά το θέμα, γιατί με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς ότι πολλά από τα 3D σχέδια μάσκας είναι αξιέπαινες προσπάθειες μεν, αλλά ανεπαρκείς καθώς τα περισσότερα δημιουργήθηκαν από ειδικούς (και μη) στην τρισδιάστατη εκτύπωση, αλλά άσχετους με τις προδιαγραφές με υλικών προστασίας και ειδικά στην καθημερινή χρήση.

Έτσι βλέπουμε πολλά σχέδια που είναι άβολα στην παρατεταμένη χρήση, σχέδια που έχουν πολύ μικρή επιφάνεια φίλτρου (άρα μπουκώνουν γρήγορα) και σχέδια που χρησιμοποιούν αναποτελεσματικά υλικά, όπως δίσκους ντεμακιγιάζ.

Οι Ελληνικές αρχές αρκέστηκαν στο να κάνουν ένα βιντεάκι με αυτοσχέδια μάσκα από πανί (και με μέθοδο κλεμμένη από (επίσημο, CDC) βίντεο Αμερικανού στρατιωτικού χειρουργού!).

Αντίθετα το ινστιτούτο υγείας των ΗΠΑ προχώρησε σε συλλογή σχεδίων και στην δοκιμή και αξιολόγηση τους.

Όσα πέρασαν τις δοκιμασίες συγκεντρώθηκαν σε μια webpage ταξινομημένα αναλόγως της καταλληλότητας τους για υγειονομική και γενική χρήση.

Θα παρατηρήσατε ότι μόνο ΕΝΑ σχέδιο εκτυπώσιμης μάσκα προτείνεται για χρήση στα νοσοκομεία.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το "κοκαλάκι" για την κατασκευή ασπίδας σταγονιδίων 3DVerkstan 3D Printed Face Shield Head Band, κυρίως γιατί υπάρχει παραλλαγή του για χρήση φύλλου ζελατίνας εκτύπωσης σε διάσταση Α4 (που δεν χρησιμοποιείται στην Αμερική).

Επίσης στην λίστα εμφανίζονται τα δύο σχέδια του ChrisWilesDO που αναφέραμε σε παλαιότερο άρθρο, αλλά προς το παρόν στην λίστα με τα σχέδια γενικής εφαρμογής (καθώς ακόμα δοκιμάζονται).

Μια που βρίσκεστε στην σελίδα του ΝΙΗ, ρίξτε και μια ματιά στην παραλλαγή μιας εκτυπώσιμης μάσκας συμβατή με στρατιωτικά κράνη. 

Και τέλος, ένα πιστοποιημένο σχέδιο προσωπίδας FFP3 από την Τσεχία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου