_

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Απολύμανση Και Επαναχρησιμοποίηση Μασκών (Χειρουργικών και Ν95)

Καθώς η χρήση μάσκας αναπνοής θα επεκταθεί στον γενικό πληθυσμό αλλά οι τιμές παραμένουν παράλογα ακριβές, είναι σίγουρο ότι πολλοί θα χρειαστούν την απολύμανση των μασκών αυτών.

Στις παρακάτω γραμμές θα δούμε τις συνιστώμενες μεθόδους, και ποιές από αυτές μπορεί να κάνει ο μέσος χρήστης, τους περιορισμούς και τους σωστούς τρόπους επαναχρησιμοποίησης.

DISCLAIMER - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Ότι θα διαβάσετε παρακάτω βασίζονται σε αξιόπιστες οδηγίες που δεν μπορούν όμως να εφαρμοστούν από τον απλό χρήστη. Συνεπώς υπάρχει απόκλιση στις μεθόδους. Η απόφαση για χρήση τους και τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη!

Ο Χρόνος είναι η πιο Απλή Μέθοδος Απολύμανσης των μασκών, αλλά και των άλλων υλικών.

Καθώς ξέρουμε ότι ο ιός δεν παραμένει ζωντανός παραπάνω από εφτά ημέρες (αν και αυτό δεν είναι ένα απόλυτο νούμερο) στις διάφορες επιφάνειες, μπορούμε να κάνουμε ένα πλάνο κυκλικής χρήσης των υλικών προστασίας μας ανά 8 ημέρες.
Το ζήτημα είναι αν κανείς μπορεί να έχει αρκετές μάσκες για όλη την οικογένεια.

Η Ιταλική Μέθοδος Απολύμανσης.

Την μέθοδο (του ινστιτούτου τοy Firenze) την δοκίμασαν στα ιταλικά νοσοκομεία για να μπορούν να βάζουν γρήγορα σε χρήση τις μάσκες προστασίας. Ψέκαζαν με αιθυλική αλκοόλη 70% (οινόπνευμα) τις μάσκες από την κάθε πλευρά, εναλλάξ. (για να έχουν καλό βρέξιμο τους και εισχώρηση του οινοπνεύματος)
Το ζήτημα είναι ότι βρέθηκε ότι το οινόπνευμα καταστρέφει το ενδιάμεσο προστατευτικό στρώμα της μάσκας, και η μέθοδος σταμάτησε.

Παρακάτω όμως θα δούμε όμως ότι ίσως σαν μέθοδος μπορεί αν έχει εφαρμογή και με άλλο απολυμαντικό.

Απολύμανση Υφασμάτινων Μασκών

Σαν απλά υφάσματα χωρίς εξειδικευμένα στρωματά φίλτρων, οι αυτοσχέδιες υφασμάτινες μάσκες μπορούν κάλλιστα να πλυθούν, να βραστούν (για λίγα λεπτά) ακόμα και να ψεκαστεί οινόπνευμα πάνω τους.
Nα σημειώσουμε ότι στο εμπόριο κυκλοφορούν και απολυμαντικά ρούχων, όπως το ROL QuickGuard) με τιμή υψηλότερη της λοσιόν οινοπνεύματος βέβαια.

Απλές Χειρουργικές  Μάσκες

Περνώντας στις απλές χειρουργικές μάσκες, θα πρέπει να τις διαχωρίσουμε στα δύο είδη τους.
- Σε αυτές με ενδιάμεσο χάρτινο φίλτρο, που δεν γνωρίζουμε πως μπορούν να απολυμανθούν χωρίς αυτό να καταστραφεί
- Σε αυτές με μιας ειδικής στρώσης συνθετικό ενδιάμεσο φίλτρο, που είναι το ίδιο με αυτό των μασκών προσώπου Ν95 και FFP2.
 



Συνοπτικά το στρώμα αυτό είναι ευαίσθητο στο οινόπνευμα, στο σαπούνι, στην χλωρίνη, αλλά ανθεκτικό στις άλλες μεθόδους καθαρισμού που θα δούμε παρακάτω.

Μάσκες Προσώπου Ν95 και FFP2

Ολόκληρος ο όγκος της έρευνας για την επαναχρησιμοποίηση των μέσων προστασίας έχει πέσει πάνω στην απολύμανση αυτών των μασκών.

Η κατασκευή τους γίνεται κλείνοντας διάφορα φίλτρα (ινών άνθρακα κτλ) μέσα σε δύο στρώματα μη υφαντού συνθετικού υφάσματος όπως φαίνεται την παρακάτω εικόνα.


Η ύπαρξη βαλβίδας είναι για να φεύγει εύκολα ο εμπνεόμενος αέρας, διαφορετικά η μάσκα ξεκολλά στιγμιαία από το πρόσωπο. Άρα οι μάσκες αυτές μας προστατεύουν καλά, αλλά δεν προστατεύουν τον απέναντι μας από την δικά μας αναπνοή.




Μέθοδοι απολύμανσης των Ν95 και FFP2

Ο πυρήνας των προτάσεων έρχεται από τις οδηγίες επαναχρησιμοποίησης από το CDC Decontamination and Reuse of Filtering Facepiece Respirators και από την Ομάδα Του Dr.Tsai , δημιουργό του ενδιάμεσου στρώματος φιλτραρίσματος.

Όπως είπαμε και παραπάνω το ενδιάμεσο προστατευτικό στρώμα χάνει τις ιδιότητες φιλτραρίσματος από κάποια χημικά. Συνοπτικά η ομάδα tsai δίνει τις οδηγίες που φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

Με την σειρά του το CDC πως οι μέθοδοι που ΔΕΝ είναι κατάλληλες για την απολύμανση των μασκών είναι
- τα Απολυμαντικά Μαντηλάκια
- το Οινόπνευμα
- το Σαπούνι
- ο Φούρνος Μικροκυμάτων
- η Χλωρίνη
- η Θέρμανση σε Φούρνο χωρίς Υγρασία

Αντίθετα οι Προτεινόμενες Μέθοδοι είναι

Με Ατμό στον Φούρνο Μικροκυμάτων

Στο εμπόριο (δεν γνωρίζουμε για την Ελλάδα) κυκλοφορούν ειδικές σακούλες μαγειρέματος στον ατμό για τον φούρνο μικροκυμάτων 1100-1250Watt, αλλά και ειδικά τάπερ για την απολύμανσης των θήλαστρων και μπιμπερό για τα μωρά. Ο χρόνος που συνιστά το CDC είναι 2 λεπτά
Σχετικά: Link 1, Link 2, Link 3
Σημαντικό είναι όμως ότι επειδή ΔΕΝ πρέπει να τοποθετούμε μέταλλα στον φούρνο μικροκυμάτων, το λαμάκι της μύτης θα πρέπει να αφαιρεθεί αν είναι από μέταλλο.


Υγρή Θέρμανση

Στην επίπτωση αυτή έχουμε τοποθέτηση της μάσκας σε περιβάλλον με θερμοκρασία 60°C και υγρασία 80% για 15-30 λεπτά.
Το ζήτημα είναι το ΠΩΣ θα δημιουργήσουμε ένα τέτοιο περιβάλλον με τα υλικά ενός σπιτιού.
Στο παρακάτω video προτείνεται μία μέθοδος αλλά δείτε την με επιφύλαξη. 
Και σε αυτό βλέπουμε την χρήση ατμο-μάγειρα

Υπεριώδης Ακτινοβολία UV-C

Την μέθοδο αυτή την αναφέρουμε, γιατί ναι μεν δουλεύει, αλλά απαιτεί ακτινοβολία φάσματος UV-C με λάμπες που δεν είναι εύκολο να βρει κανείς, και είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνη για τα μάτια μας. Καλό λοιπόν είναι να την αποφύγετε.

Οξυζενέ

Συνίσταται βύθιση της μάσκα σε οξυζενέ 6% για 30 λεπτά.
Εδώ ίσως να υπάρχει ένα περιθώριο για διαφοροποίηση αν η ποσότητα που έχουμε δεν επαρκεί.
Είναι η μέθοδος που εμείς θα χρησιμοποιήσουμε ψεκάζοντας την μάσκα με τον ιταλικό τρόπο. 5-10 φορές από κάθε πλευρά εναλλάξ μέχρι να μουλιάσει καλά, και μετά την αφήνουμε για μισή ή και παραπάνω ώρα.

Ατμοί Οξυζενέ

Αυτή η μέθοδος αναφέρεται σε ειδικούς κλιβάνους σε νοσοκομειακό και πάνω επίπεδο.
Ίσως θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει ατμο-μάγειρα, καθώς το οξυζενέ είναι μια χημική μορφή του νερού, αλλά δοκιμάστε το με δική σας ευθύνη.

Ατμός και Βράσιμο

Ανάλογη μέθοδο με ατμό και βράσιμο προτείνει και ο Dr. Tsai.

Πιο λεπτομερώς, συνιστά ατμό 125°C και βραστό νερό για 5 λεπτά, εκτός αν φυσικά η μάσκα έχει υλικό από χαρτί. Επίσης δεν θα πρέπει να βάλουμε στο νερό τα λάστιχα της.



Στο Επόμενο άρθρο...

Η Δική μας Ρουτίνα/Μέθοδος Χρήσης Μάσκας

Ενδιαφέροντα Link


Μια έξυπνη μέθοδος φορέματος, αφαίρεσης και αποθήκευσης της Μάσκας Ν65 με Τάπερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου